Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Oscar 2020: Nejlepší herec v hlavní a vedlejší roli

Oscar 2020: Nejlepší herec v hlavní a vedlejší roli

Vydáno: 25.01.2020 10:30 v sekci Články | Publicistika - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

92. ročník předávání cen Oscarů má v mužských hlavních i vedlejších kategoriích dva velké favority. Jací to jsou? To vám prozradí naše tradiční oscarová analýza.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
NEJLEPŠÍ HEREC V HLAVNÍ ROLI

1. Joaquin Phoenix (Joker)

Joaquin Phoenix ve filmu Joker / JokerLoni to byl Rami Malek, letos to bude Joaquin Phoenix, kdo si odnese cenu za hlavní roli. Jeho fyzická i psychická transformace v roli druhořadého komedianta Arthura Flecka, z něhož se stane vyšinutý psychopat Joker, je jeho nepochybným hereckým vrcholem, za což si právem letos odnese zlatou sošku. Jde o jeho čtvrtou nominaci. Poprvé byl nominován za vedlejší roli ve filmu Gladiátor. Pak byl nominován za hlavní role ve filmech Walk the Line a Mistr. Tentokrát to vyjde, a je to opravdu těžce vydřené. Phoenix této roli dal více, než je normálně u herce zvykem. 

2. Adam Driver (Manželská historie)

Adam Driver ve filmu Manželská historie / Marriage StoryMinulý rok byl Driver poprvé nominován na Oscara ve vedlejší roli ve filmu BlacKkKlansman, tento rok se už propracoval k nominaci za hlavní roli ve filmu Manželská historie, kde hraje divadelního režiséra Charlieho Barbera, který se rozvádí se svou ženou Nicole. Druhá oscarová nominace jen potvrzuje to, co už je několik let zřejmé, že totiž jde o mimořádně talentovaného herce, kterému patří budoucnost a který se zlaté sošky dříve nebo později dočká, letos to ale ještě nebude.

 
3. Leonardo DiCaprio (Tenkrát v Hollywoodu)
 
Leonardo DiCaprio ve filmu Tenkrát v Hollywoodu / Once Upon a Time in HollywoodLeonardo DiCaprio má za sebou už dlouhou historii oscarových nominací. Poprvé byl nominován jako herecký objev ve vedlejší roli dramatu Co žere Gilberta Grapea? Pak následovaly tři nominace v hlavní kategorii ve filmech Letec, Krvavý diamant a Vlk z Wall Street a konečně i Oscar za REVENANTA Zmrtvýchvstání. Po čtyřech letech přichází další nominace za postavu fiktivní bývalé televizní hvězdy Ricka Daltona v Tarantinově majstrštyku Tenkrát v Hollywoodu. Oscar z toho nebude, ale DiCaprio stále potvrzuje, že patří mezi absolutní hereckou špičku.
 
4. Antonio Banderas (Bolest a sláva)
 
Antonio Banderas ve filmu Bolest a sláva / Dolor y gloriaJe to zvláštní, ale Antonio Banderas je na Oscara nominován vůbec poprvé, i když patří mezi evropské a světové herecké stálice. Zároveň patří ke kmenovým hercům španělského režiséra Pedra Almodóvara. Jejich dlouholetá spolupráce ale Banderasovi přinesla své plody až nyní. Herec tu hraje postavu filmového režiséra na ústupu, který je alter egem samotného Almodóvara. Banderas už si za tuto roli vysloužil řadu cen, například cenu z Cannes, takže oscarová nominace je jen logickým vyústěním dosavadních poct. Na zlatou sošku ale tento herecký světoběžník ještě nedosáhne.
 
4. Jonathan Pryce (Dva papežové)
 
Jonathan Pryce ve filmu Dva papežové / The Two PopesNejzkušenějším a nejstarším z pětice nominovaných je anglický herec Jonathan Pryce, který je, ač se to zdá neuvěřitelné, na Oscara nominován jako Banderas také poprvé ve své dlouhé kariéře. Je nominován za roli argentinského kardinála Jorge Maria Bergoglia, nynějšího papeže Františka ve filmu Dva papežové. Upřímně řečeno, jeho nominace je mírným překvapením, protože "předběhl" favorizovanější herce Tarona Egertona, Roberta De Nira nebo Christiana Balea. 
 
And The Oscar Goes to…
 
Při vší úctě ke všem nominovaným, letos nemá Joaquin Phoenix konkurenci.

NEJLEPŠÍ HEREC VE VEDLEJŠÍ ROLI
 
1.Brad Pitt (Tenkrát v Hollywoodu)
 
Brad Pitt ve filmu Tenkrát v Hollywoodu / Once Upon a Time in HollywoodMinimálně jednoho Oscara má Tarantinův "Hollywood" jistý, odnese si ho Brad Pitt za vedlejší roli kaskadéra Cliffa Boothe, který je věrným parťákem hlavní postavy Ricka Daltona. Pitt ušel od své první oscarové nominace za vedlejší roli ve filmu 12 opic dlouhou cestu, kterou ozdobily i dvě oscarové nominace za hlavní roli ve filmech Podivuhodný případ Benjamina Buttona a Moneyball. Tentokrát bude jeho píle a vytrvalost odměněna, a to zcela po právu. Zatímco jiný herec by musel postavu Cliffa Bootha hrát, Pitt jí byl - přirozeně a nenuceně. Nikdo by ji nezahrál lépe než on.
 
2. Al Pacino (Irčan)
 
Al Pacino ve filmu Irčan / IrčanTento rok se Pitt octl ve vybrané společnosti. Tu mu dělají Al Pacino, Joe Pesci, Tom Hanks a Anthony Hopkins. Pacino je nominován za roli Jimmyho Hoffy, odborového předáka majícího úzké kontakty s mafií, který jednoho dne beze stopy zmizel. Pacino je hereckým veteránem, který byl na Oscara nominován už v roce 1972 za vedlejší roli v Kmotrovi a Irčan je jeho devátou nominací a čtvrtou ve vedlejší herecké kategorii. Nebýt Pitta, byl by v ní Pacino největším favoritem. 
 
3. Joe Pesci (Irčan)
 
Joe Pesci ve filmu Irčan / IrčanJoe Pesci se vrátil z hereckého důchodu, aby si zahrál postavu mafiánského bosse Russella Bufalina, který Hoffovi dohodí Franka Sheerana (De Niro). Pesci hraje Bufalina velice odměřeně a tlumeně, v ostrém kontrastu k tomu, jak hrál v Mafiánech a Casinu své výbušné psychopaty. A je za to odměněn oscarovou nominací, svou celkově třetí. Vždy to bylo ve vedlejší roli a vždy ve filmu Martina Scorseseho a jen připomenu, že za Mafiány tuto cenu získal. 
 
4. Tom Hanks (A Beautiful Day in the Neighborhood)
 
Tom Hanks ve filmu A Beautiful Day in the Neighborhood / A Beautiful Day in the NeighborhoodPo dvaceti letech se mezi oscarové nominanty znovu podívá i dvojnásobný držitel Oscara Tom Hanks a jde o jeho vůbec první nominaci ve vedlejší kategorii, v té hlavní byl nominován celkem pětkrát. Nominován je za postavu televizního hlasatele Freda Rogerse, postavu která je v našich končinách zcela neznámá, zatímco v USA jde o velmi populární osobnost. Hanks byl letos oceněn na Zlatých glóbech Cenou za celoživotní přínos. Jeho šestá oscarová nominace připomněla, že patří stále k herecké elitě.
 
5. Anthony Hopkins (Dva papežové)
 
Anthony Hopkins ve filmu Dva papežové / The Two PopesPo více jak dvaceti letech se mezi nominované vrací také legendární Anthony Hopkins, který je nominován za postavu bývalého papeže Benedikta XVI. ve filmu Dva papežové. Naposledy byl nominován v roce 1998 za vedlejší roli ve filmu Amistad. Jinak má na svém kontě další tři oscarové nominace za hlavní roli a hlavně pak Oscara za kultovní Mlčení jehňátek z roku 1991. 

And The Oscar Goes to…

Brad Pitt si letos zaslouženě dokráčí pro svou první zlatou sošku.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Lesní vrah 5/10
Recenze: Český film Lesní vrah nahlíží do prázdnoty existence mladého zabijáka Snímek režiséra Radima Špačka se zabývá postavou Viktora Kalivody, jenž v roce 2005 zastřelil tři lidi a vysloužil si přezdívku „Lesní vrah“. Film seznamuje diváky s událostmi v posledním roce před Viktorovým zatčením. čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 26. 4. 2024 - 2. 5. 2024
TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi Drtivou většinu z aktuální televizní nabídky tvoří snímky u nás zapomenuté, prakticky neznámé a jen těžko sehnatelné. Nejatraktivnějším tipem je nicméně premiéra prequelu ságy Kingsman s podtitulem První mise. čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Tarantino ruší svůj poslední film (18.04.2024 14:30 v Novinky | Zprávy)
- Martin Scorsese natočí Sinatru (18.04.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím (12.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Joker: Folie à Deux (10.04.2024 14:00 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Iñárritu a Cruise poprvé spolu (23.02.2024 09:32 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Rok 2023 ve znamení neúspěšných komiksových filmů. Je jejich pád nevyhnutelný? (20.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Jeden gól stačí Ferrarimu k zásahu štěstím (03.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Jeden život (17.12.2023 13:30 v Novinky | Trailery)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu