Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 13. 6. 2014 - 19. 6. 2014

TV tipy: J. Edgar nosí Pradu a je na stopě ďábelskému Khanovi

Vydáno: 13.06.2014 07:00 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Relativní programovou televizní bídu zachraňuje v tomto týdnu francouzský film, kterému v naší nabídce patří celá polovina. Z dalších titulů určitě zaujme netradiční životopis J. Edgar a radost budou mít i fandové Star Treku.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Zlato Apačů (Garden of Evil) (pátek 13. 6., Prima, 23.15 - 01.25)

Plakát filmu Zlato Apačů / Garden of EvilKlasický a dnes skoro zapomenutý western je typickým žánrovým příspěvkem režiséra Henryho Hathawaye. To tedy znamená, že se dočkáte hlavně dlouhých a nádherných záběrů na kouzelnou krajinu, zajímavé atmosféry a velkého množství dialogů. Příběh sám o sobě tedy příliš nefunguje a je dost slabý a neuvěřitelný. Ani přestřelek a nějaké větší akce se tu moc neobjeví. Spolehlivé jsou ovšem výkony ústřední trojice ve složení Gary Cooper, Susan Hayward a Richard Widmark. Fanouškovská záležitost.

Synopse: Trojice amerických dobrodruhů uvízne v ospalé mexické vísce a zoufale touží po nějaké akci. Tu jí nabídne krásná Leah (Susan Hayward), která ji požádá o pomoc při záchraně manžela (Hugh Marlowe), jenž je uvězněn v dole na území Apačů.

Zajímavost: Jde o jediný western, k němuž kdy zkomponoval hudbu Bernard Herrmann.

Originální trailer filmu Zlato Apačů / Garden of Evil

Krásné lži (De vrais mensonges) (pátek 13. 6., ČT2, 23.20 - 01.00)

Plakát filmu Krásné lži / De vrais mensongesVesměs pohodová francouzská romantická komedie rozhodně není nijak originální a spoléhá na tunu klišé, naštěstí to v tomto případě není na škodu. Režírující Pierre Salvadori vsadil na svěží tempo, uvolněnou atmosféru a nadhled, nenáročný a nekonfliktní humor a také na zajímavé a přirozené dialogy, které mají švih a náboj. V hlavní roli se objeví skvělá Audrey Tautou, která snímek drží nad vodou i ve slabších momentech. Nenáročná a typicky letní jednohubka. 

Synopse: Krásná kadeřnice Émilie (Audrey Tautou) jednoho dne otevře dopis od tajného ctitele, který po přečtení vyhodí. Náhle si ale uvědomí, co by podobné psaní znamenalo pro její osamělou a zoufalou matku (Nathalie Baye) a rozhodne se, že jí ho přepošle. Nic netušící žena má radost a s pisatelem, jímž je okouzlující Jean (Sami Bouajila), se sejde. Problém nastane, když stejný muž uchvátí i Émilii.

Zajímavost: Snímek byl v drtivé většině natáčen přímo v Paříži a blízkém okolí. 

Originální trailer filmu Krásné lži / De vrais mensonges

Ti, kteří zůstávají (Ceux qui restent) (sobota 14. 6., ČT2, 01.00 - 02.35)

Plakát filmu Ti, kteří zůstávají / Ceux qui restentTéměř neznámé francouzské psychologické drama stojí za pozornost hlavně z toho důvodu, že patří k nemnoha žánrovkám, které těžké a bolestné téma smrti reflektují citlivě a neprvoplánově. Režírující Anne Le Ny naštěstí s emocemi pracovala velmi úsporně a prakticky nikdy diváka lacině nedojímá. Daří se jí vytvářet i odpovídající posmutnělá atmosféra a zároveň velmi dobře zachycuje rozvíjející se vztah dvou lidí. V hlavních rolích září Vincent Lindon a Emmanuelle Devos. Pokud vám téma a přístup sednou, větší chyby zřejmě nenajdete.

Synopse: Bertrand (Vincent Lindon) a Lorraine (Emmanuelle Devos) se pravidelně setkávají na chodbách nemocnice, u stánku s časopisy, v nemocniční kavárně, společně chodí kouřit na střechu. Spojují je nevyslovené otázky, strach, beznaděj a vina, že žijí a měli by žít normální život. Jsou těmi, kteří zůstávají. 

Zajímavost: Snímek je režijním a scenáristickým debutem Anne Le Ny.

Originální trailer filmu Ti, kteří zůstávají / Ceux qui restent

Jean od Floretty (Jean de Florette) (sobota 14. 6., ČT2, 13.35 - 15.35)

Plakát filmu Jean od Floretty / Jean de FloretteFrancouzsko-švýcarsko-italské drama zaujme mimo jiné překrásnou vizuální stránkou a s ní související nádhernou kamerou, která famózně snímá malebnou krajinu Provence. Režírující Claude Berri nezklame ani znalce románové předlohy Marcela Pagnola, neboť to nejdůležitější se mu podařilo zachytit bez větších problémů a silnému a nadčasovému příběhu věnoval potřebnou péči. Tempo je naprosto strhující, takže si většinu diváků získá od úvodních minut. V hlavních rolích navíc excelují Gérard Depardieu (podle mnohých nejlepší role kariéry), Yves Montand a Daniel Auteuil. Na škodu budiž snad jen málo emocí a malinko přetažená stopáž.

Synopse: Kraj kolem Aubagne na vyprahlém podhůří Alp nedává obyvatelům moc možností k obživě, neboť vše závisí na dostatku vody a kvalitě půdy. I proto jsou místní zvyklí na ledacos a jsou přísní k sobě i k ostatním. Jedním z nich je i Cesar (Yves Montand), který se těší, jak se svým synovcem Ugolinem (Daniel Auteuil) levně odkoupí majetek po zemřelém sousedovi. Pozemek má totiž cenu zlata, protože se na něm nachází voda, o které nikdo neví.

Zajímavost: Ve filmu si zahrála také tehdejší manželka Gérarda Depardieu Elisabeth.

Originální trailer filmu Jean od Floretty / Jean de Florette

J. Edgar (J. Edgar) (sobota 14. 6., Nova Cinema, 20.00 - 22.45 / neděle 15. 6., 11.35 - 14.15)

Plakát filmu J. Edgar / J. EdgarNa hollywoodské poměry dost netradiční životopisné drama nechce a ani nemůže být objektivní, protože je vyprávěno hlavní postavou. Režírující Clint Eastwood opět sází na nechronologický příběh a kombinaci několika časových rovin, což se mu ne vždy daří a není snadné se v tom všem zcela orientovat. Ani masky nejsou úplně důvěryhodné a nepůsobí nejlépe. Jinak jde ale o formálně vytříbený snímek hodný jména filmařské legendy, která obstarala také hudební doprovod. V titulní úloze září Leonardo DiCaprio, jehož doplňují třeba Naomi WattsArmie HammerJudi Dench nebo Josh Lucas. Nedoceněný počin žijíci ikony.

Synopse: J. Edgar Hoover (Leonardo DiCaprio) v roce 1935 založil FBI a až do své smrti byl jeho ředitelem. Patřil k nejmocnějším mužům USA, neboť na každého politika a celebritu prý měl nějaký špinavý materiál. Bojoval s organizovaným zločinem, ale znám byl i pro zvláštní sexuální úchylky. Navíc se neštítil ani toho, že zákony občas sám překračoval. 

Zajímavost: Aby Dench nebyla nahrazena, zatajila zlomeninu prstu na noze.

Oficiální trailer filmu J. Edgar / J. Edgar

Dáma s kameilémi (La Storia vera della signora dalle camelie) (neděle 15. 6., ČT2, 21.45 - 23.40)

Plakát filmu Dáma s kameilémi / La storia vera della signora dalle camelieTa nejméně známá, avšak dle mnohých nejlepší adaptace klasického románu Alexandra Dumase mladšího vyniká hlavně výpravnou a kostýmní stránkou, která zcela uchvátí. Režisér Mauro Bolognini sice pracoval s trošku upraveným příběhem, to ale nijak zásadně nevadí, protože řemeslně je vše na vysoké úrovni. Výtečný soundtrack obstaral Ennio Morricone, v hlavní roli se objevila vynikající Isabelle Huppert, vedle níž se neztratili ani Gian Maria Volontè, Fernando Rey nebo Bruno Ganz a nechybí tomu ani potřebné emoce. Jen to tempo mohlo být svižnější.

Synopse: Příběh ženy, která před bídou a chudobou utíkala tím, že ovládala muže, kteří jí poskytovali potřebné prostředky. Jelikož učarovala snad každého, koho potkala, nouzí opravdu netrpěla. 

Zajímavost: Československou televizní premiéru si snímek odbyl 15. srpna 1986.

Hudební motiv filmu Dáma s kaméliemi / La Storia vera della signora dalle camelie

Ďábel nosí Pradu (The Devil Wears Prada) (neděle 15. 6., Prima, 20.15 - 22.30)

Plakát filmu Ďábel nosí Pradu / The Devil Wears PradaPřekvapivě zdařilá romantická komedie spoléhá hlavně na atraktivní téma, výbornou kostýmní stránku nominovanou na Oscara a ďábelskou Meryl Streep v hlavní roli, které se dostalo stejné pocty. Režírujícímu Davidu Frankelovi se pak daří udržovat solidní tempo, dávkovat vtipné situace a tvořit odlehčenou atmosféru. Opomenout nesmíme ani příjemnou hudbu a slušnou Anne Hathaway, která tedy vedle hlavní hvězdy trochu zaniká, přesto se stydět nemusí. Škoda zbytečně moralizujícího konce a snahy o přesah. 

Synopse: Ve světě newyorské módy je naprostým vrcholem časopis Runway, který určuje trendy. Jeho šéfredaktorkou je mocná a nesnesitelná Miranda Priestly (Meryl Streep), s níž nikdo není schopen dlouhodobě spolupracovat. I proto hledá novou asistentku, která by jí byla stále k ruce. Místo, na které se stojí fronta, připadne čerstvé absolventce Andy Sachs (Anne Hathaway), která je snad jedinou ženou na světě, jíž móda neříká vůbec nic. Je jasné, že tyhle dvě si asi rozumět nebudou.  

Zajímavost: Streep věnovala celý svůj šatník aukci ve prospěch charity. 

Oficiální trailer filmu Ďábel nosí Pradu / The Devil Wears Prada

Včelí královna (L´ape regina) (pondělí 16. 6., ČT2, 23.20 - 00.50)

Plakát filmu Včelí královna / L'ape reginaItalsko-francouzské komediální drama už dnešního diváka bude chvílemi nudit, protože zub času na něm zanechal značnou stopu. Pokud se na něj ale budete dívat jako na soudobou záležitost, která vyvolala velké kontroverze, dost možná si k němu cesu najdete. Režisér a scenárista Marco Ferreri v něm dost odvážně zesměšňuje vliv katolické církve na společenskou morálku a sexuální život. Je pravda, že někdy sklouzne k laciné póze, ale ve většině případů střílí do černého. Z vesměs neznámého obsazení utkví hlavně výborná Marina Vlady. Tip pro velké fajnšmekry.

Synopse: Čtyřicátník Alfonso (Ugo Tognazzi) po dlouhé době konečně nachází vzdělanou, krásnou, přísně katolickou ženu, která je navíc panna (Marina Vlady). Jenže brzy po svatbě na něho začne tlačit, protože chce otěhotnět. Když se to nakonec podaří, ukáže se zcela šokující skutečnost. 

Zajímavost: Vlady byla za svůj výkon oceněna na festivalu v Cannes roku 1963. 

Ukázka z filmu Včelí královna / L´ape regina

Mlhy Avalonu (The Mists of Avalon) (úterý 17. 6., Nova Cinema, 20.00 - 23.35 / středa 18. 6., 13.50 - 17.15)

Plakát filmu Mlhy Avalonu / The Mists of AvalonAčkoli je koprodučkní fantasy drama, které bylo z velké části točeno u nás, televizní záležitostí, není úplně k zahození a jde o docela zajímavý počin. Režírujícímu Ulimu Edelovi se daří vytvořit potřebnou středověkou atmosféru a dokáže využít malebných a atraktivních lokací, které všemu dodávají zvláštní kouzlo. Zklamáním není ani obsazení, v němž se objeví třeba Anjelica Huston, Julianna Margulies nebo Joan Allen. Je ale potřeba počítat s tím, že artušovská legenda je tu hodně volně převyprávěná a s tím, jak se běžně historicky vykládá, moc společného nemá. Závadou je i notně přepálená stopáž.

Synopse: Uprostřed divoké války vtrhli do rozklížené Británie sasští barbaři a zabíjeli každého, kdo se jim připletl do cesty. Proto bylo nutno najít silného krále, který by dokázal sjednotit stoupence Avalonu i příznivce Krista. Z toho důvodu se spojí nejvyšší kněžka Vivianne (Anjelica Huston) s kouzelníkem Merlinem (Michael Byrne) a obrátí se na vévodkyni z Cornwallu (Caroline Goodall), která se má dle věštby stát matkou budoucího panovníka. Jeho otcem ale nemá být její současný manžel, což situaci dost stěžuje.

Zajímavost: Celé obsazení se muselo učit jezdit na koni a šermovat.

Originální trailer filmu Mlhy Avalonu / The Mists of Avalon

Star Trek II: Khanův hněv (Star Trek II: The Wrath of Khan) (čtvrtek 19. 6., Fanda, 20.20 - 22.20 / pátek 20. 6., 13.00 - 15.00)

Plakát filmu Star Trek II: Khanův hněv / Star Trek: The Wrath of KhanDruhý díl vesmírné filmové série bývá v rámci univerza považován za jeden z nejlepších. Režisér a scenárista Nicholas Meyer rezignoval na jakékoli snahy o filozofování, hlubší dialogy a přesah a vsadil vše spíše na akci, dobrodružství a zábavu, což se mu poměrně vydařilo. To se dá říci i o trikové stránce, atmosféře a napětí, které zkrátka fungují báječně. Ve známém obsazení samozřejmě nechybí mimo jiné William Shatner a Leonard Nimoy. Zápory jsou snad jen pomalejší tempo, ne tak úplně zajímavý námět a přetrvávající pocit, že jde vlastně o nataženou seriálovou epizodu. To ale fanouškům určitě tolik vadit nebude. Více si můžete přečíst v našem Stroji času.  

Synopse: Geneticky upravený nadčlověk Khan (Ricardo Montalbán), jenž trpí megalomanskými sklony, byl po porážce v eugenických válkách vyhnán na opuštěnou planetu. Přísahal pomstu kapitánu Kirkovi (William Shatner), jehož viní za své vyhnanství i smrt svého syna. Když se mu po dlouhých letech naskýtá možnost uprchnout, neváhá a nastupuje cestu kruté odplaty. 

Zajímavost: Svůj debut si ve filmu odbyla Kirstie Alley.

Originální trailer filmu Star Trek II: Khanův hněv / Star Trek II: The Wrath of Khan

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 26. 4. 2024 - 2. 5. 2024
TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi Drtivou většinu z aktuální televizní nabídky tvoří snímky u nás zapomenuté, prakticky neznámé a jen těžko sehnatelné. Nejatraktivnějším tipem je nicméně premiéra prequelu ságy Kingsman s podtitulem První mise. čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Martin Scorsese natočí Sinatru (18.04.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Podvodnice slečna bestie se při honu ocitla v krizi (05.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Iñárritu a Cruise poprvé spolu (23.02.2024 09:32 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Můj táta hrdina má poslední šanci si vzpomenout (23.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Zlá krev: Capote vs labutě (04.01.2024 19:00 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Westwood a Zappa hledají tiché místo v temném domě (15.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Zemřel Ladislav Županič (10.12.2023 10:20 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu