Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 24. 11. 2023 - 30. 11. 2023

TV tipy: Pes v ofsajdu míří na grand prix

Vydáno: 24.11.2023 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: SensCritique

Na konci listopadu televizní situace stagnuje a nadále platí, že ohrané reprízy stále vládnou. Premiérového uvedení se nicméně dočkají české road movie Grand Prix, v kinech nedávno uvedená komedie Pes nebo netflixovská krimi.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Grand Prix (neděle 26. 11., ČT1, 20.15 - 22.00)

Plakát filmu  / Grand Prix
© CSFD
Skoro přesně rok po premiéře v kinech se na televizních obrazovkách objevuje česko-slovenské komediální road movie, které asi mělo větší ambice, než ve výsledku dokázalo naplnit. Režírující Jan Prušinovský si k němu napsal i scénář, což je asi oním kamenem úrazu. Příběh totiž neexistuje a děj sestává z jednotlivých gagů, které jsou někdy velmi dobře vymyšlené a vypointované, jindy však zoufale nenápadité, laciné a na hraně trapnosti se pohybující. Sociální přesah, který se v autorových předchozích počinech poměrně silně objevoval, v tomto případě úplně zmizel a zbyla jen prvoplánová groteska s občasnými záblesky geniality. Atmosféra a prostředí jsou ale velmi dobré a skvěle vystihují určitou skupinu obyvatelstva, problematické jsou ovšem postavy, které nejsou jednoznačně sympatické a tvůrce se někdy uchyluje ke karikování a k nejprvoplánovějším charakteristikám. Hodně toho zachraňuje obsazení, v němž se sešli Kryštof HádekRobin Ferro nebo Miroslav Donutil, které doplnili na Českého lva nominovaní Anna KameníkováŠtěpán Kozub a Tatiana Dyková. Tip, o němž se více dozvíte z naší recenze.

Zajímavost: Na filmu se s přestávkami pracovalo deset let.

Oficiální trailer filmu Grand Prix

Drsný město (Bronx) (neděle 26. 11., Nova Cinema, 22.25 - 00.50)

Plakát filmu Drsný město / Bronx
© IMDb
Pod alternativním tuzemským názvem Gangy z Marseille najdete v programech tři roky staré krimi, které pod původním titulem rozhodně neevokuje francouzský počin. Režisér a scenárista Olivier Marchal v něm znovu využil své letité znalosti policejní reality a naservíroval hodně silný příběh, který na ozbrojené sbory nehází úplně dobré světlo. Opíral se tradičně o hodně hutnou a drsnou atmosféru, syrovou a realistickou akci, která je místy dost brutální a pomalé tempo, v němž má čas na prokreslení jednotlivých charakterů. Pomohl si i obsazením, které tvoří vesměs neznámé tváře, díky nimž je zážitek o něco autentičtější. Škoda jen, že scénář je až moc ambiciózní a snaží se diváka ohromovat velkým množstvím nečekaných zvratů, které jsou po chvíli kontraproduktivní a místy působí nechtěně směšně. Hodně zajímavý tip.

Zajímavost: Natáčení zabralo čtyřicet sedm dní.

Oficiální trailer filmu Drsný město / Bronx

Pes (Dog) (pondělí 27. 11., Prima Max, 20.00 - 22.00 / úterý 28. 11., 17.50 - 20.00)

Český plakát filmu Pes / Dog
© Cinemax
Pod alternativním českým titulem Zábavná psí cesta je v televizích uváděna rok stará komedie, která se objevila i v tuzemských kinech. Režijně debutující duo Reid Carolin a Channing Tatum v ní toho moc neřešilo a stvořilo líbívý divácký kousek, který potěší méně náročné publikum. První ze jmenovaných tvůrců pak napsal i scénář, který je plný tradičních žánrových klišé, zoufale předvídatelný, na druhou stranu ale trochu netradiční svým námětem. To je kompenzováno zejména hodně solidní první polovinou, která je natočena ve svižném tempu a disponuje mnoha povedenými vtípky a vypointovanými komickými situacemi. Druhý z tvůrců si zahrál i hlavní roli, v níž kooperoval se zvířecím hrdinou, částečně si sám ze sebe dělá legraci a z jeho podání je znát velký nadhled. Druhá polovina ale nastolenou laťku neudrží, protože zbytečně zpomalí a nefunguje ani z hlediska emocí, které tvůrci viditelně chtěli krotit, ale udělali to až moc a závěr je tak zvláštně odtažitý a nevýrazný. Oddechovka na začátek týdne. 

Zajímavost: Snímek částečně vychází ze skutečného příběhu.

Český trailer filmu Pes / Dog

More Miko (středa 29. 11., ČT2, 21.55 - 23.10)

Plakát filmu  / More Miko
© Artcam
Letos v březnu se v kinech krátce mihnul český dokument, kterému přece jen bude lépe na menší obrazovce. Režisér a scenárista Robin Kvapil v něm tentokráte jako tvůrce ustupuje do pozadí a "jen" vypráví málo známý příběh romského aktivisty, na kterém ukazuje absurditu některých společenských problémů. Hlavní hrdina je navíc natolik charismatický, odhodlaný a výřečný, že dokáže strhnout a dost razantně upozornit na některá témata, která jsou důležitá, zároveň se je ale nikomu nechce moc řešit, protože nepatří k těm nejpopulárnějším. Samotný tvůrce pak má dar pro zachycení jednotlivých reálných momentů, které jsou na první pohled zcela běžné a nezajímavé, vyznívají ale bizarně smutně a během pár vteřin ukážou aktuální politickou realitu. O to víc fascinující je, že přes nejednoduché téma vyznívá snímek nadějně a optimisticky a ukazuje, že jeden člověk toho dokáže hodně změnit. Inspirativní tip.

Zajímavost: Hlavní hrdina Jaroslav Miko kdysi sám žádal o politický azyl v Kanadě.

Originální trailer filmu More Miko

Nový život Paula Sneijdera (La nouvelle vie de Paul Sneijder) (čtvrtek 23. 11., Prima Max, 14.20 - 16.45)

Plakát filmu Nový život Paula Sneijdera / La nouvelle vie de Paul Sneijder
© IMDb
V našich končinách málo známé a oficiálně nesehnatelné francouzsko-kanadské drama je v televizích uváděno pod alternativním titulem Na rozcestí života, který je možná o něco doslovnější a jasnější než ten původní. Režisér a scenárista Thomas Vincent v něm v hodně pomalém tempu vypráví neveselý příběh o hledání nového smyslu života po obrovské tragédii a nechává diváka zamýšlet se nad skutečnými životními hodnotami. Pomáhá si i posmutnělou, zároveň ale romantickou atmosférou zimního Montrealu, která má zvláštní kouzlo, a výborným soundtrackem, který do zvolené nálady přesně sedne. Titulní roli ztvárnil výborný Thierry Lhermitte, který po většinu stopáže kooperuje se smečkou psů, což je samo o sobě působivé. Příběh tedy možná není tak originální a někdy se uchyluje ke zbytečnému moralizování a lacinému dojímání diváků, naštěstí to nedělá tak často, aby celkové veskrze pozitivní dojmy nějak přebil. Nenápadný tip. 

Zajímavost: Snímek je adaptací knižní předlohy Jeana-Paula Duboise.

Originální trailer filmu Nový život Paula Sneijdera / La nouvelle vie de Paul Sneijder

Ženy v ofsajdu (čtvrtek 30. 11., Televize Seznam, 20.10 - 22.00)

Plakát filmu  / Ženy v ofsajdu
© Filmový přehled
Československá komedie z počátku sedmdesátých let není až tak známá a v programech televizí se zas tak často neobjevuje. Dáno to může být tím, že režírující Bořivoj Zeman se opíral už i ve své době o naivní příběh, který se snaží oslavovat fanouškovský fotbalový fanatismus, ale úplně se mu to nedaří. Místy totiž nedává smysl, je nekonzistentní a po většinu naštěstí střídmé stopáže jen sledem různých epizod, které jsou někdy vtipné, spíše ale rozpačité až zoufale prvoplánové. Jak už to tehdy bylo zvykem, výsledek zachraňuje obsazení, v němž se sešli třeba Lubomír LipskýJiřina BohdalováStella Zázvorková nebo Vladimír Menšík, v menší roli se pak objeví výborný Jiří Krampol, který si úlohu buranského fotbalisty vysloveně užil a udělal z ní nejvtipnější postavu celého snímku. Škoda, že je to celé až moc rutinní, nevýrazné a spoléhá na přílišnou diváckou jistotu. Oddechový tip.

Zajímavost: Fotbalové zápasy se natáčely na stadionu v Praze-Cholupici.

Televizní spot filmu Ženy v ofsajdu

Paní Lowryová a syn (Mrs Lowry & Son) (čtvrtek 23. 11., ČT art, 20.40 - 22.10)

Plakát filmu Paní Lowryová a syn / Mrs Lowry & Son
© IMDb
V tuzemsku prakticky neznámé britské drama není úplně jednoduchou podívanou, a i když jeho hlavním hrdinou je taktéž ne tak známý malíř, pro milovníky klasických biografií určen není. Režírující Adrian Noble se v něm totiž zaměřil na až klaustrofobní atmosféru jediného pokoje a jen na výsek ze života umělce, kterého těžce ovlivňovala a emocionálně zneužívala panovačná matka. Drtivá většina krátké stopáže je tak tvořena dialogy, které jsou vesměs dobře napsané, jen jsou svým tématem hodně těžké na zpracování. Celkovou náladu ještě dokresluje zcela přesný klavírní soundtrack. Jádrem snímku je nicméně vztah dvou klíčových osob, který je zničující a zachycen natolik autenticky a syrově, že není jednoduché ho usledovat a tím pádem vyžaduje značnou diváckou odolnost. V titulních rolích excelují Timothy Spall a Vanessa Redgrave, mezi nimiž probíhá potřebné pnutí a latentní nenávist a některé jejich slovní výměny a vzájemné pohledy jsou naprosto strhující. Zamrzí snad jen to, že výsledku chybí jakkoli překvapivý moment.   

Zajímavost: Spall ve filmu využil své dvouleté studium malby, které absolvoval kvůli jiné roli v roce 2014.

Oficiální trailer filmu Paní Lowryová a syn / Mrs Lowry & Son

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 3. 5. 2024 - 9. 5. 2024
TV tipy: Damien na Chesilské pláži snědl Bobovy burgery a našel lásku nebeskou V aktuálním týdnu je televizní nabídka poměrně střídmá a opět spoléhá na jistotu v podobě osvědčených repríz. V našem výběru tak nejvíce zaujme pokračování hororu Přichází satan! a pár téměř zapomenutých počinů.... čtěte zde
Vydáno: 03.05.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 18. týden
Kinopremiéry: Sloní muž našel v tarotu recept na štěstí První květnové premiéry jsou především ve znamení zábavné akční podívané Kaskadér, která sice nebude bořit žebříčky návštěvnosti, milovníky filmařiny by ale měla uspokojit. Po letech se do kin vrací také oceňovaný... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 17. týden
Top 20 ČR: Brouček stoupá na vrchol Domácí komedie Prázdniny s Broučkem si po minulém týdnu, kdy se musela sklonit před animákem Jak zachránit draka, bere uzmuté první místo. čtěte zde
Vydáno: 30.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 17. víkend
Box office: U pokladen skórovali Rivalové Dospělácké drama Rivalové se Zendayou zasazené do tenisového prostředí skórovalo u pokladen kin a patří mu první místo amerického žebříčku Box office. čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Lesní vrah 5/10
Recenze: Český film Lesní vrah nahlíží do prázdnoty existence mladého zabijáka Snímek režiséra Radima Špačka se zabývá postavou Viktora Kalivody, jenž v roce 2005 zastřelil tři lidi a vysloužil si přezdívku „Lesní vrah“. Film seznamuje diváky s událostmi v posledním roce před Viktorovým zatčením. čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
1
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Tiché znamení (24.04.2024 18:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Vezmi mě na měsíc (09.04.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském (29.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny (27.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Český lev 2024: Filmem roku jsou Bratři (10.03.2024 06:03 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Gump - jsme dvojka (05.03.2024 14:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Bastard přivádí aristokratku do varu (17.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Aristokratka ve varu (03.01.2024 12:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Jedeme na teambuilding oslavit méďovy Vánoce (27.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Film Bratři se v příběhu bratrů Mašínových vyhýbá jeho morálnímu rozměru (27.10.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Bratři bojují se strašidlem cantervillským (25.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Citlivý vymítač ďábla hledá znamení víry (11.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Bratři (14.09.2023 17:30 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu