Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Top 10: komerčně nejúspěšnější filmy 80. let

Top 10: komerčně nejúspěšnější filmy 80. let

Vydáno: 03.08.2019 16:00 v sekci Články | Publicistika - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

V 80. letech vznikla celá řada filmů, které si rádi pustíme i dnes - filmy, z jejichž kouzla nic nezmizelo. Pojďme si připomenout desítku těch komerčně nejúspěšnějších v tomto období.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Každý rok představuje film, který v amerických kinech utržil nejvíce.

1. Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy (1981)

Harrison Ford, Karen Allen ve filmu Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy / Raiders of the Lost Ark12. června 1981 započali definitivně 80. léta pánové Steven SpielbergLawrence KasdanGeorge LucasPhilip Kaufman a Frank Marshall. Film vznikl díky Lucasově touze natočit moderní verzi obrázkových rodokapsů s dobrodružnou tématikou, jaké vznikaly ve 30. a 40. letech. Námět napsali Lucas a Kaufman. Scénář napsal Kasdan a film podle něj natočil Spielberg. Produkoval ho Marshall. Rozpočet filmu činil 18 milionů dolarů, což v tehdejší době rozhodně nebylo málo. Ochotu film financovat projevil jen Paramount. Nakonec se tento film stal komerčně nejúspěšnějším filmem roku 1981, když v amerických kinech utržil 212 milionů dolarů a dalších 142 pak ze světa. Možná, že to v době premiéry ještě nikdo netušil, ale vzniklo přelomové dílo akčně-dobrodružného žánru, které stanovilo standard toho, jak má takový film vypadat. Film měl natolik obrovský úspěch, že následovala další dvě pokračování, která Spielberg natočil ještě v 80. letech a pak - o mnoho let později - přišla ještě čtyřka a následovat by měla i pětka. Byl to samozřejmě také film, který katapultoval k hvězdným výšinám Indyho představitele Harrisona Forda. Samozřejmě ikonickou je i hudební složka dvorního Spielbergova hudebního skladatele Johna Williamse

Originální trailer filmu Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy
2. E.T. - Mimozemšťan (1982)

Henry Thomas ve filmu E.T. - Mimozemšťan / E.T.: The Extra-TerrestrialO rok později, 11. června 1982 mělo premiéru přelomové sci-fi E.T. - Mimozemšťan, které Spielberg natočil podle scénáře tehdejší manželky Harrisona Forda Melissy Mathison. Film produkovali Spielberg a Kathleen Kennedy. Jeho rozpočet byl pouhých 10,5 milionu. E.T. měl v kinech po celém světě obrovský divácký úspěch a šlo o komerčně nejúspěšnější film roku 1982 a až do premiéry Jurského parku také vedl žebříček komerčně nejúspěšnějších filmů všech dob. Kdybychom jeho tržby jen z amerických kin přepočítali na dnešní peníze, pak by činily 1,2 miliardy. Z dětské herečky Drew Barrymore se později stala hvězda, zatímco Henry Thomas se hvězdou první velikosti nikdy nestal. Spielbergova firma Amblin má ve svém logu slavný záběr právě z E.T., kdy mimozemšťan vznese kolo nad zem a přelítává nad hlavami jejich pronásledovatelů před siluetou měsíce. 

Originální trailer filmu  E.T. - Mimozemšťan
3. Star Wars: Epizoda VI - Návrat Jediho (1983)

Mark Hamill ve filmu Star Wars: Epizoda VI - Návrat Jediho / Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi25. května měl premiéru závěrečný díl Star Wars trilogie s podtitulem Návrat Jediho, který se stal komerčně nejúspěšnějším filmem roku 1983. Podle scénáře Lawrence Kasdana a George Lucase ho natočil Richard Marquand poté, co několik režisérů možnost režírovat odmítlo (byl mezi nimi i David Lynch). Jeho rozpočet se vyšplhal na 32,5 milionu dolarů, ale náklady se bohatě vrátily, neboť film celosvětově vydělal 475 milionů. Tímto dílem se skončila sága, kterou George Lucas započal v roce 1977 a uzavřely se v nich - na mnoho let - osudy postav Luka Skywalkera (Mark Hamill), princezny Lei (Carrie Fisher) a Hana Sola (Ford). 

Originální trailer filmu Star Wars: Epizoda VI - Návrat Jediho
4. Policajt v Beverly Hills (1984)

Eddie Murphy ve filmu Policajt v Beverly Hills / Beverly Hills CopKomerčně nejúspěšnějším filmem roku se stala akční komedie Policajt v Beverly Hills, kterou podle scénáře Daniela Petrieho, Jr. natočil Martin Brest. Film produkovali Don Simpson a Jerry Bruckheimer. Jeho rozpočet byl poměrně skromný - 15 milionů. V Americe se film dočkal obrovského diváckého úspěchu a vydělal zde cca 235 milionů. Film nastartoval hvězdnou kariéru hlavního představitele Eddieho Murphyho, který ale úspěch svěho prvního Policajta v Beverly Hills už nikdy nezopakoval ani nepřekonal. Film také proslavila ústřední melodie a hudební motiv "Axel F.", který složil Harold Faltermeyer

Originální trailer filmu Policajt v Beverly Hills 
5. Návrat do budoucnosti (1985)

Michael J. Fox ve filmu Návrat do budoucnosti / Back to the FutureNejvětším hitem roku 1985 se stala sci-fi komedie Návrat do budoucnosti, kterou za pouhých 19 milionů natočil Robert Zemeckis podle scénáře, který s ním napsal Bob Gale. Film produkovala Spielbergova produkční firma Amblin, zatímco studio Universal bylo distributorem. Film vznikl z Galeova nápadu, který spočíval ve zvědavosti, zda by si rozuměl se svým otcem, kdyby spolu chodili na střední školu. Hlavního hrdinu, studenta Martyho McFlye hrál Michael J. Fox, který nahradil původně obsazeného Erica Stoltze. Ten se pomocí stroje času, sportovního auta DeLorean, sestrojeným excentrickým vědcem doktorem Brownem (Christopher Lloyd) náhodou přesune v čase do roku 1955, kde málem překazí své zrození a k tomu ještě vynalezne Rock´n Roll. Návrat do budoucnosti měl premiéru 3. července 1985, v amerických kinech vydělal 210 milionů a 170 milionů vydělal ve zbytku světa. Další dva díly vznikly až v roce 1989. 

Originální trailer filmu Návrat do budoucnosti 
6. Top Gun (1986)

Tom Cruise, Kelly McGillis ve filmu Top Gun / Top Gun16. května 1986 mělo premiéru akční drama Top Gun inspirované tři roky starým novinovým článkem "Top Guns". Snímek natočil mladší bratr Ridleyho Scotta Tony v produkci Dona Simpsona a Jerryho Bruckheimera, kteří před dvěma roky zaskórovali s Policajtem v Beverly Hills. Top Gun se stal celosvětovým hitem s tržbami cca 357 milionů dolarů oproti 15milionovému rozpočtu. Z představitele hlavní role - pilota Petea "Mavericka" Mitchella Toma Cruise udělal film hvězdu první velikosti. Kromě něj se proslavila i píseň "Take My Breath Away" od Berlin, která získala Oscara. Na sequel jsme si museli počkat přes třicet let, ale příští rok se ho dočkáme. 

Originální trailer filmu Top Gun
7. Tři muži a nemluvně (1987)

Tom Selleck, Steve Guttenberg, Ted Danson ve filmu Tři muži a nemluvně / 3 Men and a BabyKomerčně nejúspěšnějším snímkem roku 1987 se překvapivě stala komedie Tři muži a nemluvně, což byl remake o dva roky starší stejnojmenné francouzské komedie. V americké verzi hrály trojici otců starajících se o malé dítě tehdejší hvězdy Ted DansonTom Selleck a Steve Guttenberg. Film režíroval star-trekovský herec Leonard Nimoy. Film s rozpočtem 11 milionů měl premiéru 25. listopadu 1987. V Americe utržil skoro 168 milionů, celosvětově pak vydělal skoro 300 milionů. 

Originální trailer filmu Tři muži a nemluvně

8. Rain Man (1988)

Dustin Hoffman, Tom Cruise ve filmu Rain Man / Rain ManKromě toho, že byl Rain Man největším kasovním trhákem roku 1988, byl i umělecky nejúspěšnějším filmem roku, když získal čtyři hlavní Oscary: nejlepší film, režie, scénář a herec v hlavní roli. Premiéru měl 16. prosince toho roku. Jeho rozpočet nebyl s 25 miliony zrovna nejmenší, jenže velké hvězdy v hlavních rolích se musely z něčeho zaplatit. Tom Cruise i Dustin Hoffman něco stáli. Nakonec se ale z tohoto filmu s netradičním námětem o sbližování dvou bratrů, kteří o sobě nevěděli a jeden z nich je autista, stal nečekaný divácký hit. Je to nejúspěšnější film režiséra Barryho Levinsona, který ho natočil podle scénáře dvojice Barry Morrow a Ronald Bass. Celosvětově film vydělal skoro 355 milionů. 

Originální trailer filmu Rain Man
9. Batman (1989)

Michael Keaton, Jack Nicholson ve filmu  / Batman23. června 1989 měl premiéru Batman režiséra Tima Burtona, který se stal americkým kasovním trhákem roku s tržbami 250 milionů. Rozpočet filmu byl přitom jen 35 milionů. Producenty filmu byla dvojice Jon Peters a Peter Guber, kteří byli také výkonnými producenty Rain Mana. Od úvodního filmového Batmana šlo o první moderní verzi filmu na motivy postav z DC komiksů a průkopnické dílo komiksového superhrdinského žánru. Do hlavních rolí byli obsazeni Michael Keaton (Bruce Wayne/Batman), Jack Nicholson (Jack Napier/Joker) a Kim Basinger (reportérka Vicki Vale). Zatímco obsazení Keatona provázely protesty fanoušků komiksu, Nicholson si díky své star power přišel díky procentům z tržeb na nejméně 60 milionů. Dnešními slovy by se Batman dal charakterizovat jako origin story ukazující, jak se z gangstera Jacka Napiera svrženého do obrovské nádrže s chemikáliemi stal šílený padouch Joker. Právě jednoznačný úspěch tohoto Batmana nastartoval vlnu dalších sequelů a budoucích rebootů a spin-offů, jak je známe dnes. 

Originální trailer filmu Batman
10. Sám doma (1990)

Macaulay Culkin, Joe Pesci, Daniel Stern ve filmu Sám doma / Home AloneRok 1990 patřil rodinné vánoční komedii Sám doma, která měla premiéru 16. listopadu. Podle scénáře Johna Hughese ji natočil Chris Columbus. Hughes byl i producentem filmu. Osmiletého Kevina (Macaulay Culkin) jeho rodiče zapomněli doma a on musí sám čelit dvěma nemotorným zlodějům (Joe Pesci a Daniel Stern). Jednoduchá zápletka a byl z toho hit jako hrom. Komedie vyrobená za 18 milionů vydělala v USA 285 milionů a dalších 191 pak ve zbytku světa. Zatímco Chris Columbus pak natočil ve své kariéře další hit v podobě prvního Harryho Pottera, Culkin už nikdy úspěch Sám doma ničím nepřekonal a jeho kouzlo dětského herce ho s příbývajícím věkem opustilo.

Originální trailer filmu Sám doma

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Pěkný přehled, jen tak dále! ... (Anonym, 05.08.2019 10:11) Reagovat

    Pěkný přehled, jen tak dále!

  • 80-te roky? Tak prečo sa potom začína rokom 198... (Anonym, 08.08.2019 11:25) Reagovat

    80-te roky? Tak prečo sa potom začína rokom 1981 a končí 1990, ale za to tu chýba rok 1980?

    • Re: 80-te roky? Tak prečo sa potom začína rokom 198... (V.L., 08.08.2019 12:32) Reagovat

      Ano, máte pravdu, ale snad to nebude mít na kvalitu výše citovaných snímků zásadní vliv :)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Lesní vrah 5/10
Recenze: Český film Lesní vrah nahlíží do prázdnoty existence mladého zabijáka Snímek režiséra Radima Špačka se zabývá postavou Viktora Kalivody, jenž v roce 2005 zastřelil tři lidi a vysloužil si přezdívku „Lesní vrah“. Film seznamuje diváky s událostmi v posledním roce před Viktorovým zatčením. čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 26. 4. 2024 - 2. 5. 2024
TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi Drtivou většinu z aktuální televizní nabídky tvoří snímky u nás zapomenuté, prakticky neznámé a jen těžko sehnatelné. Nejatraktivnějším tipem je nicméně premiéra prequelu ságy Kingsman s podtitulem První mise. čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem (17.04.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejočekávanější filmy roku 2024 (01.04.2024 12:30 v Články | Publicistika)
- Beetlejuice Beetlejuice se předvádí první ukázkou (22.03.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Iñárritu a Cruise poprvé spolu (23.02.2024 09:32 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Tim Burton natočí film o gigantické ženě (02.02.2024 14:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Rok 2023 ve znamení neúspěšných komiksových filmů. Je jejich pád nevyhnutelný? (20.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Veselé Vánoce přeje Filmserver (24.12.2023 07:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Fantasy muzikál Wonka hýří barvami, magií, čokoládou a optimismem (17.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Trailer: Policajt v Beverly Hills: Axel F (14.12.2023 14:53 v Novinky | Trailery)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu