Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 29. 9. 2023 - 5. 10. 2023

TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu

Vydáno: 29.09.2023 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: Mundo Películas

Na přelomu září a října přichází televizní dramaturgové s několika zajímavými premiérami. I přesto však náš výběr tentokráte sestává jen ze šesti filmů. Tipem týdne je oscarové drama Místo u moře.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Pěsti z kamene (Hands of Stone) (pátek 29. 9., Prima Cool, 20.15 - 22.40 / sobota 30. 9., 14.45 - 17.15 / neděle 1. 10., Prima Max, 23.55 - 02.25)

Plakát filmu Pěsti z kamene / Hands of Stone
© Facebook tvůrce
Sedm let staré životopisné drama se k nám nakonec vůbec nedostalo a sehnat ho oficiální cestou je prakticky nemožné. Ačkoliv se o něm ve své době poměrně dost mluvilo, výsledek tak úplně slibná očekávání nesplnil a zůstal na půli cesty. Na vině je především režisér a scenárista Jonathan Jakubowicz, který se v něm viditelně inspiroval těm nejslavnějšími boxerskými filmy a nepřidal žádnou nadstavbu. To tedy znamená, že postupuje otřepanou žánrovou šablonou o vzestupu a pádu talentovaného bojovníka, jehož trápí sociální původ a vnitřní démoni. Spolehnout se mohl na solidní atmosféru, dynamickou střihovou stránku a velmi dobrou kameru, která si občas vypomáhá netradičním záběrovým úhlem. Také tempo je dost svižné a hluchých míst je v něm naprosté minimum. Titulní roli si zahrál obstojný a svým způsobem charismatický Edgar Ramirez, jehož doplňuje zejména spolehlivý Robert De Niro, vedle nich se pak objeví třeba ještě Usher RaymondAna de Armas nebo John Turturro. Jen škoda, že tvůrci chybělo víc odvahy a invence k tomu, aby se pokusil o něco originálního a neotřelého. Klišovitý tip. 

Zajímavost: Název filmu je přezdívkou, kterou hlavní hrdina díky zdrcující síle úderů získal.

Oficiální trailer filmu Pěsti z kamene / Hands of Stone

Malý Nicky - Satan Junior (Little Nicky) (sobota 30. 9., Prima Cool, 22.35 - 00.20 / neděle 1. 10., Prima Max, 00.00 - 01.55)

Plakát filmu Malý Nicky - Satan Junior / Little Nicky
© IMDb
Miléniová fantasy komedie má radikálně odlišné hodnocení v tuzemsku, kde dosahuje na lehký nadprůměr a v zahraničí, kde se sotva drží na průměru. Dáno je to jednoznačně tím, že její hlavní hvězdou a spoluscenáristou je Adam Sandler, pro něhož jde o naprosto typický počin. Režírující Steven Brill tak dostal k dipozici příběh, který nedrží moc u sebe, není konzistentní a je jen záminkou pro různé vtipy. Jejich úroveň je ovšem silně nevyvážená a poměr těch dobrých a vysloveně trapných je skoro vyrovnaný. Divák se tak v jedné scéně pobaví nápaditostí některé pointy, aby se vzápětí až styděl, co všechno dokážou tvůrci vymyslet a pustit ven. Částečně to ale kompenzují atmosféra, která je chvílemi zcela záměrně děsivá až hororová a svižné tempo, v němž se neustále něco děje. Představitele titulní role pak doplňují třeba Patricia ArquetteHarvey KeitelReese Witherspoon nebo Rhys Ifans, malá camea tu ovšem mají i Quentin Tarantino a Ozzy Osbourne. Buranský a prvoplánový tip, který ne všechny pobaví. 

Zajímavost: Satana měl původně hrát Dustin Hoffman.

Oficiální trailer filmu Malý Nicky - Satan Junior / Little Nicky

Nesnesitelná tíha obrovského talentu (The Unbearable Weight of Massive Talent) (sobota 30. 9., Prima Cool, 20.15 - 22.35 / neděle 1. 10., 14.50 - 17.15 / Prima Max, 21.50 - 23.55)

Plakát filmu Nesnesitelná tíha obrovského talentu / The Unbearable Weight of Massive Talent
© Impawards
Teprve loni měla premiéru svérázná komedie, která se ale tuzemské distribuci zcela vyhnula a oficiálního uvedení se dočká až na televizních obrazovkách. Režisér a spoluscenárista Tom Gormican v ní pracuje se zajímavým námětem, který ale nedokáže uspokojivě naplnit, což je škoda. Nejsilnější je v meta momentech a odkazech na popkulturu, které ale pochopí jen ti, kteří se o film zajímají trochu více a znají kariéru a filmografii Nicolase Cage. Ten tu hraje sám sebe, dělá si ze sebe i ze svého specifického stylu herectví legraci a dochází k jakési sebereflexi. Přesto je trochu s podivem, jak se tvůrce drží při zemi a opravdu třeskutě vtipných momentů nabídne minimum a spoléhá spíše na decentní a relativně normální humor. Atmosféra je nicméně příjemně odlehčená a je z ní znát velký nadhled a také tempo je svižné. Krom hlavní hvězdy se objeví i výborný Pedro Pascal a nechybí ani Neil Patrick Harris a spousta cameo rolí. Jen škoda, že tvůrce se pustil do vážnější kriminálně-špionážní roviny, která moc nefunguje a výsledek zbytečně zpomaluje. Tip s promarněným potenciálem. 

Zajímavost: Jedná se o Cageovu jubilejní stou roli.

Oficiální trailer filmu Nesnesitelná tíha obrovského talentu / The Unbearable Weight of Massive Talent

Poslední ostří hoši (The Last Hard Men) (neděle 1. 10., ČT2, 20.00 - 21.40)

Plakát filmu Poslední ostří hoši / The Last Hard Men
© Rotten Tomatoes
V našich končinách nepříliš známý western vznikl ve druhé polovině sedmdesátých let, tedy v době, kdy nejslavnější éra žánru pomalu ustupovala a vládu přebíraly temnější kriminálky. A je to na něm dost znát, protože režírující Andrew McLaglen v něm kombinuje právě tyto dva přístupy, což se mu daří víceméně na výbornou. Příběh je tedy typicky westernový, má jasně rozdělené charaktery a o moc víc toho neřeší, atmosféra se už ale překlápí do té depresivnější a temné. Také akce už má k určité romantice daleko, protože je hodně brutální a krvavá a v rámci možností i realistická, což místy způsobuje, že se na ni může někomu koukat až nepříjemně. Celé to pak kromě mnoha zpomalených záběrů dotváří i hudba Jerryho Goldsmithe, která je ale nepůvodní a sestává z fragmentů užitých v jiných filmech. V ústředních rolích excelují Charlton Heston a James Coburn, kteří si snímek kradou víceméně pro sebe, v menších úlohách se pak mihnou Barbara Hershey nebo Michael Parks. Neprávem opomíjený počin.  

Zajímavost: Snímek vychází z románu Briana Garfielda.

Originální trailer filmu Poslední ostří hoši / The Last Hard Men

Místo u moře (Manchester by the Sea) (pondělí 2. 10., ČT art, 21.45 - 23.55)

Český plakát filmu Místo u moře / Manchester by the Sea
© Facebook tvůrce
Sedm let staré drama není úplně jednoduchou podívanou, správně naladěnému publiku se ale odvděčí silnými emocemi i hlubokým zážitkem. Na Oscara nominovaný režisér a stejnou cenou ověnčený scenárista Kenneth Lonergan v něm uhrane atmosférou maloměsta, kde se každý zná s každým. Záměrně pak zvolil pomalé tempo a vyprávění pomocí flashbacků a vzpomínek, čímž dokáže velmi silný a dobře vystavěný příběh dostat divákovi pod kůži a prodat mu výborně napsané postavy. Pomáhá si navíc krásnou kamerou zabírající odlehlý kout světa. Vrcholem jsou herecké výkony, jimž dominuje oscarový Casey Affleck, u nominací pak zůstalo u neméně výborných Lucase Hedgese a Michelle Williams. Dojem malinko kazí lehce přepálená stopáž, v níž se pár scén zbytečně opakuje, a u některých momentů i ne úplně vhodně zvolená hudba. Dost možná tip týdne, o němž se více dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Natáčení trvalo dvaatřicet dní.

Český trailer filmu Místo u moře / Manchester by the Sea

Gunda (Gunda) (úterý 3. 10., ČT art, 22.30 - 00.00)

Český plakát filmu Gunda / Gunda
© Aerofilms
Před dvěma lety měl i v našich kinech premiéru osobitý dokument, který vyžaduje připraveného, náročného a tolerantního diváka. Režisér a spoluscenárista Viktor Kossakovsky v něm totiž sleduje běžný život prasnice, která dala filmu název, a jejích selat. Částečně využívá konceptu tzv. slow TV, do děje ovšem zasahuje různými stylizovanými obrazy, metaforickými symboly a ve vhodných chvílích užitými zpomalovačkami. Použil navíc černobílou kameru, tudíž vše vypadá notně umělecky. Pod zdánlivě jednoduchými výjevy se ale skrývá silný ekologický přesah, který je vyjádřen drobnými náznaky a scénámi, jichž by si někdo ani nemusel všimnout. Za pozornost nepochybně stojí i zvuková stránka, která je propracovaná a takřka simuluje lidské dialogy. Ačkoli stopáž není nikterak obří, je na hraně snesitelnosti, protože přece jen podobný rámec funguje lépe při kratší délce, což ale na druhou stranu vůbec neznamená, že se divák bude nudit. Tip, který je potřeba sledovat odpočinutý.

Zajímavost: Prasnice Gunda si vysloužila přezdívku Meryl Streep mezi prasaty.

Český trailer filmu Gunda / Gunda

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 17. týden
Top 20 ČR: Brouček stoupá na vrchol Domácí komedie Prázdniny s Broučkem si po minulém týdnu, kdy se musela sklonit před animákem Jak zachránit draka, bere uzmuté první místo. čtěte zde
Vydáno: 30.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 17. víkend
Box office: U pokladen skórovali Rivalové Dospělácké drama Rivalové se Zendayou zasazené do tenisového prostředí skórovalo u pokladen kin a patří mu první místo amerického žebříčku Box office. čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Lesní vrah 5/10
Recenze: Český film Lesní vrah nahlíží do prázdnoty existence mladého zabijáka Snímek režiséra Radima Špačka se zabývá postavou Viktora Kalivody, jenž v roce 2005 zastřelil tři lidi a vysloužil si přezdívku „Lesní vrah“. Film seznamuje diváky s událostmi v posledním roce před Viktorovým zatčením. čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 26. 4. 2024 - 2. 5. 2024
TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi Drtivou většinu z aktuální televizní nabídky tvoří snímky u nás zapomenuté, prakticky neznámé a jen těžko sehnatelné. Nejatraktivnějším tipem je nicméně premiéra prequelu ságy Kingsman s podtitulem První mise. čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu (19.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Tarantino ruší svůj poslední film (18.04.2024 14:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím (12.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Julia Garner bude Silver Surfer (04.04.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Ezra (15.03.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Nicolas Cage čelí apokalypse (07.03.2024 18:45 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Borderlands (22.02.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Teaser: Longlegs (03.02.2024 13:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Přátelé z dovolené mají těžký život a tvoří řetěz bláznů (26.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Kosmonaut z Čech (16.01.2024 17:27 v Novinky | Trailery)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Český fantasy horor Krvavý Johann je laciným brakem od fanoušků žánru (13.01.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Zdá se mi, že s tebou nikdy, krvavý Johanne (10.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu