Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 25. 8. 2023 - 31. 8. 2023

TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe

Vydáno: 25.08.2023 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: MUBI

Prázdniny spějí ke svému konci a televizní dramaturgové si na jejich poslední týden nachystali především premiéru nové a hodně chválené adaptace slavného románu Malé ženy. Jinak ale stále převažují snímky jen minimálně známé.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Ofélie (Ophelia) (sobota 26. 8., Nova Cinema, 18.00 - 20.00 / neděle 27. 8., 10.00 - 12.00 / úterý 29. 8., 07.50 - 09.30)

Plakát filmu Ofélie / Ophelia
© IMDb
Pět let staré romantické drama je u nás absolutně neznámé a oficiální cestou nesehnatelné. Režírující Claire McCarthy v něm vypráví slavný příběh Hamleta, ovšem z pohledu jeho snoubenky. A právě onen způsob narace je tím nejoriginálnějším, co může autorka nabídnout, protože kostýmy, výprava i kulisy jsou naprosto standardní, ačkoli na vysoké úrovni a v rámci možností opulentní. Solidní dobovou atmosféru ještě umocňuje výrazný hudební doprovod Stevena Price, tuzemský divák nepochybně ocení místní lokace, které mají specifické kouzlo. Hlavní roli si zahrála některými kritizovaná, jinými naopak zase chválena Daisy Ridley, která používá de facto jediný výraz, což může mnohé dost rozčilovat. Vedle ní se pak objeví spolehliví Clive OwenNaomi Watts nebo Tom Felton, Hamleta ztvárnil Nathaniel Parker. Jen škoda přehnané divadelnosti, která je místy vidět zbytečně moc. Absolutně neznámá záležitost na sobotní podvečer. 

Zajímavost: Snímek se natáčel v Praze a na Křivoklátě.

Oficiální trailer filmu Ofélie / Ophelia

Král Richard a křižáci (King Richard and the Crusaders) (sobota 26. 8., ČT2, 20.00 - 21.55)

Plakát filmu Král Richard a křižáci / King Richard and the Crusaders
© Vintage Movie Posters
Dobrodružné drama z první poloviny padesátých let je prakticky neznámé nejen u nás. Režírující David Butler v něm vycházel z knižní předlohy Waltera Scotta, která se sice opírá o historické podklady, ty jsou ale jen jakýmsi spuštěčem až pohádkové zápletky, která si s realitou hlavu moc neláme. Věrný dobové tradici spoléhá tvůrce na opulentní výpravu a sytě barevný vizuál, který se z dnešního pohledu může jevit až kýčovitě. Samotný příběh je dost naivní a v jeho centru je víc než co jiného romantický vztah, který poměrně funguje, nemá ale žádnou hloubku a celé je to zoufale povrchní. Na druhou stranu nelze opomenout výborné, ačkoli jednoznačně a prvoplánově zlé záporáky a několik výborně zrealizovaných bojových scén. Výsledek by byl ale mnohem horší nebýt obsazení, v němž se sešli Rex HarrisonVirginia MayoGeorge SandersMichael Pate nebo Laurence Harvey. Stopáž ale mohla být o něco kratší, protože ústřední motiv je hodně protahovaný a jednotlivé zvraty se v něm opakují. Další raritní tip.

Zajímavost: Knižní předloha u nás vyšla pod názvem Talisman.

Originální trailer filmu Král Richard a křižáci / King Richard and the Crusaders

Malé ženy (Little Women) (sobota 26. 8., Nova Cinema, 20.00 - 22.40 / neděle 27. 8., 13.35 - 16.10 / pondělí 28. 8., 12.05 - 14.40)

Český plakát filmu Malé ženy / Little Women
© Facebook tvůrce
Nejnovější adaptace relativně slavného románu Louisy May Alcott vznikla před čtyřmi lety a režijně a scenáristicky se jí chopila Greta Gerwig, které se podařilo vystihnout její nadčasovost a feministické prvky v ní přítomné využila naprosto nenuceně a přirozeně. Nezůstalo ale jen u silného příběhu, protože i řemeslně si dala záležet a opírala se o Oscarem oceněné kostýmy, poctivou dobovou atmosféru, nádhernou kameru a výbornou hudbu Alexandra Desplata, která obdržela oscarovou nominaci. Největším trumfem se ale ukázalo být obsazení, jemuž dominují na Oscara nominované Saoirse Ronan a Florence Pugh, vedle nichž se neztratí ani Emma WatsonLaura DernTimothée ChalametEliza Scanlen nebo Meryl Streep. Překvapivě nevadí ani delší stopáž, horší je to ovšem se střídáním časových rovin, které je v úvodní polovině hodně chaotické a skoro až nahodilé, což výrazně ztěžuje orientaci diváka. Dost možná tip týdne, o němž se více dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Ačkoli v centru dění stojí hrdinky americké literatury, ani jedna ze čtyř klíčových představitelek není Američanka.

Oficiální český trailer filmu Malé ženy / Little Women

Annette (Annette) (neděle 27. 8., ČT art, 20.15 - 22.30 / pátek 1. 9., 00.35 - 02.50)

Český plakát filmu Annette / Annette
© Aerofilms
Dva roky starý muzikál je dost náročnou podívanou a značná část diváctva ho nemůže vystát. Jeho režisérem je totiž osobitý Léos Carax, který ho pojal dost netradičně, protože písně děj nikam neposouvají a jen doslovně popisují, co divák vidí, evidentně je to ale záměr, který má pravděpodobně zobrazit povrchnost celého žánru a to, že patří spíš na divadelní prkna než na velká plátna. Tomu odpovídá i vizuální stránka, která je mnohdy snová a odkazuje na teatrálnost a vypadá naprosto fantasticky. Ti, kterým se tvůrčí styl zalíbí, dokáží najít i hodně osobitý humor a několik popkulturních odkazů. V titulních rolích excelují Adam Driver a Marion Cotillard, jejichž souhra je fantastická a probíhá mezi nimi potřebná chemie. První polovina přece jen lehce přetažené stopáže je o něco zajímavější a svižnější než ta druhá, na zážitku to ale tolik neubírá. Svérázný tip, o němž se více píše v naší recenzi.

Zajímavost: Ačkoliv oba hlavní představitelé zpívají většinu písní sami, určité vokály Cotillard nazpívala Catherine Trottmann.

Český trailer filmu Annette / Annette

Let Phoenixe (The Flight of the Phoenix) (neděle 27. 8., ČT2, 21.40 - 00.00)

Plakát filmu Let Phoenixe / The Flight of the Phoenix
© IMDb
Ani dobrodružné drama z poloviny šedesátých let není v našich končinách příliš známé. Režírující Robert Aldrich v něm adaptoval knižní předlohu Trevora Dudleyho Smithe a natočil v tom nejlepším slova smyslu poctivý chlapský snímek, které byly ve své době hojně rozšířené. Spoléhal v něm především na exotické lokace a dobře napsaný příběh, který je velmi dobrou psychologickou studií uzavřené skupiny. Pomalejší tempo je ku prospěchu věci, protože je čas na tvoření jednotlivých charakterů a celková vizuální stránka je hodně výrazná. Klíčové bylo pochopitelně obsazení, v němž se sešli výborní James StewartRichard AttenboroughPeter FinchHardy KrügerErnest Borgnine nebo na Oscara nominovaný Ian Bannen. V rámci určitého charismatu pak divák milerád odpustí až moc nelogičností a částečnou odtažitost, která mu znemožňuje vytvořit si k postavám bližší vztah, úplně šťastná není ani lehce přepálená stopáž. Další zapomenutá záležitost. 

Zajímavost: Při natáčení zemřel filmový pilot Paul Mantz, jehož letadlo se rozlomilo a dopadlo čelem do země.

Originální trailer filmu Let Phoenixe / The Flight of the Phoenix

Lady Hamiltonová (Le calde notti di Lady Hamilton) (pondělí 28. 8., ČT2, 21.55 - 23.30 / středa 30. 8., 09.25 - 11.00)

Plakát filmu Lady Hamiltonová / Le calde notti di Lady Hamilton
© MovieMeter
Romantické drama z druhé poloviny šedesátých let je dalším, na něž se v průběhu let zapomnělo a prakticky vůbec se nepřipomíná. Režírující Christian-Jaque v něm vychází z knižní předlohy Alexandra Dumase staršího a nikoho nepřekvapí. To tedy znamená, že stěžejní jsou opět velkolepé a opulentní kostýmy a dobová atmosféra. Příběh tentokráte není tak zajímavý a je spíše epizodický, na druhou stranu je poměrně erotický, čehož tvůrce využil a předvádí hned několik lechtivějších scén, které ale pochopitelně dnes už nikoho nešokují. Tempo je poměrně svižné a stopáž střídmá, takže není moc prostoru na přemýšlení o nedostatcích, což je jedině dobře. V titulní roli upoutá Michèle Mercier, která tedy hraje prakticky totéž co v legendární Angelice, to ale většině diváků nepochybně vadit nebude. Lehce směšně ovšem působí závěr, který byl ve své době míněn naprosto vážně, postupem času ale zcela pozbyl svůj význam. Další pozapomenutá podívaná.

Zajímavost: Lady Hamilton skutečně existovala a žila v letech 1765-1815.

Česká ukázka z filmu Lady Hamiltonová / Le calde notti di Lady Hamilton

Dědictví (Legacy, notre héritage) (úterý 29. 8., ČT2, 15.45 - 17.30 / čtvrtek 31. 8., 00.30 - 02.15)

Plakát filmu Dědictví / Legacy, notre héritage
© IMDb
Velmi málo známý francouzský dokument je stejně tak fascinující jako smutnou podívanou. Režírující Yann Arthus-Bertrand v něm upozorňuje na zhoršující se stav naší planety a pomáhá si při tom nádhernými i naprosto katastrofickými obrazy, které dokáže dát do souvislostí. Vyprávění je navíc chronologické, takže tvůrce začíná u samotného stvoření světa, postupuje napříč staletími a dostává se až do současnosti, kde se mu logicky nabízí nejvíc materiálu. Ačkoli se stopáž může na žánr zdát přetažená, opak je pravdou, protože každá scéna má svůj význam a v kombinaci s věcným, naprosto přesným a perfektním komentářem donutí k zamyšlení i ty největší ekologické skeptiky. Ne úplně běžné je i to, že autor dokonce navrhne i několik možných řešení, která by mohla budoucí ekologickou katastrofu odvrátit. Tip, který by zasloužil mnohem lepší vysílací čas. 

Zajímavost: Ve francouzské televizi se snímek poprvé vysílal 26. ledna 2021.

Originální trailer filmu Dědictví / Legacy, notre héritage

Milý Johne (Dear John) (středa 30. 8., ČT2, 21.50 - 23.35 / čtvrtek 31. 8., 09.25 - 11.10)

Plakát filmu Milý Johne / Dear John
© IMDb
Třináct let starý snímek vznikl podle předlohy Nicholase Sparkse, což o něm řekne mnohé a zkušenější divák už ví, co může očekávat. Za překvapivě velmi solidní hodnocení může především režírující Lasse Hallström, který podobná témata dokáže podat naprosto nenásilně, vesměs nekýčoviitě a i tu nejprvoplánovější scénu zachytí s určitým kouzlem a nikomu se nepodbízí. To platí i v tomto případě, což je jediná záchrana jinak zoufale předvídatelného a nepřekvapivého příběhu, který od úvodních minut naplňuje tradiční žánrovou škatulku. Atmosféra je nicméně více než slušná a také některé melancholické scény fungují tak, že svou předpokládanou směšnost ustojí a nejsou tak emočně vyděračské. Vše navíc doplňuje příjemný soundtrack a vesměs sympatický ústřední pár. Ten si zahráli překvapivě obstojný Channing Tatum a spolehlivá Amanda Seyfried, dále se objeví třeba Richard Jenkins nebo Henry Thomas. Kamenem úrazu tak je jen oproti předloze výrazně změněný konec, který se bohužel až moc podřizuje hollywoodské mašinerii. Tip spíše pro ženské publikum.  

Zajímavost: Tatum se kvůli filmu naučil surfovat.

Oficiální trailer filmu Milý Johne / Dear John

Moudrá krev (Wise Blood) (středa 30. 8., ČT art, 22.10 - 23.55)

Plakát filmu Moudrá krev / Wise Blood
© IMDb
Drama z konce sedmdesátých let je extrémně raritní a v tuzemsku o něm slyšela jen hrstka naprostých fajnšmekrů. Těžko říct, jaký je pro to důvod, neboť za ním stojí poměrně velká jména a rozhodně nejde o tuctovou žánrovku. Režírující John Huston v něm dostal k dispozici scénář vycházející z debutového románu Flannery O'Connor a kladl důraz právě na onen ústřední příběh, který je výrazně satirický a střílí si z církve, sekt a různých samozvaných mesiášů. Právě po této stránce funguje nejvíc, protože některé zápletky a hlášky jsou tragikomické, velmi dobře vypointované a mají smysl hlubší, než se může zdát. Pozitivem budiž i skvělá dobová atmosféra. V hlavní roli exceluje Brad Dourif, jemuž sekundují sám režisér, Harry Dean StantonNed Beatty nebo William Hickey. Absolutní televizní vzácnost. 

Zajímavost: Závěrečné titulky obsahují několik překlepů ve jménech, což bylo způsobeno tím, že producenti se vzhledem ke zvláštnosti celého příběhu rozhodli pro jejich tvorbu najmout malou holčičku.

Originální trailer filmu Moudrá krev / Wise Blood

Adios Django (Texas, addio) (čtvrtek 31. 8., ČT2, 20.00 - 21.35)

Plakát filmu Adios Django / Texas, addio
© magazinweb.net
Španělsko-italský western z druhé poloviny šedesátých let je další z velké řady, v nichž se objevuje legendární pistolník, a ačkoli se tak tváří, není součástí žádné série a funguje zcela samostatně. Režisér a spoluscenárista Ferdinando Baldi se v něm soustředil především na drsnou atmosféru, velmi slušnou a častou akci a v tomto případě i příběh, který se sice zdá banální, jeho vyvrcholení je ale dost překvapivé a nečekané. Hodně výrazná je i hudební složka, kterou završuje extrémně chytlavá titulní píseň. Hlavní roli ztvárnil ikonický a charismatický Franco Nero, vedle něhož se objeví třeba Elisa MontésAlberto Dell'AcquaJosé Guardiola nebo Hugo Blanco. Škoda jen, že výsledku absolutně chybí humor, o který si některé scény vysloveně říkají. Další z méně známých záležitostí.

Zajímavost: Natáčení probíhalo dva měsíce.

Originální trailer filmu Adios Django / Texas, addio

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Lesní vrah 5/10
Recenze: Český film Lesní vrah nahlíží do prázdnoty existence mladého zabijáka Snímek režiséra Radima Špačka se zabývá postavou Viktora Kalivody, jenž v roce 2005 zastřelil tři lidi a vysloužil si přezdívku „Lesní vrah“. Film seznamuje diváky s událostmi v posledním roce před Viktorovým zatčením. čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 26. 4. 2024 - 2. 5. 2024
TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi Drtivou většinu z aktuální televizní nabídky tvoří snímky u nás zapomenuté, prakticky neznámé a jen těžko sehnatelné. Nejatraktivnějším tipem je nicméně premiéra prequelu ságy Kingsman s podtitulem První mise. čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Tiché znamení (24.04.2024 18:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím (12.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Vezmi mě na měsíc (09.04.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Podvodnice slečna bestie se při honu ocitla v krizi (05.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led (22.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Sci-fi Duna: Část druhá láká na příběh mesiáše i na jízdu na pouštních červech (01.03.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Manželé Stodolovi zavalila Duna (28.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Zlá krev: Capote vs labutě (04.01.2024 19:00 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Jeden gól stačí Ferrarimu k zásahu štěstím (03.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Box Office: Wonka měl sladký start (18.12.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- Recenze: Fantasy muzikál Wonka hýří barvami, magií, čokoládou a optimismem (17.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu