Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 14. 10. 2022 - 20. 10. 2022

TV tipy: Anna a Rasputin mezi sebou měli vlčí pouto, které trvalo třináct dní

Vydáno: 14.10.2022 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: La Depeche

Druhá polovina října v televizích na první pohled nenaláká na žádnou zásadní premiéru, na ten druhý ale skrývá několik hodně zajímavých a ne úplně známých počinů. Mezi nimi vyniká nedoceněné politické drama Třináct dní.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Pilot: boj o přežití (Letchik) (pátek 14. 10., Prima Cool, 20.15 - 22.25 / sobota 15. 10., 15.00 - 17.10)

Plakát filmu Pilot: boj o přežití / Letchik
© IMDb
Loňské ruské válečné drama je de facto novou verzí příběhů neohroženého Meresjeva. Režisér a spoluscenárista Renat Davletyarov v něm spoléhá především na dobovou atmosféru a solidní vizuální stránku, na níž je ale vidět trochu menší rozpočet, který je ovšem nejvíce znát na absenci akce, které je tu vskutku naprosté minimum, což je svým způsobem škoda. Potěší ale poctivá filmařina, která místo digitálních efektů preferuje natáčení ve skutečné přírodě a tím jen prohlubuje celkovou náladu snímku. V titulní roli se objeví velmi dobrý Pyotr Fyodorov. Jen škoda, že tempo je hodně nevyrovnané, kdy zejména zpočátku to celé drhne a divák se může občas nudit, moc radosti neudělá ani velké množství klišé a značný patos, který až příliš připomíná podobné sovětské žánrovky. Nepříliš známý tip.   

Zajímavost: Ve své domovině měl snímek premiéru 1. prosince 2021.

Originální trailer filmu Pilot: boj o přežití / Letchik
Major Grom: Morový doktor (Major Grom: Chumnoy Doktor) (pátek 14. 10., Televize Seznam, 22.25 - 01.20 / neděle 16. 10., 22.55 - 01.35 / úterý 18. 10., 00.20 - 02.50)

Plakát filmu Major Grom: Morový doktor / Major Grom: Chumnoy Doktor
© CSFD
Další ukázka současné ruské kinematografie je hodně zajímavou komiksovkou, která se evidentně inspiruje Hollywoodem. Režisér a spoluscenárista Oleg Trofim v ní spolehl především na efekt, protože vizuální stránka je vskutku velkolepá, tempo až překotné a akce velmi dobrá, jen je na ní vidět, že rozpočet přece jen nebyl tak velký jako v zámoří a není jí tolik. Příběh je pochopitelně sbírkou těch největších klišé a je zoufale předvídatelný a povrchní, zasazení do ruských reálií mu ale dodává punc jakési originality a částečné zajímavosti. V titulní roli si zahrál Tikhon Zhiznevskiy, který rozhodně není špatný, jen má tu nevýhodu, že jeho hrdina není úplně sympatický a je až příliš excentrický. Dojem trochu kazí přetažená stopáž, kvůli které jsou hodně znát logické díry a příběhové nesmysly a zejména uprostřed se nic moc neděje. Další málo známý tip z východu.

Zajímavost: Komiksovou předlohu vydalo nakladatelství Bubble Comics.

Originální trailer filmu Major Grom: Morový doktor / Major Grom: Chumnoy Doktor
Anna (Anna) (sobota 15. 10., Nova Cinema, 20.00 - 22.25 / středa 19. 10., 00.30 - 02.45)

Český plakát filmu Anna / Anna
© Facebook tvůrce
Ve tři roky starém francouzském akčním thrilleru vzpomíná režisér a scenárista Luc Besson na své zlaté období a natočil v něm naprosto nenáročný a neoriginální podívanou. Jeho zkušenost je vidět zejména v akci, která je parádní a má pořád nějaký nápad, je svižná a vizuálně velkolepá. Příběh připomíná autorova dřívější díla, z nichž si vždy vypůjčuje určité motivy, které spojuje dohromady, ačkoliv to někdy nedává moc smysl a celé je to plné klišé. Atmosféra ale funguje výborně a tempo je natolik svižné, že divákovi dojdou ty největší lapsy až zpětně. Úplně šťastnou volbou ovšem nebylo obsazení Sashi Luss do titulní role, která je zoufale prkenná a všechno hraje na modelkovský vzhled, dále se pak objeví třeba Helen MirrenCillian Murphy nebo Luke Evans. Typický víkendový výplach, který tak trochu doplácí na jméno svého tvůrce, od něhož se automaticky očekává o něco víc, což potvrzuje i naše recenze

Zajímavost: Režisérem druhého štábu byl Olivier Megaton.

Oficiální český trailer filmu Anna / Anna
Třináct dní (Thirteen Days) (sobota 15. 10., ČT2, 22.05 - 00.30)

Plakát filmu Třináct dní / Thirteen Days
© IMDb
Trochu nedoceněné miléniové drama je brilantní ukázkou takřka kinematografie faktu. Režírující Roger Donaldson v něm velmi přesně a pečlivě rekonstruuje skutečné události, k nimiž došlo v šedesátých letech, kdy se svět ocitl na pokraji jaderné války. Soustředil se jen a pouze na perfektní dobovou atmosféru, záměrně pomalejší tempo a opravdu historicky přesné vylíčení událostí, které působí skoro autenticky. A je až s podivem, jak tvůrce vše zvládl, neboť celý snímek sestává z velkého množství dialogů, akce je v něm naprosté minimum, přesto poměrně odsýpá a je napínavý tak, že by se od něj mohly některé žánrovky učit. Vzhledem k tomu, že stopáž je poměrně štědrá, je tedy přece jen potřeba trochu divácké tolerance, protože délka je zejména v závěru už lehce znát. V titulní roli exceluje umírněný, ale zcela přesný Kevin Costner, jehož doplňují třeba Bruce GreenwoodSteven Culp nebo Lucinda Jenney. Opomíjený klenot.

Zajímavost: Černobílé pasáže jsou odkazem na slavné černobílé fotografie rodiny Kennedyových v magazínu Life.

Originální trailer filmu Třináct dní / Thirteen Days
Strašidelné léto (Haunted Summer) (neděle 16. 10., ČT art, 21.35 - 23.20)

Plakát filmu Strašidelné léto / Haunted Summer
© TV Guide
Drama z konce osmdesátých let je nejen u nás prakticky neznámé a lehce promrhalo svůj potenciál. Jeho nejslabším článkem je bohužel režírující Ivan Passer, který dostal k dispozici poměrně zajímavý a atraktivní příběh vycházející ze skutečné události, natočil ho ale hodně nevýrazně a až trestuhodně nenápaditě. Dobová atmosféra mu sice funguje, výprava je také poměrně solidní, kamera je nádherná a využívá malebných lokací, jenže tempo je poměrně unylé, scénář úplně nefunguje a naprosto zbytečná se ukázala být romantická linie, které chybí náboj a nějaká energie. V titulních rolích se sešli Eric StoltzAlice KrigeLaura DernPhilip Anglim a Alex Winter. Neznámý a tak trochu nudný tip.

Zajímavost: Snímek je adaptací románu Ann Edwards.

Originální trailer filmu Strašidelné léto / Haunted Summer
Rasputin (Raspoutine) (neděle 16. 10., ČT2, 21.45 - 23.30)

Plakát filmu Rasputin / Raspoutine
© CSFD
Skoro dekádu staré rusko-francouzské drama je dalším, které zpracovává osudy slavné a mystické postavy ze sovětské historie. Režisér a scenárista Irakli Quiricadze na to šel oproti těm ostatním ale trochu jinak, protože se více soustředil na historická fakta a souvislosti. Místy ho dokonce pojal i jako jakousi antickou tragédii, spoléhal ale i na svižné tempo, atraktivní lokace, výbornou dobovou atmosféru a pochopitelně i zajímavý příběh. Stopáž je naštěstí dost střídmá, takže v ní je jen prostor na to nejpodstatnější a neobjevuje se tu mnoho postav, takže se divák vždy orientuje. Hlavní roli výborně ztvárnil Gérard Depardieu, který má sice fyzickou podobou do postavy skutečného mnicha dost daleko, určitou auru tajemna mu ale bez problémů dodal a právě on drží snímek nad vodou v těch slabších chvílích a je také jeho největší hvězdou. Další málo známý počin. 

Zajímavost: Quiricadze se filmem vrátil k režii po dlouhých dvaadvaceti letech.

Originální trailer filmu Rasputin / Raspoutine
Podraz II (The Sting II) (úterý 18. 10., ČT2, 20.00 - 21.45)

Plakát filmu Podraz II / The Sting II
© IMDb
Kriminální komedie z první poloviny osmdesátých let, která je u nás známá naprosto minimálně, těžce doplácí na svůj název a na to, že by měla navazovat na legendární snímek. Režírující Jeremy Kagan ho ale ignoruje, co to jen jde a spíše než pokračování točí jakýsi remake, nebo lépe řečeno další variaci na totéž. A nedělá to vůbec špatně, protože dobová atmosféra je velmi dobrá, výprava solidní, kamera obstojná, tempo potřebně svižné, stopáž střídmá a hudba Lala Schifrina se dokonce dočkala oscarové nominace. Samotný příběh rozhodně není špatný, je vymyšlený relativně slušně a konstrukce titulního podrazu docela funguje, jen není tak chytrý, inteligentní a zábavný jako ve svém předobrazu. Výrazně slabší a méně hvězdné bylo i obsazení, v němž se sešli Jackie GleasonMac DavisTeri Garr nebo Oliver Reed. Další zapomenutá záležitost, které navíc škodí snaha navázat na slavnou značku.

Zajímavost: Snímek se odehrává v roce 1940.

Teaser filmu Podraz II / The Sting II
Vzpomínka na Benátky (Head Full of Honey) (středa 19. 10., Nova Cinema, 17.35 - 20.00 / čtvrtek 20. 10., 11.20 - 13.50 / pátek 21. 10., 04.45 - 06.40)

Plakát filmu Vzpomínka na Benátky / Head Full of Honey
© IMDb
Čtyři roky staré německo-americké drama je tak trochu zvláštní v tom, že v něm remake svého vlastního filmu natočil Til Schweiger, který se na scénáři podílel se slavnou spisovatelkou Jojo Moyes. Ty, kteří originál znají, ale vůbec ničím nepřekvapí, protože jde de facto o převedení jedna ku jedné. Atmosféra nicméně funguje báječně, příběh je silný a příjemně dojemný, ačkoli je trochu prvoplánový a hodně toho zachraňují i atraktivní lokace. Oproti originálu je obsazení o dost hvězdnější, protože hlavní roli ztvárnil výborný Nick Nolte, vedle něhož se neztratí ani Matt Dillon a Emily Mortimer, v menších úlohách se pak objeví třeba Jacqueline BissetEric Roberts nebo Claire Forlani. Jen škoda zbytečně přetažené stopáže a s ní souvisejícím roztahaným tempem, které vytrhává z pozornosti a občas působí dost nudně. Tip, který ocení ti, kteří neznají původní snímek.

Zajímavost: Sophie Lane, která hraje Nolteho vnučku, je ve skutečnosti jeho dcerou!

Oficiální trailer filmu Vzpomínka na Benátky / Head Full of Honey
Vlčí pouto (Mystère) (středa 19. 10., Prima Max, 18.20 - 20.00 / čtvrtek 20. 10., 11.25 - 13.05)

Plakát filmu Vlčí pouto / Mystère
© IMDb
Loňské francouzské dobrodružné drama v našich končinách příliš známé není a v programu se dá velmi snadno přehlédnout. Zda by to byla škoda, si musí vyhodnotit každý sám, každopádně režisér a spoluscenárista Denis Imbert v něm ničím nepřekvapí a servíruje naprosto tuctovou a předvídatelnou podívanou o přátelství člověka a zvířete. Jak už to u podobných filmů bývá, opíral se především o nádherné záběry přírody a roztomilé zvířecí hrdiny, chybět nesmí ani emoce, které naštěstí nejsou úplně prvoplánové. Příběh ačkoli vychází ze skutečnosti, není nijak originální a je v něm poměrně dost nelogičností, takže se jím tvůrci asi spíše jen inspirovali a hlavní pro ně byla celková atmosféra nespoutané přírody a síly zvířecí věrnosti. K určitému autentickému vyznění přispívá obsazení nepříliš známými herci, mezi nimiž je jednou z mála výjimek Tchéky Karyo. Tip pro milovníky přírodopisných dokumentů.   

Zajímavost: Snímek měl světovou premiéru na festivalu v Montpellier.

Originální trailer filmu Vlčí pouto / Mystére
Professor Marston & the Wonder Women (Professor Marston and the Wonder Women) (čtvrtek 20. 10., ČT art, 20.15 - 22.20)

Plakát filmu Professor Marston & the Wonder Women / Professor Marston and the Wonder Women
© Moria Reviews
V době, kdy komiksy vládnou kinematografii, rozhodně neuškodí zhlédnout pět let staré drama o muži, který stvořil i u nás dnes známou Wonder Woman. Pro mnohé bude překvapení, za jakých okolností a z jaké inspirace sešit vznikl, o to je to ale atraktivnější. Režisérka a scenáristka Angela Robinson ho pojala zcela nekomiksově jako víceméně konvenční drama, které ale ozvláštnila lehce erotickým pnutím a decentně lechtivějšími scénami, které ale nikoho nemůžou pohoršit. K tomu pak připojuje výbornou dobovou atmosféru, silný příběh zamotaného milostného trojúhelníku, relativně svižné tempo a zmiňovanou atraktivní tematiku. V titulních rolích excelují Luke EvansRebecca Hall a Bella Heathcote, mezi nimiž to opravdu jiskří a vzrušení je mnohdy až hmatatelné. Jen škoda překotného závěru, který rezignuje na vyřešení bizarního vztahu a soustředí se spíš na společenské konvence, které bořil. Zajímavý a ne tak známý tip.

Zajímavost: Skutečný William Marston byl psycholog a zastával teorii, že v budoucnosti všechno vyřeší ženy, protože na rozdíl od mužů budou vládnout se soucitem a spravedlivě.

Oficiální trailer filmu Professor Marston & the Wonder Women / Professor Marston and the Wonder Women

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 17. víkend
Box office: U pokladen skórovali Rivalové Dospělácké drama Rivalové se Zendayou zasazené do tenisového prostředí skórovalo u pokladen kin a patří mu první místo amerického žebříčku Box office. čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Lesní vrah 5/10
Recenze: Český film Lesní vrah nahlíží do prázdnoty existence mladého zabijáka Snímek režiséra Radima Špačka se zabývá postavou Viktora Kalivody, jenž v roce 2005 zastřelil tři lidi a vysloužil si přezdívku „Lesní vrah“. Film seznamuje diváky s událostmi v posledním roce před Viktorovým zatčením. čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 26. 4. 2024 - 2. 5. 2024
TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi Drtivou většinu z aktuální televizní nabídky tvoří snímky u nás zapomenuté, prakticky neznámé a jen těžko sehnatelné. Nejatraktivnějším tipem je nicméně premiéra prequelu ságy Kingsman s podtitulem První mise. čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Pokračování 28 dní poté bude trilogie (25.04.2024 12:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Podvodnice slečna bestie se při honu ocitla v krizi (05.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Film Godzilla x Kong: Nové impérium je akční výplach s rvačkami monster (30.03.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny (27.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Cillian Murphy bude hájit spravedlnost (26.03.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem (15.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Oscar 2024: filmem roku je Oppenheimer (11.03.2024 07:07 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Horizon: An American Saga - Chapter 1 (27.02.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Můj táta hrdina má poslední šanci si vzpomenout (23.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Luc Besson natočí Drákulu (18.02.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Godzilla x Kong: Nové imperium (16.02.2024 11:30 v Novinky | Trailery)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: 28 dní s Benedettou a rok se Salingerem (12.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zlatý glóbus vyhráli Oppenheimer a Chudáčci (08.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Westwood a Zappa hledají tiché místo v temném domě (15.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Přání prezidentovy ženy je zjistit jak mít sex (29.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu