Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 15. 3. 2013 - 21. 3. 2013

TV tipy: Absolutní klasiky i osvědčené hity

Vydáno: 15.03.2013 18:00 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: Warner Bros.

V televizi uvidíte v tomto týdnu poměrně dost filmů, které jsou žánrově sice odlišné, v průběhu let si ale vybudovaly status velké klasiky. Vždyť co jiného jsou Bídníci, Pátek třináctého, Krotitelé duchů nebo Jezinky a bezinky?

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Plakát filmu Bídníci Bídníci (Les Misérables) (pátek 15. 3., Nova Cinema, 20.00 - 22.30 / sobota 16. 3., 11.25 - 13.35)
Malinko opomíjená adaptace slavného románu Victora Huga láká hlavně na hvězdné obsazení, v němž nechybí třeba Liam Neeson, Geoffrey Rush, Uma Thurman nebo Claire Danes. Ač režírující Dán Bille August sice není chvílemi úplně jistý a jeho styl připomíná spíše lepší televizní inscenaci, zmiňovaní herci a známý příběh toho ale dost zachrání. Našince potěší i fakt, že snímek se z velké části natáčel v tuzemských lokacích. Vyloženě mrzí jen přehnaná délka. Pro milovníky literární klasiky jde však o jasnou volbu.
Synopse: Jean Valjean (Liam Neeson) se dostal na galeje za to, že pro svou rodinu ukradl kousek chleba. Až po dvaceti letech byl propuštěn, má na sobě ale cejch zloděje a lháře. Za dalších deset let se stává starostou jednoho menšího francouzského městečka. Novým policejním velitelem je tu však jmenován inspektor Javert (Geoffrey Rush), který zná Valjeana z galejí a nevěří, že se změnil. Když ho donutí k odkrytí pravé totožnosti, je jasné, že finální střet dvou nepřátel je na spadnutí.
Zajímavost: Při natáčení v Žatci došlo k omylu při scéně s výbuchem a nečekaně velká exploze rozbila všechna okna v ulici.
Originální trailer filmu Bídníci

Plakát filmu Ghost Dog: Cesta samuraje Ghost Dog: Cesta samuraje (Ghost Dog: The Way of the Samurai) (pátek 15. 3., ČT2, 21.40 - 23.35)
Brilantní snímek Jima Jarmusche hodně zajímavě a nápaditě propojuje západní kulturu s východními hodnotami a navíc baví po celou dobu. Režisér si dal záležet i na opravdu nádherné a výtvarně krásně řešené kameře, která nabízí fascinující a dechberoucí záběry. Krom silného příběhu a více než solidně zvládnutých akčních scén se tvůrce může opřít také o fantastického Foresta Whitakera v titulní roli, jenž tu podává jeden ze svých životních výkonů. Stylová je i hudba rappera RZA. Slabých míst je tu hodně málo.
Synopse: Ghost Dog (Forest Whitaker) je zabiják řídící se životním kodexem japonských samurajů. Žije na střeše opuštěné budovy v New Yorku a jedinou jeho společností jsou milovaní holubi. A právě ti padnou za oběť mafiánům, kterým je právě Ghost Dog nepohodlný, neboť viděl, co neměl. Jenže zabít jeho domácí mazlíčky byla obrovská chyba.
Zajímavost: Role Ghost Doga byla psána přímo a jedině pro Whitakera. Kdyby ji herec nepřijal, film by se nikdy nenatočil.
Originální trailer filmu Ghost Dog: Cesta samuraje

Plakát filmu Pátek třináctého Pátek třináctého (Friday the 13th) (pátek 15. 3., Nova Cinema, 22.30 - 00.20 / sobota 16. 3., 02.15 - 03.50)
Praotec dnešních teenagerovských vyvražďovaček není vlastně ničím zvláštní, ale svým nadčasovým přístupem je i pro současnou teen generaci více než stravitelný. Režírující Sean S. Cunningham si dal záležet na hutné atmosféře a nabízí i jistou originalitu v podobě například subjektivní kamery z pohledu vraha nebo několik velmi efektivních zabití. Potěší i na dnešní dobu normální chování hlavních hrdinů. Pozitivní také je, že tvůrci si ten největší šok šetří na úplný konec. Příjemná hororová jednohubka, která možná v nočních hodinách leckoho příjemně vyděsí.
Synopse: Pár mladých nadšenců se rozhodne po několika letech obnovit opuštěný tábor poblíž Crystal Lake. O tom se vypráví, že kdysi tu dozorci zanedbali své povinnosti a nechali utonout retardovaného Jasona Vorheese, jehož duch tu prý údajně obchází. Ač tomu noví táborníci nevěří, po příjezdu na místo se začínají dít podivné a děsivé věci a objevují se první mrtví.
Zajímavost: Pracovní název filmu zněl A Long Night at Camp Blood (Dlouhá noc v krvavém kempu).
Originální trailer filmu Pátek třináctého

Plakát filmu Sherlock Holmes Sherlock Holmes (Sherlock Holmes) (sobota 16. 3., Nova, 20.25 - 22.45)
Svérázná podoba slavného detektiva upoutá zejména vynikající vizuální stránkou a použitím efektních zpomalovaček, kterých mohlo být i víc. V hlavních rolích září a hláškují Robert Downey Jr. a Jude Law, jejichž slovní výměny patří k naprostým vrcholům celého filmu. Oba navíc výborně doplňuje sexy Rachel McAdams. Režírujícímu Guyi Ritchiemu se naopak nedaří vytvořit potřebná temná atmosféra a opřít se nemůže ani o scénář, který neklade důraz na titulní zločin, což asi mnohé zklame. Nepotěší ani upozaděný záporák v podání charismatického Marka Stronga. Možná lehce promarněná příležitost.
Synopse: Když Sherlock Holmes (Robert Downey Jr.) společně se svým asistentem Watsonem (Jude Law) polapí nebezpečného Lorda Blackwooda (Mark Strong), zdá se, že mohou uzavřít další úspěšný případ. Jenže Blackwood záhadně vstane z mrtvých a jejich hon může začít nanovo. Oba tak jsou na stopě smrtícího spiknutí, které ohrožuje celou Anglii.
Zajímavost: Rachel McAdams a Robert Downey Jr. ve většině scén nepoužívali kaskadéry.
Oficiální trailer filmu Sherlock Holmes

Plakát filmu Single Man Single Man (A Single Man) (sobota 16. 3., ČT2, 23.30 - 01.10)
Výborné psychologické drama debutujícího Toma Forda je po řemeslné stránce zvládnuto nadmíru dobře a celková práce s barvami, náladou snímku, kostýmy a hudbou je vskutku úchvatná. V hlavní roli září na Oscara nominovaný Colin Firth, s nímž obstojně drží krok krásná Julianne Moore. Potěšující je i to, že homosexualita není ústředním tématem, ale pouze oslím můstkem k úvaze o lidské osamělosti. Někomu ovšem vadí právě ona přehnaná stylizace a také příběhové prázdno. Za pokus ale tenhle film stojí.
Synopse: Profesor George Falconer (Colin Firth) ztratil po smrti svého dlouholetého přítele smysl života. Nekomunikuje s okolím, nezvedá telefony a svět je pro něj jen nepříjemnou rutinou a jeho cílem je pouze protrápit se do dalšího dne. Jediná, s kterou zůstává v kontaktu, je kamarádka Charley (Julianne Moore). Jednoho dne se ale vše změní a George jako mávnutím kouzelného proutku nachází novou chuť žít. Co to způsobilo?
Zajímavost: Tom Ford je taktéž homosexuál a celý film financoval sám.
Oficiální trailer filmu Single Man

Plakát filmu Krotitelé duchů II Krotitelé duchů II (Ghostbusters II) (neděle 17. 3., Nova, 10.05 - 12.05 / Nova Cinema, 13.55 - 15.55)
Pokračování úspěšné sci-fi komedie Ivana Reitmana sice přináší další variaci na totéž a vsází spíše na rodinnou zábavu, rozhodně ale neurazí. Úroveň humoru nikterak neklesá a opět vyvolá úsměv na tvářích. Samozřejmostí jsou i vynikající herci, mezi nimiž nechybí Bill Murray, Dan Aykroyd, Sigourney Weaver nebo Harold Ramis. Také úroveň triků je na vyšší úrovni, takže jde vcelku o příjemný zážitek ideální na víkendové dopoledne.
Synopse: Slavnou partu Krotitelů duchů už nikdo nepotřebuje a dobrá je snad jen do školek, kde své historky vypráví dětem, které jim věří. To se ale změní, protože ve městě se objevil sliz živící se špatnou náladou. A jediným, kdo je schopen mu čelit, je právě vysmívaná a opovrhovaná skupinka parapsychologů.
Zajímavost: Ve filmu se v jedné z dětských rolí objevil i režisérův syn Jason.
Originální trailer filmu Krotitelé duchů II

Plakát filmu Muž od Sněžné řeky Muž od Sněžné řeky (The Man from Snowy River) (neděle 17. 3., Prima Family, 13.45 - 15.55)
U nás nepříliš známé australské romantické drama s westernovou poetikou okouzlí zejména úchvatnou a fascinující krajinou. Režisér George T. Miller velmi správně vsadil na vizuální stránku, neboť scénář není nikterak originální a pouze dodržuje tradiční žánrovou šablonu. Snímek také postrádá silnější a zapamatovatelnější scénu a doplácí na přehnané romantické momenty, které hlavně mužskému divákovi značně ztěžují možnost vydržet až do konce. Ze slavnějších hereckých tváří tu uvidíte pouze Kirka Douglase. Patříte-li k milovníkům koní a drsné přírody, je tenhle film přesně pro vás.
Synopse: Mladý horal Jim Craig (Tom Burlinson) najde po smrti svého otce práci u bohatého rančera Harrisona (Kirk Douglas). Zde s ním ale kvůli jeho původu všichni pohrdají. Jedinou, která ho chápe, je rančerova dcera Jessica (Sigrid Thornton), které Jim není lhostejný a postupně se do něho zamilovává. To se ale jejímu otci příliš nelíbí a mladík ho tak bude muset přesvědčit o tom, že právě on je tím pravým pro jeho holčičku.
Zajímavost: Kirk Douglas si ve filmu dokonce zahrál dvojroli.
Originální trailer filmu Muž od Sněžné řeky

Plakát filmu Noční šachová partie Noční šachová partie (Night Moves) (úterý 19. 3., Nova Cinema, 20.00 - 21.50 / středa 20. 3., 15.35 - 17.25)
U nás takřka neznámý mysteriózní krimithriller je velmi povedeným neonoirem, který vsází především na hutnou atmosféru. Režisér Arthur Penn nasadil od začátku velmi pomalé tempo a soustředil se spíše než na řešení případu na psychologii postav, což ne každému sedne. Vynikající je i obsazení, jemuž dominuje Gene Hackman, kterého doplňují třeba Jennifer Warren, James Woods nebo Melanie Griffith. V kontextu celého snímku potěší i depresivní a deziluzivní konec. Pro milovníky filmů z období Nového Hollywoodu jasná volba.
Synopse: Bývalý fotbalista a soukromý detektiv Harry Moseby (Gene Hackman) pátrá po šestnáctileté dívce, která utekla z domova. Co vypadá jako rutinní případ, se mění v něco víc v momentě, kdy ho stopy zavedou na Floridu a ukáže se, že vše souvisí s tamní dosud nevyřešenou vraždou. Harry se tak zaplétá do sítě nebezpečných intrik.
Zajímavost: Šachová partie, která hraje ve filmu poměrně důležitou roli, byla skutečná, šlo o duel mezi K. Emmrichem a B. Moritzem.
Originální trailer filmu Noční šachová partie

Plakát filmu Volba zbraní Volba zbraní (Le choix des armes) (úterý 19. 3., ČT2, 22.20 - 00.30)
Brilantní a opět nepříliš známá francouzská kriminálka nabízí silný a osudový příběh, o němž bude divák hodně dlouho přemýšlet. Režisér a scenárista Alain Corneau vsadil na depresivní až bezvýchodnou atmosféru, jasnou a nekompromisní režii a na fantastické obsazení, z něhož utkví zejména ústřední trojice v podání Yves Montand, Gérard Depardieu a krásná Catherine Deneuve. Pochvalu zaslouží i precizně budované a stupňované napětí. Vadou na kráse tak budiž snad jen zbytečné množství dialogů a přehnaná délka. Mělo by ale jít o hodně emotivní zážitek.
Synopse: Mickey (Gérard Depardieu) a jeho smrtelně raněný komplic se na útěku z vězení ukryjí u svého známého Noela (Yves Montand), jehož trestní rejstřík také neoplývá čistotou. Když se v okolí objeví policisté, je Mickey, kterému se podaří uprchnout, přesvědčen o tom, že Noel je zradil. Rozhodne se, že se mu krutě pomstí.
Zajímavost: V jedné z rolí se objeví i herec Michel Galabru.
Originální trailer filmu Volba zbraní

Plakát filmu Jezinky a bezinky Jezinky a bezinky (Arsenic and Old Lace) (čtvrtek 21. 3., ČT2, 15.05 - 16.20)
Černá komedie z dílny slavného Franka Capry zaujme znalce především netradiční hereckou polohou Caryho Granta, který se tu občas záměrně uchyluje k přehrávání. Snímek pobaví i po skoro sedmdesáti letech od doby svého vzniku, do velké míry ale stojí na hlavní hvězdě, která většinu humoru výborně prodává. Potěší také roztomilá plejáda postav a střelba do vlastních filmařských řad. Na škodu budiž jen přílišná a místy hodně viditelná divadelnost.
Synopse: Slavný spisovatel Mortimer Brewster (Cary Grant) je čerstvě ženatý s krásnou Elaine (Priscilla Lane), jenže se ji bojí uvést do rodiny. Jeho tetičky totiž vraždí staré pány pomocí jedovatého bezinkového vína a teď se domů vrací navíc ještě Mortimerův bratr Jonathan (Raymond Massey), který je sériovým vrahem. Zkrátka rodinka k pohledání.
Zajímavost: Capra byl v průběhu natáčení náhle povolán do armády, dostal ale odklad, aby film dokončil.
Oficiální trailer filmu Jezinky a bezinky

Na co se z našich tipů těšíte nejvíce? Nebo jsme zapomněli zmínit váš oblíbený film a chcete na něj upozornit ostatní čtenáře? Napište svůj názor do diskuze pod článkem!

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 3. 5. 2024 - 9. 5. 2024
TV tipy: Damien na Chesilské pláži snědl Bobovy burgery a našel lásku nebeskou V aktuálním týdnu je televizní nabídka poměrně střídmá a opět spoléhá na jistotu v podobě osvědčených repríz. V našem výběru tak nejvíce zaujme pokračování hororu Přichází satan! a pár téměř zapomenutých počinů.... čtěte zde
Vydáno: 03.05.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 18. týden
Kinopremiéry: Sloní muž našel v tarotu recept na štěstí První květnové premiéry jsou především ve znamení zábavné akční podívané Kaskadér, která sice nebude bořit žebříčky návštěvnosti, milovníky filmařiny by ale měla uspokojit. Po letech se do kin vrací také oceňovaný... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 17. týden
Top 20 ČR: Brouček stoupá na vrchol Domácí komedie Prázdniny s Broučkem si po minulém týdnu, kdy se musela sklonit před animákem Jak zachránit draka, bere uzmuté první místo. čtěte zde
Vydáno: 30.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 17. víkend
Box office: U pokladen skórovali Rivalové Dospělácké drama Rivalové se Zendayou zasazené do tenisového prostředí skórovalo u pokladen kin a patří mu první místo amerického žebříčku Box office. čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Lesní vrah 5/10
Recenze: Český film Lesní vrah nahlíží do prázdnoty existence mladého zabijáka Snímek režiséra Radima Špačka se zabývá postavou Viktora Kalivody, jenž v roce 2005 zastřelil tři lidi a vysloužil si přezdívku „Lesní vrah“. Film seznamuje diváky s událostmi v posledním roce před Viktorovým zatčením. čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
1
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi (26.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Nezlomní Krotitelé duchů v říši ledu sledují ohňostroje (10.04.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském (29.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem (15.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Oscar 2024: filmem roku je Oppenheimer (11.03.2024 07:07 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Můj táta hrdina má poslední šanci si vzpomenout (23.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Sněhurka provedla poslední loupež a žije šťastně až na věky (09.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: The Ministry of Ungentlemanly Warfare (31.01.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: 28 dní s Benedettou a rok se Salingerem (12.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zlatý glóbus vyhráli Oppenheimer a Chudáčci (08.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu