Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 31. 12. 2021 - 6. 1. 2022

TV tipy: Gentleman Othello je šarlatán, který závodí v Le Mans

Vydáno: 31.12.2021 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

První dny roku 2022 jsou v televizích plné zajímavých, atraktivních a žánrově dost různorodých premiér. K těm nejzásadnějším se dají řadit kriminálka Guye Ritchieho Gentlemani a výborné závodnické drama Le Mans ’66.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Bez věcí nad věcí (100 Dinge) (sobota 1. 1., Nova Cinema, 20.00 - 22.00 / středa 5. 1., 23.55 - 01.55)

Český plakát filmu Bez věcí nad věcí / 100 Dinge
© Facebook tvůrce
Čtyři roky stará německá komedie má překvapivě originální námět, jehož potenciál sice nevyužila úplně na maximum, mnohé ale překvapí. Režisér, scenárista a představitel jedné z hlavních rolí Florian David Fitz v ní právě na ústřední tematiku dost spoléhá, protože z ní těží všechny komické situace, které vesměs fungují, ačkoli nejsou prvoplánově bláznivé, ale trochu hrají i na vážnější notu. Ta spočívá v decentní kritice současné konzumní společnosti, není ovšem nikomu vnucována. Opřít se mohl i o solidní atmosféru, svižné tempo a funkční romantickou linii. Pozitivem budiž i vesměs sympatická ústřední dvojice, v níž se krom hlavní tvůrčí hvězdy objeví výborný Matthias Schweighöfer a mezi oběma naštěstí probíhá potřebná kamarádská chemie. Od lepšího hodnocení snímek dělí absence větší tvůrčí odvahy a příliš konvenční zpracování, trochu přetažená délka a občas nevyrovnaná úroveň humoru. Docela chytrá zábava na novoroční večer. 

Zajímavost: Autora k natočení filmu inspiroval finský dokument Mý věci.

Český dabing filmu Bez věcí nad věcí / 100 Dinge
Gentlemani (The Gentlemen) (sobota 1. 1., Prima, 22.15 - 00.25 / čtvrtek 6. 1., Prima Max, 22.25 - 00.35)

Český plakát filmu Gentlemani / The Gentlemen
© Facebook tvůrce
Skoro na den přesně předloni startovalo v tuzemských kinech britsko-americké krimi, jímž se ke svým kořenům vrátil režisér a scenárista Guy Ritchie. Ten v něm zavzpomínal na své zlaté období a divákovi naservíroval zdánlivě nesmyslný a tradičně překombinovaný děj, v němž se může stát úplně cokoliv, úžasnou stylizaci, dost svižné tempo a typicky zběsilý, ale přehledný střih a samozřejmě i prvotřídní černý humor, který si nebere servítky. Chybět pak nesmí ani perfektní a dost brutální akce, která jen umocňuje autorovu dokonalou práci s napětím, které je šponováno až do potřebného vyvrcholení. Spoléhal i na hvězdné obsazení, v němž exceluje především Matthew McConaughey, za nímž ale o moc nezaostávají třeba Charlie HunnamColin FarrellMichelle DockeryHugh Grant nebo Henry Golding. Pointa možná není tak uspokojivá a oproti předchozímu ději působí banálně a první polovina je trochu rozháraná, což ale moc nemění na tom, že jde o prvotřídní a poctivou žánrovku a jeden z tipů týdne, o němž se více dozvíte v naší recenzi.  

Zajímavost: Boty, které nosí postava Charlieho Hunnama, byly navrženy speciálně pro film.

Oficiální český trailer filmu Gentlemani / The Gentlemen
Naqoyqatsi (Naqoyqatsi) (sobota 1. 1., ČT art, 23.35 - 01.10)

Plakát filmu Naqoyqatsi / Naqoyqatsi
© Facebook tvůrce
Dvě dekády starý dokument je zakončením unikátní trilogie, která dodnes nemá obdoby. Režisér a scenárista Godfrey Reggio v něm tentokrát zachycuje oblouznění člověka technikou, ale tak trochu se chytá do vlastní pasti. Většina záběrů je totiž upravena digitálně, což působí tak trochu nepřirozeně a paradoxně s odstupem času dost zestárla, takže vizuálně vypadá z celé série poslední díl nejhůř a připomíná jeden dlouhý videoklip. Ani samotné obrazy nejsou tak zajímavé, protože se soustředí právě na různé technické záležitosti, počítače a rozhodně nejsou tak opojné jako v předchozích částech, to ale nicméně neznamená, že jim chybí určité poselství a síla. Samozřejmostí je hudební doprovod Philipa Glasse, který je opět úplně jiný a samostatně by asi tolik nefungoval, jako podkres se ale skvěle hodí a má několik úžasných pasáží. Jen možná škoda, že stopáž není o něco kratší, protože i když není nijak dlouhá, pohybuje se na hraně divácké snesitelnosti. Lehce meditativní záležitost na začátek roku. 

Zajímavost: Slovo, které dalo filmu název, pochází z jazyka kmene Hopi a dalo by se přeložit jako navzájem se pozabíjet.

Originální trailer filmu Naqoyqatsi / Naqoyqatsi
Šarlatán (neděle 2. 1., ČT1, 20.10 - 22.04)

Plakát filmu  / Šarlatán
© CinemArt
Koprodukční, převážně ovšem tuzemské životopisné drama představí našinci velmi málo známou osobu léčitele, o níž se moc nemluví. Režírující a Českým lvem oceněná Agnieszka Holland v něm sice trochu bojuje s taktéž nominovaným scénářem Marka Epsteina a ne vždy vyhrává, což je vidět hlavně na patetických, trochu klišovitých a nepřirozených dialozích, po většinu času ale předvádí hodně solidní řemeslo. Spoléhá se především na poměrně temnou a depresivní dobovou atmosféru, kterou vytváří hlavně pomocí výborné a Českým lvem oceněné kamery Martina Štrby, solidní výpravou a hudbou. Zcela záměrně volí pomalejší tempo, v němž je dost prostoru na práci s titulní postavou, která naštěstí není jen plakátová, ale je velmi dobře psychologicky propracovaná. Tomu pak pomáhá i výborný a dalším lvem oceněný Ivan Trojan v titulní roli, vedle kterého nelze přehlédnout ani nominované Josefa TrojanaJuraje Loje a Jaroslavu Pokornou, dále se objeví třeba Martin MyšičkaMiroslav Hanuš nebo Tomáš Jeřábek. Jen škoda, že střídání flashbacků a současnosti není úplně přehledné a také toho, že příběh nedrží moc u sebe. Další z tipů týdne, o němž se více dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Natáčení trvalo třicet šest dní.

Oficiální trailer filmu Šarlatán
Othello (Othello) (neděle 2. 1., ČT art, 20.15 - 22.15)

Plakát filmu Othello / Othello
© IMDb
Adaptace slavného dramatu Williama Shakespearea z poloviny devadesátých let u nás tolik známá není a moc se nevysílá. Debutující režisér Oliver Parker v ní předlohu dost zkrátil, takže utrpěly motivace a prokreslení několika postav a snímek tak přes kratší stopáž paradoxně působí neúplně a občas nudně. Trochu kontroverzně se pak jeví i zcizující efekty v podobě promluv herců přímo do kamery, které fungují jen částečně a trochu nešťastně rozptylují diváckou pozornost. Jinak ale samotný příběh pochopitelně funguje báječně, je pořád emočně silný, má značný přesah a osudovost z něj sálá na míle daleko. Výborné jsou dobová atmosféra, celková výprava a hudba, hodně solidní je i tempo, které by ale mohlo být o něco svižnější. Klíčové bylo obsazení, v němž naprosto excelují titulní Laurence Fishburne a Kenneth Branagh, kterým skvěle sekundují třeba Irène JacobNathaniel ParkerAnna Patrick nebo tehdy debutující Michael Sheen. Trochu pozapomenutá verze absolutní klasiky.

Zajímavost: Dosud jde o jedinou filmovou adaptaci některého ze Shakespearových děl, v níž se objevil Branagh, aniž by ji režíroval.

Originální trailer filmu Othello / Othello
Špión, který mi dal kopačky (The Spy Who Dumped Me) (pondělí 3. 1., Prima, 20.15 - 22.35)

Český plakát filmu Špión, který mi dal kopačky / The Spy Who Dumped Me
© Facebook tvůrce
Už z názvu dobrodružné komedie je jasné, že jde o další z řady špionských parodií, kterých se v posledních letech rodí docela dost. Režisérka a spoluscenáristka Susanna Fogel v ní nejvíc překvapí výbornou, skvěle nasnímanou a poměrně drsnou akcí, která má na žánr až nečekaně propracovanou choreografii a nechybí jí nápad a adrenalin. Podobně potěšující je i tvrdší rating, který krom zmíněné akce dovoluje i nekorektní hlášky a vulgárnější dialogy. O to víc pak mrzí, že zbytek snímku už není tak výrazný a příběh je dost předvídatelný a epizodický. Ani s humorem to není o moc lepší, protože poměr solidních a podařených a až trapných vtípků je nevyvážený bohužel ve prospěch těch druhých. Taktéž stopáž mohla být o chloupek kratší, protože se v ní objevuje i několik nepříjemně hluchých až nudných míst. V titulních rolích se objeví snesitelná a místy vtipná Mila Kunis a naopak chvílemi nesnesitelná Kate McKinnon, které doplňují kupříkladu Justin TherouxGillian Anderson nebo Sam Heughan. Nenáročná zábava na první pracovní den nového roku, o níž více referuje naše recenze.

Zajímavost: Sama autorka tvrdí, že snímek zamýšlela jako oslavu ženského přátelství, které může fungovat bez větších konfliktů.

Oficiální český trailer filmu Špion, který mi dal kopačky / The Spy Who Dumped Me
Sebechlebskí hudci (pondělí 3. 1., ČT art, 23.40 - 00.55)

Plakát filmu  / Sebechlebskí hudci
© CSFD
Absolutně neznámá československá normalizační komedie z poloviny sedmdesátých let je spíše pohádkou a poměrně vtipně využívá slovenský folklór. Režírující Jozef Zachar v ní vychází ze slovenské lidové pověsti a soustředí se na velmi dobrou dobovou atmosféru, která je vzhledem k zasazení do éry tureckých nájezdů příjemně exotická a netradiční, a na výbornou hudbu, která tu má specifickou a důležitou úlohu. Nechybí ani poměrně svižné tempo a střídmá stopáž, v níž je prostor jen na to nejpodstatnější, z dnešního pohledu ovšem nejvíce zaujme dost nekorektní humor, který je zaměřen proti Turkům a rozdílům v jednotlivých kulturách. Samotný příběh asi nikoho nepřekvapí, s čímž se ale u pohádkového žánru počítá. V ústředních rolích se objeví trojice Kveta StražanováPavel Trávníček a Stano Dančiak, které zdatně přihrávají třeba Andrej HrycJosef SomrCtibor Filčík nebo Svatopluk Matyáš. Zcela zapomenutá záležitost.

Zajímavost: Před rokem 1989 byl film prodán třeba do Jižního Jemenu.

Ukázka z filmu Sebechlebskí hudci
Anny (úterý 4. 1., ČT2, 20.00 - 21.15 / středa 5. 1., 16.20 - 17.30)

Plakát filmu  / Anny
© Bontonfilm
Další z časosběrných dokumentů režisérky a scenáristky Heleny Třeštíkové má k jejím předchozím počinům poměrně daleko, přesto má určitou výpovědní hodnotu a za vidění stojí. Celková nevýraznost je dána především hlavní protagonistkou, která ač svérázná a osobitá, není ničím v zásadě výjimečná a až tak zajímavá, jen ji finanční tíseň přiměla si přivydělávat společensky ne moc přijatelným způsobem. Svým náhledem na život, promluvami a celkovým optimismem si ale dokáže diváka získat na svou stranu a jednotlivé momenty jsou poměrně působivé, jako celek ale snímek tolik nefunguje. Způsobeno to může být i tím, že autorka tentokráte nepředstaví dřívější život své hrdinky, ale soustředí se jen a pouze na zachycených šestnáct let, čímž výsledku přece jen několik emocí chybí. Stopáž je ale naštěstí střídmá a snesitelná, takže se nikdy nedostane na vysloveně nudné chvíle a snímek není tím pádem zdlouhavý. Ne tak šokující výpověď o jedné obyčejné ženě.   

Zajímavost: Světovou premiéru si film odbyl na festivalu dokumentů v nizozemském Amsterdamu.

Originální trailer filmu Anny
Le Mans '66 (Ford v Ferrari) (středa 5. 1., Prima, 20.15 - 23.20)

Český plakát filmu Le Mans '66 / Ford v Ferrari
© Facebook tvůrce
Tři roky staré životopisné drama je ukázkou poctivé filmařiny a testosteronových žánrovek, jakých se dnes už moc netočí. Režírující James Mangold od počátku nastoluje svižné tempo a uchvátí dobovou atmosférou, atraktivním tématem a velmi specifickou směsí epické a zároveň komorní podívané. Samostatnou kapitolou pak je ústřední příběh, který je vesměs šablonovitý a nikoho nepřekvapí, jenže je výtečně napsaný a koncipovaný a odlišuje se svým závěrem, který je nečekaný a zanechává v divácích trochu hořkosti. Naprosto fenomenální pak jsou jednotlivé závodní sekvence, které nepostrádají adrenalin a přehlednost. I ty nezávodní jsou ale famózní díky vtipným dialogům a sympatickým postavám. Ty ztvárnili především vynikající Matt Damon a Christian Bale, s nimiž ovšem drží krok ne moc známá Caitriona Balfe, která si většinu scén, v nichž je přítomna, krade pro sebe. Kdyby to celé bylo o pár desítek minut kratší, záporáci nebyli tak prvoplánoví a šablonovití a konců nebylo tolik, byl by dojem asi dokonalý. Jeden z tipů týdne, o němž jsme se rozepsali v naší recenzi.

Zajímavost: Bale kvůli roli navštěvoval lekce závodního ježdění.

Oficiální český trailer filmu Le Mans ’66 / Ford v Ferrari
David Bowie: Cesta za slávou (David Bowie: Finding Fame) (čtvrtek 6. 1., ČT art, 22.15 - 23.45)

Plakát filmu David Bowie: Cesta za slávou / David Bowie: Finding Fame
© IMDb
Britský životopisný dokument je určen pro televizní obrazovky, což z jeho kouzla nic neubírá. Režírující Francis Whately se v něm vrací k úplným počátkům legendárního všestranného umělce Davida Bowieho a uspokojí úplně všechny. Jeho zaryté fanoušky několika raritními audiovizuálnímí záznamy, neznámými historkami a určitou demýtizací jeho postavy, protože ho ukazuje i jako tápajícího a nejistého mladíka, který se bojí selhání. Ty ostatní pak tím, jak trnitou cestu ke slávě měl, kolik překážek musel překonávat, i tím, kolik trpělivosti prokázal. Nechybí tu pochopitelně ani ukázky několika legendárních hitů a ohlasy jeho nejbližších spolupracovníků a kolegů. Z filmařského hlediska nelze čekat nic světoborného, ale víceméně jen svižně plynoucí a výborně sestříhanou záležitost, jejíž technické nedostatky vykompenzuje uchvacující a až neobvyklá informační hodnota. Nejen fanouškovská záležitost.

Zajímavost: Snímek je poslední částí tzv. Five Years trilogie, která se vždy zaměřuje na určité období v životě a tvorbě Bowieho.

Ukázka z filmu David Bowie: Cesta za slávou / David Bowie: Finding Fame

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Lesní vrah 5/10
Recenze: Český film Lesní vrah nahlíží do prázdnoty existence mladého zabijáka Snímek režiséra Radima Špačka se zabývá postavou Viktora Kalivody, jenž v roce 2005 zastřelil tři lidi a vysloužil si přezdívku „Lesní vrah“. Film seznamuje diváky s událostmi v posledním roce před Viktorovým zatčením. čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 26. 4. 2024 - 2. 5. 2024
TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi Drtivou většinu z aktuální televizní nabídky tvoří snímky u nás zapomenuté, prakticky neznámé a jen těžko sehnatelné. Nejatraktivnějším tipem je nicméně premiéra prequelu ságy Kingsman s podtitulem První mise. čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem (17.04.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Tučňák se předvádí v první ukázce (23.03.2024 15:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led (22.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Rozhovor dekády (19.03.2024 14:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem (15.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Český lev 2024: Filmem roku jsou Bratři (10.03.2024 06:03 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Protivná sprostá kung fu panda vyzvala železné bratry (06.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Matka je o zimních prázdninách v trapu a poslouchá hlasy mrtvých (21.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Ridley Scott natočí film o Bee Gees (16.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: The Ministry of Ungentlemanly Warfare (31.01.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Zdá se mi, že s tebou nikdy, krvavý Johanne (10.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Fantasy muzikál Wonka hýří barvami, magií, čokoládou a optimismem (17.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Drama o zákeřné nemoci Tancuj Matyldo zpracovává autenticky prožité situace (07.12.2023 07:30 v Recenze | Premiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu