Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 13. 11. 2020 - 19. 11. 2020

TV tipy: Percy Jackson a Bajaja jsou zlo s lidskou tváří a vědí, že koně se také střílejí

Vydáno: 13.11.2020 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: HDQwalls

Ani tento týden nepatří v televizích k těm výraznějším, protože žádná zásadní premiéra na programu není. To ale neznamená, že by nic nestálo za řeč, neboť dojde třeba na klasiku Koně se také střílejí nebo Trnkova Bajaju.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Slůně v nesnázích (Zoo) (pátek 13. 11., Prima Max, 18.05 - 20.00 / sobota 14. 11., 14.05 - 16.05)

Plakát filmu Slůně v nesnázích / Zoo
© IMDb
Nejen u nás skoro neznámý britsko-irský rodinný film je příjemnou podívanou, která nikoho neurazí. Režisér a scenárista Colin McIvor se v něm spolehl na pohodovou atmosféru, která vůbec neupomíná na válečnou dobu, v níž se děj odehrává a v tomto případě je to dobře. Potěší i solidní výprava, nikterak objevný, ale atraktivní a na skutečnosti založený příběh, svižné tempo, vydařený hudební doprovod a nevtíravé závěrečné morální poselství. K dobru budiž připsáno též to, že žádná postava není vysloveně otravná, což je u podobných snímků poměrně vzácné. V hlavních rolích se objeví spolehliví Toby JonesPenelope WiltonArt Parkinson a Ian McElhinney. Jenom škoda, že celý počin není výraznější a občas je na něm znát nižší rozpočet. Tip pro celou rodinu.    

Zajímavost: Snímek je adaptací knihy Slon v zahradě Michaela Morpurga.

Oficiální trailer filmu Slůně v nesnázích / Zoo
Šarlatová sůl (Bajo la sal) (pátek 13. 11., ČT2, 23.50 - 01.55)

Plakát filmu Šarlatová sůl / Bajo la sal
© IMDb
Dvanáct let starý mexický thriller není v našich končinách moc známý a oficiální cestou se nedá sehnat. Debutující režisér Mario Muñoz v něm vychází ze scénáře Angela Pulida, který adaptoval vlastní povídku, a který spíše než na zápletce stojí na pomalém budování hutné atmosféry a relativně logickém příběhu. Tvůrcům se naštěstí potemnělé ladění daří udržet po celou stopáž a v kombinaci s pomalejším tempem jde někdy o zneklidňující podívanou, nikdy se ale nesnaží diváka šokovat nebo ukazovat otevřenou brutalitu. Body k dobru sbírají i vizuální stránkou, která je okořeněna animovanými vsuvkami, které děj příjemně osvěží, ale je jich bohužel dost málo. Našinec pak nepochybně ocení i obsazení neznámými tvářemi, které dodává určitý pocit autenticity. Jestli lze něco vytýkat, pak snad jen trochu přetaženou délku a také až přílišnou sázku na jistotu, protože ve snímku není opravdu nic, co by jen trochu zkušenějšího diváka překvapilo. Nenápadná žánrovka na páteční večer.    

Zajímavost: Autor předlohy se při psaní příběhu inspiroval skutečnými případy z města Ciudad Juárez.

Originální trailer filmu Šarlatová sůl / Bajo la sal
Jiří Trnka: Nalezený přítel (sobota 14. 11., ČT art, 20.15 - 21.35)

Plakát filmu  / Jiří Trnka: Nalezený přítel
© Facebook tvůrce
Loňský francouzsko-český dokument se snaží představit osudy legendárního československého autora Jiřího Trnky, který je stále dost opomíjen. Režisér a spoluscenárista Joël Farges ho pojal jako detektivní pátrání, v němž odhaluje jednotlivé etapy z tvůrcova života, v nichž jeho tvorbu zasazuje do dobového kontextu. Jeho snahu ocení nejvíc ti, kteří o sledovaném moc nevědí, protože jde vskutku o ten nejzákladnější přehled, v němž se fanoušci a znalci nic moc nového nedozví. Problém je trošku i v tom, že postupem střídmé stopáže už se tvůrce soustředí spíše na obraz doby a Trnkovy boje s komunistickou diktaturou, než že by prozradil něco o tom, jaké techniky používal a v čem byla jeho tvorba tak výjimečná a nadčasová. Dojem pak kazí i zcela zbytečné hrané pasáže, které působí dost křečovitě. Netradiční portrét legendy.

Zajímavost: Spoluautorkou scénáře je Tereza Brdečková, podle které se na filmu pracovalo sedm let.

Oficiální trailer filmu Jiří Trnka: Nalezený přítel
Percy Jackson: Zloděj blesku (Percy Jacskon & the Olympians: The Lightning Thief) (sobota 14. 11., Prima Cool, 20.15 - 22.45 / neděle 15. 11., 14.45 - 17.15 / úterý 17. 11., Prima Max, 11.35 - 13.55)

Plakát filmu Percy Jackson: Zloděj blesku / Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief
© Amazon.com
Přesně dekádu stará dobrodružná fantasy měla být rozjezdem nové teenagerské série, nakonec zůstalo jen u dvou dílů. Režírující Chris Columbus v ní toho moc neřešil a snažil se mladým divákům přiblížit svět starých řeckých bájí a pověstí, což se mu relativně vydařilo, musel se ale spolehnout na určitou naivitu, zjednodušení a občas překroucení známých mýtů. Největší devízou zůstávají hodně slušná triková a vizuální stránka a svižné tempo, v němž se neustále něco děje. A je to jedině dobře, protože příběh nemá smysl řešit, protože postrádá elementární logiku a občas vypadá jako parodie a podobné dětské žánrovky. Zábavné je i obsazení, v němž se krom nevýrazného titulního Logana Lermana objeví třeba Uma ThurmanAlexandra DaddarioSean BeanPierce Brosnan nebo Steve Coogan. Naprosto nenáročná a přiznaně hloupá zábava. 

Zajímavost: Snímek vychází z knižní předlohy Ricka Riordana.

Originální trailer filmu Percy Jackson: Zloděj blesku / Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief
Bajaja (sobota 14. 11., ČT art, 21.35 - 22.50)

Plakát filmu  / Bajaja
© Film & spiritualita
Československý loutkový film z počátku padesátých let je známý velmi málo a dodnes se nedá sehnat na oficiálním nosiči, což je ostuda. Režisér a scenárista Jiří Trnka se v něm inspiroval klasickou pohádkou Boženy Němcové a natočil místy strhující podívanou, která spíše než naivní pohádku připomíná hrdinský epos a dost jsou v ní znát temnější podtóny, které ji posouvají do trochu jiného světla. Navíc se tu opřel i o výtečnou a dynamickou akci, jejímž naprostým vrcholem je závěrečný souboj s drakem. Samozřejmostí je výborná vizuální stránka, která sice trochu zastarala, není to ale nikterak dramatické. Taktéž tempo je pro někoho možná překvapivě svižné a vzhledem ke střídmé stopáži vše uplyne velmi rychle a nedostane se na nějakou zásadní příběhovou vatu. Hodně zvláštní pak je to, že snímek nemá dialogy, ale je doprovázen verši Vítězslava Nezvala. Celek ještě dotváří opojná hudba Václava Trojana. Naprostá, avšak zoufale opomíjená československá klasika. Pravděpodobný tip týdne.

Zajímavost: V roce 1950 získal film Národní cenu.

Ukázka z filmu Bajaja
Koně se také střílejí (They Shoot Horses, Don’t They?) (neděle 15. 11., ČT2, 21.50 - 23.50)

Plakát filmu Koně se také střílejí / They Shoot Horses, Don't They?
© Facebook tvůrce
Klasické drama z konce šedesátých let sice svým námětem vypadá hodně banálně, opak je však pravdou a jeho dopad je poměrně drtivý. Na Oscara nominovaný Sydney Pollack v něm na plátno převedl slavnou literární předlohu Horace McCoye a jeho největší silou je, že celý příběh vtěsnal na jedno jediné místo a do jedné jediné soutěže, na jejímž fungování odhaluje principy společnosti, která prochází krizí. Opírá se při tom o těžce depresivní až bezvýchodnou a posmutnělou atmosféru, v níž není ani kousek naděje a díky tomu je to celé dost sugestivní. K tomu přispívají i výborná kamera a na Oscara nominované výprava, střih, kostýmy a hudba. Excelentní je též obsazení, jemuž dominuje Oscarem oceněný Gig Young, za nímž příliš nezaostávají ani na stejnou cenu nominované Jane Fonda a Susannah York, dále se pak objeví třeba Michael SarrazinRed Buttons nebo Bonnie Bedelia. V celkovém kontextu pak ani nikterak nevadí, že snímek je možná až moc doslovný a jeho kritika přímá. Absolutní hollywoodská klasika.

Zajímavost: Některé scény tanečního maratonu natočil sám režisér, který při nich jezdil na kolečkových bruslích.

Oficiální trailer filmu Koně se také střílejí / They Shoot Horses, Don’t They?
Bling Ring: Jako VIPky (The Bling Ring) (pondělí 16. 11., Prima Max, 22.20 - 00.00 / středa 18. 11., 00.15 - 02.00)

Český plakát filmu Bling Ring: Jako VIPky / The Bling Ring
© Facebook tvůrce
Pod zaměnitelným a trochu béčkovým názvem Zlatá mládež L.A. najdete v programu hodně svérázný počin, který je přijímán dost nejednoznačně a jeho hodnocení dosahuje jen velmi lehkého nadprůměru. Režisérka a scenáristka Sofia Coppola v něm nahlíží do světa tzv. celebrit a zhýčkané mládeže, která má naprosto vše. A jelikož to celé dělá zcela záměrně povrchně, neuspokojí úplně každého a někoho bude vyloženě nudit a iritovat, jiný to ale bude považovat za výbornou satiru. Divákovi nejde úplně naproti ani postavami, které jsou opět záměrně nesympatické, prvoplánové, jednoduché a jejich prostřednictvím autorka šíleně generalizuje. Uchvátí naopak svižnou a dynamickou režií, která se vyžívá v různých záběrech na honosná sídla a svět luxusu, klipovitým střihem a takřka zběsilým tempem. V zajímavém obsazení se objeví Katie ChangIsrael BroussardEmma WatsonTaissa Farmiga nebo Leslie Mann. Vzhledem k tomu, že cameo role si zahrála spousta oněch celebrit, se pak nejeden divák může ptát, zda celému tomuto pozlátku nedělá film spíše reklamu. O tipu, který nesedne každému, se více dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: V průběhu natáčení byla Emmě Watson ukradena peněženka.

Český trailer filmu Bling Ring: Jako VIPky: The Bling Ring
Fany a pes (Fritzi: A Revolutionary Tale) (úterý 17. 11., ČT :D, 09.05 - 10.25)

Český plakát filmu Fany a pes / Fritzi: A Revolutionary Tale
© Facebook tvůrce
Koprodukční animovaný film se koncem loňského roku objevil na chvíli i v našich kinech, žebříčky návštěvnosti ale nelámal. A není se co divit, protože není určen úplně těm nejmenším, ale spíše těm, kteří už chodí do školy a mají základní povědomí o fungování světa. Režírující dvojice Matthias Bruhn a Ralf Kukula se v něm totiž dětskému publiku rozhodla ukázat fungování totalitních režimů a neveselou historii rozděleného Německa. A relativně se jí to zdařilo, protože příběh je potřebně jednoduchý a snadno pochopitelný, nikoli ale hloupý. Překvapí u něj i ne moc veselá atmosféra, která vystihuje ducha doby, na druhou stranu ale není natolik paranoidní, že by se děti mohly začít bát, což je jedině dobře. Pozitivem budiž také to, že tvůrci neopomněli animaci, která je hodně zajímavá a osobitá a odlišuje se od nákladnějších žánrovek, zároveň ale nepůsobí lacině. Jediné, co možná zkazí dojem, je příliš uslzený a hollywoodský závěr. Poučný tip.

Zajímavost: Snímek je adaptací knihy Fritzi war dabei od Hannah Schott.

Oficiální český trailer filmu Fany a pes / Fritzi: A Revolutionary Tale
Královna pouště (Queen of the Desert) (středa 18. 11., Prima Max, 20.00 - 22.45 / čtvrtek 19. 11., 15.15 - 18.05)

Plakát filmu Královna pouště / Queen of the Desert
© Pinterest
Pět let staré životopisné drama je v tuzemsku známé velmi málo a i na zahraničních databázích je hodnoceno střízlivěji. Režisér a scenárista Werner Herzog si v něm totiž vybral poněkud slabší chvilku a diváka nikdy nedokáže úplně vtáhnout. Vinou je i jeho zvláštní rozhodnutí, kdy hlavní hrdinku, která byla ve skutečnosti odvážná, obdivuhodná a v lecčems předběhla dobu, představuje jako rozmazlenou dceru z bohaté rodiny, která z nudy cestovala po poušti a prožívala jedno milostné zklamání za druhým. S tím pak pochopitelně souvisí i to, že není úplně sympatická, příliš propracovaná a působí dost povrchně a v mnohém naivně. Sledování neulehčí ani časté přeskakování různých období, v němž je těžké se orientovat. Výsledek tak zachraňují výborně zvolené lokace zabírané nádhernou kamerou, poměrně svižné tempo, především ale obsazení, v němž hlavní roli sehrála obstojná Nicole Kidman, které sekundují například James FrancoRobert Pattinson nebo Damian Lewis. Nevýrazná záležitost, která by mohla být kratší. 

Zajímavost: Kidman se kvůli roli naučila jezdit na velbloudech.

Oficiální trailer filmu Královna pouště / Queen of the Desert
Zlo s lidskou tváří (Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile) (čtvrtek 19. 11., Prima Max, 22.00 - 00.20)

Český plakát filmu Zlo s lidskou tváří / Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile
© Facebook tvůrce
Kriminální drama, které zachycuje část života jednoho z nejslavnějších sériových vrahů historie, nakonec kiny docela prošumělo a ani jeho hodnocení není nijak závratné. Režírující Joe Berlinger v něm navazuje na svůj výtečný dokument o Tedu Bundym a diváky uchvátí zejména v první polovině. V té totiž velmi dobře představuje postavu odporného zločince, jehož vizáž vůbec neodpovídala jeho činům a charisma uchvátilo tisíce žen, navíc nikdy neukáže zločiny, které páchal a nechá je působit zprostředkovaně pomocí výpovědí. Daří se mu vytvářet i solidní atmosféru a zachycovat schizofrennost hlavní postavy, která zároveň rozvíjí vztah se svou životní láskou. Ve druhé polovině ale jako by mu došly nápady a snímek je najednou prvoplánový, předvídatelný a poměrně nedůvěryhodný. Mnohé nicméně překvapí Zac Efron v titulní roli, který není směšný, ale podává velmi dobrý výkon, strach z něj ale nikdy nejde. Toho pak ze slavnějších tváří doplňují ještě Lily CollinsKaya ScodelarioHaley Joel Osment nebo John Malkovich. Docela zajímavá, i když nedotažená podívaná.

Zajímavost: Ted Bundy se nakonec přiznal k šestatřiceti vraždám mladých žen, odhaduje se ale, že jich má na svědomí mnohem víc.

Český trailer filmu Zlo s lidskou tváří / Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 17. víkend
Box office: U pokladen skórovali Rivalové Dospělácké drama Rivalové se Zendayou zasazené do tenisového prostředí skórovalo u pokladen kin a patří mu první místo amerického žebříčku Box office. čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Lesní vrah 5/10
Recenze: Český film Lesní vrah nahlíží do prázdnoty existence mladého zabijáka Snímek režiséra Radima Špačka se zabývá postavou Viktora Kalivody, jenž v roce 2005 zastřelil tři lidi a vysloužil si přezdívku „Lesní vrah“. Film seznamuje diváky s událostmi v posledním roce před Viktorovým zatčením. čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 26. 4. 2024 - 2. 5. 2024
TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi Drtivou většinu z aktuální televizní nabídky tvoří snímky u nás zapomenuté, prakticky neznámé a jen těžko sehnatelné. Nejatraktivnějším tipem je nicméně premiéra prequelu ságy Kingsman s podtitulem První mise. čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led (22.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Protivná sprostá kung fu panda vyzvala železné bratry (06.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Zdá se mi, že s tebou nikdy, krvavý Johanne (10.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Westwood a Zappa hledají tiché místo v temném domě (15.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Film Tonda, Slávka a kouzelné světlo vypráví o porozumění a jinakosti (11.11.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Toyen rozehrává velkou hru o humra (22.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Velký souboj s kořistí skončil jako jedno velké nic (15.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Teaser: Aquaman a ztracené království (11.09.2023 16:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Démon v hororovém pokračování Sestra II už skoro vůbec neděsí (10.09.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Profesor a šílenec vědí jak vykrást banku a rozpoutat vzpouru ve věznici Carandiru (08.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Sestra hledá každý den odvahu k tlusté řecké svatbě (06.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Fantom Opery podstoupil zkoušku umění a stal se z nuly hrdinou (01.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Sommersby se vrátil kolem půlnoci a zatančil si tanec v temnotách (18.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu