Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 1. 3. 2024 - 7. 3. 2024

TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě

Vydáno: 01.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: KVIFF.TV

Venku o sobě pomalu dává vědět jaro a televizní dramaturgové se paradoxně docela snaží udržet diváka u obrazovek. Na začátku března nejvíce zaujmou premiéry oscarového dramatu Moonlight a Shyamalanova thrilleru Na návštěvě.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Šok (Le choc) (pátek 1. 3., ČT2, 20.00 - 21.40)

Plakát filmu Šok / Le choc
© IMDb
Francouzský kriminální thriller z počátku osmdesátých let je nejen v našich končinách poměrně zapomenutý a příliš se nepřipomíná. A ono se není čemu divit, protože režisér a spoluscenárista Robin Davis v něm ničím moc nepřekvapí a vychází z naprosto standardního a lehce klišovitého příběhu. Opírá se tak o sice ohranou, ale stále atraktivní zápletku, svižné tempo, velice příjemnou atmosféru a výrazný hudební doprovod. Jediné, co možná trochu zaskočí, je přítomnost humorné linky, která v podobných žánrovkách své doby nebyla úplně obvyklá, navíc funguje velmi solidně. Pozitivem budiž i střídmá stopáž, v níž je prostor jen na to nejnutnější. Hlavním trumfem jsou nicméně herecké výkony, které obstáravají především ústřední Alain Delon a Catherine Deneuve, kteří jsou zcela spolehliví, jen to jiskření mezi nimi není úplně nejdůvěryhodnější. Raritní tip na páteční večer.

Zajímavost: Deneuve se s režisérem nesnesla natolik, že všechny scény, v nichž se objeví, musel režírovat Delon.

Originální trailer filmu Šok / Le choc

Moonlight (Moonlight) (neděle 3. 3., Paramount Network, 20.00 - 22.30 / úterý 5. 3., 00.55 - 03.20)

Český plakát filmu Moonlight / Moonlight
© Facebook tvůrce
Osm let staré drama se do paměti diváků nejvíce zapsalo oscarovým trapasem, kdy bylo za vítěze hlavní kategorie vyhlášeno až napodruhé. A svým způsobem je to škoda, protože ačkoli režisér a scenárista Barry Jenkins splňuje všechna současná kritéria pro vítěze Oscara a snímek tak bude považován za kalkul, vystavěl hodně silný příběh, který prostupuje dlouhým údobím. Některé zásadní momenty se však odehrají mimo plátno, což má za důsledek, že dopad není tak silný a divák si tím pádem nevytvoří k žádné postavě hlubší vztah. Pro mnohé bude ale nejvíc smrtící extrémně pomalé tempo, které subjektivně natahuje stopáž minimálně na dvojnásobek. Částečně kompenzovat to můžou nádherná kamera Jamese Laxtona, dost výrazná hudba, především ale herecké výkony, jimž dominuje Oscarem oceněný Mahershala Ali, který spoléhá na niterné herectví, výborná je též Naomie Harris, která je tu ale hodně málo. Náročnější tip, o němž se více dozvíte z naší recenze.  

Zajímavost: Film je inspirován částečně autobiografickou divadelní hrou Tarella McCraneyho.

Oficiální český trailer filmu Moonlight / Moonlight

Na návštěvě (The Visit) (neděle 3. 3., Nova Cinema, 22.50 - 00.40 / středa 6. 3., 02.50 - 04.45)

Plakát filmu Na návštěvě / The Visit
© Facebook tvůrce
Skoro dekádu starý thriller znamenal po slabším období částečný návrat režiséra a scenáristy M. Nighta Shyamalana ke kořenům a diváckému úspěchu. Chytře si v něm pohrává s už trochu otřepaným formátem found footage a od začátku zaujme hutnou a temnou atmosférou, která evokuje, že ne všechno ve zdánlivě banálním dění je v pořádku. Tvůrce si je moc dobře vědom toho, že hrůza funguje v náznacích, tudíž je snímek nejpůsobivější v momentech, kdy divák netuší, co se děje, k čemuž se přidává i několik vskutku zdařilých a neprvoplánových lekaček. K částečně autentickým dojmům přispívá i sympatické dětské obsazení. Po závěrečném odhalení, které ale není tak šokující, jak by divák očekával, tempo upadne, snímek se částečně změní ve slasher a vše najednou působí dost natahovaně. Zajímavá, leč ne moc připomínaná žánrová jednohubka.

Zajímavost: Šlo o snímek s vůbec nejmenším rozpočtem tvůrcovy kariéry.

Oficiální trailer filmu Na návštěvě / The Visit

Kempink (Camping) (úterý 5. 3., Prima Max, 11.45 - 13.50 / středa 6. 3., 11.25 - 13.30)

Plakát filmu Kempink / Camping
© Ciné-Feuilles
Francouzská komedie z druhé poloviny nového milénia je v našich končinách absolutně neznámá a oficiální distribuci se vyhnula. Režírující Fabien Onteniente si v ní dělá legraci z fenoménu kempování a těch, kteří mu propadli. Opírá se především o hodně pohodovou atmosféru, značný nadhled a malebné lokace, které automaticky dodávají o několik bodů navíc. O příběhu nemá smysl se rozsáhle rozepisovat, protože je sledem několika epizod, které u sebe vesměs drží jen silou vůle a někdy nedávají moc smysl. Tempo je naštěstí dost svižné a stopáž natolik střídmá, že si divák vše uvědomí až zpětně. K pozitivnějším dojmům přispívá i přesné obsazení, v němž se sešli kupříkladu Gérard LanvinMathilde SeignerFranck Dubosc nebo Claude Brasseur. Škoda jen, že výsledek je až moc na jistotu, není odvážnější a originálnější a některé vtípky a narážky střílí dost vedle. Tip, který zavání létem.  

Zajímavost: Snímek je založen na jednom z Duboscových komických výstupů.

Originální trailer filmu Kempink / Camping

Dalibor (úterý 5. 3., ČT art, 20.15 - 22.05)

Plakát filmu  / Dalibor
© Filmový přehled
Československé drama z druhé poloviny padesátých let je dodnes unikátní, zároveň ale zcela zapomenuté a jeho zařazení do programu je obrovskou raritou. Režírující Václav Krška v něm vycházel ze stejnojmenné opery Bedřicha Smetany, kterou do filmové podoby převedl prakticky jedna ku jedné. Od divadelního provedení se odlišil na televizní poměry dost opulentní výpravou a velkolepými kostýmy, jinak je to ale celé hodně statické a určitá divadelnost je na výsledku znát. Zásadní problém pro mnohé přichází s textovou stránkou, které není rozumět a jde o pochopitelně hodně těžký hudební žánr, takže ne každý zvládne snímek dosledovat do konce. Dojem částečně vylepšuje obsazení, v němž hlavní roli ztvárnil Karel Fiala, jemuž ale hlas propůjčil Beno Blachut, dále se pak objeví špičkoví operní pěvci své doby. Hodně náročný tip ke kulatému výročí úmrtí legendárního skladatele.  

Zajímavost: Vladislavský sál vznikl ve filmovém ateliéru.

Ukázka z filmu Dalibor

Manželství s mafií (Married to the Mob) (středa 6. 3., Prima Max, 17.45 - 20.00 / čtvrtek 7. 3., 12.45 - 14.50)

Plakát filmu Manželství s mafií / Married to the Mob
© IMDb
Kriminální komedie z druhé poloviny osmdesátých let je v tuzemsku známá naprosto minimálně a její hodnocení je o něco horší než na zahraničních databázích. Režírující Jonathan Demme v ní pracoval s naprosto průměrným, ne úplně zajímavým a tuctovým a předvídatelným příběhem, který nikoho nepřekvapí a jediným originálnějším prvkem je to, že je vyprávěn z ženského, a poněkud rebelského pohledu. Opíral se především o neopakovatelnou atmosféru New Yorku a určitou nadsázku, která je znát v podstatě z každé scény. Titulní roli ztvárnila výborná Michelle Pfeiffer, kterou doplnil na Oscara nominovaný Dean Stockwell, dále se pak objeví kupříkladu Matthew ModineOliver PlattJoan Cusack nebo Alec Baldwin. Humor je ovšem silně nevyrovnaný a dost často se vkrádá nuda, což je na střídmou stopáž malinko devalvující. Oddechovka na středeční podvečer.  

Zajímavost: Tvůrci šestkrát přepsali scénář, aby se jim podařilo získat Toma Cruise, ten se pak stejně rozhodl pro jiný projekt.

Oficiální trailer filmu Manželství s mafií / Married to the Mob

Zatracený (Forsaken) (středa 6. 3., Nova Cinema, 22.40 - 00.25 / pátek 8. 3., 00.10 - 01.55)

Plakát filmu Zatracený / Forsaken
© IMDb
Skoro dekádu starý western je u nás taktéž jednou velkou neznámou, a i přes docela slušná hodnocení se moc nevysílá. Dáno je to jednoznančně tím, že režírující Jon Cassar v něm rezignoval na modernější přístup k žánru, ale spolehl se na otřepanou, stále fungující, leč trochu nudnou klasiku v podobě jasně rozdělených charakterů a předvídatelného a klišovitého příběhu. Zvolil také dost pomalé tempo, které je zejména v první polovině až meditativní a plné dlouhých záběrů na krásnou krajinu, což je ale po chvíli ubíjející a na hranici nudy. Dojem pak vylepší polovina druhá, která už je svižnější a v závěru také akční, neboť se divák konečně dočká přestřelky, která je zvládnutá velmi dobře, ale rozpačité dojmy úplně nezachrání. Totéž se dá říct o obsazení, které je výborné, neboť se v něm v hlavních rolích sešli Donald Sutherland a Kiefer Sutherland, které doplnil výtečný Michael Wincott a dál pak třeba Brian CoxAaron Poole nebo Demi Moore. Trochu oldschoolový tip, který se dá snadno přehlédnout.

Zajímavost: Kiefer Sutherland později přiznal, že natáčení si užil, protože při něm se svým otcem strávil nejvíce času v životě.

Oficiální trailer filmu Zatracený / Forsaken

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 18. týden
Kinopremiéry: Sloní muž našel v tarotu recept na štěstí První květnové premiéry jsou především ve znamení zábavné akční podívané Kaskadér, která sice nebude bořit žebříčky návštěvnosti, milovníky filmařiny by ale měla uspokojit. Po letech se do kin vrací také oceňovaný... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 17. týden
Top 20 ČR: Brouček stoupá na vrchol Domácí komedie Prázdniny s Broučkem si po minulém týdnu, kdy se musela sklonit před animákem Jak zachránit draka, bere uzmuté první místo. čtěte zde
Vydáno: 30.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 17. víkend
Box office: U pokladen skórovali Rivalové Dospělácké drama Rivalové se Zendayou zasazené do tenisového prostředí skórovalo u pokladen kin a patří mu první místo amerického žebříčku Box office. čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Lesní vrah 5/10
Recenze: Český film Lesní vrah nahlíží do prázdnoty existence mladého zabijáka Snímek režiséra Radima Špačka se zabývá postavou Viktora Kalivody, jenž v roce 2005 zastřelil tři lidi a vysloužil si přezdívku „Lesní vrah“. Film seznamuje diváky s událostmi v posledním roce před Viktorovým zatčením. čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
1
TV tipy: 26. 4. 2024 - 2. 5. 2024
TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi Drtivou většinu z aktuální televizní nabídky tvoří snímky u nás zapomenuté, prakticky neznámé a jen těžko sehnatelné. Nejatraktivnějším tipem je nicméně premiéra prequelu ságy Kingsman s podtitulem První mise. čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Josh Hartnett se octne v Pasti (19.04.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Téma: Nejočekávanější filmy roku 2024 (01.04.2024 12:30 v Články | Publicistika)
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem (15.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Strážci (28.02.2024 08:30 v Novinky | Trailery)
- Iñárritu a Cruise poprvé spolu (23.02.2024 09:32 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Můj táta hrdina má poslední šanci si vzpomenout (23.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Zlá krev: Capote vs labutě (04.01.2024 19:00 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Známý i neznámý Ludwig van Beethoven si v květnu dělá, co chce (08.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Přání prezidentovy ženy je zjistit jak mít sex (29.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Legenda Mulan se ocitla v žoldu smrti (27.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Muž na laně a skřítek si připíjí na zvrácenost strachu (20.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu