Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 16. 6. 2023 - 22. 6. 2023

TV tipy: Na konferenci se napsaly dopisy pro Paula Morrisseye a rozhodlo o okupaci

Vydáno: 16.06.2023 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: Centrum pro otevřenou kulturu

Léto už klepe na dveře, což je znát z naší lehce prořídlé televizní nabídky, neboť většinu programu tvoří osvědčené reprízy. K tomu nejatraktivnějšímu tak tento týden patří premiérové uvedení dvou oceňovaných českých filmů.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Konference (Die Wannseekonferenz) (pátek 16. 6., ČT2, 22.05 - 23.55)

Plakát filmu Konference / Die Wannseekonferenz
© IMDb
Televizní drama, které rekonstruuje nechvalně známou konferenci, která zcela změnila to, co je v lidských dějinách myslitelné, má zásadní výhodu, že pochází z Německa. Tuzemský divák to kvůli nezbytnému dabingu tolik neocení, ale originál je díky tomu zcela autentický a dostává úplně jiný rozměr. Režírující Matti Geschonneck toho nemusel moc dělat, protože mu stačilo vytvořit klaustrofobní atmosféru jedné místnosti a nechat své postavy promlouvat o zrůdných věcech, což je mrazivě působivé, a i přes pomalé tempo a množství dialogů zcela strhující. Oprostil se i od emocí, takže vše zachycuje chladně a přesně, čímž to pochopitelně celé umocňuje a efekt je tím pádem až nepříjemně děsivý. K pozitivním dojmům přispívá i nepříliš známé obsazení, v němž se sešli třeba Philipp HochmairMaximilian BrücknerJohannes Allmayer nebo Fabian Busch, které jen prohlubuje pocit značné autenticity. Sice nijak originální, ale hodně silná záležitost, z níž není člověku dobře po těle. 

Zajímavost: Snímek se skutečně natáčel v ateliérech u jezera Wannsee.

Oficiální trailer filmu Konference / Die Wannseekonferenz

Dopisy pro Paula Morrisseye (Letters to Paul Morrissey) (sobota 17. 6., ČT art, 23.20 - 00.40)

Plakát filmu Dopisy pro Paula Morrisseye / Letters to Paul Morrissey
© IMDb
Nejen u nás nepříliš známé španělské drama se do programů moc nezařazuje a není se co divit. Jedná se totiž o dost náročný experiment, který vyžaduje přemýšlivého, připraveného a tolerantního diváka, který má velkou trpělivost. Debutující režijní a scenáristické duo Armand Rovira a Saida Benzal v něm ze sebe poskládalo pět povídek, které jsou propojené velmi volně a spojuje je jen osoba herce a režiséra, který dal snímku název. Tvůrci se snaží reflektovat problémy mladých lidí a daří se jim to dost kolísavě, neboť některé povídky jsou zajímavé svým námětem, jiné však nedávají moc smysl a jsou spíše o dojmech. Nejvíce tak zaujme výrazná vizuální stránka, kterou umocňuje nádherná černobílá kamera a stylizace. K dobru tvůrcům budiž přičtena i střídmá stopáž, která o zhruba deset minut přesahuje jednu hodinu, tudíž je snesitelná, ačkoli se už ke konci pohybuje na hraně únosnosti. Ani v obsazení nelze hledat žádné hvězdné jméno, což na druhou stranu zaručuje dojem jakési autenticity. Experiment na sobotní noc, na který je třeba být ve střehu.

Zajímavost: Většinu snímku režíroval Rovira, jeho kolegyně natočila pouze čtvrtý segment.

Oficiální trailer filmu Dopisy pro Paula Morrisseye / Letters to Paul Morrissey

Okupace (neděle 18. 6., ČT1, 20.10 - 21.45)

Plakát filmu  / Okupace
© Bontonfilm
Nenápadný snímek před dvěma lety zcela ovládl Ceny české filmové kritiky, odkud si odnesl hned čtyři ocenění. Jedno z nich dostal i debutující režisér Michal Nohejl, který se v něm vrátil do období okupace a natočil poměrně nemilosrdnou a nekompromisní satiru, která si bere na paškál typicky českou povahu a stereotypy. Opíral se při tom o velmi dobře napsaný a skvěle vypointovaný a Českým lvem oceněný scénář, záměrně pomalejší tempo a výrazný hudební doprovod, který si taktéž odnesl Českého lva. Vynikající je i herecká sestava, které dominuje taktéž Českým lvem ověnčená Antonie Formanová, nominováni byli také Otakar Brousek ml. a Martin Pechlát, o moc pozadu ale nezůstávají ani Cyril DobrýTomáš JeřábekPavel Neškudla nebo Vlastimil Venclík. Pozitivem, zároveň ale negativem může být značná divadelnost snímku, která na jednu stranu přináší dojem jakési autenticity a klade důraz na emoce, na tu druhou ale občas působí trochu odtažitě a chladně. Jeden z nejnenápadnějších českých filmů poslední dekády.

Zajímavost: Film se natáčel v kulturním domě v Novém Strašecí.

Originální trailer filmu Okupace

Aljaška (Alaska) (pondělí 19. 6., Prima Max, 15.25 - 17.50 / úterý 20. 6., 13.20 - 15.40)

Plakát filmu Aljaška / Alaska
© IMDb
Dobrodružný rodinný snímek z druhé poloviny devadesátých let absolutně ničím nepřekvapí a je typicky lehce nadprůměrnou podívanou. Režírující Fraser Clarke Heston se v něm spoléhá především na nádhernou kameru a s ní související výpravu a překrásné lokace s tehdy ještě neokoukanou přírodou a romantickou zimní krajinou. Příběh je jinak zoufale předvídatelný a klišovitý, některé zvraty a chování postav nedávají moc smysl a chybí tu jakákoli výraznější a zapamatovatelnější scéna. Tempo je naštěstí příjemně svižné a stopáž natolik střídmá, že zejména mladší diváci by se neměli zásadněji nudit. Titulní dětské role si zahráli Thora Birch a Vincent Kartheiser, vedle kterých se objeví třeba Dirk BenedictDuncan Fraser nebo otec režiséra Charlton Heston, jenž si zahrál typicky jednorozměrného záporáka z dětských filmů. Příjemná, i když nijak výjimečná záležitost. 

Zajímavost: Oba hlavní představitelé točili všechny své scény bez použití dublérů. 

Originální trailer filmu Aljaška / Alaska

Žena v betonu (Lady in Cement) (pondělí 19. 6., ČT2, 22.00 - 23.35)

Plakát filmu Žena v betonu / Lady in Cement
© IMDb
Kriminální komedie z druhé poloviny šedesátých let u nás není moc známá a oficiální cestou se nedá sehnat. Režírující Gordon Douglas v ní vychází z románové předlohy Marvina H. Alberta a potěší i ty, kteří jinak kriminální žánr moc nemusí. Samotná detektivní zápletka v ní totiž není tím hlavním, protože je příliš jednoduchá a banální. Místo ní se klade důraz na famózní dobovou atmosféru, dobře napsané a zajímavé postavy, množství suchých hlášek a částečně humorných situací, které příběh záměrně zlehčují a neberou moc vážně. Hodně zásadní pak jsou i barevné kostýmy, velká auta a pochopitelně i na svou dobu typické krásné ženy, nechybí ale ani přímočará a solidní akce. Hlavní role si zahráli a báječně se v nich špičkovali Frank Sinatra a Raquel Welch, mezi nimiž probíhá potřebná chemie, těm pak sekundovali kupříkladu Richard ConteMartin Gabel nebo Lainie Kazan. Přiznaně béčkový tip. 

Zajímavost: Snímek někdy najdete pod českým názvem Žena v moři.

Originální trailer filmu Žena v betonu / Lady in Cement

Moje slunce Mad (úterý 20. 6., ČT2, 20.00 - 21.25)

Plakát filmu  / Moje slunce Mad
© Česká televize
Předloni mělo premiéru trochu netradiční tuzemské animované drama, které si dokonce odneslo Césara za nejlepší animovaný film. Režírující Michaela Pavlátová v něm vychází z knižní předlohy Petry Procházkové, kterou přece jen trochu zjednodušuje a poměrně dost motivů z ní vynechává. Přesto natočila silnou a nadčasovou podívanou, která zcela přesně vystihuje zásadní kulturní rozdíly mezi evropskou a afghánskou civilizací a ve své podstatě depresivní téma podává díky zvolenému vizuálu přijatelně a nepříliš smutně. Velmi jednoduchá animace se navíc k výsledku hodí a působí příjemně a přímočaře. Vyvedl se i klíčový dabing, v němž znějí třeba Zuzana StivínováHynek ČermákIvan Trojan nebo Eliška Balzerová. Je tedy pravda, že někdy mohla být autorka víc nekompromisní, vyvolat více emocí, dějových odboček mělo být o něco méně a otevřený konec výsledné podobě spíše škodí, na vesměs příjemném a osvěžujícím zážitku v tuzemských vodách to moc nemění. 

Zajímavost: Knižní předloha vyšla pod názvem Frišta.

Originální trailer filmu Moje slunce Mad

Básník smutných tónů (Born to Be Blue) (čtvrtek 22. 6., ČT art, 20.15 - 21.50)

Plakát filmu Básník smutných tónů / Born to Be Blue
© IMDb
Osm let staré životopisné drama je v našich končinách zcela neznámé, což je pravděpodobně dáno tím, že jazzového muzikanta Cheta Bakera, o němž vypráví, také mnoho lidí nezná. Svým způsobem je to škoda, protože režisér a scenárista Robert Budreau možná v některých chvílích není úplně historicky přesný, dokáže to ale vykompenzovat precizní dobovou atmosférou a skvělým hudebním doprovodem, který se postupem času zalíbí i těm, kteří jazz jinak neposlouchají. Velmi specifická je zvolená forma vyprávění, neboť tvůrce zcela záměrně zvolil rozvláčné a pomalé tempo, které je v kontrastu se zběsilým životem a leckdy nekontrolovaným chováním hlavního hrdiny, což dohormady tvoří vskutku jedinečný zážitek. Nesporným pozitivem je i stopáž, která je na žánr překvapivě střídmá, ale až na výjimky jí to na působivosti nijak neubírá. V titulní roli exceluje Ethan Hawke, který zastíní úplně všechny, mezi nimiž jsou třeba Carmen EjogoTony Nappo nebo Callum Keith Rennie. Nenápadný, ale velmi zdařilý tip.  

Zajímavost: Už v roce 2009 natočil autor o Bakerovi krátkometrážní životopisný film The Deaths of Chet Baker.

Oficiální trailer filmu Básník smutných tónů / Born to Be Blue

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 18. týden
Kinopremiéry: Sloní muž našel v tarotu recept na štěstí První květnové premiéry jsou především ve znamení zábavné akční podívané Kaskadér, která sice nebude bořit žebříčky návštěvnosti, milovníky filmařiny by ale měla uspokojit. Po letech se do kin vrací také oceňovaný... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 17. týden
Top 20 ČR: Brouček stoupá na vrchol Domácí komedie Prázdniny s Broučkem si po minulém týdnu, kdy se musela sklonit před animákem Jak zachránit draka, bere uzmuté první místo. čtěte zde
Vydáno: 30.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 17. víkend
Box office: U pokladen skórovali Rivalové Dospělácké drama Rivalové se Zendayou zasazené do tenisového prostředí skórovalo u pokladen kin a patří mu první místo amerického žebříčku Box office. čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Lesní vrah 5/10
Recenze: Český film Lesní vrah nahlíží do prázdnoty existence mladého zabijáka Snímek režiséra Radima Špačka se zabývá postavou Viktora Kalivody, jenž v roce 2005 zastřelil tři lidi a vysloužil si přezdívku „Lesní vrah“. Film seznamuje diváky s událostmi v posledním roce před Viktorovým zatčením. čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
1
TV tipy: 26. 4. 2024 - 2. 5. 2024
TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi Drtivou většinu z aktuální televizní nabídky tvoří snímky u nás zapomenuté, prakticky neznámé a jen těžko sehnatelné. Nejatraktivnějším tipem je nicméně premiéra prequelu ságy Kingsman s podtitulem První mise. čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Martin Scorsese natočí Sinatru (18.04.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem (17.04.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím (12.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Podvodnice slečna bestie se při honu ocitla v krizi (05.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo (13.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Český lev 2024: Filmem roku jsou Bratři (10.03.2024 06:03 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Matka je o zimních prázdninách v trapu a poslouchá hlasy mrtvých (21.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Drama Sucho pojednává o provázanosti přírody s mezilidskými vztahy (19.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Bastard přivádí aristokratku do varu (17.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Sucho Bohdana Slámy (11.01.2024 17:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Aristokratka ve varu (03.01.2024 12:30 v Novinky | Trailery)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Přání prezidentovy ženy je zjistit jak mít sex (29.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Film Její tělo o pornoherečce Absolonové je příběhem o honbě za úspěchem (17.11.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu