Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 21. 7. 2023 - 27. 7. 2023

TV tipy: Baby Driver veze Spider-Mana a Anastázii do paralelních světů

Vydáno: 21.07.2023 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: Impawards

Ačkoli prázdniny nejsou ani v polovině, tuzemské televize přicházejí s atraktivními premiérami, které bychom v tomto období rozhodně nečekali. K těm nejvýraznějším patří Spider-Man: Paralelní světy a krimikomedie Baby Driver.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Mahulena, zlatá panna (sobota 22. 7., ČT1, 15.05 - 16.35 / neděle 23. 7., 06.25 - 07.55)

Plakát filmu Mahulena, zlatá panna / Mahuliena, zlatá panna
© CSFD
Československo-západoněmecká pohádka z druhé poloviny osmdesátých let není tak známá a minimálně v české kotlině se moc nereprízuje. Opět je to dáno trochu jiným žánrovým podáním, protože režírující Miloslav Luther v ní zpracoval knižní předlohu Pavola Dobšinského a pojal ji spíš jako fantasy. To tedy znamená, že atmosféra je ponurá a lehce depresivní, příběh je poměrně komplikovaný a rozhodně není nikterak naivní a celková výprava je na zdejší poměry hodně solidní, své dělají také velmi dobře vybrané exteriéry a zmínit se musí i vesměs dobrá práce s napětím, které je vskutku nepohádkové. Dojem nicméně může kazit ne úplně sympatický princ, který překvapivě není hlavním hrdinou a připomíná nevychovaného floutka, jemuž je těžké jakkoli fandit. Pozitivem je ale rozhodně neokoukané obsazení, v němž se sešli Ady HajduLara LambertiJiří Krytinář nebo Miroslav Noga. Zapomenutý počin na víkendové odpoledne.

Zajímavost: Ve scéně, kde se princ topí v Malém Dunaji, se jeho představitel Rémi Martin skutečně topil.

Ukázka z filmu není dostupná.

Spider-Man: Paralelní světy (Spider-Man: Into the Spider-Verse) (sobota 22. 7., Nova Cinema, 20.00 - 22.30 / neděle 23. 7., 13.30 - 15.50 / pondělí 24. 7., 11.25 - 13.35)

Český plakát filmu Spider-Man: Paralelní světy / Spider-Man: Into the Spider-Verse
© Falcon
Před pěti lety se v kinech objevil animák, který si získal přízeň kritiků i publika a ve své kategorii si odnesl Oscara. Způsobeno to bylo tím, že trojice režisérů Bobby PersichettiPeter Ramsey a Rodney Rothman v něm natočila originální podívanou, která nezasvěcenému publiku na relativně malé ploše přehledně představila vývoj známé komiksové postavy i důvody toho, proč několikrát změnila identitu. Od počátku nastavila svižné tempo, v němž byl dostatek prostoru pro inteligentní a chytrý humor, který skvěle kooperoval s fantastickou vizuální stránkou, která evokuje čtení komiksu. Je taktéž znát, že nemusela dělat moc kompromisů, protože snímek je určen spíš dospělejšímu divákovi, který ocení spousty popkulturních odkazů a režijních nápadů. Paradoxně ona "dokonalost" je asi tou největší slabinou snímku, protože vjemů, vizuálních kouzel a scenáristických vychytávek je tolik, že je prakticky nelze najednou zpracovat. Tip týdne, o němž se více dozvíte z naší recenze.

Zajímavost: Snímek byl animován kombinací počítačové animace a ruční kresby.

Český trailer filmu Spider-Man: Paralelní světy / Spider-Man: Into the Spider-Verse

Baby Driver (Baby Driver) (sobota 22. 7., Nova Cinema, 22.30 - 00.45 / pondělí 24. 7., 00.15 - 02.25 / úterý 25. 7., 02.55 - 05.05)

Český plakát filmu Baby Driver / Baby Driver
© Facebook tvůrce
Po šesti letech od svého vzniku je britsko-americká krimikomedie lehce zapomenutá. Důvodem je asi to, že od režiséra a scenáristy Edgara Wrighta se tehdy čekalo o něco víc. Řemeslně tedy nic špatně neudělal, protože akce je velmi dobrá, honičky jsou strhující a mají svižné tempo, navíc v kooperaci se skvělou hudbou fungují výtečně. Pohodová je taktéž atmosféra, celé to dost odsýpá a vizuálně vypadá výborně. Spolehlivé je i obsazení, v němž jsou nejvýraznější Kevin SpaceyJamie Foxx a Jon Hamm, titulní Ansel Elgort je sice trochu unylý, což platí i o Lily James, na druhou stranu to ale z jejich romantické linie dělá dost zajímavý prvek. Tvůrce ale zklamal jako autor, protože ve druhé polovině se solidně rozehraný příběh mění v tuctovou romanci, v níž je minimum akce a invence, což rezultuje v nefungující logiku a tradiční žánrová klišé. Dojem moc nevylepší ani samotný závěr, který tedy není úplně očekávaný, jenže zdlouhavý a zoufale nastavovaný. Tip, který promarnil svůj potenciál, což částečně potvrzuje i naše recenze.

Zajímavost: Sám režisér se při natáčení automobilových scén nechal připoutat k autu, aby mohl lépe koordinovat dění před kamerou.

Český trailer filmu Baby Driver / Baby Driver

Nebuďte policajta (Ne réveillez pas un flic qui dort) (sobota 22. 7., ČT2, 22.55 - 00.30)

Plakát filmu Nebuďte policajta / Ne réveillez pas un flic qui dort
© IMDb
Francouzský krimithriller z konce osdmesátých let je nejen u nás takřka neznámý a byl zastíněn mnoha podobnými žánrovkami. Režisér a spoluscenárista Jose Pinheiro se v něm evidentně inspiruje slavnými hollywoodskými počiny, čímž trochu ubírá na ryze francouzské identitě. Navíc zvolil pomalejší tempo a značně nevyrovnané momenty. Na jednu stranu tu nechybí napínavé scény s drsnou až brutální akcí, které jsou napínavé a relativně svižné, na tu druhou je tu ale dost takových, které jsou rozpačité, možná zbytečné a trochu nudné. Příběh samotný je pak sice atraktivní, ale přímočarý, nenápaditý, po většinu času předvídatelný, především ale dost zaměnitelný a ani černobílé postavy dojem nevylepší. Nad vodou tak ve slabších okamžicích snímek drží obsazení, v němž hlavní roli ztvárnil spolehlivý Alain Delon, který se podílel i na scénáři, jeho protivníka si pak zahrál obstojný, ačkoli ne tak děsivý Michel Serrault. Opomíjená záležitost na sobotní večer. 

Zajímavost: Při natáčení si Delon natrhl Achillovu šlachu.

Originální trailer filmu Nebuďte policajta / Ne réveillez pas un flic qui dort

Deuce Bigalow: Dobrej striptér (Deuce Bigalow: Male Gigolo) (sobota 22. 7., Prima Cool, 23.00 - 00.55 / neděle 23. 7., Prima Max, 00.50 - 02.40 / úterý 25. 7., 03.10 - 04.55)

Plakát filmu Deuce Bigalow: Dobrej striptér / Deuce Bigalow: Male Gigolo
© eBay
Ačkoli komedie z konce devadesátých let v globále nemá špatná hodnocení, rozhodně nejde doporučit všem a někomu bude připadat trapná. Takový ale byl zřejmě i záměr tvůrců, protože tehdy debutující režisér Mike Mitchell dostal k dispozici scénář, který spolunapsal Rob Schneider, který ztvárnil i hlavní roli. Znalejší divák tím pádem ví co čekat a je mu jasné, že počin je určen hlavně komikovým fanouškům. O příběhu pochopitelně nemá smysl moc mluvit, protože ten se brzy změní ve sled jednotlivých epizod, které na sebe navazují hodně volně a jsou jen záminkou pro další a další gagy. Ty nejsou nikterak sofistikované a naopak leckdy prvoplánově fekální, předvídatelné a záměrně hloupé. Nechybí ani množství hlášek s proměnlivou kvalitou. Krom hlavní hvězdy, která odvádí svůj naprostý standard, se dalších rolí zhostili třeba William ForsytheEddie Griffin nebo Amy Poehler. I přes dost krátkou stopáž tip na vlastní nebezpečí.

Zajímavost: Jde o první počin produkční firmy Happy Madison Productions.

Originální trailer filmu Deuce Bigalow: Dobrej striptér / Deuce Bigalow: Male Gigolo

Bratři z donucení (Step Brothers) (neděle 23. 7., Paramount Network, 20.00 - 22.00 / čtvrtek 27. 7., 01.00 - 02.55)

Plakát filmu Bratři z donucení / Step Brothers
© IMDb
Dost podobně jako komedie výše je na tom i ta z druhé poloviny nového milénia, na které se pro změnu scenáristicky podílel Will Ferrell, který ztvárnil i jednu z hlavních rolí. Režii a částečně scénář pak obstaral Adam McKay, který nasadil od počátku svižné tempo a pohodovou atmosféru, které pomáhají překonat i dost rozpačité chvíle. Samotný humor, který si mnohdy nebere servítky a z dnešního pohledu je dost nekorektní, není nijak invenční a mnohdy je i docela vtipný, jen je potřeba přijmout premisu, že ony vtipy dělají dva čtyřicetiletí muži, kteří se chovají jako nedospělí a pubertální jedinci, což někdy vskutku vypadá hodně divně. Hodně toho funguje zejména díky obsazení, v němž hlavní hvězdu doplnil John C. Reilly a mezi oběma naštěstí probíhá potřebná chemie a jejich komediální kooperace patří k naprostým vrcholům, dále se pak objeví třeba Richard JenkinsMary SteenburgenAdam Scott nebo Seth Rogen. Další tip na vlastní nebezpečí.

Zajímavost: Režisér dlouho zvažoval a plánoval, že snímek pojme jako zcela seriózní drama.

Originální trailer filmu Bratři z donucení / Step Borthers

Promlčeno (neděle 23. 7., Prima, 20.15 - 22.25)

Plakát filmu  / Promlčeno
© CSFD
Před rokem a čtvrt měl premiéru tuzemský komorní thriller, který chtěl rozvířit společenskou debatu ohledně lhůty promlčení závažných zločinů. Režisér a scenárista Robert Sedláček spolehl na hutnou atmosféru, solidní tempo a hodně slušně rozvinutou zápletku. K působivosti pomáhá i střídání pouhých tří prostředí, která jsou vesměs dost stísněná, což přenášejí i na diváka. Rozpačitý je nicméně příběh, jehož konstrukt je malinko podivný a ne úplně důvěryhodný. Postupné odhalování pravdy je sice divácky atraktivní, jenže ho sráží fakt, že vypravěč ví moc informací a není jasné odkud a jak k nim došel. Dojem moc nezlepší ani závěr, jenž je nedořečený a ne úplně uspokojivý. Titulní roli sehrál velmi dobrý Karel Roden, s nímž drží krok podobně dobrá Barbora Bočková, za zmínku pak stojí i Denisa Barešová a Vilma Cibulková, ostatní už pak tolik prostoru nemají. Nenápadná záležitost, která také nevyužila slibný potenciál, o čemž se píše i v naší recenzi.

Zajímavost: Hlavní hrdina pronese během filmu dva tisíce pět set devadesát pět slov.

Originální trailer filmu Promlčeno

Jesus Christ Superstar (Jesus Christ Superstar) (neděle 23. 7., ČT art, 20.15 - 22.00 / pondělí 24. 7., 00.50 - 02.35)

Plakát filmu Jesus Christ Superstar / Jesus Christ Superstar
© Facebook tvůrce
Legendární muzikál, přesněji rocková opera z první poloviny sedmdesátých let patří dnes k naprostým klasikám, k čemuž přispělo i hodně netradiční podání. Režírující Norman Jewison v ní totiž život Ježíše Krista pojal jako jeden velký happenning generace hippies, což znamená, že atmosféra je hodně pohodová a uvolněná, je v ní možné prakticky vše a postavy rozhodně neodpovídají biblickým předobrazům, což ale bude vadit jen náboženským puritánům. Celý příběh je navíc přenesen do tehdejší současnosti, což mu dodalo určité autenticity, nadčasovosti a zajímavosti. Výsledek by pochopitelně nefungoval bez takřka geniální hudby Andrewa Lloyda Webbera a scénáře Tima Rice, který byl upraven jen minimálně. Trochu rozporuplným se ukázalo být obsazení, v němž dostali přednost méně známí a tehdy začínající herci, kteří nebyli úplně dokonalými zpěváky a ani jejich výkony nebyly leckdy úplně precizní. Hlavní roli si tak zahrál pravděpodobně záměrně necharismatický Ted Neeley, který asi není tím Spasitelem v pravém slova smyslu. Dnes skoro kultovní záležitost.

Zajímavost: Na začátku poslední večeře Ježíš a apoštolové svým umístěním i gesty kopírují slavný obraz od Leonarda Da Vinciho.

Originální trailer filmu Jesus Christ Superstar / Jesus Christ Superstar

Anastázie (Anastasia) (pondělí 24. 7., ČT2, 20.00 - 21.50 / úterý 25. 7., 09.20 - 11.00)

Plakát filmu Anastázie / Anastasia
© IMDb
Drama z druhé poloviny padesátých let v tuzemsku není tolik známé, což může být dáno i tím, že zub času se na něm přece jen podepsal trochu víc. Režírující Anatole Litvak ve své době částečně šokoval veřejnost, protože v něm vycházel z různých konspiračních teorií, které jsou ale dnes už vyvráceny a historických reálií se zas tak moc nedržel. Opíral se nicméně i o opulentní výpravu, nádherné kostýmy a kulisy a na svou dobu tradiční sytě barevnou technicolorovou vizuální stránku, která může modernímu publiku přijít až kýčovitá. Neopomněl ani potřebnou atmosféru, kterou dotvořil na Oscara nominovaným hudebním doprovodem Alfreda Newmana. Tempo je pochopitelně pomalejší, vzhledem k překvapivě střídmé stopáži to ale není až zas takový problém. Ústřední úlohu si zahrála vynikající a Oscarem oceněná Ingrid Bergman, jíž dělal společnost Yul Brynner, mezi oběma pak probíhala hodně solidní chemie, která dává zapomenout i na to, že celá romantická zápletka je ryzí autorskou fabulací. Zapomenutá záležitost, jíž se zevrubně věnuje náš letitý Stroj času

Zajímavost: Příběh je založen na případu Anny Anderson, která tvrdila, že je velkovévodkyní Anastázií a vyvraždění své rodiny přežila. Testy DNA ale po její smrti vše vyvrátily.

Originální trailer filmu Anastázie / Anastasia

Sabata (Ehi amico...c’é Sabata. Hai chiuso!) (čtvrtek 27. 7., ČT2, 20.00 - 21.50)

Plakát filmu Sabata / Ehi amico... c'è Sabata, hai chiuso!
© CSFD
Italský western z konce šedesátých let je u nás poměrně neznámý, což je trochu škoda. Režírující Gianfranco Parolini se v něm inspiroval všude možně, což znamená, že chvílemi připomíná snímek hongkongskou akční školu, chvílemi poctivý americký western a chvílemi bláznivou italskou komedii. Je až s podivem, že se mu tento přístup nerozpadl pod rukama, ale solidně drží u sebe, i když zcela rezignuje na propracovanost postav, srozumitelnost příběhu a elementární výstavbu zápletky. To částečně kompenzuje svižným tempem, opravdu brutálními a krvavými přestřelkami, extrémně barevnou výpravou a specifickým hudebním soundtrackem, který nápaditě spojuje zdánlivě nespojitelné. Titulní roli ztvárnil spolehlivý Lee Van Cleef, jemuž sekundují třeba William BergerIgnazio Spalla nebo Aldo Canti. Tip pro fajnšmekry.  

Zajímavost: V Itálii si snímek odbyl premiéru 16. září 1969. 

Originální trailer filmu Sabata / Ehi amico...c’é Sabata. Hai chiuso!

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Lesní vrah 5/10
Recenze: Český film Lesní vrah nahlíží do prázdnoty existence mladého zabijáka Snímek režiséra Radima Špačka se zabývá postavou Viktora Kalivody, jenž v roce 2005 zastřelil tři lidi a vysloužil si přezdívku „Lesní vrah“. Film seznamuje diváky s událostmi v posledním roce před Viktorovým zatčením. čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 26. 4. 2024 - 2. 5. 2024
TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi Drtivou většinu z aktuální televizní nabídky tvoří snímky u nás zapomenuté, prakticky neznámé a jen těžko sehnatelné. Nejatraktivnějším tipem je nicméně premiéra prequelu ságy Kingsman s podtitulem První mise. čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu (19.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím (12.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny (27.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Protivná sprostá kung fu panda vyzvala železné bratry (06.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Norman Jewison (23.01.2024 09:59 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Drama o zákeřné nemoci Tancuj Matyldo zpracovává autenticky prožité situace (07.12.2023 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Přání prezidentovy ženy je zjistit jak mít sex (29.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Film Její tělo o pornoherečce Absolonové je příběhem o honbě za úspěchem (17.11.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Trollové se účastní Hunger Games a poznávají její tělo (15.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Králova milenka našla za úsvitu peníze těch tupců (04.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Toyen rozehrává velkou hru o humra (22.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Velký souboj s kořistí skončil jako jedno velké nic (15.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Fantom Opery podstoupil zkoušku umění a stal se z nuly hrdinou (01.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu