Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 22. 12. 2023 - 28. 12. 2023

TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj

Vydáno: 22.12.2023 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: Wallpaper Abyss - Alpha Coders

Letošní televizní vánoční nadílka překvapí velkým množstvím atraktivních premiér, které se ještě poměrně nedávno proháněly kinosály. K těm nejzásadnějším patří Spielbergova verze West Side Story a Poslední souboj Ridleyho Scotta.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Malí letci (The Flyboys) (pátek 22. 12., Prima Max, 17.45 - 20.00 / sobota 23. 12., 13.30 - 15.50 / pondělí 25. 12., 06.50 - 08.50)

Plakát filmu Malí letci / The Flyboys
© FilmAffinity
Patnáct let starý dobrodružný snímek je v našich končinách prakticky neznámý a oficiální cestou nesehnatelný. Důvodem může být to, že není moc výrazný a byl zastíněn několika podobnými žánrovkami. Režírující Rocco DeVilliers se v něm spoléhal především na cílovou skupinu menších diváků, protože příběh je typicky dětský, takže částečně naivní, nenáročný a oslavuje úchvatná, leč mnohdy nesmyslná dobrodružství. Opírá se i o vesměs pohodovou atmosféru, svižné tempo a poměrně zajímavou zápletku, kterou ale pochopitelně docení jen mladší publikum. Ani obsazení není plné nesympatických nebo toporných představitelů, tudíž všichni dětští herci jsou velmi dobří, z těch dospělých jim sekundují kupříkladu Stephen Baldwin nebo Tom Sizemore. Ideální tip pro děti, který jim ukrátí čekání na Ježíška.

Zajímavost: V některých evropských státech vyšel snímek na DVD pod názvem Sky Kids.

Originální trailer filmu Malí letci / The Flyboys

Štastná hvězda (The Star) (pátek 22. 12., Nova Cinema, 20.00 - 21.40 / sobota 23. 12., 14.55 - 16.35 / neděle 24. 12., 11.40 - 13.20)

Plakát filmu Štastná hvězda / The Star
© IMDb
Šest let starý animák se tuzemským kinům zcela vyhnul a v tichosti vyšel na DVD a Blu-ray. Svým způsobem je to škoda, protože debutující režisér Timothy Reckart v něm dětskému divákovi osvětluje legendu o narození Ježíše, dělá to ale nenásilně, protože hlavní hrdinové jsou zvířata, která právě při onom narození pomáhají. Animace je navíc opravdu výborná a celá technická a výtvarná stránka je naprosto uchvacující a místy z různých barev a zajímavých kamerových jízd až přechází zrak. Dospělí diváci si ale můžou dát pohov, protože příběh je pro ně místy klišovitý a zjednodušený a navíc si často všimnou toho, že jakési tvůrčí snahy o poctu groteskám příliš nefungují. Zásadním problémem pak pro mnohé bude poměrně velké množství písní, které mají výrazně náboženský podtext a mohou hraničit až s jakousi agitkou. Zajímavý a nenápadný tip, při jehož sledování se děti mohou trochu poučit.

Zajímavost: Jedním z producentů snímku je Affirm Films, které uvádí na trh spousty konzervativních křesťanských filmů.

Oficiální trailer filmu Šťastná hvězda / The Star

Proti větru (Des vents contraires) (sobota 23. 12., Prima Max, 15.50 - 17.45 / neděle 24. 12., 13.00 - 14.55 / středa 27. 12., 01.55 - 03.30)

Plakát filmu Proti větru / Des vents contraires
© Facebook tvůrce
Francouzsko-belgické drama se před jedenácti lety mihlo i v našich kinech, větší stopu v nich ale nezanechalo a zapadlo, což je malinko škoda. Režisér a spoluscenárista Jalil Lespert v něm adaptoval románovou předlohu Oliviera Adama, který se taktéž podílel na scénáři. Body sbírá především tím, že potenciálně nejdojemnější část posmutnělého a notně melancholického příběhu, který nenabízí moc naděje a optimismu, zcela přeskočí a věnuje se až následujícím událostem. Ty jsou díky tomu příjemně civilní a ne až tak neralistické, ačkoli některým klišé a nelogičnostem se tvůrci nevyhnou. O to víc pak překvapí v závěru, který je sice slzopudný a malinko prvoplánový, má ale svou sílu a je zpracován velmi citlivě. V hlavní roli exceluje Benoît Magimel, na němž de facto snímek stojí a padá a ostatní už tu nemají tolik prostoru. Jen škoda, že některé minizápletky jsou povrchní a málokdy dořešené a většině postav chybí hlubší motivace a charakteristika. Příjemně dojemný tip, který se do vánočního období hodí. 

Zajímavost: Ve Francii měl snímek premiéru 14. prosince 2011.

Český trailer filmu Proti větru / Des vents contraires

Cruella (Cruella) (sobota 23. 12., Prima, 20.15 - 23.10 / úterý 26. 12., 14.05 - 16.05)

Český plakát filmu Cruella / Cruella
© Falcon
Kriminální komedie je originem slavné záporné postavy a navzdory všem předpokladům se docela povedla. Velkou zásluhu na tom má režírující Craig Gillespie, který vytvořil unikátní mix dramatu, rodinného filmu, komedie a heist movie, který překvapivě funguje ve většině aspektů a jednotlivé žánry dokázal umně vybalancovat. Pomohl si stylovou vizuální stránkou, která evokuje sedmdesátá léta, opulentními a Oscarem oceněnými kostýmy, fascinujícími maskami, u nichž zůstalo jen u oscarové nominace, velkolepou výpravou a výtečným soundtrackem. Titulní roli si vysloveně užívá Emma Stone, které zdatně sekundují Emma ThompsonPaul Walter HauserJoel Fry nebo Mark Strong. Dojem pak krom zbytečně přepálené stopáže malinko kazí překombinovaný příběh, v němž zcela absentuje nosná zápletka. Těsně předštědrodenní tip, o němž se více dozvíte z naší recenze.   

Zajímavost: Pro klíčové role bylo vytvořeno dvě stě sedmdesát sedm kostýmů, z toho jen pro Cruellu jich bylo sedmačtyřicet.

Oficiální český trailer filmu Cruella / Cruella

Rozbitý robot Ron (Ron’s Gone Wrong) (neděle 24. 12., Prima, 06.55 - 09.15)

Český plakát filmu Rozbitý robot Ron / Ron's Gone Wrong
© Falcon
Před dvěma lety českými kiny prosvištěl i britsko-americký animák, který částečně varuje před nebezpečím plně digitálního světa a ryze virtuální komunikace. Režijní duo Alessandro Carloni a Jean-Philippe Vine ale nedokázalo potenciál plně využít, protože se až moc spolehlo na klišovitý a předvídatelný příběh, který se navíc rozjíždí dost pozvolně. Postupem času ale nabere svižné tempo a nedostatky částečně vyváží precizní animace a výborná vizuální stránka, svižné tempo, především ale velké množství zábavných a vtipných momentů, které jsou povětšinou velmi dobře napsané a vypointované. Škoda, že v samotném závěru se autoři rozhodnou vše zastínit akcí, která lehce devalvuje alarmující poselství, které tím pádem nevyzní tak, jak by mělo a v podstatě vyšumí do ztracena. Tip, jemuž budou lépe rozumět ti, kteří umí pracovat se sociálními sítěmi.  

Zajímavost: Snímek je debutem produkčního studia Locksmith Animation.

Oficiální český trailer filmu Rozbitý robot Ron / Ron’s Gone Wrong

West Side Story (West Side Story) (neděle 24. 12., Prima, 22.00 - 01.15 / středa 27. 12., Prima Max, 20.00 - 23.15 / čtvrtek 28. 12., 16.45 - 20.00)

Český plakát filmu West Side Story / West Side Story
© Falcon
Nová verze slavného muzikálu vznikla před dvěma lety a režijně se jí chopil neméně legendární Steven Spielberg, který si za ni připsal další oscarovou nominaci. Ten se mohl spolehnout na velkolepou a opulentní výpravu a podobně úchvatné kostýmy, což se vše dočkalo nominace na Oscara, podobně na tom byly i nádherná kamera Janusze Kamińského a zvuk. Příběhově pochopitelně nejde o nic originálního a po chvíli je jasné, jakým směrem se bude vše ubírat, to ale není tak podstatné, neboť jde o precizní choreografie hudebních a tanečních scén, které jsou promyšleny do nejmenšího detailu, a známé písně, které disponují silnými a nadčasovými texty. Potěší i neokoukané obsazení, jemuž dominuje oscarová Ariana DeBose, jejíhož partnera si zahrál Ansel Elgort, dále se pak objeví třeba Rachel ZeglerDavid AlvarezCorey Stoll nebo Rita Moreno. Příliš vadit by neměla ani dlouhá stopáž. Jen se při sledování nelze ubránit dojmu, že přes veškerou preciznost a takřka dokonalost je nová verze této klasiky zhola zbytečná a natočená s až příliš velkou úctou. Nečekaný a překvapivý premiérový štědrovečerní tip, o němž se více píše v naší recenzi.

Zajímavost: Spielberg věnoval snímek svému otci Arnoldovi, který zemřel v roce 2020.

Oficiální český trailer filmu West Side Story / West Side Story

Dežo Hoffmann - Fotograf Beatles (úterý 26. 12., ČT art, 20.35 - 22.05)

Plakát filmu  / Dežo Hoffmann - Fotograf Beatles
© KZMJ
Slovenský dokument se před rokem mihnul i v našich kinech, jak už to ale u podobných počinů bývá, větší stopu v nich nezanechal a lépe mu bude na menší obrazovce. Režisér a spoluscenárista Patrik Lančarič má obrovskou výhodu v tom, že hlavního protagonistu zná málokdo, a ačkoli měl obrovskou zásluhu na tom, aby se hvězdy popmusic šedesátých a sedmdesátých let dostaly na vystoupení do Bratislavy, upadl v zapomnění. Na připomenutí jeho jména zapracoval velmi dobře, protože sice nezvolil zásadně inovativní přístup a spolehl na osvědčený postup střídání raritních archivních a dobových záběrů a promluv nejrůznějších spolupracovníků a kamarádů, to ale nikterak nevadí, protože tempo je svižné a informace jsou dávkovány postupně. Tvůrci lze asi vytýkat někdy až příliš překotné vyprávění, určitou rozháranost a v některých momentech i zbytečný patos, celkové dojmy to ale příliš nezmění, neboť informační hodnota je výborná. 

Zajímavost: Předtím než se seznámil s Beatles, byl Hoffmann dlouholetým válečným reportérem.

Originální trailer filmu Dežo Hoffmann - Fotograf Beatles

Free Guy (Free Guy) (úterý 26. 12., Prima, 22.00 - 00.45)

Český plakát filmu Free Guy / Free Guy
© Falcon
Dobrodružná komedie je značně odlehčenou podívanou, která ale rozhodně nevyužila svůj potenciál. Režírující Shawn Levy v ní spoléhá na tzv. první signální a na pohodovou atmosféru, výraznou vizuální stránku, která je propracovaná do toho nejmenšího detailu, a svižné tempo, v němž se pořád něco děje. Samotná zápletka je vymyšlená poměrně dobře, jenomže tvůrci v ní rezignují na jakýkoli možný společenský a satirický přesah a servírují pouze povrchní a lehce zábavnou historku, která ve výsledné podobě asi zcela uspokojí jen trochu odrostlejší děti. Velké množství vtípků ne zcela funguje a různé popkulturní odkazy jsou příjemným zpestřením, nic moc z nich ale nevyplývá a někdy působí až samoúčelně. Dost často jsou také popírána pravidla vlastního fikčního světa, což je malinko zvláštní. Titulní roli ztvárnil obstojný, leč ne moc zábavný Ryan Reynolds, vedle něhož si nejvíce pozornosti uzmul vždy vtipný Taika Waititi, dále se pak objeví třeba Jodie Comer nebo Channing Tatum. Další lehce překvapivý sváteční tip, s jehož detaily se seznámíte v naší recenzi.

Zajímavost: Reynolds a Comer se později v rozhovorech přiznali, že počítačové hry vůbec nehrají.

Oficiální český trailer filmu Free Guy / Free Guy

Poslední souboj (The Last Duel) (čtvrtek 28. 12., Prima, 22.10 - 01.10)

Český plakát filmu Poslední souboj / The Last Duel
© Falcon
Historické drama vychází ze stejnojmenného románu Erica Jagera a jeho síla spočívá v tom, že na jednu situaci nahlíží z pohledu tří postav, z nichž každá ji vnímá zcela jinak a logicky tak má svou pravdu. Režírující Ridley Scott to dobře věděl a z toho důvodu ho pojal jako ryze komorní a velmi pomalou a značně dlouhou podívanou, v níž jsou nejdůležitější výborně napsané dialogy a poctivá středověká atmosféra. V závěru pak trpělivé publikum odmění naprosto fantastickým šermířským soubojem, který je napínavý a plný adrenalinu. Titulní role ztvárnili a scénář společně napsali Matt Damon a Ben Affleck, které doplnili především Adam Driver a Jodie Comer. Pozitivnímu hodnocení rozhodně napomáhá i silně nadčasová tematika a v tom nejlepším slova smyslu obhajoba feminismu. Další překvapivý a pro někoho dost možná tip celých svátků, o němž se více dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Skutečný Jacques Le Gris, kterého hraje Driver, byl jen pár minut před zahájením souboje pasován na rytíře.

Oficiální český trailer filmu Poslední souboj / The Last Duel

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 17. týden
Top 20 ČR: Brouček stoupá na vrchol Domácí komedie Prázdniny s Broučkem si po minulém týdnu, kdy se musela sklonit před animákem Jak zachránit draka, bere uzmuté první místo. čtěte zde
Vydáno: 30.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 17. víkend
Box office: U pokladen skórovali Rivalové Dospělácké drama Rivalové se Zendayou zasazené do tenisového prostředí skórovalo u pokladen kin a patří mu první místo amerického žebříčku Box office. čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Lesní vrah 5/10
Recenze: Český film Lesní vrah nahlíží do prázdnoty existence mladého zabijáka Snímek režiséra Radima Špačka se zabývá postavou Viktora Kalivody, jenž v roce 2005 zastřelil tři lidi a vysloužil si přezdívku „Lesní vrah“. Film seznamuje diváky s událostmi v posledním roce před Viktorovým zatčením. čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
1
TV tipy: 26. 4. 2024 - 2. 5. 2024
TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi Drtivou většinu z aktuální televizní nabídky tvoří snímky u nás zapomenuté, prakticky neznámé a jen těžko sehnatelné. Nejatraktivnějším tipem je nicméně premiéra prequelu ságy Kingsman s podtitulem První mise. čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Pokračování 28 dní poté bude trilogie (25.04.2024 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Tiché znamení (24.04.2024 18:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Deadpool & Wolverine (23.04.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Imaginární přátelé (18.04.2024 17:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem (17.04.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím (12.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Vezmi mě na měsíc (09.04.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském (29.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Teaser: Kinds of Kindness (27.03.2024 17:00 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led (22.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Oscar 2024: filmem roku je Oppenheimer (11.03.2024 07:07 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Motorkáři (06.03.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Blade Runner bude pokračovat (20.02.2024 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Ridley Scott natočí film o Bee Gees (16.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Deadpool & Wolverine v prvním traileru (12.02.2024 08:00 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Provokativní Chudáčci vás nenechají vydechnout aneb nejpodivnější filmový trip všech dob! (25.01.2024 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu