Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024

TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led

Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: Rotten Tomatoes

S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane Veliký.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Čtvrtý protokol (The Fourth Protocol) (pátek 22. 3., ČT2, 22.15 - 00.10)

Plakát filmu Čtvrtý protokol / The Fourth Protocol
© IMDb
Britský thriller z druhé poloviny osmdesátých let u nás příliš známý není a potěší především milovníky staromilských špionážních dramat. Režírující John Mackenzie v něm adaptoval předlohu Fredericka Forsytha, který si sám napsal scénář, což je na výsledku dost znát. Příběh je totiž někdy poměrně zdlouhavý a spoléhá se spíš na dialogy, na druhou stranu ale nepostrádá zajímavé a někdy nečekané zvraty a příliš nenudí. Trochu rozpačité momenty jsou do značné míry kompenzovány velmi dobrou atmosférou, solidní akcí a povětšinou i svižnějším tempem. Titulní roli ztvárnil spolehlivý Michael Caine, jemuž sekunduje velmi dobrý Pierce Brosnan ve snad jediné vysloveně záporné úloze své kariéry, dále se pak objeví Ned BeattyIan Richardson nebo Joanna Cassidy. Tuzemský divák se ale bude muset povznést nad nechtěně směšnými sovětskými reáliemi a pár vyslovenými nesmysly, které by v době totalitního režimu opravdu byly mnohem komplikovanější. Zapomenutá záležitost.

Zajímavost: Před natočením filmu se Caine přátelil s Forsythem deset let, v adaptaci jeho knihy si ale zahrál až v tomto případě.

Originální trailer filmu Čtvrtý protokol / The Fourth Protocol

Zelený led (Green Ice) (sobota 23. 3., ČT2, 22.20 - 00.05)

Plakát filmu Zelený led / Green Ice
© IMDb
Další britský thriller, tentokráte z počátku osmdesátých let, na který se v televizním programu dostane, upadl v zapomnění a zná ho jen málokdo. Jako svůj režijní debut ho natočil relativně zkušený kameraman Ernest Day, který v něm nedělá nic vysloveně špatně, nicméně se drží zbytečně při zemi a až moc se inspiruje jinými dobrodružnými žánrovkami. To tedy znamená, že příběhově moc nepřekvapí a zápletku se snaží spíš zjednodušit, přidává trochu otřepanou romantickou linii, která tolik nefunguje, solidně pracuje s napětím a spoléhá na malebné a atraktivní lokace. Jen ten humor tu chybí, ačkoli se o něj tvůrce několikrát pokusí. Rozpačitější dojmy vyvažuje parádní obsazení, v němž se sešli Ryan O'NealAnne Archer a Omar Sharif a nikterak nezklamou. Opravdu škoda, že tento poměrně příjemný mix několika žánrů nebyl odvážnější a celkově výraznější. Další pozapomenutá záležitost.  

Zajímavost: Hudbu k filmu složil jako svůj debut Bill Wyman, tehdejší člen legendárních The Rolling Stones.

Originální trailer filmu Zelený led / Green Ice

Paříž, 13. obvod (Les Olympiades, Paris 13e) (sobota 23. 3., ČT art, 23.20 - 01.05)

Český plakát filmu Paříž, 13. obvod / Les Olympiades, Paris 13e
© Aerofilms
Před třemi lety se francouzské drama na pár týdnů usadilo i v tuzemských kinech, vzhledem k ladění a stylizaci v nich ale větší stopu nezanechalo a více diváků by si mohlo najít až při uvedení na menší obrazovce. Režisér a spoluscenárista Jacques Audiard v něm nahlíží do milostného života současné mladé generace a dělá to velmi citlivě, přičemž si pomáhá výborně napsanými inteligentními a tzv. odposlouchanými dialogy a neméně skvěle vymyšlenými postavami, které mají svou hloubku a jsou divácky zajímavé. K estetickým dojmům přispívá nádhernou černobílou kamerou, která decentně a empaticky snímá poměrně dost erotických scén tak, že působí cudně, částečně umělecky a rozhodně nikoho neuráží. Dobrou ruku ukázal i při volbě obsazení, v němž se sešli kupříkladu Lucie ZhangMakita SambaNoémie Merlant nebo Jehny Beth, kteří sice nejsou tolik známí, ale jsou naprosto perfektní a skoro až autentičtí. Zamrzí jen nedotaženost některých nadnesených témat a určitá divácká nenaplněnost. Náročnější tip na sobotně-nedělní noc.

Zajímavost: Snímek je adaptací tří povídek z komiksové knižní série Optic Nerve Adriana Tomineho.

Český trailer filmu Paříž, 13. obvod / Les Olympiades, Paris 13e

Žena (Woman) (neděle 24. 3., ČT art, 22.55 - 00.40)

Český plakát filmu Žena / Woman
© Bohemia Motion Pictures
Pět let starý francouzský dokument byl ve zvoleném přístupu předem prohraným bojem, který ale jeho tvůrci ustáli se ctí. Režírující Yann Arthus-Bertrand, jemuž vypomohla také scenáristická debutantka Anastasia Mikova, si totiž dali za úkol nahlédnout do těžkých životů žen na celé planetě. Snažili se to udělat komplexně, což se pochopitelně nemohlo úplně podařit, protože zobrazovaných osudů a problémů je dost a dost, tím pádem i přes veškerou emoční sílu působí víceméně povrchně a oba autoři jako by spíš chtěli jen naznačit, s čím vším se ženy v různých kulturách a prostředích musí potýkat. Většina účastnic ale byla vybrána více než dobře, takže dokážou své myšlenky zformulovat a na své trable nahlíží s určitým nadhledem, tudíž je vše divácky přístupnější a stravitelnější. Pozitivem budiž i délka, která je střídmá, ačkoli možná mohla být ještě o pár minut kratší. Ve výsledku se ale nelze ubránit dojmu, že potenciál snímku byl úplně jinde a zaměřením se jen na jednu tematiku mohl mít ještě silnější dopad. Trošku těžká záležitost před startem nového týdne.    

Zajímavost: Snímek je součástí celosvětového projektu, který dává hlas dvěma tisícům ženám napříč padesáti státy. 

Český trailer filmu Žena / Woman

Tábor tygrů (Tigerland) (pondělí 25. 3., Nova Cinema, 22.00 - 00.05 / středa 27. 3., 23.55 - 01.55)

Plakát filmu Tábor tygrů / Tigerland
© IMDb
Miléniové válečné drama se sice tolik nepřipomíná a jako zásadní počin k vietnamskému traumatu USA by ho jmenoval na první dobrou málokdo, což ale jeho kvality vůbec nesnižuje. Režírující Joel Schumacher si v něm vybral jednu ze svých nejsilnějších chvil a natočil fantastickou protiválečnou a antimilitaristickou podívanou, jejíž poselství vůbec nezestárlo. Jeho hlavním trumfem je výborně napsaný příběh, v němž sice prakticky zcela absentuje akce, ale dialogy i výcvikové scény jsou natolik strhující, že to vůbec nevadí. K tomu se přidávají i hutná atmosféra vojenského prostředí a skvělá ruční kamera, která dodává prakticky dokumentární a silně autentické dojmy, které v divákovi dlouho rezonují. V hlavní roli se širší veřejnosti dostal do povědomí výtečný Colin Farrell, který si snímek uzmul pro sebe a ostatní, mezi kterými jsou třeba Matthew DavisClifton Collins, Jr.Shea Whigham nebo Nick Searcy, mu vesměs jen přihrávají. Jediné, co trochu kazí dojem, je až moc černobíle vykreslená hlavní postava, která je v závěru malinko nepochopitelně učiněna o něco sympatičtější. Moderní klasika. 

Zajímavost: V USA byl film promítán v pouhých pěti kinech.

Originální trailer filmu Tábor tygrů / Tigerland

Tlapková patrola ve filmu (PAW Patrol: The Movie) (čtvrtek 28. 3., ČT :D, 09.00 - 10.25)

Český plakát filmu Tlapková patrola ve filmu / PAW Patrol: The Movie
© CinemArt
O tři roky staré celovečerní verzi současného dětského seriálového fenoménu nemá smysl se příliš rozepisovat. Režisér a spoluscenárista Cal Brunker v ní viditelně spoléhá na obří popularitu série a logicky se tak drží osvědčených postupů a nic moc nového nenabídne. Pro dospělé je pozitivní to, že si nemusí připadat jako nutné zlo, neboť postavy nejsou vysloveně otravné, žádná z nich se nikterak nepitvoří, animace je vesměs solidní, ačkoli ne úplně dokonalá, hudba Heitora Pereiry není příliš vlezlá a nikdo tu moc nezpívá. Příběh je pochopitelně schematický, předvídatelný a zoufale klišovitý, na druhou stranu je ale poměrně konzistentní a nerozpadá se na jednotlivé epizody a je na něm vidět, že chce dětskému divákovi nabídnout přece jen něco víc než samotný seriál. Humor je víceméně infantilní a odrostlejším divákům na ruku moc nejde, to ale asi nelze tvůrcům úplně vytýkat. Samozřejmostí pak jsou svižné tempo, v němž se pořád něco děje a střídmá stopáž. Pro mladší děti ideální začátek prázdnin.

Zajímavost: Pro namluvení role Rydera se vyzkoušelo přes tisíc různých zájemců v USA a Kanadě, až byl nakonec vybrán středoškolský student z Alberty Will Brisbin.

Oficiální český trailer filmu Tlapková patrola ve filmu / PAW Patrol: The Movie

Hodně štěstí, pane Veliký (Good Luck to You, Leo Grande) (čtvrtek 28. 3., Prima Max, 21.25 - 23.25)

Český plakát filmu Hodně štěstí, pane Veliký / Good Luck to You, Leo Grande
© CSFD
Britské komediální drama s trochu nešťastným českým názvem se pustilo na tenký led a mnohé může odradit svým zdánlivě laciným tématem, což by byla škoda. Režisérka Sophie Hyde se v něm sice zabývá sexualitou ve zralém věku, dostala ale k dispozici brilantně napsanou komorní konverzačku, která se odehrává prakticky v jediném pokoji a je plná inteligentního humoru a výborně vypointovaných dialogů, které jsou velice zajímavé, a i když se mnohdy točí kolem lechtivých záležitostí, nabízí trochu jiný náhled na život především žen, které se po překročení určitého věku ocitají na okraji zájmu. Celý snímek navíc disponuje velice specifickou atmosférou, která je plná nadhledu, zároveň ovšem hodně empatická. Výsledek by byl nicméně třetinový bez výborného obsazení, v němž září fantastická Emma Thompson, která ukáže úplně všechno, s níž možná překvapivě drží krok o dvě generace mladší Daryl McCormack a mezi oběma probíhá zvláštní chemie. Někdy se tvůrci možná uchylují ke zbytečné doslovnosti, to by ale tolik vadit nemělo. Zajímavý tip.

Zajímavost: Oba představitelé spolu čtyři týdny intenzivně trávili čas, aby se lépe poznali a zvykli si na sebe.

Český trailer filmu Hodně štěstí, pane Veliký / Good Luck to You, Leo Grande

Rychlý jako blesk (Rapid Fire) (čtvrtek 28. 3., Prima Cool, 22.00 - 23.50)

Plakát filmu Rychlý jako blesk / Rapid Fire
© Pinterest
Akční drama sice pochází z první poloviny devadesátých let, předchozí dekáda je ale na něm hodně znát. Režírující Dwight H. Little v něm natočil přímočarou žánrovku, která spadá do béčkové kategorie a je určena výhradně fanouškům tohoto specifického subžánru. Příběh tedy pochopitelně nemá smysl řešit, protože je prvoplánově hloupý a zvraty v něm nemají moc logiku, to ale kompenzují svižné tempo a střídmá stopáž, v níž se pořád něco děje a divák naštěstí nemá moc prostoru k hlubšímu přemýšlení. Tím hlavním jsou pochopitelně akční scény, které jsou velmi dobré, disponují atraktivní a nápaditou choreografií, která oproti mnoha podobným záležitostem nabízí i několik originálních vychytávek a zajímavých kamerových úhlů. Svou předposlední hlavní roli tu ztvárnil bohužel předčasně zesnulý Brandon Lee, který prokázal, že měl slušné charisma a mimo akci dokázal i velmi dobře hrát. Mimo něj se pak objeví o řád méně zajímavější Powers BootheRaymond J. Barry nebo Nick Mancuso. Vzpomínka na velký talent.

Zajímavost: Lee prosazoval na post režiséra Johna Woo, studiu se ale nelíbil jeho přístup k žánru.

Originální trailer filmu Rychlý jako blesk / Rapid Fire

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Lesní vrah 5/10
Recenze: Český film Lesní vrah nahlíží do prázdnoty existence mladého zabijáka Snímek režiséra Radima Špačka se zabývá postavou Viktora Kalivody, jenž v roce 2005 zastřelil tři lidi a vysloužil si přezdívku „Lesní vrah“. Film seznamuje diváky s událostmi v posledním roce před Viktorovým zatčením. čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 26. 4. 2024 - 2. 5. 2024
TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi Drtivou většinu z aktuální televizní nabídky tvoří snímky u nás zapomenuté, prakticky neznámé a jen těžko sehnatelné. Nejatraktivnějším tipem je nicméně premiéra prequelu ságy Kingsman s podtitulem První mise. čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu (19.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Tučňák se předvádí v první ukázce (23.03.2024 15:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Vrána (14.03.2024 16:30 v Novinky | Trailery)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Zemřel Ryan O'Neal (09.12.2023 10:18 v Novinky | Zprávy)
- Box office: Beyoncé přichází (04.12.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- TOP 10: WOODY ALLEN (02.12.2023 09:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Sebevražedný oddíl vypráví pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy (10.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Silent Night (04.10.2023 10:30 v Novinky | Trailery)
- Box office: Tlapková patrola porazila konkurenci (02.10.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- Kinopremiéry: Stvořitel Tlapkové patroly nerozdýchal hadí plyn (27.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Toyen rozehrává velkou hru o humra (22.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Fantom Opery podstoupil zkoušku umění a stal se z nuly hrdinou (01.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Dámy v černém spustily mnoho povyku pro nic (11.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu