Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 18. 5. 2018 - 24. 5. 2018

TV tipy: Divoký Mesiáš radí jak na věc a předkládá neslušný návrh

Vydáno: 18.05.2018 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

I v polovině května pokračují televizní dramaturgové v nastoleném trendu a do programů zařazují hlavně osvědčené reprízy. Jejich protipólem pak je několik u nás zcela neznámých filmů, které uspokojí především náročnější diváky.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Rodinné trampoty oficiála Tříšky (sobota 19. 5., ČT1, 13.50 - 15.25 / neděle 20. 5., 06.40 - 08.15)

Plakát filmu  / Rodinné trampoty oficiála TříškyKlasická československá komedie nejvíce doplácí na dobu svého vzniku a na to, že jde o sice snesitelnou, ale pořád komunistickou agitku. Režírující Josef Mach v ní vskutku klade důraz na onen přehnaný optimismus budování socialismu, velkou příběhovou naivitu a samozřejmě i oslavu pracujícího člověka. Naštěstí se mu to ale podařilo vyvážit svižným tempem, solidní atmosférou a několika veskrze podařenými vtipy a hláškami. Jestli ale něco drží film nad vodou, je to bezchybný a naprosto fantastický výkon Saši Rašilova v titulní roli, v níž naplno rozvinul svůj velký komediální potenciál, který v průběhu kariéry neměl moc šancí ukázat, i vedle něj se ale objeví spolehliví herci jako Jarmila KurandováRudolf Hrušínský nebo Stanislav Fišer. Hlavně kvůli obsazení má cenu snímek vidět.

Zajímavost: Původně se film měl jmenovat Kdo spí, ten krade.

Ukázka z filmu Rodinné trampoty oficiála Tříšky
Jak na věc (About a Boy) (sobota 19. 5., Nova, 17.15 - 19.30 / pondělí 20. 5., Nova Cinema, 16.05 - 18.05)

Plakát filmu Jak na věc / About a BoyKoprodukční romantická komedie funguje i po šestnácti letech od svého vzniku a potěší i mužské diváky, což bývá u tohoto žánru výjimkou. Režiséři a na Oscara nominovaní spoluscenáristé Paul Weitz a Chris Weitz totiž chválenou literární předlohu Nicka Hornbyho převedli do filmové podoby velmi citlivě, a i když dost pasáží vypustili, ty nejvtipnější ponechali a přizpůsobili si je, aniž by ale pozbyly svého významu a působily křečovitě, příběh navíc není přeslazený ani přehnaně optimistický. K tomu přidali typicky britský suchý humor, který místy zkombinovali s humorem černým, naprosto pohodovou atmosféru a svižné tempo. Titulní roli si vychutnal Hugh Grant, jenž přesvědčí i své odpůrce, velmi zdatně mu přihrává i tehdy začínající Nicholas Hoult, neztratí se ale ani Toni Collette nebo Sharon Small. Škoda jen, že ke konci ztrácí film rytmus a točí se v kruhu.

Zajímavost: Z honoráře za film si Hoult koupil kolo.

Oficiální trailer filmu Jak na věc / About a Boy
Operace Crossbow (Operation Crossbow) (sobota 19. 5., ČT2, 20.00 - 22.00)

Plakát filmu Operace Crossbow / Operation CrossbowBritské válečné drama z poloviny šedesátých let patří u nás k těm opomíjeným a minimálně známým a asi se v tomto případě není co divit. Režírující Michael Anderson v něm totiž natočil spíše béčkovější špionážní žánrovku, která se snaží opírat o historickou věrnost a realističnost, což se jí daří v tom, že postavy nejsou jednorozměrné a jednoznačně dobré, nebo špatné, na druhou stranu jí to škodí v tom, že režisér si velmi často vypomohl dokumentárními záběry válečných strojů, což působí jako příslovečná pěst na oko. Příliš mu nepomáhá ani rozvláčné tempo a celková nevýraznost snímku. Pozitivy budiž uvěřitelný příběh, střídmá stopáž a oproti slavnějším kouskům i určitá neotřelost tématu. V titulních rolích se představí trošku nevýrazní George Peppard, Trevor Howard, John Mills a Tom Courtenay, jako největší hvězda je ovšem vedena Sophia Loren, která je ale ve filmu překvapivě krátkou dobu. Zapomenutá záležitost.

Zajímavost: Některé postavy vycházejí ze skutečných osob, jména ale mají jiná.

Oficiální trailer filmu Operace Crossbow / Operation Crossbow
Mozek za miliardu dolarů (Billion Dollar Brain) (sobota 19. 5., ČT2, 22.00 - 23.45)

Plakát filmu Mozek za miliardu dolarů / Billion Dollar BrainBritský thriller z konce šedesátých let je v našich končinách naprosto neznámý a jeho hodnocení je i na zahraničních databázích jen lehce nadprůměrné. Z dnešního pohledu je ovšem zajímavý tím, že s ním na velkém plátně režijně debutoval Ken Russell, jehož pozdější cit pro obrazovou kompozici v něm ovšem zcela chybí. Největším problémem je tak celkové pojetí snímku, který měl být seriózním špionážním thrillerem a jakousi variací na tehdy populární a neotřelé bondovky, ve výsledku ale působí spíš jako parodie na ně, neboť mnoho scén je nechtěně vtipných. Ocenit tak lze především atmosféru, hodně solidní akci a svým způsobem i totálně absurdní příběh. Titulní roli ztvárnil spolehlivý Michael Caine, vedle něhož se objeví mimo jiné Karl Malden, Ed Begley nebo Oscar Homolka. Trochu nevýrazná žánrovka na sobotní večer.

Zajímavost: Mladá francouzská herečka Françoise Dorléac zemřela při autonehodě čtyři měsíce před premiérou filmu.

Originální trailer filmu Mozek za miliardu dolarů / Billion Dollar Brain
Nájemní zabijáci (Assassination Games) (neděle 20. 5., Nova, 00.30 - 02.15 / středa 23. 5., Nova Cinema, 00.20 - 02.05)

Český plakát filmu Nájemní zabijáci / Assassination GamesSedm let starý akční thriller je ryzím béčkem, na zahraničních databázích je ale hodnocen docela solidně a lehce nadprůměrně. Je ale jasné, že potěší hlavně milovníky podobných záležitostí, protože režírující dvojka Ernie Barbarash a Claudiu Trandafir nepředvádí nic zajímavého a striktně dodržuje pravidla žánru. To tedy znamená, že příběh nedává moc smysl a slouží jen jako záminka pro naštěstí povedenou akci, která je syrová a v rámci možností realistická a tempo je svižné. V ústředních rolích se představí obstojní Jean-Claude Van Damme (který do menších rolí prosadil i své dva potomky, jejichž schopnosti jsou dost diskutabilní) a Scott Adkins, kteří naštěstí nejsou úplně toporní a jejich bojové scény pořád baví. Jen kdyby stopáž byla tak o patnáct minut kratší. Naprostá oddechovka na víkendovou noc.

Zajímavost: Původně měl film točit Russell Mulcahy.

Originální trailer filmu Nájemní zabijáci / Assassination Games
Jsem číslo čtyři (I Am Number Four) (neděle 20. 5., Nova, 14.05 - 16.15 / pondělí 21. 5., 01.40 - 03.35 / úterý 22. 5., Nova Cinema, 16.45 - 18.45)

Plakát filmu Jsem číslo čtyři / I Am Number FourI přes nedlouhých sedm let od svého vzniku je sci-fi thriller, který měl rozjet novou ságu, dnes zapomenutý a ve své době v kinech moc neuspěl. A zřejmě oprávněně, neboť režírující D.J. Caruso se v něm neměl moc o co opřít, protože příběh nedává moc smysl, postrádá motivaci postav a potřebnou mytologii příliš nevysvětluje, navíc mu zoufale chybí tempo. Pochvalu ovšem zaslouží za akci, která je nápaditá, přehledná a výborně natočená a drží snímek nad vodou. Zdařilé jsou také atmosféra a hudba, o níž se postaral Trevor Rabin. Výraznější by ovšem mohlo být obsazení, v němž se objeví Alex Pettyfer, Timothy Olyphant, Kevin Durand nebo Teresa Palmer. To ale nic nemění na tom, že vzhledem k produkčnímu týmu, v němž byli i Steven Spielberg a Michael Bay, měl být výsledek mnohem lepší. Více se o této promarněné příležitosti dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Všichni z rasy Mogadoriánů měří deset centimetrů přes dva metry, proto jejich představitelé nosili speciální boty, které je zvýšily o osmnáct centimetrů a dodaly jim specifické držení těla.

Český trailer filmu Jsem číslo čtyři / I Am Number Four
Sedm mužů na zabití (Seven Men from Now) (neděle 20. 5., ČT2, 20.00 - 21.25 / pondělí 21. 5., 23.40 - 01.00)

Plakát filmu Sedm mužů na zabití / Seven Men from NowV tuzemsku zcela neznámý western z druhé poloviny padesátých let sice už trochu zastaral, milovníkům žánru ale rozhodně má co nabídnout. Režírující Budd Boetticher v něm kladl důraz především na příběh, jenž nabízí dilema mezi chamtivostí a anarchií a poctivostí a právem a zaujme na svou dobu inovativní kamerou, která se nebojí hodně netradičních úhlů. Možná trochu zklame tím, že akce je nevýrazná a není jí tu tolik, na druhou stranu ale disponuje výborným hudebním doporovodem a hodně slušným tempem. Spolehnout se mohl taktéž na obsazení, v němž vynikají zejména Randolph ScottLee Marvin, které pak doplňují Gail RussellWalter ReedJohn Larch nebo Fred Graham. Příjemná je pak i stopáž, která je velmi střídmá a nedosahuje ani osmdesáti minut, takže by se i ne tak spokojený divák neměl moc nudit. Zcela zapomenutá klasika.

Zajímavost: I v zahraničí byl snímek velmi těžko k dostání a promítal se jen na speciálních festivalech, až k padesátému výročí se dočkal své DVD edice.

Originální trailer filmu Sedm mužů na zabití / Seven Men from Now
Neslušný návrh (Indecent Proposal) (středa 23. 5., Prima Max, 20.00 - 22.25)

Plakát filmu Neslušný návrh / Indecent ProposalRomantické drama ze začátku devadesátých let mělo trochu vyšší ambice, ve výsledku ale zůstalo jen velmi lehce nadprůměrnou záležitostí, která příliš rychle vyšumí. Režírující Adrian Lyne v něm prokázal, že erotickou atmosféru umí vytvořit jako málokdo a diváka s ní upoutá od prvních minut, velmi sympaticky se snaží vyrovnat i s literární předlohou Jacka Engelharda a stejně jako ona řešit, zda je částečná amorálnost a liberálnost ve vztahu nezbytná. Špatné není ani tempo, které je poměrně svěží, film ale nenabízí žádnou nadstavbu a silnou scénu, kterou by si divák delší dobu pamatoval. Nechtěně komické je i obsazení, v němž titulní role Demi Moore a Woodyho Harrelsona jsou zcela adekvátní a v pořádku, charismatický Robert Redford jakožto dlouholetý idol žen a dívek je ovšem v roli zoufalého milionáře nabízejícího peníze za sexuální služby vysloveně krokem vedle, neboť mu při vší snaze nelze věřit, že by to měl zapotřebí. Rádoby vzrušující snímek, který úplně neuspokojí nikoho. 

Zajímavost: V choulostivých scénách zaskakoval za Redforda pornoherec Randy West.

Originální trailer filmu Neslušný návrh / Indecent Proposal
Divoký Mesiáš (Savage Messiah) (čtvrtek 24. 5., ČT art, 20.20 - 22.00)

Plakát filmu Divoký Mesiáš / Savage MessiahI britské drama z počátku sedmdesátých let je u nás zcela neznámé a takřka se nevysílá, což je veliká škoda. Režírující Ken Russell v něm totiž zpracoval životní osudy kontroverzního francouzského sochaře a kreslíře Henriho Gaudiera-Brzesky a diváka ohromí velmi specifickou atmosférou a výbornou vizuální stránkou, která snímek posouvá na úplně jinou úroveň. Nechybí ani svižné tempo a celková dynamika, která je pro slavného tvůrce příznačná. V titulní roli naprosto strhne neznámý Scott Antony, jenž zde předvedl ďábelský a životní výkon, který už nikdy nezopakoval a právě jeho kreace posune výsledek do kategorie nezapomenutelných (ať už z pozitivního, nebo negativního hlediska), vedle něj si ale své místo najdou i Helen Mirren, Dorothy Tutin nebo Michael Gough. Právě ona přílišná svéraznost a osobitost může být tím, co spousty diváků odradí. Naprostá programová rarita.

Zajímavost: V době uvedení označila britská kritika za nejlepší snímek roku 1972.

Originální trailer filmu Divoký Mesiáš / Savage Messiah
Vlak plný peněz (Money Train) (čtvrtek 24. 5., Nova Cinema, 21.55 - 23.55)

Plakát filmu Vlak plný peněz / Money TrainAkční komediální drama z půlky devadesátých let se v tuzemsku těší solidnímu hodnocení, na zahraničních databázích ale film upadl do průměru. Těžko říct, čím to může být, režírující Joseph Ruben v něm toho každopádně moc neřešil a spolehl se na bohapustou řemeslnou rutinu, kterou oživil hodně slušnou vlakovou akcí, svižným tempem a několika vtipnými dialogy a replikami. V titulních rolích mu výrazně pomohli Wesley Snipes a Woody Harrelson, mezi nimiž funguje poctivá kamarádská chemie, a kteří umějí prodat i sebehloupější humor, ženský element zde zastupuje toporná Jennifer Lopez, dále se pak objeví třeba Chris Cooper nebo Robert Blake. Příběh a hlavně jeho logika se pochopitelně nesmí řešit, protože jinak se divák se zlou potáže, výsledku by nicméně prospěla určitá tvůrčí invence a snaha o několik výraznějších momentů. Absolutně nenáročná oddechovka.

Zajímavost: Původně měl film natáčet Tony Scott, ten ale z projektu později odstoupil.

Originální trailer filmu Vlak plný peněz / Money Train

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 3. 5. 2024 - 9. 5. 2024
TV tipy: Damien na Chesilské pláži snědl Bobovy burgery a našel lásku nebeskou V aktuálním týdnu je televizní nabídka poměrně střídmá a opět spoléhá na jistotu v podobě osvědčených repríz. V našem výběru tak nejvíce zaujme pokračování hororu Přichází satan! a pár téměř zapomenutých počinů.... čtěte zde
Vydáno: 03.05.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 18. týden
Kinopremiéry: Sloní muž našel v tarotu recept na štěstí První květnové premiéry jsou především ve znamení zábavné akční podívané Kaskadér, která sice nebude bořit žebříčky návštěvnosti, milovníky filmařiny by ale měla uspokojit. Po letech se do kin vrací také oceňovaný... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 17. týden
Top 20 ČR: Brouček stoupá na vrchol Domácí komedie Prázdniny s Broučkem si po minulém týdnu, kdy se musela sklonit před animákem Jak zachránit draka, bere uzmuté první místo. čtěte zde
Vydáno: 30.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 17. víkend
Box office: U pokladen skórovali Rivalové Dospělácké drama Rivalové se Zendayou zasazené do tenisového prostředí skórovalo u pokladen kin a patří mu první místo amerického žebříčku Box office. čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Lesní vrah 5/10
Recenze: Český film Lesní vrah nahlíží do prázdnoty existence mladého zabijáka Snímek režiséra Radima Špačka se zabývá postavou Viktora Kalivody, jenž v roce 2005 zastřelil tři lidi a vysloužil si přezdívku „Lesní vrah“. Film seznamuje diváky s událostmi v posledním roce před Viktorovým zatčením. čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
1
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi (26.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Jennifer Lopez proti Umělé inteligenci ve filmu Atlas (24.04.2024 11:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem (17.04.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím (12.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led (22.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Atlas (13.03.2024 15:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Můj táta hrdina má poslední šanci si vzpomenout (23.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: The Ministry of Ungentlemanly Warfare (31.01.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Zlá krev: Capote vs labutě (04.01.2024 19:00 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Fantasy muzikál Wonka hýří barvami, magií, čokoládou a optimismem (17.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu