Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Téma: nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru

Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru

Vydáno: 14.01.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika - Redakce | foto: TImeOut

Se započatým novým rokem automaticky přichází i bilancování toho předchozího. Proto vám přinášíme výběr toho nejlepšího, co se podle nás v roce 2023 ve filmu a v televizi urodilo.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Již pojedenácté přinášíme kompletní rekapitulaci roku, v níž jsme se pokusili sestavit žebříčky těch nejlepších a případně i nejhorších filmů a seriálů uplynulé sezóny. Náš výběr berte jako doporučení nebo inspiraci ke zhlédnutí něčeho, co z nějakého neznámého důvodu zůstalo vašemu filmovému zraku skryto, a my zároveň doufáme, že si z našich skromných žebříčků alespoň něco odnesete.
 

K jejich sestavení každý z redaktorů přistoupil svým vlastním způsobem, takže nečekejte jednotné kategorie či hodnotící kritéria, jelikož se u každého dotyčného liší.

Jan Varga

Nejlepší filmy v kino distribuci za rok 2023:

Fotografie z filmu Zabijáci rozkvetlého měsíce / Killers of the Flower Moon
© Apple TV+
1) Zabijáci rozkvetlého měsíce – monumentální a mistrně napsaný, zahraný i zrežírovaný velkofilm se zásadním přesahem, epickým měřítkem a portrétem Spojených států precizně vybudovaném na směsi gangsterky a westernu.


2) Umění jíst a milovat – fantasticky nasnímaná francouzská gurmánská romance o kráse a pomíjivosti života. Vrcholná pocta francouzské gastronomii, ve které láska prochází žaludkem a i anatomický popis příjmu potravy zní jako milostná poezie.

3) Oppenheimer – informačně hutná přehlídka ambiciózních, inteligentních a intrikujících postav a chytrých dialogů, která nedává prostor pro vydechnutí, navíc natočená s intenzivní filmařskou razancí. Dynamický a dravý film s působivě propletenou strukturou, vystavěnou na střetu dvou egoistických mužů a příběhu o boji jednoho vědce o záchranu vlastní duše s relevantním přesahem do současnosti.

5) Anatomie pádu – precizně vystavěný a bezchybně režírovaný francouzský detektivní krimi-thriller říznutý procedurálním soudním dramatem, jenž je bravurní charakterovou studií o hledání pravdy, jíž se není možné dobrat, s mistrnými dialogy a strhujícím výkonem představitelky hlavní role.

Keanu Reeves ve filmu John Wick: Kapitola 4 / John Wick: Chapter 4
© Lionsgate
5) John Wick: Kapitola 4 – současná špička akčního žánru, která kromě zážitku z efektní, úderné a vizuálně opojné akce nabízí i solidní scenáristickou práci založenou na pečlivě budovaném vyprávění a postupném šponování intenzity jednotlivých situací. Velkým tahounem je i sympatický hlavní hrdina a nezapomenutelné charismatické vedlejší postavy. 

6) Spider-Man: Napříč paralelními světy – strhující audiovizuální obžerství nacpané nápaditými detaily, které si navzdory ultra-svižnému tempu, hromadě gagů a přehršli dynamické akce zachovává prostřednictvím příběhu dvou mladistvých superhrdinů a jejich rodinného zázemí i seriózní dramatickou rovinu o rodinných vztazích, osudovosti, dospívání a boji proti předurčenosti.

7) Aftersun – jemný, intimní a citlivý snímek o dovolené dospívající dcery a jejího mladého otce v přímořském letovisku v polovině devadesátých let, jehož táhnou kupředu vynikající herecké výkony obou protagonistů, jejich skvěle napsané postavy, křehká režie a všeprostupující melancholie. Minimalistické pocitové drama s dlouhotrvajícím niterným dozvukem.

8) Dungeons a Dragons: Čest zlodějů – nejzábavnější a nejlépe zvládnutý fantasy blockbuster za mnoho posledních let. Výborně vybalancovaný mix fantasy dobrodružství a komedie, u nějž se dá zasmát nahlas i žasnout nad jeho vizuální podobou, a jehož svět a postavy jsou natolik nosné, že by klidně ustály i několik pokračování.

Tom Cruise ve filmu Mission: Impossible Odplata - První část / Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One
© Paramount Pictures
9) Mission: Impossible Odplata - První část – pokračování populární akční série staví charismatického hlavního hrdinu ze staré školy proti digitálnímu nepříteli v podobě umělé inteligence, jenž naopak reprezentuje potenciální hrozby moderní doby. Precizně realizovaná, napínavá a zároveň odlehčená letní podívaná sice nepokořuje laťku vysoko nastavenou některými jejími předchůdci, nicméně během masivního půlhodinového akčního finále jdou stejně všechny výtky stranou.

10) Babylon – Opulentní výpravný velkofilm, v němž návrat ke dvacátým létům minulého století do období nástupu zvukového filmu slouží nejen k vyjádření lásky k filmům jako takovým, ale i k nebývale ostré kritice Hollywoodu jakožto továrně vybudované na útlaku a pošlapávání lidských práv. Stylizovaná a nadnesená exkurze do filmového zákulisí, která upomíná na to, že mnohé z filmů, které milujeme a obdivujeme, leckdy vznikaly v moři bezpráví, krve, potu, zvratků a výkalů.

Další pozoruhodné snímky abecedně: Godzilla Minus OneChlapec a volavkaJagna, Karaoke bluesMinulé životyOn se bojíPřišla v nociTárTonda, Slávka a kouzelné světloTři mušketýři: D'ArtagnanÚsvit

Nejlepší filmy mimo kino distribuci za rok 2023:

Fotografie z filmu Hundreds of Beavers / Hundreds of Beavers
© Eye For Film
1) Hundreds of Beavers – aktualizace grotesky pro 21. století, nehorázně vtipná, nápaditá a roztomilá, využívající různé tvůrčí a stylistické postupy i opakující se motivy k budování postupně se vyvíjejících gagů, gradujících do nepředvídatelných rovin. Nevídaný gejzír kreativity, nejlepší komedie za poslední léta a zcela jistě i budoucí kultovní klasika.

2) Chudáčci – nesmírně zábavná a významy přetékající extravagantní a bizarní komedie s frankensteinovskými motivy o emancipační cestě jedné ženy za poznáním světa i sebe sama. Inteligentní dialogy, promyšlený koncept, aktuální téma, vizuálně opojné obrazy, strhující herecké výkony, ďábelsky morbidní nápady a spousta nahoty v uměleckém filmu, jenž zároveň vyniká diváckou přístupností.

3) Unavená naděje – komplexní, vrstevnatý a vůči lidstvu cynický turecký film-román o učiteli v zasněžené Anatolii, jenž zápolí s obviněním z příliš důvěrného kontaktu se žákyněmi. Divácky náročný snímek v sobě sdružuje mnoho témat od zneužívání moci z pozice hlavního hrdiny po intelektuálně-milostný trojúhelník, která se přes sebe přelévají, aniž by některé z nich výrazně dominovalo.

Fotografie z filmu Vermines / Vermines
© CSFD
4) Vermines – jeden z nejlepších pavoučích hororů v historii kinematografie, v němž jedovatý a s překvapivou rychlostí se množící osminohý pokoutník unikne z krabičky svého majitele a zamoří obří činžák na francouzském sídlišti. Realistické prostředí s postavami dokreslujícími jeho sociální aspekt a svěží přístup schopného mladého filmaře plného energie je přesně to, co tento hororový subžánr potřeboval.

5) Pracovní síla – zdrcující kanadské sociální drama o skupině guatemalských dělníků, kteří jsou opakovaně dováženi do québecké potravinářské fabriky, aniž by znali svá práva a pracovní podmínky, a tak jsou hrubě vykořisťováni až do roztrhání těla. Snímek zpracovává aktuální a společensky důležité téma a je silně empatický, aniž by zároveň tíhl k moralizujícím odsudkům.

6) Netvor – výtečně napsané japonské drama začíná jako příběh matky samoživitelky, jíž dělá starosti její syn, patrně šikanovaný na základní škole svým učitelem. Rafinovaně vystavěný snímek pak ale postupně nabídne i vypravěčské perspektivy onoho učitele a dotyčného syna, které pokaždé přemění hlavní téma filmu v něco jiného.

7) Byt č. 10-01 – herecky procítěné a přesně režírované americké nezávislé drama se zabývá příběhem matky-bývalé zlodějky a jejího syna, kterého ilegálně unese z pěstounské péče a změní mu identitu, aby mohli žít opět jako rodina. Závěrečný akt filmu představuje nečekané tnutí do srdce a odhaluje, že už tak promyšlené a na pevných základech vybudované vyprávění bylo po celou dobu ještě důmyslnější, než by se mohlo zdát.

Fotografie z filmu Sbohem, Julie / Wadaean Julia
© CSFD
8) Sbohem, Julie – silné súdánské drama o morálním dilematu, výčitkách svědomí a o vývoji ve vztahu dvou žen (černošky z chudinského slumu a movité muslimky zodpovědné za smrt jejího manžela), které působivě a napínavě pracuje s odkládáním nevyhnutelného odhalení pravdy a doplňuje jej o motivy, jako jsou vina a vykoupení, lži a nedůvěra, posun od rasových předsudků ke vřelému přátelství nebo nastavování priorit při činění velkých životních rozhodnutí.

9) Sleep – zdařilý a nápaditý jihokorejský horor o různých poruchách spánku, v němž se úzkostná žena oprávněně obává, že by její muž mohl ve svých nebezpečných náměsíčných stavech zabít jejich novorozeně. Napínavě budovaná zápletka je následně postupně dovedena do netušených rozměrů, přičemž nabídne jak dějové zvraty, tak malé ostrůvky funkčního situačního humoru. 

10) Late Night with the Devil – australský hororový snímek je formálně koncipován jako nově oprášený záznam nikdy neodvysílané speciální halloweenské epizody populární talk show ze 70. let, která se poněkud zvrhla poté, co do ní nečekaně zavítal ďábelský host. Celkově jde o pozvolna prohořívající podívanou, která pomaličku stupňuje míru znepokojení až do šokujících okamžiků, na něž se vyplatí si počkat.


Václav Limberk

Nejlepší filmy a seriály viděné v roce 2023 (bez pořadí a jednou větou):


Zklamání: Smrtelné zlo: Probuzení - tento remake/reboot se mi opravdu nelíbil

Vratislav Šálek

Řazeno podle české premiéry v kinech

Colin Farrell ve filmu Víly z Inisherinu / The Banshees of Inisherin
© Searchlight Pictures
Víly z Inisherinu - nejméně divácký film Martina McDonagha s naprosto fantastickými hereckými výkony Colina FarrellaBrendana GleesonaKerry Condon a Barryho Keoghana, z něhož sice trochu ční původně zamýšlená divadelnost, tu ale kompenzují výborná atmosféra, několik silných scén a v závěru naprostá temnota a deprese.

Tár - úžasný nedivácký film, v němž září fantastická Cate Blanchett a kouzlí Todd Field, který dokáže z obyčejného záběru na hrající orchestr vymáčknout napětí, které je skoro nesnesitelné.

John Wick: Kapitola 4 - nejlepší akční film v kinech, který má hned tři vrcholové akční scény, je skvěle nasnímaný a celé zabijácké univerzum rozšiřuje až do absurdních rozměrů, jen ta délka je smrtící.

Fotografie z filmu Kuciak: Vražda novináře / The Killing of a Journalist
© CSFD
Kuciak: Vražda novináře - jeden z nejdůležitějších filmů roku, jehož sledování je fyzický zážitek, protože diváky obklopuje deziluze, hnus a naprostá bezmoc, v kontextu nedávných slovenských voleb smutná podívaná.


Dungeons & Dragons: Čest zlodějů - asi největší překvapení roku a hodně příjemná adaptace deskové hry, která se nebere moc vážně, je výborně obsazená a většinou v ní funguje i humor, navíc je snesitelná pro celou rodinu.

Super Mario Bros. ve filmu - překvapivě výtečný a hravý animák, který přiznává videoherní původ, je snesitelně nostalgický, zní v něm báječný osmdesátkový soundtrack a je plný vtipných hlášek, situací a popkulturních odkazů.

Smrtelné zlo: Probuzení - nejkrvavější film roku, v němž se s rudou tekutinou opravdu nešetří, hrdinové tu nejsou jen do počtu a nechybí několik fyzicky nepříjemných scén, které hraničí s gorem.

Florence Pugh ve filmu Oppenheimer / Oppenheimer
© Universal
Oppenheimer - radost z ryzí filmařiny, na IMAXovském plátně neuvěřitelný zážitek, Christopher Nolan potvrzuje, že je génius, Robert Downey Jr. si snad jde pro Oscara, Cillian Murphy nejspíš také a v závěru se divák dočká strhujícího morálního dramatu s poněkud smutným, leč pravdivým poselstvím.

Anatomie pádu - intenzivní počin kombinující soudní a vztahové drama s fantastickou Sandrou Hüller v hlavní roli, částečná reakce na aktuální společenské neduhy a asi nejsilnější loňská scéna v podobě vyhrocené hádky.

Zabijáci rozkvetlého měsíce - epický a ryze oldschoolový film, který legendární Martin Scorsese natočil přesně tak, jak chtěl a vyměřil mu monstrózní stopáž, která je na hraně toho, co divák v kině vydrží, svým oblíbencům Leonardu DiCapriovi a Robertu De Nirovi dal asi nejodpornější role v kariéře a nechal vedle nich vyniknout křehkou Lily Gladstone.

Zvláštní uznáníBod obnovy a Úsvit - ne úplně dokonalé české filmy, které selhávají po příběhové stránce, vizuálně a řemeslně jsou ale na minimálně evropské úrovni a vzbuzují naději, že do dalších let to nemusí být s tuzemskými filmaři tak špatné. 

Pochvalu zaslouží také společnost Pannonia Entertainment za to, že na plátna kin vrací legendy a milovníci klasik si díky ní mohli loni vychutnat třeba The DoorsZákladní instinkt nebo trilogii Rambo.

Martin Bubrín

Nejlepší filmy a seriály uvedené v roce 2023:

FILMY
1. On se bojí - strhující kinematografická jízda pro velmi náročného diváka meta-hororovou optikou Ariho Astera.

2. Zabiják - Klub rváčů naruby, tentokrát o vyprázděnosti lidské existence skrze zábavnou repetici stejných úkolů titulního zabijáka.

3. The Holdovers - instantní vánoční klasika.

4. Velryba - Leaving Las Vegas roku 2023 a po Wrestlerovi a Černé labuti konečně strhující zakončení pomyslné trilogie sebedestruktivních portrétů osobnosti.

5. Godzilla Minus One - střet japonské kinematografie s hollywoodským blockbusterem nemohl dopadnout lépe.

6. John Wick: Kapitola 4 - adrenalinová tříhodinová odysea Keanu Reevese s nejlepšími akčními sekvencemi v historii.

7. Infinity Pool - Bílý lotos podle Cronenberga.

8. Mezi živly - u téhle pixarovky by člověk řekl, že se inspirovala někdy u Miyazakiho, skvělý návrat studia do formy po dlouhé sérii sequelů.

9. Oppenheimer - strhující konverzační soudně/politické drama v umocněném 70mm formátu.

10. Barbie - vše co je dobře a špatně se současným světem v jednom meme filmu.

Nevešlo se: Smrtelné zlo: Probuzení, Spider-Man: Napříč paralelními světy, Ještěr, Zabijáci rozkvetlého měsíce, Nech svět světem, Priscilla

SERIÁLY:

1. The Last of Us (HBO) - nejlepší videoherní adaptace všech dob, která rozšiřuje a ctí svou předlohu. Splněný sen.

2. Medvěd S2 (FX) - takhle odzbrojující konceptuální epizody tady snad ještě nebyly.

3. Boj o moc S4 (HBO) - strhující zakončení velkolepé rodinné tragédie, jeden z nejlepších HBO seriálů vůbec.

4. Fargo S5 (FX) - coenovská poetika se vrací v zatím nejzručněji realizované sérii kriminální antologie.

5. Barry S4 (HBO) - surreálné zakončení divoké žánrové jízdy.

6. Lakers: Vzestup dynastie S2 (HBO) - čirý slam dunk, seriál ukazující, jak živelně a hravě přistupovat k námětu podle skutečné události.

7. Ted Lasso S3 (Apple TV+) - pozitivnější seriál s nádhernějším zakončením neexistuje.

8. Pozlacený věk S2 (HBO) - dobový seriál, který svou promyšleností strká všechna ostatní dobová kostýmní dramata do kapsy.

9. Ve při (Netflix) - studio A24 ve formě seriálu by vypadalo přesně takto. Překvapení roku.

10. Makanai: Jak se vaří pro Maiko (Netflix) - nedějový výlet do prostřední japonských gejš zvedne náladu jako máloco

Nevešlo se: Kodaňský kovboj (Netflix), Roj (Amazon), Volha (ČT), Demon Slayer S3 (Crunchyroll), Jujutsu Kaisen S2 (Crunchyroll), Rodiče S4 (FX), V moci hvězd (HBO Max), Zánik rodu Usherů (Netflix), Neporazitelný S2 (Amazon), Koruna S6 (Netflix)

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Lesní vrah 5/10
Recenze: Český film Lesní vrah nahlíží do prázdnoty existence mladého zabijáka Snímek režiséra Radima Špačka se zabývá postavou Viktora Kalivody, jenž v roce 2005 zastřelil tři lidi a vysloužil si přezdívku „Lesní vrah“. Film seznamuje diváky s událostmi v posledním roce před Viktorovým zatčením. čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 26. 4. 2024 - 2. 5. 2024
TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi Drtivou většinu z aktuální televizní nabídky tvoří snímky u nás zapomenuté, prakticky neznámé a jen těžko sehnatelné. Nejatraktivnějším tipem je nicméně premiéra prequelu ságy Kingsman s podtitulem První mise. čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Smrtelné zlo bude pokračovat (27.04.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Pokračování 28 dní poté bude trilogie (25.04.2024 12:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu (19.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Martin Scorsese natočí Sinatru (18.04.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Box office: V USA vypukla Občanská válka (15.04.2024 07:30 v Komentáře | Box office)
- Trailer: Joker: Folie à Deux (10.04.2024 14:00 v Novinky | Trailery)
- Top 20 ČR: Duna se vrací na první místo (09.04.2024 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Válka Roseových se dočká remaku (03.04.2024 11:30 v Novinky | Zprávy)
- Top 20 ČR: Gump odsouvá Dunu (02.04.2024 15:21 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Téma: Nejočekávanější filmy roku 2024 (01.04.2024 12:30 v Články | Publicistika)
- Box office: Godzilla s Kongem kralují (01.04.2024 07:30 v Komentáře | Box office)
- Recenze: Film Godzilla x Kong: Nové impérium je akční výplach s rvačkami monster (30.03.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Austin Butler spojí síly s Darrenem Aronofskym (28.03.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Teaser: Kinds of Kindness (27.03.2024 17:00 v Novinky | Trailery)
- Cillian Murphy bude hájit spravedlnost (26.03.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život (26.03.2024 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu