Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 8. 3. 2024 - 14. 3. 2024

TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye

Vydáno: 08.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: Impawards

Končící první polovina března je v televizích poměrně zajímavá, protože program nabídne pár osvědčených klasik i premiér. Těmi nejatraktivnějšími jsou akční podívaná Nikdo a devadesátkové povídkové drama Čtyři pokoje.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Vřískot 2 (Scream 2) (pátek 8. 3., Paramount Network, 22.00 - 00.25)

Plakát filmu Vřískot 2 / Scream 2
© Facebook tvůrce
Pokračování slavného hororu vzniklo v druhé polovině devadesátých let a hodně se snažilo na svého předchůdce navázat. Režírující Wes Craven se v něm tedy nebere vůbec vážně a zvolil trošku riskantní postup, v němž rezignoval na hutnou atmosféru, kterou nahradil dost sebeparodickými prvky a krvavými scénami, což mu naštěstí vyšlo na výbornou. Jednotlivé scény jsou tedy vesměs velmi dobré a utahování si z nekonečných sequelů je vtipné a v kombinaci se svižným tempem to celé rychle uteče. O něco horší je to pak s příběhovou stránkou, která je záměrně překombinovaná a střídá různé zvraty, což už tolik nefunguje a přes všechnu snahu působí zmateně. Výsledku pak neprospívají ani lehce přetažená stopáž a unylý závěr. Dojmy nicméně částečně vylepšuje obsazení, v němž se znovu sešli Neve CampbellCourteney CoxDavid Arquette a Liev Schreiber, které v menších rolích doplnili třeba Jada Pinkett SmithSarah Michelle Gellar nebo Timothy Olyphant. Žánrová klasika na páteční večer.

Zajímavost: V průběhu natáčení bylo použito 114 litrů umělé krve.

Originální trailer filmu Vřískot 2 / Scream 2

Nikdo (Nobody) (pátek 8. 3., Nova, 23.05 - 01.00 / neděle 10. 3., Nova Cinema, 00.25 - 02.15)

Český plakát filmu Nikdo / Nobody
© CinemArt
Před třemi lety rozvířil poklidné vody stagnujícího akčního žánru snímek, který působil jako zjevení. Režírující Ilja Najšuller si v něm byl dobře vědom, že dostal k dispozici neoriginální, předvídatelný a klišovitý příběh, proto vsadil na stylovost a tvůrčí osobitost. Od úvodu je navíc viditelný značný nadhled, který ale mizí ve chvíli, kdy se děj začne ubírat očekávaným směrem a nahradí ho drsná atmosféra a svižné tempo. Předčasným vrcholem pak je fantasticky vygradovaná a dost brutální autobusová bitka, která není podkreslena hudbou a nechává vyniknout různé zvuky a ruchy. Ke vší škodě už ji ale tvůrce nedokáže překonat a závěr kvůli tomu vypadá dost nezajímavě a sterilně. Titulní roli si zahrál výtečný Bob Odenkirk, kterého zhruba v polovině doplní fenomenální Christopher Lloyd, který z celého díla udělá nezapomenutelný a extrémně zábavný zážitek. Hlavně díky nim pak nevadí, že záporák je zoufale nevýrazný. Jeden z tipů týdne.  

Zajímavost: Podle režiséra trval Lloyd na tom, že brokovnice bude nosit zcela sám.

Oficiální český trailer filmu Nikdo / Nobody

Vlk a lev: Nečekané přátelství (Le loup et le lion) (sobota 9. 3., Nova, 10.45 - 12.55)

Český plakát filmu Vlk a lev: Nečekané přátelství / Le loup et le lion
© Bontonfilm
Před třemi lety se i v našich kinech na pár týdnů objevil francouzský dobrodružný snímek, větší stopu v nich ale nezanechal. Režírující Gilles de Maistre se v něm totiž nedokázal rozhodnout, zda chce točit přírodopisný dokument, nebo hraný film a oba přístupy se tu bijí až moc. Na jednu stranu se tak může opřít o nádherné obrazy nekonečné přírody, poctivou práci s živými zvířaty a krásný soundtrack, který jen dotváří velice specifickou až kouzelnou atmosféru. Na tu druhou se ale snaží o regulérní příběh, který je ovšem zoufale předvídatelný, absolutně nepřekvapivý a plný klišé, navíc se v něm tvůrce až moc uchyluje k sentimentu a lacinému dojímání. V titulní roli potěší velmi dobrá Molly Kunz, ze známějších tváří se objeví Graham Greene. Ideální tip na sobotní dopoledne s rodinou.

Zajímavost: Vzhledem k tomu, že se natáčelo s živými zvířaty, se scénář často měnil s ohledem na jejich chování.

Český trailer filmu Vlk a lev: Nečekané přátelství / Le loup et le lion

Hranice lásky (sobota 9.3., ČT1, 22.25 - 23.59)

Plakát filmu  / Hranice lásky
© CSFD
Česko-polské drama se sympaticky snaží o jiný přístup k tuzemskému filmu, a i když mu to nevychází stoprocentně, za pozornost rozhodně stojí. Debutující režisér a spoluscenárista Tomasz Wiński v něm prokázal cit pro komponování jednotlivých scén a nemusí se divákovi podbízet vizuálními pozlátky a naopak se snaží o co největší realističnost. To je nejlépe vidět na erotických scénách, kterých je poměrně dost, a které působí naprosto přirozeně a rozhodně nemají diváky nějak vzrušovat nebo rozptylovat. Příjemné dojmy doplňují i ústřední Hana Vagnerová a Matyáš Řezníček, mezi nimiž probíhá potřebná chemie, zbytek obsazení pak je sice docela hvězdný, všichni jsou tu ale hodně málo a dá se mluvit o trochu větších cameo rolích. Jen je škoda, že příběh řeší aktuální a společensky zajímavé téma a je až moc povrchní, nikdy nepronikne do hloubky postav a točí se pořád kolem toho samého. Vytknout se pak dá i nejasný závěr, který mohl být k divákovi upřímnější. Tip, o němž se více dozvíte z naší recenze.     

Zajímavost: Vagnerová přiznala, že v rámci přípravy na roli zvažovala návštěvu swingers party.

Originální teaser filmu Hranice lásky

Pobuda (Boudu) (čtvrtek 14. 3., Televize Seznam, 12.00 - 14.10)

Plakát filmu Pobuda / Boudu
© IMDb
Bezmála dvě desetiletí stará francouzská komedie u nás není tolik známá, což je na jednu stranu překvapivé, na tu druhou ale docela pochopitelné. Režisér a představitel jedné z hlavních rolí Gérard Jugnot v ní totiž v rámci pobavení více diváků rezignoval na specifickou francouzskou poetiku a vsadil spíš na přímočařejší a vulgárnější humor, což má za následek, že paradoxně tolik vtipných momentů tu není a divadelní původ předlohy je na výsledku dost znát. Tomu odpovídá i příběh samotný, který je víc než čím jiným sledem nejrůznějších epizod, které nejsou moc nápadité ani originální a trpí nevyrovnanou úrovní humoru a opakováním některých vtipů, což působí až trapně. Někde na hranici lehkého nadprůměru tak snímek udržuje svižné tempo, relativně krátká stopáž a obsazení, jemuž dominuje výborný Gérard Depardieu, kterému stačí jet tzv. na půl plynu. Toho pak krom samotného tvůrce, který ale není tak výrazný, doplňuje především Catherine Frot. Trochu nevýrazný tip, který se v programu dá snadno přehlédnout.

Zajímavost: Divadelní předlohu napsal René Fauchois a poprvé byla uvedena roku 1919.

Originální trailer filmu Pobuda / Boudu

Čtyři pokoje (Four Rooms) (čtvrtek 14. 3., Paramount Network, 20.00 - 22.20)

Plakát filmu Čtyři pokoje / Four Rooms
© CSFD
Povídková komedie z poloviny devadesátých let je z dnešního pohledu zajímavá hlavně přítomností dvou režisérských hvězd, které tehdy stály na začátku kariéry. Poslední dva příspěvky totiž režírovali Robert Rodriguez a Quentin Tarantino, jejichž povídky jsou suverénně nejlepší. Zatímco první jmenovaný natočil téměř dokonalý krátký film, který je skvěle vygradovaný, má originální nápad, skvělou stylizaci, výborně pracuje s napětím a nabízí fantastickou pointu, tak jeho kamarád připravil velmi vtipný příspěvek, který je ale neoriginální a je na něm znát autorova láska k nejen béčkovým filmům, z nichž tu čerpá až moc. Za režií prvních dvou povídek stojí Allison Anders a Alexandre Rockwell, kteří ale moc nepřesvědčili a jejich počiny jsou hodně rozpačité, kostrbaté a působí nedotaženě a místy trapně. Všemi povídkami prochází v hlavní roli obstojný Tim Roth, který ale nijak nestrhne, vedle něj se pak různě objeví třeba MadonnaAntonio BanderasJennifer BealsSalma HayekMarisa Tomei nebo Bruce Willis. Začátky dvou hollywoodských legend.  

Zajímavost: Původně měl mít film ještě jednu povídku navíc, Richard Linklater ale na poslední chvíli z natáčení odstoupil.

Originální trailer filmu Čtyři pokoje / Four Rooms

KaprKód (čtvrtek 14. 3., ČT art, 20.15 - 21.45)

Plakát filmu  / KaprKód
© CSFD
Před rokem a čtvrt se v kinech na chvilku ohřál česko-slovenský dokument, který divákům představí osobu dnes zapomenutého hudebního skladatele Jana Kapra. Režisérka a scenáristka Lucie Králová ho pojala formálně dost originálně a místo, aby tradičně zapojila různé odborníky a další mluvící hlavy, využila autorovy autentické filmové záznamy a několik záběrů z inscenované opery o jeho životě, což je osvěžující a inovativní a diváka to neustále udržuje v pozornosti, protože to celé má zvláštní spád a je svým způsobem napínavé. Autorka si navíc dala záležet i na audiovizuální stránce a zejména zvuk leckoho u podobného žánru překvapí. Nechybí tu ani inteligentní humor, který vyvažuje nemálo závažných momentů. Jen škoda, že ke konci se projevuje malinko delší stopáž, protože se děj točí v kruhu, tolik to ale nevadí. Tip pro náročnější publikum.

Zajímavost: Na opeře o životě skladatele se podílelo sedmnáct operních pěvců.

Originální trailer filmu KaprKód

Papá Hemingway: Pravdivý příběh (Papa Hemingway in Cuba) (čtvrtek 14. 3., ČT art, 21.45 - 23.35)

Plakát filmu Papá Hemingway: Pravdivý příběh / Papa Hemingway in Cuba
© IMDb
Skoro dekádu staré drama je v našich končinách prakticky neznámé a oficiální cestou nesehnatelné. Režírující Bob Yari v něm obchází klasickou životopisnou šablonu tím, že se zabývá jen posledním desetiletím života legendárního spisovatele, takže má zdánlivě víc času na určité etapy. Ten ale úplně nevyužívá, protože v první polovině je možná trochu zbytečně až moc popisný a odtažitý, takže divák si jen těžko hledá cestu k postavám, v té druhé pak jde o něco více do hloubky a rozehrává solidní drama, jen se nelze ubránit dojmu, že začal až moc pozdě. Výsledek tak zachraňují nádherné exotické lokace a celková atmosféra Kuby a výkony velmi dobrého Adriana Sparkse a neméně spolehlivého Giovanniho Ribisiho. Za zmínku stojí i samotný závěr, který je natočen hodně citlivě a svým způsobem dojme i ty, kteří osudy slavného literáta znají. Raritní tip.

Zajímavost: Šlo o vůbec první hollywoodský film, který se od roku 1959 natáčel skutečně na Kubě.

Originální trailer filmu Papá Hemingway: Pravdivý příběh / Papa Hemingway in Cuba

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 18. týden
Kinopremiéry: Sloní muž našel v tarotu recept na štěstí První květnové premiéry jsou především ve znamení zábavné akční podívané Kaskadér, která sice nebude bořit žebříčky návštěvnosti, milovníky filmařiny by ale měla uspokojit. Po letech se do kin vrací také oceňovaný... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 17. týden
Top 20 ČR: Brouček stoupá na vrchol Domácí komedie Prázdniny s Broučkem si po minulém týdnu, kdy se musela sklonit před animákem Jak zachránit draka, bere uzmuté první místo. čtěte zde
Vydáno: 30.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 17. víkend
Box office: U pokladen skórovali Rivalové Dospělácké drama Rivalové se Zendayou zasazené do tenisového prostředí skórovalo u pokladen kin a patří mu první místo amerického žebříčku Box office. čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Lesní vrah 5/10
Recenze: Český film Lesní vrah nahlíží do prázdnoty existence mladého zabijáka Snímek režiséra Radima Špačka se zabývá postavou Viktora Kalivody, jenž v roce 2005 zastřelil tři lidi a vysloužil si přezdívku „Lesní vrah“. Film seznamuje diváky s událostmi v posledním roce před Viktorovým zatčením. čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
1
TV tipy: 26. 4. 2024 - 2. 5. 2024
TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi Drtivou většinu z aktuální televizní nabídky tvoří snímky u nás zapomenuté, prakticky neznámé a jen těžko sehnatelné. Nejatraktivnějším tipem je nicméně premiéra prequelu ságy Kingsman s podtitulem První mise. čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu (19.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Tarantino ruší svůj poslední film (18.04.2024 14:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím (12.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Audiovizuálně uchvacující Opičí muž je nadějnou režijní prvotinou (06.04.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Sidney Prescott se vrací do Vřískotu (13.03.2024 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo (13.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Můj táta hrdina má poslední šanci si vzpomenout (23.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Přátelé z dovolené mají těžký život a tvoří řetěz bláznů (26.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Český fantasy horor Krvavý Johann je laciným brakem od fanoušků žánru (13.01.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Známý i neznámý Ludwig van Beethoven si v květnu dělá, co chce (08.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Recenze: Sly je osobní zpovědí Sylvestera Stallona (04.11.2023 10:30 v Recenze | Za horizontem)
- Zemřel Jeff Burr (12.10.2023 10:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu