Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 20. 10. 2023 - 26. 10. 2023

TV tipy: Muž na laně a skřítek si připíjí na zvrácenost strachu

Vydáno: 20.10.2023 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Tento týden se do našeho televizního výběru protlačilo sedm filmů, který jsou každý úplně jiný. Tím nejvýraznějším je drama Muž na laně, v němž Robert Zemeckis rekonstruuje skutečnou událost. Nechybí ani francouzská klasika.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Slávko, nedej se! (sobota 21. 10., ČT1, 15.50 - 17.05 / neděle 22. 10., 06.25 - 07.40)

Plakát filmu  / Slávko, nedej se!
© Filmový přehled
Prvorepubliková komedie z druhé poloviny třicátých let je dnes zcela zapomenutá a moc se nepřipomíná. Důvod je celkem jasný, protože režírující Karel Lamač v ní dostal k dispozici z dnešního pohledu příliš naivní a nechtěně směšný příběh, který v průběhu času dost zastaral. Jeho přínos spočívá spíš v hodně příjemné atmosféře, relativně svižném tempu, především ale v dnes už docela raritním zachycení tehdejších kabaretních vystoupení a pokroku, který ve své době udělal sport jako celek, který tehdy procházel velkou proměnou. Humor je nicméně velmi decentní a svým způsobem roztomilý, jednotlivé gagy navíc až na výjimky fungují více než dobře, potěší i dobře napsané dialogy. Titulní roli ztvárnila lehce se pitvořící Věra Ferbasová, kterou doplnili třeba Anna LetenskáTheodor Pištěk nebo Jára Kohout. Pokud divák přijme tezi, že většina humoru je založena na něčem, co je dnes zoufale zastaralé a tehdy to bylo neobvyklé, měl by být relativně spokojen.

Zajímavost: Snímek měl premiéru 20. ledna 1939.

Ukázka z filmu Slávko, nedej se!

Muž na laně (The Walk) (sobota 21. 10., Nova Cinema, 20.00 - 22.35 / neděle 22. 10., 13.30 - 16.05 / pondělí 23. 10., 09.55 - 12.30)

Český plakát filmu Muž na laně / The Walk
© Facebook tvůrce
Osm let staré životopisné drama je příjemnou poctou newyorským dvojčatům a všem dobrodruhům. Režisér a spoluscenárista Robert Zemeckis v něm ale překvapivě zpočátku poněkud tápe, protože úvodní třetina postrádá náboj, spád a není až tak zajímavá, to ovšem kompenzují parádní dobová atmosféra, nadšení hlavního hrdiny a vizuální stránka. Ta patří k tomu vůbec nejlepšímu, protože jakmile se dostane k realizaci jedné šílené akce, snímek nabírá úplně jiný rozměr, i u té nejmenší obrazovky vyvolává závratě, k čemuž přispívají kamerové průlety a kouzla Dariusze Wolského a vlastně vůbec nevadí, že celé prostředí je vytvořeno digitálně, což je na několika místech poznat. Ústřední roli ztvárnil sice divně vypadající, nicméně výtečný Joseph Gordon-Levitt, který si i přes složitou povahu a těžké egomaniactví své postavy získá většinu sympatií, tomu pak víceméně jen sekundují Charlotte LebonBen Kingsley nebo James Badge Dale. Škoda jen trochu delší stopáže a zmiňovaného rozpačitého úvodu. Tip týdne, o němž se více píše v naší nadšené recenzi.

Zajímavost: Skutečný Philippe Petit trval na tom, že Gordona-Levitta pro film bude trénovat sám.

Český teaser filmu Muž na laně / The Walk

Skřítek (sobota 21. 10., ČT art, 22.25 - 23.55)

Plakát filmu  / Skřítek
© rikrek
Česká komedie z poloviny milénia je dodnes hodně odvážným a originálním počinem. Režisér a scenárista Tomáš Vorel v ní totiž natočil celovečerní grotesku beze slov, což je stále unikátní a v našich končinách nevídané. A právě samotné pojetí výsledek zachraňuje, protože příběh není konzistentní, jednotlivé gagy jsou dost nevyrovnané a jejich úroveň značně kolísá, někomu může vadit i jasně viditelné a někdy až na sílu tlačené ekologické a vegetariánské poselství, které autor hodně zdůrazňuje. Tempo je jinak svěží, jako pocta žánru funguje snímek báječně, některé vizuální vtipy jsou nápadité a dovedené do dokonalé pointy a celková stylizace je naprosto báječná. V hvězdném obsazení asi nejvíc zaujme na Českého lva nominovaná Eva Holubová, dále pak nechybí Boleslav PolívkaTomáš HanákJiří MacháčekMarika Procházková nebo Ivana Chýlková. Možná kdyby to bylo o patnáct minut kratší, bylo by to o něco lepší. Trochu rozporuplný tip. 

Zajímavost: Nápad na film poradil autorovi Václav Vorlíček.

Originální trailer filmu Skřítek

Siréna od Mississippi (La siréne du Mississipi) (pondělí 23. 10., ČT2, 22.40 - 00.40)

Plakát filmu Siréna od Mississippi / La sirène du Mississipi
© unifrance.org
Francouzsko-italské romantické drama z konce šedesátých let je na země původu překvapivě chladný počin a vyžaduje trochu divácké trpělivosti. Režisér a spoluscenárista François Truffaut v něm skládá poctu několika svým vzorům a učitelům, a i když občas zakolísá, dělá to bravurně. Od počátku spoléhá na neklidnou a tajemnou atmosféru, rozehrává hodně zajímavý a zdánlivě prvoplánový a klišovitý příběh a zejména v první polovině precizně pracuje s napětím, které umí šponovat. Ve druhé polovině ovšem záměrně změní žánr a z napínavého thrilleru dělá vztahové melodrama, které je samo o sobě stejně precizní a jako analýza toxického vztahu funguje výborně. Problémem je ovšem to, že jako celek se obě poloviny úplně nepotkávají a nepasují dohromady tak, jak by natěšený divák čekal. Možná i proto není závěr tak působivý, jak asi autor zamýšlel, pro někoho to celé může být trochu moc divadelní. V hlavních rolích nicméně excelují Jean-Paul Belmondo a Catherine Deneuve, kteří si snímek kradou pro sebe a probíhá mezi nimi potřebná chemie. Méně známá klasika.  

Zajímavost: Film je věnován Jeanu Renoirovi.

Originální trailer filmu Siréna od Mississipi / La siréne du Mississipi

Let's Dance 3D (Step Up 3D) (úterý 24. 10., Prima Max, 17.45 - 20.00 / středa 25. 10., 15.50 - 18.10)

Plakát filmu Let's Dance 3D / Step Up 3D
© IMDb
Na konci předchozí dekády vznikl třetí díl populární taneční série, který z ní vybočoval jen tím, že byl natočen ve 3D. Jelikož se ale ne úplně povedlo, na menší obrazovce mu bude mnohem lépe a divák nemusí litovat, že by o něco přišel. Režírující Jon M. Chu v něm toho moc neřešil a opět se spolehl na propracované a atraktivní choreografie tehdy moderních tanců, které jsou vskutku zvládnuté velmi dobře a pohyb jednotlivých účastníků je místy až fascinující. Tempo je pochopitelně velmi svižné a jednotlivé scény připomínají videoklipy, čemuž odpovídá i hudební podkres, který sestává z tehdejších hitů. Poměrně solidní dojmy ovšem výrazně kazí neexistující příběh, který se opírá o nechtěně směšné zvraty a je plný klišé, moc nepotěší ani viditelný product placement světoznámých značek, kterého je přespříliš. Částečnou autenticitu naopak zajišťuje obsazení neznámými tvářemi. Tip pro mladší generaci, o němž se více píše v naší recenzi.

Zajímavost: Jde teprve o druhý film na světě, který byl natočen v prostorovém zvuku 7.1.

Český trailer filmu Let’s Dance 3D / Step Up 3D

Zvrácenost strachu (Hunter Hunter) (úterý 24. 10., Prima Max, 22.30 - 00.20 / čtvrtek 26. 10., 00.25 - 02.40)

Plakát filmu Zvrácenost strachu / Hunter Hunter
© IMDb
Tři roky starý kanadský thriller v našich končinách zase tak známý není, oficiální cestou se nedá sehnat a platí pro něj, že divák si ho nejvíce užije, když o něm nic neví. Režisér a v tomto případě i debutující scenárista Shawn Linden totiž trochu klame tělem a v extrémně pomalém úvodu láká na standardní survival thriller, postupem času ale přechází v horor s hodně hutnou a nepříjemnou atmosférou a střídá pohledy tří postav, což je poměrně originální a částečně napínavé. Dost překvapující je samotný závěr, který je nečekaný a pro mnohé vyloženě šokující. Pozitivem budiž i neznámé obsazení, v němž vyniká charismatický a výborný Devon Sawa. Výsledku pak prospívá i střídmá stopáž, v níž prakticky není prostor pro nudu. Dobře napsaný příběh tak částečně kompenzuje občasné využití amatérských záběrů, které působí až rušivě, nesympatičnost klíčových postav, kterým nelze jednoznačně fandit a pár hluchých míst. Nenápadný, ale působivý tip.

Zajímavost: Scénář byl napsán už v roce 2007.

Oficiální trailer filmu Zvrácenost strachu / Hunter Hunter

Přípitek (Le discours) (úterý 24. 10., ČT art, 22.40 - 00.05)

Český plakát filmu Přípitek / Le discours
© Aerofilms
Před dvěma lety se i v našich kinech mihla francouzská komedie, která se ale do myslí diváků příliš nezapsala. Režisér a scenárista Laurent Tirard v ní vychází z románu Fabcara a docela originálního námětu, který ale nedokázal úplně vytěžit. Ačkoli jednotlivé momenty, některé monology a dialogy jsou velmi dobře napsané a vypointované, jako celek úplně nedrží pohromadě, trpí stereotypem a i přes vskutku střídmou stopáž se objevuje docela dost hluchých míst. Atmosféra je nicméně poměrně pohodová, překvapí na žánr nádherná kamera a povedené efekty. Titulní roli ztvárnil velmi dobrý Benjamin Lavernhe, který drží snímek nad vodou i ve slabších chvílích. Ty přicházejí zejména v závěru, kdy autor uhne z komediální linky a začne být zbytečně vážný a sentimentální, což úplně nefunguje. Nenáročný a nedotažený tip.

Zajímavost: Natáčení trvalo šest týdnů.

Český trailer filmu Přípitek / Le discours

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Lesní vrah 5/10
Recenze: Český film Lesní vrah nahlíží do prázdnoty existence mladého zabijáka Snímek režiséra Radima Špačka se zabývá postavou Viktora Kalivody, jenž v roce 2005 zastřelil tři lidi a vysloužil si přezdívku „Lesní vrah“. Film seznamuje diváky s událostmi v posledním roce před Viktorovým zatčením. čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 26. 4. 2024 - 2. 5. 2024
TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi Drtivou většinu z aktuální televizní nabídky tvoří snímky u nás zapomenuté, prakticky neznámé a jen těžko sehnatelné. Nejatraktivnějším tipem je nicméně premiéra prequelu ságy Kingsman s podtitulem První mise. čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny (27.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Protivná sprostá kung fu panda vyzvala železné bratry (06.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Gump - jsme dvojka (05.03.2024 14:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Drama Sucho pojednává o provázanosti přírody s mezilidskými vztahy (19.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Sucho Bohdana Slámy (11.01.2024 17:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Policajt v Beverly Hills: Axel F (14.12.2023 14:53 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Přání prezidentovy ženy je zjistit jak mít sex (29.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Kinopremiéry: Marvels objevují umění jíst a milovat a přemýšlí jak přežít svého muže (08.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Zemřel Alois Fišárek (05.11.2023 15:15 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Jeanne du Barry - Králova milenka (07.10.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Toyen rozehrává velkou hru o humra (22.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Podivuhodný příběh Henryho Sugara (15.09.2023 12:30 v Novinky | Trailery)
- Top 10: Roman Polanski (19.08.2023 17:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Sommersby se vrátil kolem půlnoci a zatančil si tanec v temnotách (18.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Dámy v černém spustily mnoho povyku pro nic (11.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu