Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 25. 12. 2020 - 31. 12. 2020

TV tipy: Hodinářův učeň navštěvuje dámský klub

Vydáno: 25.12.2020 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: Parade

Poslední televizní nabídka roku 2020 není v ničem zásadní a spíše jede v módu otřepaných repríz a svátečních jistot. Jednou z mála výjimek je premiérové zařazení relativně nové tuzemské pohádky Hodinářův učeň.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Hodinářův učeň (pátek 25. 12., ČT1, 20.10 - 21.50)

Plakát filmu  / Hodinářův učeň
© Facebook tvůrce
Tuzemská pohádka z loňského roku se snaží být jakýmsi kompromisem mezi klasickou a takřka dogmatickou podobou žánru a trochu moderním pojetím. Režisérka a scenáristka Jitka Rudolfová se v ní opírala především o velmi vydařenou vizuální stránku a výpravu, které působí velkolepě, i když jejich lacinější původ prozradí nedokonalé digitální efekty. Funguje i atmosféra, která je příjemně potemnělá a ne tak bezstarostná, jak jsou diváci zvyklí a ti nejmenší by možná mohli být trošičku vyděšení. Potěší taktéž velmi dobře zvolené lokace, které i díky krásné kameře vypadají hodně malebně a vše dotváří výborná hudba. Malinký problém přichází s titulním příběhem, který je lehce zkratkovitý a dost často v něm chybí motivace postav, které navíc neprojdou potřebnou proměnou. Na druhou stranu ale nejsou tak pasivní a dojem zlepšuje relativně chytrá a nečekaná pointa. V obsazení nejvíc upoutá záměrně přehrávající Jana Plodková, kterou doplňují třeba Viktor PreissJaroslav Plesl nebo Václav Neužil, titulní role nicméně sehráli méně známí a ne úplně výrazní Michael Balcar a Dana Droppová. Příjemné osvěžení poněkud zatuchlého a oblíbeného žánru, což potvrdí i naše recenze

Zajímavost: Neužil musel kvůli roli trochu zhubnout.

Originální trailer filmu Čarodějův učeň
Zvonilka: Tajemství křídel (Secret of the Wings) (sobota 26. 12., Nova, 06.15 - 07.30 / úterý 29. 12., Nova Cinema, 06.00 - 07.05)

Český plakát filmu Zvonilka: Tajemství křídel / Secret of the Wings
© Falcon
Osm let stará animovaná podívaná je už čtvrtým filmem, v němž účinkuje oblíbená víla. Režijní duo Peggy Holmes a Roberts Gannaway proto už počítá se znalostí stěžejních hrdinů a nijak je nepředstavuje. To je v tomto případě nejspíše dobře, protože je tím pádem čas jen na to nejpodstatnější a tvůrci se tak mohou soustředit na hodně slušnou animaci, poměrně příjemný humor a kouzelnou atmosféru, která nadchne i většinu dospělých. Ti se samozřejmě musí připravit na velmi jednoduchý příběh, v němž prakticky není žádný konflikt a vše se rychle vyřeší. Stopáž je naštěstí střídmá a celkové ladění není tak infantilní, takže se nikdy nedostaví vyslovená nuda a vše příjemně plyne. Plusem budiž i zdařilý hudební doprovod, který se nesnaží být jen rutinou, ale je na něm znát pár nápadů. Ideální sváteční záležitost pro celou rodinu, jen vysílací čas není úplně komfortní. 

Zajímavost: Dlouho zvažovaný název filmu zněl Tinker Bell and the Mysterious Winter Woods.

Český trailer filmu Zvonilka: Tajemství křídel / Secret of the Wings
Chobotnice z II. patra (neděle 27. 12., Nova, 09.10 - 11.00 / pondělí 28. 12., Nova Cinema, 07.00 - 08.45)

Plakát filmu  / Chobotnice z II. patra
© kfilmu
Komediální sci-fi z druhé poloviny šedesátých let je jedním z důkazů, že v období normalizace u nás vznikaly obstojné až velmi dobré dětské filmy. Režisér Jindřich Polák v ní vycházel z knižní předlohy Oty Hofmana, který sám napsal scénář a spolehl se právě na samotný příběh, který má nápad, sofistikovaný a inteligentní humor a velmi svěží tempo. Pak stačilo dodat už jen bezstarostnou letní atmosféru a výbornou hudbu Angela Michajlova. Po více než třiceti letech potěší, že triky jsou na vysoké úrovni a v rámci možností nepůsobí směšně, tudíž i odrostlejší diváci ocení vzhled dvou legendárních "formeláků". V titulních rolích se představí Pavel ZedníčekDagmar Veškrnová-HavlováMilan Šimáček a Žaneta Fuchsová, ty pak doplňují třeba Boris RösnerMiroslav MacháčekJosef Bláha nebo Oldřich Kaiser. Je to sice občas hodně naivní a zub času je v určitých momentech dost znát, není to ale tak zásadní. Pro mnohé nostalgický tip.

Zajímavost: Film se natáčel v Portugalsku.

Ukázka z filmu Chobotnice z II. patra
Prachy v prachu (Pour cent briques t’as plus rien) (neděle 27. 12., ČT2, 22.25 - 23.50 / úterý 29. 12., 01.55 - 03.15)

Plakát filmu Prachy v prachu / Pour 100 briques t'as plus rien...
© archives80
Nejen u nás prakticky neznámá francouzská komedie z počátku osmdesátých let byla postupem času zastíněna mnohem slavnějšími kousky, rozhodně je to ale škoda. Režisér a spoluscenárista Édouard Molinaro v ní adaptoval divadelní hru Didiera Kaminky, což znamená, že primární pozornost je upřena na dialogy. Ty jsou velmi dobře vypointované a napsané, ruku v ruce s nimi jde sice jednoduchý, ale dost atraktivní a chytře vymyšlený příběh s hodně originální a nečekanou pointou. Humor je většinou inteligentní a trefný, salvy smíchu se ale nekonají, protože o ně se tvůrci ani nesnaží, neboť baví decentně a hodně příjemně. K dobrým dojmům přispívají i svěží tempo a střídmá stopáž. Naprosto klíčové bylo pochopitelně obsazení titulních rolí, které se povedlo na výbornou, jelikož je ztvárnili Daniel AuteuilGérard Jugnot a Anémone. Jen si možná mohli autoři odpustit zbytečně moc sexuálních narážek a scének, které s dějem nemají tolik společného a humor v nich moc nefunguje. Zapomenutá záležitost na konec svátečního týdne.

Zajímavost: Ve své domovině měl snímek premiéru 12. května 1982.

Originální trailer filmu Prachy v prachu / Pour cent briques t’as plus rien
Lucie, postrach ulice (pondělí 28. 12., Prima, 09.10 - 10.50 / středa 30. 12., Prima Max, 09.40 - 11.20)

Plakát filmu  / Lucie, postrach ulice
© aukcni-galerie.cz
Normalizační komedie patří k velmi populárním záležitostem, které příliš nezestárly a ocení je i dnešní mládež. Režírující Jindřich Polák se v ní spojil s autorem literární předlohy Otou Hofmanem, který napsal scénář, a natočil hodně příjemnou záležitost, která funguje především kvůli společné produkci s tehdejším Západním Německem. Díky ní totiž řada věcí ve své době působila exoticky až nereálně, dnes je ale zcela běžná. Výsledek by ale pochopitelně byl jen poloviční bez velmi dobrého, i když prostého příběhu, chytrého humoru a naprosto pohodové atmosféry, která během pár minut vrátí všechny do dětství. I v tomto případě platí, že triková stránka je na vysoké úrovni a i dnes působí velmi obstojně a z "formeláků" znovu dělá sympatické a vtipné hrdiny. V titulní roli exceluje Žaneta Fuchsová, kterou doplňují třeba Daniela KolářováJaromír HanzlíkJiří Pleskot nebo Hana Maciuchová. Když se divák smíří s určitou naivitou, nebude mít de facto co podstatného vytýkat. Další nostalgický tip. 

Zajímavost: Ve filmu debutovala Mahulena Bočanová.

Televizní spot filmu Lucie, postrach ulice
Dámský klub (Book Club) (pondělí 28. 12., Prima, 22.00 - 00.15)

Český plakát filmu Dámský klub / Book Club
© Facebook tvůrce
Dva roky staré komediální drama sice ničím zásadně neohromí, nikoho ale vysloveně neurazí. Debutující režisér a začínající scenárista Bill Holderman v něm spoléhá na absolutní diváckou jistotu a opírá se o těžce předvídatelný a nijak překvapivý příběh. Ten naštěstí poměrně funguje a nikdy nesklouzne k trapnosti, což by každý vzhledem k ústřednímu tématu očekával, což je asi jeho největší klad. Hodně příjemný je i humor, který je místy inteligentní, potěší i decentní atmosféra, zdařilý soundtrack a nekýčovitá romantická linie. Většinu nedostatků ale kompenzuje výtečné obsazení, v němž hrají prim Diane KeatonJane FondaCandice Bergen a Mary Steenburgen, kterým zdatně sekundují kupříkladu Andy GarcíaCraig T. NelsonDon Johnson nebo Richard Dreyfuss. Jen škoda, že výsledek není výraznější. Nenáročná podívaná. 

Zajímavost: Role pro Keaton a Fondu byly psány přímo jim na tělo.

Český trailer filmu Dámský klub / Book Club
Kašpárek (Le guignolo) (pondělí 28. 12., ČT2, 22.50 - 00.35)

Plakát filmu Kašpárek / Le guignolo
© unifrance.org
Francouzsko-italský počin z raných osmdesátých let doplácí na to, že neví, zda chce být komedií, nebo akční podívanou. Režírující Georges Lautner v první třetině láká především na komedii, protože rozehrává naprosto bláznivou a místy hodně bizarní zápletku, která nedává moc smysl, je ale poměrně vtipná. Posléze ale zvážní a pokouší se o seriózní akční snímek, který prokládá humornými scénkami, ty ale fungují jen občas a vzhledem k neexistujícímu příběhu, který je sledem různých epizod, se výsledek trochu táhne, je značně nevyrovnaný a občas i dost nudný. Na lehkém nadprůměru ho udržují výborné a nápadité akční scény a strhující a jako vždy charismatický Jean-Paul Belmondo v titulní roli, jemuž solidně přihrávají například Michel GalabruGeorges GéretMirella D'Angelo nebo Pierre Vernier. Tip hlavně pro fanoušky oblíbeného evropského herce. 

Zajímavost: Vůbec poprvé se v tomto filmu objevilo použití zbraně s laserovým zaměřovačem.

Originální trailer filmu Kašpárek / Le guignulo
Yeti: Ledové dobrodružství (Smallfoot) (úterý 29. 12., Nova, 20.20 - 21.55)

Český plakát filmu Yeti: Ledové dobrodružství / Smallfoot
© Facebook tvůrce
I v tuzemských kinech se před dvěma lety objevilo animované dobrodružství, které cílí především na dětského diváka. Režisér a spoluscenárista Karey Kirkpatrick, jemuž s režií vypomohl debutant Jason Reisig, se v něm spoléhal zejména na docela originálně pojaté prostředí zimních Himalájí, ne tak dokonalou, ale skvěle fungující animaci, svižné tempo, poměrně sympatické hrdiny a relativně vydařené vtipy a gagy, které jsou ale přece jen místy zbytečně infantilní. Tentokrát se vydařila i hudební stránka, která je plná nápaditých, avšak nikoliv kýčovitých a otravných písní, ty navíc posouvají děj dál, což se u podobných žánrovek zase tak často neděje. Je ale třeba počítat s extrémně jednoduchým a předvídatelným příběhem, který stojí na až nepříjemně tlačeném poselství, které se zdůrazňuje každou chvíli. Namlsanějším divákům pak může vadit i již zmíněná vizuální stránka, na níž je znát technicky horší původ animace. Neškodný tip pro celou rodinu. 

Zajímavost: Příběh vychází z nepublikované dětské knihy Yeti Tracks Sergia Pablose.

Oficiální český trailer filmu Yeti: Ledové dobrodružství / Smallfoot
Seber prachy a zmiz (Take the Money and Run) (úterý 29. 12., ČT art, 21.35 - 23.00)

Plakát filmu Seber prachy a zmiz / Take the Money and Run
© Facebook tvůrce
Komedie z konce šedesátých let je režijním debutem Woodyho Allena, který v něm zpracoval svůj vlastní scénář a zahrál si hlavní roli. Že jde o prvotinu, je znát především na určité rozháranosti snímku, protože gagů, satirických vtipů a skečů je přehršel, ne všechny ale fungují, jak mají a někdy se zbytečně přebíjí a nenechají diváka užít si povětšinou dost absurdní pointu. Příběh jako takový tu neexistuje, protože jde o sled různých scének, v nichž toho chtěl autor vyjádřit co nejvíc, bohužel se ale také dost často opakuje. Vzhledem k velmi krátké stopáži a svižnému tempu, to ale tolik nevadí, protože vše dojde divákovi až zpětně. Pokud navíc některý z nich zná autorovy literární povídky, bude se bavit ještě víc, protože tento počin jim je údajně nejblíž z celé jeho bohaté filmografie. Kromě něj se pak ve velmi dobrém obsazení objeví třeba i Janet MargolinMarcel HillaireJacquelyn Hyde nebo Lonny Chapman. Zamrzí snad jen to, že v závěru snímek ztrácí dech. Pro mnohé mezisváteční tip týdne.   

Zajímavost: Allen chtěl původně točit černobíle a podtrhnout tak polodokumentární styl, producenti mu to ale nedovolili.

Oficiální trailer filmu Seber prachy a zmiz / Take the Money and Run
Dědečkem proti své vůli (středa 30. 12., Prima, 14.45 - 16.55)

Plakát filmu  / Dědečkem proti své vůli
© Filmový přehled
Protektorátní komedie je značně opomíjená a tím pádem i méně známá. A asi se není co divit, protože není ničím výrazná a zub času na ní zapracoval opravdu hodně. Režisér a scenárista Vladimír Slavínský v ní do filmové podoby převedl divadelní hru Františka Zavřela, takže je jasné, že prim hrají opět dialogy. Ty ale v tomto případě nejsou tak vtipné a někdy působí dost toporně a strojeně, což ale může být dáno i samotným příběhem, který není ničím víc než tzv. červenou knihovnou a je zbytečně přeslazený. Romantická linie sice funguje, je ale tím pádem příliš kýčovitá a ne zcela uvěřitelná. Vzhledem k dějinným okolnostem se ale autorovi podařilo do výsledku propašovat silně národní podtext v podobě oslavy českého průmyslu a šikovných rukou, což je chvályhodné. Spolehnout se mohl na obsazení, v němž hraje prim Oldřich Nový, jemuž zdatně sekundují mimo jiné Raoul SchránilFerenc FuturistaAntonie Nedošinská nebo Věra Ferbasová. Trochu naivní podívaná pro tolerantnější diváky. 

Zajímavost: Snímek měl premiéru 4. srpna 1939.

Ukázka z filmu Dědečkem proti své vůli

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 3. 5. 2024 - 9. 5. 2024
TV tipy: Damien na Chesilské pláži snědl Bobovy burgery a našel lásku nebeskou V aktuálním týdnu je televizní nabídka poměrně střídmá a opět spoléhá na jistotu v podobě osvědčených repríz. V našem výběru tak nejvíce zaujme pokračování hororu Přichází satan! a pár téměř zapomenutých počinů.... čtěte zde
Vydáno: 03.05.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 18. týden
Kinopremiéry: Sloní muž našel v tarotu recept na štěstí První květnové premiéry jsou především ve znamení zábavné akční podívané Kaskadér, která sice nebude bořit žebříčky návštěvnosti, milovníky filmařiny by ale měla uspokojit. Po letech se do kin vrací také oceňovaný... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 17. týden
Top 20 ČR: Brouček stoupá na vrchol Domácí komedie Prázdniny s Broučkem si po minulém týdnu, kdy se musela sklonit před animákem Jak zachránit draka, bere uzmuté první místo. čtěte zde
Vydáno: 30.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 17. víkend
Box office: U pokladen skórovali Rivalové Dospělácké drama Rivalové se Zendayou zasazené do tenisového prostředí skórovalo u pokladen kin a patří mu první místo amerického žebříčku Box office. čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Lesní vrah 5/10
Recenze: Český film Lesní vrah nahlíží do prázdnoty existence mladého zabijáka Snímek režiséra Radima Špačka se zabývá postavou Viktora Kalivody, jenž v roce 2005 zastřelil tři lidi a vysloužil si přezdívku „Lesní vrah“. Film seznamuje diváky s událostmi v posledním roce před Viktorovým zatčením. čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
1
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi (26.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta (24.04.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem (17.04.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů (13.04.2024 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny (27.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Matka je o zimních prázdninách v trapu a poslouchá hlasy mrtvých (21.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Jeden gól stačí Ferrarimu k zásahu štěstím (03.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- TOP 10: WOODY ALLEN (02.12.2023 09:30 v Články | Žebříčky)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Trailer: Zásah štěstím (13.11.2023 16:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Marvels objevují umění jíst a milovat a přemýšlí jak přežít svého muže (08.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Film Bratři se v příběhu bratrů Mašínových vyhýbá jeho morálnímu rozměru (27.10.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Muž na laně a skřítek si připíjí na zvrácenost strachu (20.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Expend4bles: Postr4datelní (22.09.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu