Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 18. 3. 2022 - 24. 3. 2022

TV tipy: Escobar skrývá podivná tajemství a trpí diagnózou šampionů

Vydáno: 18.03.2022 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Aktuální televizní nabídka postrádá výrazného premiérového lídra a podobně jako v předchozích týdnech se zaměřuje na snímky méně výrazné a známé. Z těch slavnějších se objeví třeba Escobar nebo Diagnóza: Šampión.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Hudba mého života (Blinded by the Light) (pátek 18. 3., Nova Cinema, 17.45 - 20.00 / sobota 19. 3., 10.25 - 12.35 / pondělí 21. 3., 08.05 - 10.10)

Plakát filmu Hudba mého života / Blinded by the Light
© FilmAffinity
Tři roky staré britské drama je v našich končinách velmi málo známé a oficiální cestou se nedá sehnat. Režisérka a spoluscenáristka Gurinder Chadha v něm nikoho nepřekvapí, protože vsadila na naprosto generický a předvídatelný příběh o sžívání imigrantů s původními obyvateli, který je plný klišé a v závěru až nepříjemně kýčovitý. To ovšem částečně kompenzuje vynikající dobovou atmosférou Británie osmdesátých let, svižným tempem a skvělou hudbou, v níž hrají podstatnou úlohu hity Bruce Springsteena, které pomohou překlenout ty nejslabší momenty. Autorce se ale příliš nevyplatilo rozhodnutí pojmout snímek částečně jako muzikál a zaplnit ho mnoha bollywoodskými scénami, které moc nefungují, nejsou nápadité, především jsou ale zoufale stereotypní a dojem ze slušného úvodu dost kazí. V titulní roli se objeví velmi dobrý Viveik Kalra, jehož doplňují podobně neznámé tváře, které alespoň dodávají jakýsi punc autenticity. Tip s nevyužitým potenciálem. 

Zajímavost: Snímek je inspirován životem novináře Sarfaze Manzoora.

Oficiální trailer filmu Hudba mého života / Blinded by the Light
Přijde září (Come September) (pátek 18. 3., ČT2, 22.00 - 23.55)

Plakát filmu Přijde září / Come September
© IMDb
Ani romantická komedie z počátku šedesátých let u nás není tak známá a do programů se zařazuje jen velmi výjimečně. Režírující Robert Mulligan v ní nejvíce doplatil na snahu oslovit široké divácké spektrum, neboť příběh má dvě zápletky, přičemž v jedné jsou hrdiny teenageři a ta je výrazně slabší a méně nápaditá než ta "klasická". Jinak ale potěší inteligentním scénářem, chytrým a výborně vypointovaným humorem, který těží ze střetu generací a pohlaví, relativně svižným tempem a takřka autentickou atmosférou italského venkova, která snímek posouvá na ještě lepší úroveň. Zmínit se musí i fungující romantická linie a nádherně barevná vizuální stránka. Ústřední pár si zahráli Rock Hudson a Gina Lollobrigida, mezi nimiž probíhá potřebná chemie, ty pak dále doplnili třeba Sandra DeeBobby Darin nebo Walter Slezak. Když pomineme určitou příběhovou naivitu, můžeme mluvit o nepříliš zestárlém a lehce nadčasovém počinu. Příjemná zábava na konec pracovního týdne.

Zajímavost: Kvůli proměnlivému a nestabilnímu počasí v Itálii se snímek natáčel skoro rok.

Originální trailer filmu Přijde září / Come September
Dekameron (Il Decameron) (pátek 18. 3., ČT art, 22.50 - 00.40)

Plakát filmu Dekameron / Il Decameron
© Pinterest
Svým způsobem legendární italsko-francouzsko-německé komediální drama z počátku sedmdesátých let je tak osobité a náročné na sledování, že rozhodně neuspokojí každého. Režisér a scenárista Pier Paolo Pasolini v něm zadaptoval slavný román Giovanniho Boccaccia, jehož ducha sice zachoval, jinak se jím ale jen inspiroval, aby po svém zkarikoval ty nejnižší lidské pudy a neřesti. Opřít se mohl především o až realisticky špinavou, dekadentní a ne úplně příjemnou atmosféru, která skutečně evokuje období středověku. S ní pak souvisí i obsazení, které záměrně tvoří neherci, kteří jsou až na výjimky nepohlední, nepřitažliví a v tom úplně původním slova smyslu obyčejní. Nechybí ani provokativní erotické scény, pro něž ale platí, že nejsou nijak vzrušující a naopak mnohdy působí odpudivě. Epizodické schéma celého příběhu nikoho nepřekvapí, protože přejímá strukturu románu, jen ho neuvádí do žádného rámce a pravděpodobně záměrně vypadá zcela náhodně. Svérázná adaptace povinné četby.  

Zajímavost: Jde o první snímek z autorovy tzv. Trilogie života.

Originální trailer filmu Dekameron / Il Decameron
Escobar (Loving Pablo) (sobota 19. 3., ČT2, 22.45 - 00.45)

Český plakát filmu Escobar / Loving Pablo
© Facebook tvůrce
Pět let staré španělsko-bulharské kriminální drama vychází ze vzpomínkového románu Virginie Vallejo. Režisér a scenárista Fernando León de Aranoa ho ale v rámci snesitelnosti a srozumitelnosti zjednodušil, pár epizod vynechal a zredukoval i počet klíčových postav. Spolehl se při tom na hutnou atmosféru, exotické lokace a atraktivní příběh. Je nicméně znát, že událostí v životě jednoho z nejslavnějších narkobaronů bylo dost a dost a do dvouhodinové stopáže se jich pokusil dostat co nejvíc, což má za následek, že někdy snímek působí překotně a chaoticky, navíc mu chybí jakýkoli silnější a výraznější moment. Na lehkém nadprůměru ho tak drží obsazení, v němž excelují Javier Bardem a Penélope Cruz, kteří si chemii ze skutečného života přenesli i na plátno, vedle nich pak nejvíc upoutá výborný, ale upozaděný Peter Sarsgaard. Solidní jednohubka, o níž se více dozvíte z naší recenze

Zajímavost: Bardem kvůli roli přibral dvanáct kilogramů a nechal si narůst delší vlasy a chlupy v nose.

Český trailer filmu Escobar / Loving Pablo
Podivná tajemství (Divine Secrets of the Ya-Ya Sisterhood) (neděle 20. 3., Nova Cinema, 17.45 - 20.00 / úterý 22. 3., 12.25 - 14.40 / čtvrtek 24. 3., 09.15 - 11.35)

Plakát filmu Podivná tajemství / Divine Secrets of the Ya-Ya Sisterhood
© IMDb
Přesně dvě dekády staré komediální drama je v tuzemsku známé naprosto minimálně a hodnoceno ryze průměrně, na zahraničních databázích je na tom o dost lépe. Tehdy debutující režisérka a scenáristka Callie Khouri v něm adaptovala román Rebeccy Wells a spolehla se na naprostou diváckou jistotu v podobě otřepaného a klišovitého, pořád ale atraktivního příběhu o komplikovaných rodinných vztazích, které se v tomto případě odehrávají takřka výhradně jen mezi ženami, takže i divačky budou tolerantnější, protože pro mužského diváka můžou postavy působit nesympaticky, hystericky a evokovat ty nejhorší pocity z toho, když se sejde více žen. Problémem je i to, že tematika, jakkoli zajímavá, nedokáže utáhnout celovečerní stopáž, proto se autorka uchyluje k trochu delším záběrům a více dialogům, které nemají moc svižné tempo. Opřít se ale může o solidní atmosféru, příjemnou vizuální stránku a výborné obsazení, v němž se sešli Sandra BullockEllen BurstynFionnula FlanaganAshley JuddMaggie Smith nebo James Garner. Opravdu škoda, že chybí výraznější a silnější emocionální scény. Tip, na který za chvilku zapomenete.   

Zajímavost: Jednou z producentek filmu je i Bette Midler.

Originální trailer filmu Podivná tajemství / Divine Secrets of the Ya-Ya Sisterhood
Ať žije Django! (Preparati la bara!) (neděle 20. 3., ČT2, 20.00 - 21.35)

Plakát filmu Ať žije Django! / Preparati la bara!
© Radio Times
Italský western z druhé poloviny šedesátých let je asi jediným snesitelným sequelem v celé sáze o Djangovi. Režisér a spoluscenárista Ferdinando Baldi v něm toho moc neřešil a spolehl se na přímočarý, avšak mnohdy nelogický příběh, překvapivě velké množství dialogů a částečný nadhled, s nímíž souvisí několik rádoby vtipných epizodních postaviček. Naštěstí zvolil svižné tempo, v němž není moc prostoru zabývat se nedokonalostmi, hutnější atmosféru, vynikající hudební doprovod a střídmou stopáž, ve které se  dostane jen na to nejpodstatnější. Nechybí ani několik velmi povedených a leckdy značně brutálních akčních scén, z nichž vynikají hned ta úvodní a následně závěrečná. Titulní roli ztvárnil drsný a charismatický Terence Hill, který prokázal, že zvládal i náročnější a seriózní úlohy, záporáky si pak zahráli Horst Frank a George Eastman. Zapomenutá a ne úplně dotažená záležitost.

Zajímavost: Slavná píseň Crazy skupiny Gnarls Barkley vysamplovala část soundtracku z tohoto filmu.

Originální trailer filmu Ať žije Django! / Preparati la bara!
Diagnóza: Šampión (Concussion) (neděle 20. 3., Nova Cinema, 20.00 - 22.20 / pondělí 21. 3., 15.15 - 17.35 / středa 23. 3., 11.10 - 13.30)

Plakát filmu Diagnóza: Šampión / Concussion
© IMDb
Sportovní drama se před sedmi lety do tuzemských kin nedostalo a skončilo jen na domácích nosičích. A je to asi dobře, protože režisér a scenárista Peter Landesman po celou dobu nedokáže diváka upoutat nějakou výraznější a emočně silnější scénou a spoléhá se spíš na sice atraktivní, ale předvídatelný příběh, v němž je od prvních minut jasné, jakým směrem se bude ubírat dál. Celkově pak působí akademicky vykalkulovaně a drží se zbytečně při zemi. Rozhodně ale nad ním nejde mávnout rukou, protože má svižné tempo, řeší zajímavou problematiku, o níž se moc nemluví a disponuje výtečnou atmosférou a spolehlivou hudbou Jamese Newtona Howarda. V hlavní roli exceluje umírněný Will Smith, který tu hraje něco trochu jiného, než jsou od něj diváci zvyklí, zdatně mu pak sekundují především Alec Baldwin a Gugu Mbatha-Raw, dále se pak objeví třeba Albert Brooks nebo David Morse. Nevýrazný a až moc klišovitý tip.  

Zajímavost: Film vychází z novinového článku, který v roce 2009 vyšel v časopisu GQ.

Oficiální trailer filmu Diagnóza: Šampion / Concussion
Černý prapor (neděle 20. 3., ČT art, 20.15 - 21.40)

Plakát filmu  / Černý prapor
© Terryhoponozky
Na československé drama z konce padesátých let se dnes už zapomnělo, moc se nepřipomíná a význam má už spíše z historických důvodů. Režírující Vladimír Čech v něm ve své době natočil snímek, který se jednoznačně vyjímal tematikou i exotickým prostředím. Upoutá v něm opravdu velmi hutnou atmosférou neprostupné džungle, která byla natočena na Slovensku (!) a solidní vizuální stránkou neakčních scén, která je vskutku výborně komponována. Zcela záměrně pak nechává postavy mluvit několika jazyky, aniž by jejich dialogy doplnil titulky, čímž děj dělá o něco drsnějším. Vysoce problematické, avšak dobově poplatné je ideologické vyznění, v němž je cizinecká legie zobrazena jako spolek lupičů a nemorálních lidí a některé události jsou lživě překroucené, směšně pak působí i akční scény, které lze posuzovat opravdu jen z hlediska jakéhosi vývoje kinematografie a dobových podmínek, protože dnes absolutně neobstojí. Jak už to u podobných počinů bylo, dost toho zachraňuje herecké obsazení, v němž se objeví Jaroslav MarešFrantišek PeterkaGünther Simon nebo Ladislav Chudík. Tip, který ve výpovědní hodnotě nelze brát úplně vážně.  

Zajímavost: Vojáci z legie měli oblečené německé uniformy, vzhledem k tomu, že je snímek černobílý, to nikdo nepoznal.

Ukázka z filmu Černý prapor
Kdekoli, jen ne tady (Anywhere But Here) (úterý 22. 3., Prima Max, 15.30 - 17.55)

Plakát filmu Kdekoli, jen ne tady / Anywhere But Here
© SAPO Mag
Komediální drama z konce devadesátých let není vůbec ničím výjimečné a nijak výrazné, přesto patří k těm, jejichž zhlédnutí neurazí a nedá se o něm napsat nic vysloveně negativního. Podíl na tom má i režírující Wayne Wang, který od počátku nastoluje relativně pohodovou atmosféru, svižné tempo a důraz klade na dialogy mezi dvěma hlavními postavami, které jsou vesměs uvěřitelné, jen je jich postupem času až moc. Naštěstí si dal záležet i na vizuální stránce, která je nádherná, což je dáno spolehlivou kamerou Rogera Deakinse a vše doplnil hudbou Dannyho Elfmana. Ústřední role bravurně sehráli Susan Sarandon a tehdy ještě ne tak slavná Natalie Portman, která ale se svou zkušenější kolegyní bez problémů udržela krok. Jen je škoda, že po celou dobu nedokáže tvůrce úplně strhnout a dodat jedinou výraznější a zapamatovatelnější scénu. Oddechovka na úterní odpoledne.

Zajímavost: Snímek je adaptací románu Mony Simpson.

Originální trailer filmu Kdekoli, jen ne tady / Anywhere But Here
Rekonstrukce okupace (úterý 22. 3., ČT2, 21.45 - 23.25 / středa 23. 3., 16.50 - 18.25)

Plakát filmu  / Rekonstrukce okupace
© cesky.radio.cz
Koncem srpna loňského roku se v menších kinech objevil tuzemský dokument, který je bohužel po osmi měsících aktuálnější, než by kdo čekal. Režisér a scenárista Jan Šikl v něm láká především na zajímavý koncept spočívající v tom, že při dlouholetém pátrání v archivech našel mnoho hodin záběrů ze sovětské okupace v srpnu 1968, které se nikdy nikde neobjevily a mnohdy byly natočeny naprostými amatéry, mají ale úplně stejnou sílu jako ty stokrát viděné. Při rekonstrukci těchto záběrů začal pátrat po některých účastnících, kteří se na nich objevují, což ho možná nezáměrně dovedlo až k tomu, že dokument je částečně reflexí toho, jak se jedna ze zásadních událostí tuzemských dějin podepsala na jednotlivých aktérech a celé generaci. Škoda, že tvůrce nedokázal snímek trochu více vygradovat a někdy až moc upozorňuje na svou přítomnost, což může diváckou pozornost zbytečně rozptylovat. Silně aktuální tip.

Zajímavost: V archivech našel tvůrce skoro tři a půl hodiny profesionálně natočeného materiálu.

Originální trailer filmu Rekonstrukce okupace

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 18. týden
Kinopremiéry: Sloní muž našel v tarotu recept na štěstí První květnové premiéry jsou především ve znamení zábavné akční podívané Kaskadér, která sice nebude bořit žebříčky návštěvnosti, milovníky filmařiny by ale měla uspokojit. Po letech se do kin vrací také oceňovaný... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 17. týden
Top 20 ČR: Brouček stoupá na vrchol Domácí komedie Prázdniny s Broučkem si po minulém týdnu, kdy se musela sklonit před animákem Jak zachránit draka, bere uzmuté první místo. čtěte zde
Vydáno: 30.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 17. víkend
Box office: U pokladen skórovali Rivalové Dospělácké drama Rivalové se Zendayou zasazené do tenisového prostředí skórovalo u pokladen kin a patří mu první místo amerického žebříčku Box office. čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Lesní vrah 5/10
Recenze: Český film Lesní vrah nahlíží do prázdnoty existence mladého zabijáka Snímek režiséra Radima Špačka se zabývá postavou Viktora Kalivody, jenž v roce 2005 zastřelil tři lidi a vysloužil si přezdívku „Lesní vrah“. Film seznamuje diváky s událostmi v posledním roce před Viktorovým zatčením. čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
1
TV tipy: 26. 4. 2024 - 2. 5. 2024
TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi Drtivou většinu z aktuální televizní nabídky tvoří snímky u nás zapomenuté, prakticky neznámé a jen těžko sehnatelné. Nejatraktivnějším tipem je nicméně premiéra prequelu ságy Kingsman s podtitulem První mise. čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Sci-fi Duna: Část druhá láká na příběh mesiáše i na jízdu na pouštních červech (01.03.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Manželé Stodolovi zavalila Duna (28.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Přátelé z dovolené mají těžký život a tvoří řetěz bláznů (26.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Rok 2023 ve znamení neúspěšných komiksových filmů. Je jejich pád nevyhnutelný? (20.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: 28 dní s Benedettou a rok se Salingerem (12.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Jeden gól stačí Ferrarimu k zásahu štěstím (03.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Ferrari (24.10.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Vymítač ďábla: Znamení víry (15.10.2023 13:30 v Recenze | Premiéry)
- Téma: Série Vymítač ďábla seřazená od nejhoršího dílu po nejlepší (15.10.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Citlivý vymítač ďábla hledá znamení víry (11.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Velký souboj s kořistí skončil jako jedno velké nic (15.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Teaser: Ferrari (30.08.2023 18:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Blue Beetle představuje málo známého komiksového latino hrdinu (22.08.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Sommersby se vrátil kolem půlnoci a zatančil si tanec v temnotách (18.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: 10 nejlepších rolí Roberta De Nira (17.08.2023 16:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu