Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Kinopremiéry: 36. týden

Kinopremiéry: Jan Žižka je lovec jelenů

Vydáno: 07.09.2022 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry - Vratislav Šálek | foto: Bioscop

Jasnou událostí aktuálního týdne v kinech je premiéra dlouho očekávaného českého filmu Jan Žižka, který Petr Jákl natočil ve spolupráci s Hollywoodem. Na dva týdny se na velká plátna vrací také legendární drama Lovec jelenů.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Jan Žižka (Bioscop)

Plakát filmu  / Jan Žižka
© Primate Expertise
Nebývá zvykem, aby premiérou týdne byl český film, u příběhu slavného vojevůdce je ale nutné udělat výjimku. Režisér a spoluscenárista Petr Jákl ml. na svém opusu pracoval dlouhých jedenáct let a navíc zásadnější konkurenci nemá. Zdejšího diváka láká především na atraktivní příběh, koprodukci s Hollywoodem, velkolepý vizuál a hvězdné obsazení, v němž se v hlavní roli objeví Ben Foster, vedle něhož se různě dlouho střídají Michael CaineTil SchweigerKarel RodenMatthew Goode nebo Sophie Lowe. Na ohlasy je zatím embargo, takže se jen těžko odhaduje, jak to celé dopadlo. Premiéra týdne.

Synopse: Vše, co vybudoval Karel IV., císař římský a král český, se rozpadá. Staleté pořádky se otřásají v základech a císařův prvorozený syn a nástupce Václav IV. (Karel Roden) je do takové doby příliš slabým panovníkem. Jeden z nejmocnějších mužů tehdejších časů, pan Jindřich z Rožmberka (Til Schweiger), pohlcuje dvorce svobodných zemanů jeden po druhém. Jeden z nich se ale postaví na odpor. Je to Jan Žižka (Ben Foster).

Zajímavost: S rozpočtem téměř půl miliardy korun se snímek stal nejdražším v tuzemské kinematografii.

Oficiální trailer filmu Jan Žižka
Lovec jelenů (The Deer Hunter) (Pannonia Ent.)

Český plakát filmu Lovec jelenů / The Deer Hunter
© CSFD
Zhruba na dva týdny se v restaurované podobě na velká plátna vrací jeden z nejzásadnějších, nejdůležitějších a nejlepších filmů všech dob, o němž píšeme v našem Stroji času. Režírující Michael Cimino v něm reflektoval děsy vietnamské války na rozpadu celoživotního přátelství a hlubokou psychologickou sondou zobrazil traumata, s nimiž se každý musí vyrovnat sám a někdo to vůbec nedokáže. Výsledkem byla absolutní klasika, která si odnesla pět Oscarů za film, režii, střih, zvuk a fenomenální výkon Christophera Walkena ve vedlejší roli a na další čtyři za kameru scénář a výkony Meryl Streep a Roberta De Nira byla nominována. Doplňme jen, že dále se objeví John Cazale nebo George Dzundza. Naprostá legenda, kterou je nutno vidět.

Synopse: Michael (Robert De Niro), Steven (John Savage) a Nick (Christopher Walken) jsou přátelé z ocelárny v Pensylvánii, kteří jako dobrovolníci odjíždějí bojovat do Vietnamu. Před cestou si Steven vezme svou přítelkyni Angelu (Rutanya Alda) a jejich svatba se stává zároveň jakýmsi večírkem na rozloučenou, po němž si ještě dopřejí společný lov jelenů v horách. Do Vietnamu odjíždí plní ideálů, nadšení a odhodlání bránit zájmy USA, jejich představy se ale v asijské džungli rychle rozpadají a oni musí bojovat o svůj život.

Zajímavost: Samotná svatební scéna v kostele se točila celých pět dní.

Český trailer restaurované verze filmu Lovec jelenů / The Deer Hunter
Řeka (River) (AČFK)

Český plakát filmu Řeka / River
© CSFD
Jak už název australského dokumentu napovídá, objektem jeho zájmu je řeka. Nejedná se ale o nějaký konkrétní tok, ale spíš řeky jako takové, jejich funkce v přírodě a zcela zásadní roli při vývoji naší planety. Režie a scénáře se chopila Jennifer Peedom, které vypomohl debutant Joseph Nizeti a dle distributora jsou pro ně stěžejní satelitní obrazy řek, které divák ještě neměl možnost nikdy vidět. Vše provází poetický komentář, který čte Willem Dafoe. Ohlasy jsou vesměs spokojené, takže se zdá, že milovníci přírody si přijdou na své.

Synopse: Řeky vytvarovaly Zemi do podoby, jakou dnes známe. Ohladily hory, vyhloubily údolí, vytvořily úrodné pláně, které pak ozdobily svými meandry. Mnohde jsou vnímány jako zdroj naděje a předmět uctívání, jinde léčí, žehnají, smývají hříchy a očišťují mrtvé. Jsou tepnami planety a kamkoli putují, objevují se, přežívají a vzkvétají všechny formy života. V průběhu času se staly cestami, po nichž se do vnitrozemí šířily obchod a technologie. Řeky vypěstovaly naše města a velkoměsta.

Český trailer filmu Řeka / River
Já jsem Zlatan (Jag är Zlatan) (Vertigo International)

Český plakát filmu Já jsem Zlatan / Jag är Zlatan
© CSFD
Znalejší diváci už z názvu vědí, že švédsko-dánsko-nizozemské drama je příběhem slavného a stále ještě aktivního švédského fotbalisty Zlatana Ibrahimovice. Režii obstaral prakticky neznámý Jens Sjögren, který vychází z knižní předlohy Davida Lagercrantze. Hodnocení je zatím minimum, takže nemá smysl se jimi nějak extra řídit, tuzemské publikum stejně nejvíce naláká jméno kontroverzního sportovce, který se v současném fotbale do značné míry vymyká. V jeho roli se vystřídali dva představitelé, konkrétně Dominic Andersson Bajraktati a Granit Rushiti, kteří jsou velmi chváleni. Premiéra pro milovníky fotbalu.

Synopse: Zlatan Ibrahimovic sice pochází ze Švédska, nicméně se narodil do rodiny balkánských přistěhovalců. Ačkoliv jeho dětství bylo těžké, stal se jedním z nejúspěšnějších švédských fotbalistů v historii. Aby ovšem vysněných úspěchů dosáhl, musel čelit mnohým výzvám na fotbalovém hřišti i v osobním životě.

Český trailer filmu Já jsem Zlatan / Jag är Zlatan

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 17. víkend
Box office: U pokladen skórovali Rivalové Dospělácké drama Rivalové se Zendayou zasazené do tenisového prostředí skórovalo u pokladen kin a patří mu první místo amerického žebříčku Box office. čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Lesní vrah 5/10
Recenze: Český film Lesní vrah nahlíží do prázdnoty existence mladého zabijáka Snímek režiséra Radima Špačka se zabývá postavou Viktora Kalivody, jenž v roce 2005 zastřelil tři lidi a vysloužil si přezdívku „Lesní vrah“. Film seznamuje diváky s událostmi v posledním roce před Viktorovým zatčením. čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 26. 4. 2024 - 2. 5. 2024
TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi Drtivou většinu z aktuální televizní nabídky tvoří snímky u nás zapomenuté, prakticky neznámé a jen těžko sehnatelné. Nejatraktivnějším tipem je nicméně premiéra prequelu ságy Kingsman s podtitulem První mise. čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Teaser: Kinds of Kindness (27.03.2024 17:00 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny (27.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led (22.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Ezra (15.03.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem (15.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Sci-fi Duna: Část druhá láká na příběh mesiáše i na jízdu na pouštních červech (01.03.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Manželé Stodolovi zavalila Duna (28.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Provokativní Chudáčci vás nenechají vydechnout aneb nejpodivnější filmový trip všech dob! (25.01.2024 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Chudáček Karlos je malířem jejího těla (24.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Drama o zákeřné nemoci Tancuj Matyldo zpracovává autenticky prožité situace (07.12.2023 07:30 v Recenze | Premiéry)
- TOP 10: WOODY ALLEN (02.12.2023 09:30 v Články | Žebříčky)
- Kinopremiéry: Přání prezidentovy ženy je zjistit jak mít sex (29.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Smolný den pro Jana Žižku (03.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu