Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 18. 8. 2023 - 24. 8. 2023

TV tipy: Sommersby se vrátil kolem půlnoci a zatančil si tanec v temnotách

Vydáno: 18.08.2023 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: Rotten Tomatoes

Prázdniny se pomalu chýlí ke konci a televize s velkými premiérami zatím vyčkávají. V tomto týdnu se tedy do našeho výběru dostávají snímky malinko opomíjené, ne tak výrazné, případně zcela zapomenuté až raritní.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Hodina pravdy (City by the Sea) (pátek 18. 8., ČT2, 21.50 - 23.35 / neděle 20. 8., ČT1, 00.35 - 02.20)

Plakát filmu Hodina pravdy / City by the Sea
© Cardboard Cutouts
Lehce přes dvě dekády staré kriminální drama není moc výrazné a v průběhu času se na něj skoro zapomnělo. Režírující Michael Caton-Jones v něm dostal k dispozici naprosto tuctový, předvídatelný a klišovitý příběh, který nikoho nepřekvapí, navíc celou dobu osciluje mezi psychologickou detektivkou a rodinným dramatem, což se mu ale úplně nedaří. Ani samotná zápletka není extra zajímavá, dost se vleče a příliš jí nepomáhá ani záměrně otevřený konec, který je ale zbytečně matoucí. Krom solidní atmosféry a několika jednotlivých scén nad vodou snímek drží herecké obsazení, jemuž vévodí spolehlivý Robert De Niro, jehož doplňují třeba Frances McDormandJames FrancoWilliam Forsythe nebo Eliza Dushku. Vesměs oddechový tip, který by potřeboval větší invenci a entuziasmus. 

Zajímavost: Režisér později prohlásil, že s výsledkem své práce vůbec spokojen nebyl a tři roky, které jí věnoval, pro něj byly tou nejhorší a nejdepresivnější částí kariéry.

Originální trailer filmu Hodina pravdy / City by the Sea

Peklo s princeznou (sobota 19. 8., ČT1, 20.10 - 21.50)

Plakát filmu  / Peklo s princeznou
© Bioscop
Čtrnáct let stará pohádka stále patří k tomu nejlepšímu, co v tomto žánru v tuzemsku za poslední dvě dekády vzniklo. Tehdy debutující režisér Miloslav Šmídmajer se v ní totiž rozhodl jít trochu jinou cestou a spíš než ryzí pohádku připomíná výsledek komedii, kterou ocení už trochu odrostlejší dětský divák. Pozitivem bylo i to, že postavy mluví současným jazykem a řeší víceméně současné problémy. To vše ale ve velmi dobré výpravě a solidních kostýmech, které klasickou pohádku připomínají asi nejvíc. Tempo je příjemně svižné a většina vtipů velmi dobře vypointovaná a nenajde se snad jediný, který by byl vysloveně trapný. Hlavní role navíc ztvárnili Jiří Mádl a Tereza Ramba, mezi nimiž probíhá potřebná chemie, což je o to paradoxnější, že romantická linie je asi tím vůbec nejhorším, co snímek nabízí. V dalších úlohách je pak doplnili třeba Petr NárožnýVáclav Postránecký nebo Zlata Adamovská. Trochu netradiční žánrovka na víkendový večer.

Zajímavost: Některé kostýmy vážily až sedm kilogramů.

Originální trailer filmu Peklo s princeznou

Kolem půlnoci (’Round Midnight) (sobota 19. 8., ČT art, 21.25 - 23.50)

Plakát filmu Kolem půlnoci / 'Round Midnight
© Impawards
Hudební drama z druhé poloviny osmdesátých let, které je inspirováno skutečnými událostmi, v našich končinách tolik známé není a v tomto případě je důvod vesměs jasný. Režisér a spoluscenárista Bertrand Tavernier v něm totiž složil poctu jazzu, což znamená, že děj prakticky neexistuje, tempo je hodně pozvolné a celé je to především o improvizaci a dojmech, které nejdou jakkoli přenést a každý divák je vnímá silně individuálně. Důležitou složkou tak byla pochopitelně hudba, za níž stojí Herbie Hancock, který si za ni odnesl Oscara a je vskutku naprosto fascinující a milovníkům specifického hudebního žánru způsobí až husí kůži. Podobně výtečná je dobová atmosféra Paříže, která je zcela okouzlující a úchvatná a výsledek mění místy až na snový zážitek. Titulní roli ztvárnil výborný a na Oscara nominovaný Dexter Gordon, vedle něhož se objeví i François CluzetLonette McKee nebo Gabrielle Haker. Jen asi stopáž je zbytečně přetahovaná a pár minut méně by výsledku jedině prospělo. Tip pro náročnější a přemýšlivější diváky.  

Zajímavost: Veškerá hudba byla realizována živě přímo na place.

Originální trailer filmu Kolem půlnoci / ’Round Midnight

Návrat Sommersbyho (Sommersby) (sobota 19. 8., ČT1, 21.50 - 23.39 / pondělí 21. 8., 14.30 - 16.25)

Plakát filmu Návrat Sommersbyho / Sommersby
© Facebook tvůrce
Dobrodružné romantické drama z první poloviny devadesátých let nevyužilo svůj potenciál a dopadlo trochu rozpačitě. Režírující Jon Amiel v něm dostal k dispozici papírově atraktivní příběh, který také zpočátku zajímavě rozehrává, postupem přece jen lehce přetažené stopáže ale upadá do čím dál větších klišé a volí ta nejpředvidatelnější řešení, a ačkoli pointa je záměrně nejednoznačná, výsledek to tolik nezachrání. Trochu zarážející je, že snímek vypadá lacině, protože výprava, kamera i kostýmy připomínají spíše televizní záležitost, vzhledem k tomu, že zrovna to nejsou klíčové prvky, to tolik nevadí. Hodně to navíc kompenzuje majestátní hudba Dannyho Elfmana, která je vskutku velkolepá. Hlavní role obsadili lehce toporný a ne úplně přesvědčivý Richard Gere a překvapivě nevýrazná Jodie Foster, mezi nimiž neprobíhá absolutně žádná chemie a oba jsou lepší, když hrají sami za sebe a nijak nekooperují. Trochu sentimentální tip.

Zajímavost: Snímek je remakem francouzského filmu z roku 1982.

Originální trailer filmu Návrat Sommersbyho / Sommersby

Černá ovce (Saved!) (neděle 20. 8., Nova Cinema, 18.15 - 20.00 / pondělí 21. 8., 10.10 - 12.05 / středa 23. 8., 07.25 - 09.20)

Plakát filmu Černá ovce / Saved!
© IMDb
Bezmála dvě dekády staré komediální drama v tuzemsku není až tak známé, což je svým způsobem škoda. Debutující režisér Brian Dannelly v něm natočil zdánlivě obyčejnou a tuctovou teenagerskou komedi své doby, což je znát z každého záběru. O úroveň výš ji ale posunul tím, že se v ní trefuje do různých náboženských skupin a obskurních sekt a po většinu času tato satirická linka bez problémů funguje a je hodně vtipná. O příběhu jako takovém se nedá moc mluvit, protože jde spíše o sled několika epizod, naštěstí to ale tolik nevadí. Vesměs pohodová atmosféra, z níž je hodně znát ironie, funguje na výbornou, tempo je potřebně svižné a stopáž natolik střídmá, že se do ní vejde jen to nejpodstatnější. Solidní je též obsazení, v němž se sešli Jena MaloneMandy Moore nebo Macaulay Culkin. O to větší je škoda, že v poslední třetině autor nepochopitelně zvolní, zvážní a místo humoru začne moralizovat, což úplně nefunguje. Solidní záležitost na nedělní podvečer.

Zajímavost: Všechny plesové písně ve skutečnosti nazpívala skupina The Replacements.

Originální trailer filmu Černá ovce / Saved!

Tanec v temnotách (Dancer in the Dark) (neděle 20. 8., ČT art, 20.15 - 22.30)

Plakát filmu Tanec v temnotách / Dancer in the Dark
© Facebook tvůrce
Miléniové drama je náročnější podívanou, a i když ho většina diváků chválí, existuje i nemalá skupinka, která ho nemůže vystát. A tak je to v pořádku, neboť režisérem a scenáristou je svérázný provokatér Lars von Trier, který ho celé nasnímal až nepříjemně realistickou ruční kamerou, která jde až na dřeň, a zpracoval ho dost originálně. Zatímco reálný svět hlavní hrdinky, která je slepá, je šedý, bezútěšný a těžce depresivní, její sny jsou barevné, muzikálově laděné a plné výborných choreografií. Obojí dohromady to překvapivě funguje a dává dohromady celek, který vyžaduje plnou pozornost. Hlavní roli získala křehká zpěvačka Björk, která je velmi dobrá, navíc nazpívala titulní píseň, která získala oscarovou nominaci. Vedle ní pak dostali důvěru třeba Peter StormareJean-Marc BarrUdo KierDavid Morse nebo Catherine Deneuve. Samotný závěr mírně přetažené stopáže je pak natolik prvoplánově dojemný, kýčovitý a laciný, až se zdá, že to je záměr a promyšlená hra s divákem. Originální počin. 

Zajímavost: Mezi režisérem a hlavní hvězdou panovaly dlouhé spory a vleklé neshody, což mohlo být umocněno i tím, že ona je Islanďanka a on Dán.

Oficiální trailer filmu Tanec v temnotách / Dancer in the Dark

Někdo to rád blond (White Chicks) (středa 23. 8., Paramount Network, 20.00 - 22.20)

Plakát filmu Někdo to rád blond / White Chicks
© IMDb
Skoro dvě dekády stará komedie je přiznaně buranská a prvoplánová, překvapivě je ale snesitelná a není tak špatná, jak by se mohlo zdát. Režisér a spoluscenárista Keenen Ivory Wayans v ní tedy sám sebe nijak nepopíral a zas a znovu spoléhal na ten nejpřízemnější a nejočekávanější humor a tradičně se mu nepodařilo vyvážit dobré vtipy a ty trapné, takže velmi často se divák v jedné scéně dobře baví a hned v té následující se až stydí. O nějaké zápletce logicky nemůže být řeč, protože příběh jako takový je jen záminkou pro různé epizody, které jsou více, či méně bizarní. Tempo je ovšem dost svižné a stopáž střídmá, takže většinu nedostatků si publikum uvědomí až zpětně. Taktéž obsazení je rodinný podnik, neboť titulní role si zahráli Shawn Wayans a Marlon Wayans, kteří si je nepokrytě užívají a veškeré bizarnosti ještě zveličí. Je tedy jasné, že snímek se nebude líbit každému, pokud ale má někdo rád ryze primitivní humor a snahy o to, kam až můžou tvůrci v rámci určité záměrné trapnosti zajít, přijde si na své. 

Zajímavost: Irská verze snímku byla kvůli přístupnosti zkrácena o několik scén.

Oficiální trailer filmu Někdo to rád blond / White Chicks

Módní návrhářka (Designing Woman) (středa 23. 8., ČT2, 21.50 - 23.45 / čtvrtek 24. 8., 09.25 - 11.20)

Plakát filmu Módní návrhářka / Designing Woman
© IMDb
Romantická komedie z druhé poloviny padesátých let je v tuzemsku známá jen velmi málo a oficiálně je prakticky nesehnatelná. A je to škoda, protože režírující Vincente Minnelli v ní divákům představil výtečnou konverzačku, která si vysloužila Oscara za scénář. Víceméně tradiční a tuctovou romantickou zápletku totiž oživil jednak přímými promluvami hrdinů do kamery, které jsou extrémně vtipné a mají své kouzlo, a druhak střídající perspektivou vyprávění, kdy pravidelně měnil voiceovery dvou klíčových charakterů, které pochopitelně na každou situaci nahlíží jinak, z čehož vznikají nedorozumění. K tomu pak připojil i pohodovou atmosféru, relativně svižné tempo a na svou dobu pochopitelně i hodně barevný vizuál. Zmínit se musí i tehdy inovativní akční scény, v nichž bylo možná vůbec poprvé v Hollywoodu využito bojové umění. Ústřední role si zahráli výborní Gregory Peck a Lauren Bacall, mezi nimiž to potřebně jiskří a vzájemné slovní výměny jsou naprostým vrcholem snímku, sekundují jim třeba Dolores GraySam Levene nebo Tom Helmore. Zapomenutá záležitost.

Zajímavost: Původně měli hlavní role hrát James Stewart a Grace Kelly.

Originální trailer filmu Módní návrhářka / Designing Woman

Django střílí první (Django spara per primo) (čtvrtek 24. 8., ČT2, 20.00 - 21.40)

Plakát filmu Django střílí první / Django spara per primo
© IMDb
Italský western z druhé poloviny šedesátých let je nejen u nás známý naprosto minimálně a je jedním z dlouhé řady, v němž se objevil legendární Django. Režírující Alberto De Martino se v něm snaží jít vlastní cestou a odlišit se od americké podoby žánru, což dělá značnou nadsázkou a častými akčními scénami, které jsou sice standardní, ale osvěžující a výborně zrealizované. Mnohé asi překvapí, že příběh není úplně vedlejší, pokouší se v rámci možností o realističnost a dokonce se drží i logiky, což mu vydrží až do konce. Unikátní je i to, že veškerá témata, o nichž se mluví, se uspokojivě vyřeší, což rozhodně nebývá zvykem. Za zmínku stojí i na svou dobu velmi dobře napsané ženské postavy, které nejsou jen ozdobou mužských hrdinů. Největší bolístka tak je v obsazení hlavní role, kterou získal zoufale nevýrazný a unylý Glenn Saxson, jehož převálcovali prakticky všichni. I přes krátkou stopáž pak samotný závěr působí zbytečně zdlouhavě. Raritní tip.   

Zajímavost: Skutečné jméno představitele hlavní role bylo Roel Bos.

Ukázka z filmu Django střílí první / Django spara per primo

Přísně tajné premiéry (čtvrtek 24. 8., Televize Seznam, 20.10 - 22.00)

Plakát filmu  / Přísně tajné premiéry
© Filmový přehled
Československá kriminální komedie sice pochází z druhé poloviny šedesátých let, v kontextu tehdejší nové vlny se na ni ale trochu právem zapomíná a není tak známá. Režírující Martin Frič v ní už spěl ke konci nejen své kariéry a jako by po sobě chtěl ještě zanechat jeden velký odkaz, snažil se být vtipný za každou cenu a až příliš tlačil na humor, že to bylo kontraproduktivní. Samotný námět je rozhodně nosný, ale nevyužitý, protože některé vtipy jsou dost odbyté, jiným zase škodí snaha o extrémní preciznost. Netradiční je ale samotný závěr, který je hodně nečeský a připomíná spíše hollywoodskou crazy komedii, o to větší je škoda, že snaha o satirickou linii tolik nefunguje. Rozpačitý výsledek nicméně zachraňuje excelentní obsazení, v němž se sešli Jiří SovákJiřina BohdalováVladimír MenšíkČestmír Řanda nebo Miloš Kopecký, kteří nechají zapomenout na většinu nedostatků a dokážou prodat i ten nejprvoplánovější vtip. Málo známý tip.  

Zajímavost: Snímek vznikl na základě rozhlasové hry Sebrané zločiny Vladimíra Hudce.

Televizní spot filmu Přísně tajné premiéry

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Lesní vrah 5/10
Recenze: Český film Lesní vrah nahlíží do prázdnoty existence mladého zabijáka Snímek režiséra Radima Špačka se zabývá postavou Viktora Kalivody, jenž v roce 2005 zastřelil tři lidi a vysloužil si přezdívku „Lesní vrah“. Film seznamuje diváky s událostmi v posledním roce před Viktorovým zatčením. čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 26. 4. 2024 - 2. 5. 2024
TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi Drtivou většinu z aktuální televizní nabídky tvoří snímky u nás zapomenuté, prakticky neznámé a jen těžko sehnatelné. Nejatraktivnějším tipem je nicméně premiéra prequelu ságy Kingsman s podtitulem První mise. čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Téma: Nejočekávanější filmy roku 2024 (01.04.2024 12:30 v Články | Publicistika)
- Zemřel Louis Gossett Jr. (30.03.2024 08:00 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Ezra (15.03.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Pianista bere na Noemovu archu Frantu mimozemšťana (07.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Westwood a Zappa hledají tiché místo v temném domě (15.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Temný případ - Night Country (05.12.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Přání prezidentovy ženy je zjistit jak mít sex (29.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Pes v ofsajdu míří na grand prix (24.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Trollové se účastní Hunger Games a poznávají její tělo (15.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Zabijáci rozkvetlého měsíce (21.10.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu