Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Kinopremiéry: 42. týden

Kinopremiéry: Zabijáci rozkvetlého měsíce analyzují anatomii pádu, při kterém mohou být také mrtví

Vydáno: 18.10.2023 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry - Vratislav Šálek | foto: The Playlist

Tento týden si v kinech přijdou na své zejména náročnější diváci, kteří uvítají dvě výrazné premiéry. Tou první je monstrózní opus Martina Scorseseho Zabijáci rozkvetlého měsíce, druhou pak vítěz z Cannes, drama Anatomie pádu.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Zabijáci rozkvetlého měsíce (Killers of the Flower Moon) (CinemArt)

Český plakát filmu Zabijáci rozkvetlého měsíce / Killers of the Flower Moon
© CSFD
Jeden z nejočekávanějších filmů zbytku roku, a potažmo roku celého, konečně vstupuje do kin, je ale třeba se na něj řádně připravit. Předchází ho sice někdy až extaticky nadšené ohlasy, nicméně pro zájemce jsou důležité dvě informace - jednak jde dle všeho o silně nedivácký film, k němuž je potřeba hledat cestu a není úplně příjemné ho sledovat a druhak má monstrózní stopáž blížící se čtyřem hodinám, která zkouší, co vše je možné v kinech vydržet. Režijně a spoluscenáristicky se s ním připomíná žijící legenda Martin Scorsese, který do hlavních rolí obsadil dva své klíčové herce Roberta De Nira a Leonarda DiCapria. Jasná premiéra týdne.

Synopse: Indiánský kmen Osedžů patřil ve dvacátých letech minulého století k celosvětově nejbohatším komunitám. Za to vděčil ropě, která byla na jeho území objevena, a z níž dokázal zajistit obrovský profit. Zároveň ale Osedže provázela smůla na "nešťastná" a záhadná úmrtí. Jelikož to byli indiáni, byť sebebohatší, podezřelé konce nikdo nevyšetřoval a práva na zisk z těžby ropy se přesouvala do cizích rukou. Jednou z majitelek oné půdy je i Mollie (Lily Gladstone), které se díky vysoké inteligenci daří vyhýbat okolnostem a situacím, které by ji připravily o život. Pak však potká Ernesta Burkharta (Leonardo DiCaprio), jehož strýc (Robert De Niro) patří k nejváženějším mužům celého kraje. Je ale jiskra, která mezi nimi přeskočila, přirozená, nebo ji rozdmýchala Ernestova touha po bohatství?

Zajímavost: Snímek je adaptací románu Davida Granna.

Oficiální český trailer filmu Zabijáci rozkvetlého měsíce / Killers of the Flower Moon

Zběsilá jízda (Rally Road Racers) (Vertigo International)

Český plakát filmu Zběsilá jízda / Rally Road Racers
© CSFD
V záplavě více, či méně povedených animáků vstupuje do kin další, tentokráte ryze hollywoodský, ačkoli nedistribuovaný žádnou velkou společností. Režisérem a scenáristou je méně známý Ross Venokur, který alespoň dle synopse spolehl na otřepaný a klišovitý příběh a atraktivní prostředí automobilových závodů. Ohlasů je zatím naprosté minimum, takže nemá smysl se jimi moc zabývat, na druhou stranu se ale rozhodně nedá čekat žádná velká porce originality. Tuzemského diváka v tomto případě nemusí mrzet ani nutný dabing, protože v původním znění není až na J. K. Simmonse a Johna Cleese slyšet žádné slavné jméno. Premiéra pro rodiny.

Zajímavost: Zhi je pomalu se pohybující savec, který touží po rychlosti. Aby zachránil dům své babičky před demolicí, uzavře sázku s úřadujícím šampionem automobilové rallye Vaingloriusem. S pomocí bývalého závodního šampiona se Zhi zúčastní čtyřdenní Silk Road Rally v naději, že splní své sny a vyhraje pohár.

Český trailer filmu Zběsilá jízda / Rally Road Racers

Anatomie pádu (Anatomie d’une chute) (Aerofilms)

Český plakát filmu Anatomie pádu / Anatomie d'une chute
© CSFD
Vítězem letošního festivalu v Cannes se stalo francouzské drama, které předchází výborná pověst a vesměs nadšené ohlasy. Ty jsou ještě umocněny tím, že režisérka a scenáristka Justine Triet se stala teprve třetí ženou, která Zlatou palmu získala. Hlavní roli ztvárnila Sandra Hüller, na níž se pějí ódy a vyzdvihuje se i velmi dobrý scénář, který nechává diváka na pochybách a poukazuje na silně aktuální společenská témata. Premiéra pro náročnější publikum.

Synopse: Úspěšná spisovatelka Sandra (Sandra Hüller) žije se svým manželem a jedenáctiletým nevidomým synem v odlehlé chatě ve francouzských Alpách. Jednoho dne je ale muž nalezen mrtev. Byla to sebevražda, nešťastná náhoda, nebo mu pomohla manželka, která je díky své nepoddajné a sveřepé povaze automaticky podezřelá? Veřejně vyšetřování, které následuje, tak odhaluje nejen okolnosti samotné smrti, ale také intimní a dost znepokojivé detaily jejich bouřlivého vztahu.

Český trailer filmu Anatomie pádu / Anatomie d’une chute

Hranice (Zielona granica) (Bioscop)

Český plakát filmu Hranice / Zielona granica
© CSFD
Velký poprask spustilo u našich východních sousedů v Polsku drama režisérky a spoluscenáristky Agnieszky Holland. A divit se asi nemá smysl, protože tvůrkyně píchla do vosího hnízda, když si zvolila extrémně třaskavou tematiku uprchlictví a navíc se, dle ohlasů soudě, nepouštěla do žádných názorů, ale vše natočila sice černobílou kamerou, ale nečernobíle a příchozí uprchlíky se snažila ukázat jako lidské bytosti. To bude pochopitelně pro určitou skupinu publika nepřípustné a nestravitelné. I proto se autorka doma setkává s dost nenávistnými reakcemi, podobně jako celý film, jehož hodnocení jsou spíše pozitivní. Kontroverzní premiéra.

Synopse: Psycholožka Julia (Maja Ostaszewska) se po přestěhování do Suwalského kraje stává nedobrovolnou svědkyní a účastnicí dramatických událostí na polsko-běloruské hranici. Rozhodne se tedy vzdát svého pohodlného života a přidá se ke skupině, která poskytuje pomoc uprchlíkům. Její osud se navíc velmi brzy protne s osudem mladého pohraničníka Jana (Tomasz Wlosok) a prchající syrské rodiny.

Zajímavost: Tehdejší ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro snímek přirovnal k nacistické propagandě.

Český trailer filmu Hranice / Zielona granica

Generace F (The Pod Generation) (Donart Film)

Český plakát filmu Generace F / The Pod Generation
© CSFD
Britské romanticko-komediální sci-fi vypadá alespoň dle synopse docela zajímavě, leč ne úplně nadšené ohlasy mluví o tom, že je zpracováno hodně tuctově a nevýrazně. O režii a scénář se postarala Sophie Barthes, pro diváky je tím nejlákavějším krom samotného námětu obsazení ústředních rolí, které si zahráli Emilia Clarke a Chiwetel Ejiofor, ze známějších tváří se ještě objeví Jean-Marc Barr. Je nicméně jasné, že i přes určitou atraktivitu se snímek v tuzemských kinech dlouho neohřeje.

Synopse: Rachel (Emilia Clarke) a Alvy (Chiwetel Ejiofor) jsou pár, který v současném New Yorku přesně prožívá starosti své generace. Společnost je zcela zamilovaná do technologií a všichni touží po co nejpohodlnějším životě. Jsou ale věci, které ze své podstaty pohodlnější nemohou být. Nebo ano?

Oficiální český trailer filmu Generace F / The Pod Generation

Můžeme být také mrtví (Wir könnten genauso gut tot sein) (Film Europe)

Český plakát filmu Můžeme být také mrtví / Wir könnten genauso gut tot sein
© CSFD
Německo-rumunské drama je jednou velkou neznámou a případný divák se v něm nemá moc čeho chytit. Režijně i scenáristicky s ním debutuje Natalia Sinelnikova a v obsazení nelze očekávat nějaké povědomé tváře. Synopse ovšem vypadá zajímavě a evokuje jakousi sociální studii o tom, co s lidmi dělá neopodstatněný strach. Ohlasy zůstávají někde na půli cesty a velmi lehkém nadprůměru a hovoří o poměrně promarněné příležitosti. Další premiéra pro náročnější publikum.

Synopse: Na okraji lesa stojí věžák, který je zdánlivě obyčejný, ale pro ty, kteří doufají, že se stanou jeho obyvateli, jde o jednu z posledních bašt civilizace v rozpadajícím se světě. Žít zde v bezpečí před nebezpečným prostředím je cílem všech. Když ale zmizí správcův pes, rozšíří se mezi obyvateli iracionální strach. Bezpečnostní pracovnice Anna (Ioana Iacob) apeluje na rozum a po zvířeti začne pátrat. Její dcera Iris (Pola Geiger) se krátce nato zamkne v koupelně, protože si myslí, že za zmizení psa je sama zodpovědná. Nově vzniklá pátrací skupina rázem požaduje přísnější bezpečnostní opatření a obnovení testu vhodnosti pro všechny obyvatele. To by mohlo ohrozit právě Annu.

Oficiální český trailer filmu Můžeme být také mrtví / Wir könnten genauso gut tot sein

EOS: Příběhy umění z Tokia (Exhibition on Screen: Tokyo Stories) (Pannonia Ent.)

Český plakát filmu EOS: Příběhy umění z Tokia / Exhibition on Screen: Tokyo Stories
© CSFD
V rámci nepravidelného cyklu Exhibiton on Screen je už od 16. října ve vybraných kinech uváděn britský dokument, který provede diváky po výstavě tokijského umění, která se uskutečnila v Oxfordu. Pro v tomto směru zkušeného režiséra Davida Bickerstaffa se stala záminkou k tomu, aby do japonské metropole vycestoval, zachytil místního genia loci a ono umění detailněji prozkoumal a divákům představil. Premiéra pro milovníky umění.

Synopse: V oxfordském Ashmoleově muzeu se konala výstava japonského umění, která posloužila filmařům k jeho prozkoumání, a to od jemných dřevotisků Hokusaie a Hirošiga až po pop artové plakáty, současnou fotografii, mangu, film a nová pouliční díla. Nechybí ani procházka po samotné japonské metropoli.

Český trailer filmu EOS: Příběhy umění z Tokia / Exhibition on Screen: Tokyo Stories

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 17. víkend
Box office: U pokladen skórovali Rivalové Dospělácké drama Rivalové se Zendayou zasazené do tenisového prostředí skórovalo u pokladen kin a patří mu první místo amerického žebříčku Box office. čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Lesní vrah 5/10
Recenze: Český film Lesní vrah nahlíží do prázdnoty existence mladého zabijáka Snímek režiséra Radima Špačka se zabývá postavou Viktora Kalivody, jenž v roce 2005 zastřelil tři lidi a vysloužil si přezdívku „Lesní vrah“. Film seznamuje diváky s událostmi v posledním roce před Viktorovým zatčením. čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 26. 4. 2024 - 2. 5. 2024
TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi Drtivou většinu z aktuální televizní nabídky tvoří snímky u nás zapomenuté, prakticky neznámé a jen těžko sehnatelné. Nejatraktivnějším tipem je nicméně premiéra prequelu ságy Kingsman s podtitulem První mise. čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu (19.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Martin Scorsese natočí Sinatru (18.04.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem (17.04.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie (20.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Ezra (15.03.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo (13.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Oscar 2024: filmem roku je Oppenheimer (11.03.2024 07:07 v Novinky | Zprávy)
- Iñárritu a Cruise poprvé spolu (23.02.2024 09:32 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Intenzivní Zóna zájmu jako brutální obžaloba zla v nás (18.02.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu