Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 28. 7. 2023 - 3. 8. 2023

TV tipy: Emma žije psí život v prohnilé zemi

Vydáno: 28.07.2023 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: mxdwn Movies

Prázdniny se přehouply do druhé poloviny a v televizích je situace překvapivě stále relativně atraktivní, neboť i v tomto týdnu si odbydou premiéry některé zajímavé počiny. K tomu nejlákavějšímu nepochybně patří romance Emma..

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Kdopak to mluví (Look Who’s Talking) (sobota 29. 7., Nova, 12.15 - 14.10 / pondělí 31. 7., Nova Cinema, 16.30 - 18.15 / úterý 1. 8., 09.20 - 11.10)

Plakát filmu Kdopak to mluví / Look Who's Talking
© Impawards
Komedie z konce osmdesátých let je v tuzemsku mnohem oblíbenější a lépe hodnocená než v zámoří, což může být dáno tím, že patří k těm prvním opravdu hollywoodským filmům, které se do naší čerstvé demokracie oficiálně dostaly. Režisérka a scenáristka Amy Heckerling v ní tedy nepředvádí nic světoborného, nicméně body sbírala tím, že klasická romantická a následně rodičovská klišé nechala komentovat právě narozeným dítětem. A glosy jsou to vtipné, nápadité, leckdy i chytré a málokdy prvoplánové. I atmosféra je pohodová, tempo svižné a potěší také fakt, že ústřední dětský hrdina je roztomilý, ale nijak se nepodbízí. V hlavních rolích se sešli výborní John Travolta a Kirstie Alley, které doplnili třeba Olympia Dukakis nebo George Segal, čeští diváci tak mohou litovat jen toho, že kvůli dabingu přijdou o hlas Bruce Willise, který namluvil vnitřní hlas nemluvněte. Příjemná a dost nostalgická záležitost na víkendové odpoledne. 

Zajímavost: Autorku k filmu inspiroval její manžel, který po narození jejich dítěte změněným hlasem říkal, co by asi komentovalo.

Oficiální trailer filmu Kdopak to mluví / Look Who’s Talking

Přezůvky štěstí (Galoše šťastia) (sobota 29. 7., ČT1, 15.10 - 16.40 / neděle 30. 7., 06.25 - 07.55)

Plakát filmu Přezůvky štěstí / Galoše šťastia
© Terryhoponozky
Československo-rakousko-západoněmecká pohádka z druhé poloviny osmdesátých let patří dnes k těm zapomenutým a do vysílání jen raritně zařazovaným. Režisér a spoluscenárista Juraj Herz v ní zůstal věrný své poněkud temnější poetice, což tedy znamená, že snímek může některé děti lehce vyděsit ponurou atmosférou a připomíná spíš fantasy. Dospělí určitě ocení notnou dávku dadaismu a sympatickou poctu německému romantismu, v níž se objevuje i lehce ironický humor. Tvůrce si dal záležet i na vizuální stránce, která upoutá na své poměry opulentními kostýmy a zajímavou výpravou. Samotný příběh pak je trochu vážnější a s pohádkovými motivy si jen lehce pohrává, nedává ale moc smysl, což asi úplně nevadí. Hodně toho zachraňuje famózní obsazení, v němž dostali důvěru třeba Jana BrejchováMarek BrodskýVlado MullerVladimír Javorský nebo Tereza Pokorná. Škoda jen, že občas je to až moc divné a divácky ne tak přívětivé. Zapomenutý počin. 

Zajímavost: Snímek je adaptací jedné z pohádek Hanse Christiana Andersena

Ukázka z filmu Přezůvky štěstí / Galoša šťastia

Zkrať to, zlato (Long Short Story) (sobota 29. 7., Nova, 16.20 - 18.20 / pondělí 31. 7., 18.15 - 20.00 / úterý 1. 8., 11.10 - 13.10)

Český plakát filmu Zkrať to, zlato / Long Short Story
© Bioscop
Před dvěma lety se i v tuzemských kinech objevila australská romantická komedie, která ale zase tolik diváků nezaujala. Režisér a scenárista Josh Lawson v ní pracoval s klišovitým námětem, který ale ozvláštnil využitím motivu časové smyčky, který navíc učinil o něco atraktivnější a zábavnější. Humor sice není úplně vyrovnaný a tvůrce nedokáže využít potenciál svého nápadu, tolik to ale nevadí, protože tempo je svižné, stopáž přiměřená, příběh i přes svou předvídatelnost pobaví a není úplně prvoplánový, navíc v něm funguje očekávaná pointa i jakýsi emoční dopad, který není tlačený na sílu. Titulní pár si zahráli obstojní, především ale sympatičtí Rafe Spall a Zahra Newman, jejichž slovní výměny a celková vnitřní energie a vzájemná chemie drží snímek nad vodou a lehkým nadprůměrem i v těch nejslabších momentech. Nenáročná zábava na sobotní podvečer. 

Zajímavost: Prvním obsazeným hercem ve filmu byl Ronny Chieng.

Český trailer filmu Zkrať to, zlato / Long Short Story

Quo vadis (Quo Vadis) (sobota 29. 7., ČT2, 20.00 - 22.50)

Plakát filmu Quo vadis / Quo Vadis
© wikipedia
Hollywoodská adaptace klasického románu Henryka Sienkiewicze pochází z raných padesátých let a své době naprosto odpovídá. Režírující Mervyn LeRoy se v ní sice snaží předlohy držet co nejvěrněji, přesto s ní ale souboj čestně prohrává, protože některé linie stejně nezachoval a byl logicky nucen značně prokracovat. I tak ale vyměřil monstrózní stopáž, v níž vynikly na Oscara nominované velkolepá výprava, nádherné kostýmy a malebná kamera, která pracovala s hodně sytými barvami. Potřebnou dobovou atmosféru dotváří i opulentní hudba Miklóse Rózsi, která se taktéž dočkala oscarové nominace. Tempo naopak není nikterak strhující a nechává vyniknout hlavně silný příběh s důležitým poselstvím, který možná až moc akcentuje náboženskou linku a je přehnaně patetický, to ovšem k době vzniku neodmyslitelně patřilo. Bezchybné bylo i obsazení, v němž na sebe největší pozornost strhávají oscaroví nominanti Peter Ustinov a Leo Genn, kterým sekundovali například Deborah KerrRobert Taylor nebo Finlay Currie. Tip pro milovníky naprosté a staromilské klasiky.  

Zajímavost: Pro film bylo ušito více než dvaatřicet tisíc kostýmů.

Oficiální trailer filmu Quo vadis / Quo Vadis

Emma. (Emma.) (sobota 29. 7., Nova Cinema, 20.00 - 22.30 / neděle 30. 7., 14.00 - 16.25 / pondělí 31. 7., 12.35 - 15.00)

Český plakát filmu Emma. / Emma.
© CinemArt
Tři roky stará britská adaptace románu Jane Austen možná měla trochu vyšší ambice, než ve výsledku dokázala naplnit. Debutující režisérka Autumn de Wilde v ní hodně spoléhala na dobovou atmosféru, což se jí částečně vyplatilo, protože kostýmy a masky se dočkaly oscarové nominace a celá vizuální stránka je hodně atraktivní a vycizelovaná. Problém pak nastává v samotném příběhu, který se sice v zásadě knižní předlohy drží, je ale částečně parodický a předvídatelný, což se místy trochu vzájemně vyrušuje, po většinu malinko přepálené stopáže to ale zas tak moc nevadí. O něco horší je to, že hlavní hrdinka záměrně nemá být úplně sympatická, což v tomto případě autorka vytáhla až do extrému a některé momenty jsou vskutku hodně problematické a snímek je překvapivě dost nevýrazný a unylý. Hlavní roli si zahrála velmi dobrá Anya Taylor-Joy, která ovšem trpí zmíněnou nesympatičností postavy a někdy je nesnesitelná, doplňují ji pak třeba Bill NighyJohnny FlynnMia GothRupert Graves nebo Miranda Hart. Zapomenutelná jednohubka, což zmiňuje i naše recenze.

Zajímavost: Všechna zpívaná vystoupení ve filmu jsou skutečná a odzpívali je opravdu herci.

Oficiální český trailer filmu Emma. / Emma.

Prohnilá země (Bad Country) (sobota 29. 7., Nova Cinema, 22.30 - 00.30)

Plakát filmu Prohnilá země / Bad Country
© IMDb
Skoro dekádu staré kriminální drama u nás není až tak známé a chybí mu především výraznější autorský rukopis. Debutující režisér Chris Brinker, který v průběhu postprodukce předčasně zemřel, v něm spoléhá především na báječnou dobovou atmosféru a určitého genia loci amerického jihu, což funguje perfektně a ono retro ladění je skoro autentické. O to víc zamrzí, že na příběhu si autor nedal více záležet, protože se v něm dostane na veškerá myslitelná klišé, je zoufale předvídatelný a nikoho vskutku ničím nepřekvapí. Moc to nevylepší ani akční scény, kterých tedy není tolik, protože ty vypadají hodně lacině a mají až nepříjemně televizní vzhled a dosti chaotickou choreografii a asi nejvíc je na nich vidět malý rozpočet. Dost tak toho zachraňuje obsazení, v němž exceluje Willem Dafoe, k němuž se po počátečních rozpacích přidá i Matt Dillon, dále se pak objeví třeba Amy SmartNeal McDonoughTom Berenger nebo Kevin Chapman. Ideální oddechovka na víkendovou noc. 

Zajímavost: Po režisérově smrti dokončil finální střih jeho bratr Mike.

Originální trailer filmu Prohnilá země / Bad Country

Tampeko (Per pochi dollari ancora) (neděle 30. 7., ČT2, 20.10 - 21.45 / pondělí 31. 7., 15.30 - 17.10)

Plakát filmu Tampeko / Per pochi dollari ancora
© ComingSoon
Francouzsko-italsko-španělský western z druhé poloviny šedesátých let je nejen u nás velmi málo známý. A svým způsobem je to škoda, protože spojuje to nejlepší z tzv. spaghetti westernu a zámořské podoby žánru. Režírující Giorgio Ferroni v něm tedy bojuje s příběhem, na němž se podílelo celkem deset lidí, což je znát zejména v logice a návaznosti některých momentů, odnesla to i motivace postav a jejich jednotlivé propracování, protože celé to působí dost povrchně a místy bizarně. Výhodou naopak je, že se scény neustále střídají a nikdy se nestane, že by se divák nudil. Po technické stránce ale tvůrci není co vytknout, protože atmosféra je báječná, lokace jsou vybrány výborně, hudební motiv je dost výrazný a také akce, která je místy hodně brutální až hororová, je svižná a nápaditá. Titulní roli dostal na starost spolehlivý Giuliano Gemma, kterého doplnili třeba Dan VadisNello Pazzafini nebo Jacques Sernas. I vzhledem ke krátké stopáži příjemná jednohubka pro milovníky žánru.

Zajímavost: Příběh je inspirován románem Julese Verna Carův kurýr.

Ukázka z filmu Tampeko / Per pochi dollari ancora

Správný čas žít 
(Then Came You) (čtvrtek 3. 8., Televize Seznam, 12.05 - 14.10)

Plakát filmu Správný čas žít / Then Came You
© IMDb
V našich končinách prakticky neznámé pět let staré drama se veze na vlně stále ještě částečně populárních žánrovek o mladých lidech trpících vážnou nemocí. Režírující Peter Hutchings se v něm drží osvědčené šablony a nemůže překvapit ani toho nejméně zkušeného diváka. Je si toho ale dobře vědom, proto se soustředí spíš na emocionální stránku snímku a velmi pomalu vytváří vztahy mezi postavami. Záležet si dal i na atmosféře, která je navzdory tíživému tématu pohodová a je z ní znát radost ze života a i na toho nejzarytějšího cynika částečně přenese nakažlivý životní optimismus, výrazně se povedl i soundtrack. Příjemné dojmy dotváří i obsazení, v němž titulní roli skvěle zahrála Maisie Williams, které sekunduje především výborný Asa Butterfield, objeví se ale i Nina Dobrev nebo Tyler Hoechlin. Tip, který by si rozhodně zasloužil lepší vysílací čas.   

Zajímavost: 
Hlavní postava nikdy nenosí tu stejnou paruku dva dny po sobě.

Oficiální trailer filmu Správný čas žít / Then Came You

Psí život (Fluke) (čtvrtek 3. 8., Nova Cinema, 18.05 - 20.00)

Plakát filmu Psí život / Fluke
© CSFD
Rodinná komedie z poloviny devadesátých let u nás není moc známá, což je trochu s podivem, neboť zvířecí filmy jsou dodnes v tuzemsku hodně v kurzu. Režisér a spoluscenárista Carlo Carlei v ní adaptuje knižní předlohu Jamese Herberta a perfektně a citlivě v ní vyvažuje chvíle humorné s těmi vážnými. Zápletka je tedy předvídatelná a nikoho nepřekvapí, což by tolik vadit nemuselo. K dobru budiž tvůrci přičteno i to, že umí pracovat s emocemi, protože ty celou dobu drží na uzdě, aby ji v závěru povolil a nechal diváky vše prožít. A to je působivější o to víc, že samotný závěr je typicky hollywoodský a slzopudný, nicméně pointa je zajímavá a není úplně prvoplánová. Vše pak dotváří příjemná atmosféra, chybět nesmí ani sympatický psí hrdina - irský setr. V lidských rolích dostali důvěru mimo jiné Eric StoltzMatthew Modine nebo Ron Perlman, uvést se sluší i to, že titulního psa namluvil Samuel L. Jackson, což tuzemský divák pochopitelně neuslyší. Další opomíjený tip.

Zajímavost: V USA vstupoval snímek do kin 2. června 1995.

Oficiální trailer filmu Psí život / Fluke

Sbohem, Sabato (Indio Black, sai che ti dico: Sei un gran figlio di...) (čtvrtek 3. 8., ČT2, 20.00 - 21.50)

Plakát filmu Sbohem, Sabato / Indio Black, sai che ti dico: Sei un gran figlio di...
© ComingSoon
Taktéž italsko-španělský western z raných sedmdesátých let je v našich vodách neznámý, a ačkoli jde o poslední díl volné trilogie, je možné ho vidět samostatně. Režírující Gianfranco Parolini v něm tedy nikam nespěchá a nikoho nepřekvapí, protože v rozvláčném tempu vypráví předvídatelný, avšak stále zajímavý příběh. Funguje mu i atmosféra, která je potřebně drsná, zároveň však trochu tajemná, totéž se dá říct i o akci, která je místy hodně násilná a nebojí se několika explicitních výjevů. V hlavní roli se objeví charismatický Yul Brynner, který si cynického pistolníka pronášejícího tu více, tu méně vtipné hlášky, vysloveně vychutnává a je to právě on, který udrží diváckou pozornost ve chílích nesmyslně natahovaných scén. Záporáka si pak vystřihl Dean Reed, dále se pak objeví třeba Ignazio SpallaGérard Herter nebo Nieves Navarro. Opomíjená záležitost.

Zajímavost: Na svůj první pořádaný festival si snímek vybral i Quentin Tarantino.

Originální trailer filmu Sbohem, Sabato / Indio Black, sai che ti dico: Sei un gran figlio di...

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Lesní vrah 5/10
Recenze: Český film Lesní vrah nahlíží do prázdnoty existence mladého zabijáka Snímek režiséra Radima Špačka se zabývá postavou Viktora Kalivody, jenž v roce 2005 zastřelil tři lidi a vysloužil si přezdívku „Lesní vrah“. Film seznamuje diváky s událostmi v posledním roce před Viktorovým zatčením. čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 26. 4. 2024 - 2. 5. 2024
TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi Drtivou většinu z aktuální televizní nabídky tvoří snímky u nás zapomenuté, prakticky neznámé a jen těžko sehnatelné. Nejatraktivnějším tipem je nicméně premiéra prequelu ságy Kingsman s podtitulem První mise. čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Tarantino ruší svůj poslední film (18.04.2024 14:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím (12.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: MaXXXine (11.04.2024 12:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: První znamení: Přichází Satan! (08.04.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Nežádoucí opičí muž se vydává za hranice Evropy (03.04.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Teaser: Kinds of Kindness (27.03.2024 17:00 v Novinky | Trailery)
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem (15.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Akční komedie Argylle: Tajný agent je nejslabším filmem Matthewa Vaughna (05.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Provokativní Chudáčci vás nenechají vydechnout aneb nejpodivnější filmový trip všech dob! (25.01.2024 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Chudáček Karlos je malířem jejího těla (24.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu