Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 28. 1. 2022 - 3. 2. 2022

TV tipy: Flámující Birdman získává nejvyšší poctu

Vydáno: 28.01.2022 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: Wallpaper Abyss - Alpha Coders

Přelom ledna a února je letos v televizích spíše ve znamení často neprávem opomíjených, méně vysílaných a známých filmů. Premiérou týdne je ovšem svérázné oscarové drama Birdman, které ale divákům nejde moc naproti.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Jackass 3 (Jackass 3D) (pátek 28. 1., Paramount Network, 22.10 - 00.10)

Plakát filmu Jackass 3 / Jackass 3D
© Amazon.com
Třetí díl relativně oblíbené komediální série vznikl před dvanácti lety, nic nového se od něj ale očekávat nedá. Jediná změna je snad jen ta, že režírující Jeff Tremaine trochu upozadil fekální humor a tělesných tekutin a opravdu obhroublých vtipů je tu o něco méně a naopak povedených zpomalovaček o něco více. Jinak se znovu spolehl na naprosto šílené situace, které jdou do totálního absurdna, pohodovou atmosféru, z níž je znát obrovský nadhled, svižné tempo a střídmou stopáž, která ale i tak v závěru působí malinko přetaženě. O příběhu opět nemá smysl jakkoli polemizovat, protože vše je jen sledem různě bizarních scének, jejichž pointa je mnohdy nečekaná a leckdy zároveň střílí úplně mimo. Pozitivem pro fanoušky budiž to, že se sešla celá parta v čele s Johnnym Knoxvillem. Těžce nekorektní a ujetá zábava na konec pracovního týdne.  

Zajímavost: Při scéně s létajícím dildem si Knoxville vyrazil zub.

Originální trailer filmu Jackass 3 / Jackass 3D
Nejvyšší pocta (The Last Full Measure) (sobota 29. 1., Nova Cinema, 20.00 - 22.20)

Český plakát filmu Nejvyšší pocta / The Last Full Measure
© smsticket
Před dvěma lety se i do našich kin dostalo trochu nenápadné válečné drama, kterému by to o něco více slušelo na videu. Režisér a scenárista Todd Robinson v něm nepřináší nic nového a rozhodně nikoho nepřekvapí, protože se soustředí na sice atraktivní, ale značně tuctový a předvídatelný příběh vycházející ze skutečné události. Naštěstí se mohl opřít o solidní atmosféru a slušné akční scény, kterých tedy není moc. Největším trumfem nicméně zůstává obsazení, v němž hlavní roli ztvárnil Sebastian Stan, kterého ale výrazně zastiňují třeba Christopher PlummerWilliam HurtEd HarrisSamuel L. JacksonBradley Whitford nebo Peter Fonda. Škoda, že dialogové scény jsou místy nezáživné a přespříliš dlouhé a také toho, že se tvůrce nevyhýbá nepříjemnému patosu a v závěru se uchyluje k prvoplánovému dojímání. Nevýrazná žánrovka na víkendový večer.   

Zajímavost: Bitva o Xa Cam My je považována za jednu z nejkatastrofičtějších ve vietnamské válce.

Český trailer filmu Nejvyšší pocta / The Last Full Measure
Birdman (Birdman or (the Unexpected Virtue of Ignorance)) (sobota 29. 1., Paramount Network, 20.00 - 22.20 / neděle 30. 1., 22.00 - 00.20)

Český plakát filmu Birdman / Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)
© Facebook tvůrce
Osm let staré komediální drama je dost svérázné a rozhodně není pro každého. Oscarem oceněný režisér a spoluscenárista Alejandro González Iñárritu v něm tak trochu ironizuje současnou masovou kulturu a směřování Hollywoodu, navíc má všechno dokonale promyšlené. Zvolil při tom formu zdánlivě jednoho dlouhého záběru, která prohlubuje celkový dojem, naprosto dokonale propojuje divadelní svět s tím filmovým a přechody mezi jednotlivými prostředími jsou zcela přirozené a nápadité. Tomu pomáhá i nádherná a oscarová kamera Emmanuela Lubezkého, kterému se podařilo zachytit komornost divadelního prostředí, jemuž ale dodal filmový rozměr. Vysloveně potěšující je kousavá satira a ironický humor, jichž tu ale mohlo být o něco víc. V titulní roli exceluje na Oscara nominovaný Michael Keaton, jenž tu naráží na svou vlastní kariéru, vedle něj se pak objeví taktéž nominovaní Edward Norton a Emma Stone, nechybí ale ani Naomi Watts nebo Zach Galifianakis. Poměrně originální počin, jemuž je ale potřeba jít trochu naproti, což potvrdí i naše recenze.

Zajímavost: Za celou stopáž je viditelných jen šestnáct střihů, skutečný počet ale tvůrci nikdy neprozradili.

Oficiální český trailer filmu Birdman / Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)
Jubilee (Jubilee) (sobota 29. 1., ČT art, 22.15 - 23.55)

Plakát filmu Jubilee / Jubilee
© The Movie Database
Britské hudební drama z druhé poloviny sedmdesátých let je v tuzemsku takřka neznámé a je dost možné, že si odbude svou televizní premiéru. A ono se není co divit, protože režisér a scenárista Derek Jarman v něm natočil hodně bizarní, nedivácký a náročný počin, který vyžaduje znalého, nebo alespoň tolerantního diváka. Spoléhal v něm jen a pouze na oslavu punku a snaží se šokovat určitou mírou záměrné ošklivosti, sarkasmu a porušování všech pravidel, zároveň se ale nebojí kritizovat samotný punk a jeho proměnu v komerční subžánr. O celistvém příběhu tedy nemůže být řeč, protože snímek je sestaven z několika epizod, které propojují jen syrová punková hudba a různé bizarní výjevy. V zajímavém obsazení se sešli třeba JordanIan CharlesonJenny RunacreNell CampbellAdam Ant nebo Toyah Willcox. Extrémně divný tip, který jedny pobaví a potěší, druhé ale naprosto znechutí.

Zajímavost: Módní navrhářka Vivienne Westwood se proti snímku hlasitě ohradila a tvrdila, že je nudný a zcela dezinterpretuje celkovou punkovou komunitu.

Originální trailer filmu Jubilee / Jubilee
Climax (Climax) (sobota 29. 1., Paramount Network, 22.20 - 00.25 / pondělí 31. 1., 00.20 - 02.30)

Český plakát filmu Climax / Climax
© Facebook tvůrce
Taktéž francouzské drama, které se před čtyřmi lety objevilo i ve zdejších klubových kinech, není pro každého a potřebuje diváka otevřeného všemu a nejlépe i toho, který má zkušenost s jeho tvůrcem. Tím je režisér a scenárista Gaspar Noé, který mnohé naznačí už úvodní taneční scénou, která má výtečnou choreografii, je perfektně zvládnutá, zároveň ale dost hypnotická a působivá, až je to nepříjemné. To se ostatně dá říct o celém filmu, který testuje diváckou výdrž, exhibuje fantastickou kamerou, zvláštním epileptickým střihem, specifickým hudebním doprovodem a záměrně rezignuje na děj, který neexistuje. Vizuálně vše ladí do roztodivných barev a velmi snadno tak navozuje pocit drogové extáze a nekonečného tripu, který nedává smysl. V obsazení, které v tomto případě není až tak důležité, je jedinou povědomější tváří Sofia Boutella. O tipu pro všechny, kterým nevadí experimentální a tak trochu do sebe zahleděné filmy, se více dozvíte z naší recenze.

Zajímavost: Film se natáčel pouhých pět dní a dostříhán byl den před premiérou. 

Český trailer filmu Climax / Climax
Flám (neděle 30. 1., ČT art, 20.15 - 21.35)

Plakát filmu  / Flám
© Terryhoponozky
Československá komedie z druhé poloviny šedesátých let je dnes skoro zapomenutá a moc se nepřipomíná. Režírující Miroslav Hubáček se v ní pokouší vézt na vlně tehdy probíhající Československé nové vlny, ale daří se mu to jen částečně. Vyniká rozhodně skvělou dobovou atmosférou, která má určitého ducha, nechybí jí potřebná nostalgie a trochu melancholie a zachycuje obyčejný život v tom nejlepším slova smyslu. Výborné jsou také dialogy, které jsou vesměs precizně vypointované, příjemně sebeironické, odposlouchané a naprosto přirozené, taktéž některé jednotlivé scény pobaví a splní svůj účel. Za zmínku pak stojí i hudební doprovod tehdy začínající kapely Olympic v původní sestavě. Jako celek ovšem snímek nefunguje, protože má dost pomalé tempo, děj je hodně plytký a přes krátkou stopáž se nelze ubránit dojmu, že jde o zbytečně protahovanou bakalářskou povídku. V hlavní roli exceluje Miloš Kopecký, jemuž sekundují kupříkladu Vlasta MatulováJana HlaváčováOlga SchoberováVladimír Menšík nebo Jiří Menzel. Raritní záležitost.  

Zajímavost: Kopecký nebyl s původním scénářem úplně spokojen, proto k němu přizval Jiřího Muchu, který vypiloval dialogy.

Ukázka z filmu Flám
Tri dcéry (pondělí 31. 1., ČT art, 23.30 - 01.05)

Plakát filmu  / Tri dcéry
© CSFD
Na československé drama z druhé poloviny šedesátých let se také zapomnělo, což je obrovská škoda. Režírující Štefan Uher v něm precizně skloubil dvě linie a nebál se otevřené kritiky nejen tehdejšího režimu, ale také dogmatismu katolické církve. Nejprve uhrane výtečnou dobovou atmosférou temných padesátých let a komorním příběhem otce a tří dcer, který evokuje sociální drama, postupem času ale přechází ve společenskou satiru a střet dvou světů, ani jednomu z nich ale nestraní. Vše ještě dotváří potemnělou a neveselou hudbou a nádhernou kamerou, která si libuje v zabírání různých klášterních zákoutí. Unikátní je i ve vyvážení poetičnosti, která zaujme náročnějšího diváka a již zmíněné příběhové satiře, která je určena i tomu méně náročnému. Pozitivní je, že ani jeden z nich se necítí nijak ošizen nebo neuspokojen. Výborným dojmům dopomáhá i obsazení méně známými herci, mezi nimiž jsou Jozef ČiernyIvan RajniakDušan BlaškovičMilan Fiabáne nebo Viktor Blaho. Neprávem opomíjený počin.

Zajímavost: Úvod snímku je natočen v dnes už neexistující obci Doupov.

Televizní spot filmu Tri dcéry
Lék (The Cure) (úterý 1. 2., Prima Max, 15.55 - 18.05 / středa 2. 2., 11.20 - 13.20)

Plakát filmu Lék / The Cure
© IMDb
Drama z poloviny devadesátých let v tuzemsku tolik známé není a žádnou oficiální cestou se nedá sehnat. Rozhodně je to škoda, protože je ukázkou toho, že film o AIDS se dá natočit i trochu jinak než jen sentimentálně. Režírující Peter Horton v něm vsadil na dětský pohled na celou problematiku, což se ukázalo jako naprosto klíčové, protože díky tomu má závažná tematika relativně optimistické vyznění a celým snímkem se vine záblesk naděje. Samotný příběh pak sice není úplně překvapivý a nevyhne se určité melancholii a smutku, je ale zpracován velmi citlivě a v rámci možností se nevyhýbá ani humoru, který je velmi decentní a jemný, zároveň ale roztomile dětsky naivní. Naprosto trefné pak je pomalejší tempo, které dává prostor k pochopení postav a soucítění s nimi, stopáž je naštěstí střídmá, tudíž žádná scéna není zbytečně protahovaná. Titulní role skvěle zahráli Brad Renfro a Joseph Mazzello, kterým z dospělých herců bravurně sekundovala především Annabella Sciorra. Občas sice výsledek působí trochu vykalkulovaně a sentimentu je o něco víc, než by bylo záhodno, to ale příliš nevadí. Další neznámý tip.

Zajímavost: Jde o poslední snímek z produkce studia Island World.

Originální trailer filmu Lék / The Cure
Potomek (The Prodigy) (středa 2. 2., Prima Max, 22.25 - 00.25 / pátek 4. 2., 00.40 - 02.30)

Český plakát filmu Potomek / The Prodigy
© Facebook tvůrce
Ačkoli se skoro přesně před třemi lety objevil americko-hongkongský horor i v našich kinech, na menší obrazovce mu je přece jen o něco lépe. Režírující Nicholas McCarthy v něm trochu překvapí tím, že tuctovou zápletku oživuje tematikou reinkarnace a rezignuje na démony posedlé děti, což ale nic nemění na tom, že je příběh vesměs předvídatelný a plný klišé. Naštěstí se mu ale daří udržovat hutnou atmosféru, napětí a velmi dobře zvládá i lekačky, s nimiž pracuje v rámci žánru neobvykle, potěší i poměrně nekompromisním závěrem. Taktéž tempo je příjemně svižné a stopáž střídmá, takže není příliš prostoru na hluchá místa, což je u hororového žánru jedině dobře. Jackson Robert Scott jakožto hlavní dětský herec je snesitelný a nepřehrává, z dospělých pak zaujmou zejména Taylor SchillingPeter Mooney a Colm Feore. Nikterak originální a výrazná, leč solidní žánrovka, což se vždy počítá. 

Zajímavost: Postava hlavního dětského hrdiny má tzv. heterochromii - rozdíl ve zbarvení očí.

Český trailer filmu Potomek / The Prodigy
Zrodila se Astrid (Unga Astrid) (čtvrtek 3. 2., ČT art, 20.15 - 22.15)

Plakát filmu Zrodila se Astrid / Unga Astrid
© CSFD
Čtyři roky staré švédsko-dánsko-německé drama, které je v našich končinách známé jen velmi málo, trochu klame tělem a nepřipraveného diváka může zklamat. Režisérka a spoluscenáristka Pernille Fischer Christensen se v něm totiž věnuje jen určité etapě ze života spisovatelky Astrid Lindgren, kdy ještě nebyla slavná. Nespoléhá tak na klasická schémata životopisných dramat, ale snaží se spíš o osobní a intimní příběh dívky/ženy, která předběhla svou dobu a snažila se o rovnoprávnost a emancipaci. A poměrně se jí to daří, protože osudy hlavní hrdinky mají svou sílu, jsou zachyceny dost citlivě a lidsky. K tomu pak přidala i překvapivě depresivní atmosféru, krásnou kameru a trochu netradiční vizuální stránku, která sestává z hodně zajímavých obrazových kompozic. Titulní roli ztvárnila velmi dobrá Alba August, kterou doplňují kupříkladu Trine DyrholmHenrik RafaelsenMaria Bonnevie nebo Magnus Krepper. Kdyby první třetina byla o něco svižnější a ne tak utahaná a stopáž o chloupek kratší, byly by výsledné dojmy asi o něco lepší. Další z méně známých tipů.

Zajímavost: Celý projekt začal poté, co si režisérka přečetla článek o mládí Lindgren.

Oficiální americký trailer filmu Zrodila se Astrid / Unga Astrid 

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 3. 5. 2024 - 9. 5. 2024
TV tipy: Damien na Chesilské pláži snědl Bobovy burgery a našel lásku nebeskou V aktuálním týdnu je televizní nabídka poměrně střídmá a opět spoléhá na jistotu v podobě osvědčených repríz. V našem výběru tak nejvíce zaujme pokračování hororu Přichází satan! a pár téměř zapomenutých počinů.... čtěte zde
Vydáno: 03.05.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 18. týden
Kinopremiéry: Sloní muž našel v tarotu recept na štěstí První květnové premiéry jsou především ve znamení zábavné akční podívané Kaskadér, která sice nebude bořit žebříčky návštěvnosti, milovníky filmařiny by ale měla uspokojit. Po letech se do kin vrací také oceňovaný... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 17. týden
Top 20 ČR: Brouček stoupá na vrchol Domácí komedie Prázdniny s Broučkem si po minulém týdnu, kdy se musela sklonit před animákem Jak zachránit draka, bere uzmuté první místo. čtěte zde
Vydáno: 30.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 17. víkend
Box office: U pokladen skórovali Rivalové Dospělácké drama Rivalové se Zendayou zasazené do tenisového prostředí skórovalo u pokladen kin a patří mu první místo amerického žebříčku Box office. čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Lesní vrah 5/10
Recenze: Český film Lesní vrah nahlíží do prázdnoty existence mladého zabijáka Snímek režiséra Radima Špačka se zabývá postavou Viktora Kalivody, jenž v roce 2005 zastřelil tři lidi a vysloužil si přezdívku „Lesní vrah“. Film seznamuje diváky s událostmi v posledním roce před Viktorovým zatčením. čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
1
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském (29.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Teaser: Kinds of Kindness (27.03.2024 17:00 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny (27.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Beetlejuice Beetlejuice se předvádí první ukázkou (22.03.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Rebel Moon: Druhá část – Jizvonoška (19.03.2024 08:30 v Novinky | Trailery)
- Oscar 2024: filmem roku je Oppenheimer (11.03.2024 07:07 v Novinky | Zprávy)
- Iñárritu a Cruise poprvé spolu (23.02.2024 09:32 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Akční komedie Argylle: Tajný agent je nejslabším filmem Matthewa Vaughna (05.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Provokativní Chudáčci vás nenechají vydechnout aneb nejpodivnější filmový trip všech dob! (25.01.2024 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Chudáček Karlos je malířem jejího těla (24.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Zemřela Jana Hlaváčová (14.01.2024 12:46 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: 28 dní s Benedettou a rok se Salingerem (12.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zlatý glóbus vyhráli Oppenheimer a Chudáčci (08.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Zlá krev: Capote vs labutě (04.01.2024 19:00 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu