Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 19. 10. 2018 - 25. 10. 2018

TV tipy: Kurt Cobain hledá hranice lásky a vstupuje do klubu poslední naděje

Vydáno: 19.10.2018 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Ani na konci října to v televizích není žádná sláva a stále hrají prim osvědčené reprízy. Diváky by nicméně mohly zaujmout dokument o Kurtu Cobainovi, oscarové drama Klub poslední naděje a první adaptace Nebezpečných známostí.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Malí válečníci (Small Soldiers) (sobota 20. 10., Nova Cinema, 15.55 - 17.50 / neděle 21. 10., 06.50 - 08.45 / úterý 23. 10., 05.35 - 07.30)

Plakát filmu Malí válečníci / Small SoldiersAkční dobrodružné sci-fi z konce devadesátých let je dnes trochu zapomenuté, což je škoda, i když nejde o žádný zázrak. Režírující Joe Dante si v něm na nic nehraje a servíruje přímočarou rodinnou zábavu, která ale potěší spíše menší diváky. Hlavně pro ně jsou určeny jednoduchý a předvídatelný příběh, svižné tempo a skoro neustálá akce, která má spád a náboj. Ti odrostlejší pak určitě ocení několik odkazů na mnohem slavnější válečné filmy, sofistikovaný černý humor a výborný soundtrack Jerryho Goldsmithe, který nápaditě variuje slavná témata z některých citovaných válečných snímků. V hlavních rolích se až na výjimku tehdy začínající Kirsten Dunst neobjeví nikdo známý, takže se částečně dostaví i pocit autenticity. Škoda jen, že to celé je hodně naivní, a že se tvůrci neodvážili trošku přitlačit a pokusit se o víc originality. Nenáročná zábava na sobotní odpoledne.

Zajímavost: Jde o vůbec první hraný film studia DreamWorks, který obdržel rating PG-13.

Originální trailer filmu Malí válečníci / Small Soldiers
Král Králů (sobota 20. 10., Prima, 16.45 - 18.55 / neděle 21. 10., Prima Max, 11.50 - 13.50)

Plakát filmu  / Král KrálůČeskoslovenská komedie z počátku šedesátých let nejvíc doplácí na svou nedotaženost, na druhou stranu je na svou dobu poměrně odvážná. Režírující Martin Frič se v ní pokusil o docela zajímavou a v rámci možností rýpavou satiru, která částečně kritizuje vládnoucí socialismus a srovnává ho s monarchií, což se mu podařilo tak nějak napůl. I on totiž musel přistoupit na kompromisy a některé úlitby tehdejší době jsou jasně viditelné a ona satira rozhodně není tak sžíravá, jak by asi měla být, potěší ale, že humor je po celou dobu inteligentní a nikdy nesklouzne k prvoplánovosti. Daní za to ale je, že příběh prakticky neexistuje, protože výsledek je sledem několika epizod, které jsou více, či méně vydařené a vtipné. Ve slabších chvílích tak snímku pomáhají především výborné kostýmy z dílny Ester Krumbachové a výtečné herecké výkony, které obstarávají mimo jiné Jiří SovákMiloš KopeckýVlastimil Brodský nebo Jiřina Bohdalová. Jeden z těch méně připomínaných filmů, který by se mohl částečně řadit k Československé nové vlně.

Zajímavost: Snímek se natáčel i v Káhiře, kde režisér onemocněl a na pár dní ho nahradil Sovák.

Ukázka z filmu Král Králů
Prázdniny pana Beana (Mr. Bean’s Holiday) (sobota 20. 10., Nova, 17.05 - 18.50 / úterý 23. 10., Nova Cinema, 18.15 - 20.00 / středa 24. 10., 14.00 - 15.45)

Plakát filmu Prázdniny pana Beana / Mr. Bean's HolidayDvanáct let stará koprodukční rodinná komedie se v zahraničí těší mnohem lepšímu hodnocení než u nás a v tomto případě je jasné proč. Tuzemský divák má totiž hodně rád krátké skeče, v nichž Mr. Bean vyniká a celovečerní filmová forma mu úplně nesedí. Režírující Steve Bendelack v ní navíc úplně rezignoval na děj a jen otrocky za sebe skládá krátké epizodky, které nejsou moc originální, mnohdy působí jako variace již viděného a chybí jim lepší pointa. Některé vtípky jsou na druhou stranu výtečné a samotný závěr, který se odehrává na festivalu v Cannes, je navíc skoro geniální a připomene kouzlo původních grotesek. Tempo je ale naštěstí natolik svižné a stopáž natolik krátká, že se vše dá vydržet. V hlavní roli se pochopitelně objeví spolehlivý Rowan Atkinson, který se tu možná pitvoří o něco víc, než by bylo třeba, pořád je ale výborný, v menších úlohách pak vynikají Willem DafoeJean Rochefort a Karel Roden. Při troše tolerance solidní žánrová jednohubka.

Zajímavost: Dle Atkinsona je tohle vůbec poslední film, v němž se jeho nejslavnější postava objeví.

Oficiální trailer filmu Prázdniny pana Beana / Mr. Bean’s Holiday
Kurt Cobain! (Cobain: Montage of Heck) (sobota 20. 10., ČT art, 20.20 - 22.30 / pondělí 22. 10., 02.10 - 04.15)

Plakát filmu Kurt Cobain! / Cobain: Montage of HeckTři roky starý životopisný dokument sleduje osudy legendárního muzikanta, jehož život skončil příliš brzy. Režisér a scenárista Brett Morgen viditelně prošel hodiny a hodiny archivních materiálů, což je na výsledku dost znát, navíc dostal přístup k nikdy nezveřejněným záběrům a informacím, čehož využil na maximum a mnoho diváků tak příjemně překvapí. Potěši i to, že rezignoval na standardní formu dokumentu, ale celou dobu se pokouší dostat sledované osobě "do hlavy" a umožnit tak divákům odhalit důvody, proč dopadl, jak dopadl. Tím pádem se sledování mění v docela depresivní záležitost, kterou tvůrce naštěstí odlehčuje několika originálními animovanými pasážemi, které připomínají umělcovo bouřlivé a těžké mládí. Pozitivem budiž také fakt, že ten tu není nijak adorován, ale nahlížen naprosto střízlivě a objektivně a tvůrce se nevyhýbá ani kontroverzním momentům. I přes možná trochu přepálenou stopáž naprosto famózní dokument, o němž více prozradí naše rubrika Za horizontem.

Zajímavost: V úvodu snímku zní do té doby nevydaná dvanáctiminutová Cobainova akustická skladba.

Originální trailer filmu Kurt Cobain! / Cobain: Montage of Heck
Hranice lásky (The End of the Affair) (sobota 20. 10., ČT1, 23.25 - 01.05)

Plakát filmu Hranice lásky / The End of the AffairU nás ne tak známé romantické válečné drama by mohlo od sledování odradit nešťastným, nesmyslným a tuctovým tuzemským názvem. A byla by to škoda, neboť režisér a scenárista Neil Jordan v něm zadaptoval román Grahama Greenea a podařilo se mu do filmové podoby převést a zachovat jeho ducha, což vůbec nebývá zvykem. Spoléhal se tak především na silné a nadčasové téma zakázané lásky, silné erotické pnutí mezi postavami, výtečnou atmosféru válečného Londýna a nádhernou a na Oscara nominovanou kameru Rogera Pratta. Vyvedlo se mu též obsazení, v němž prim hrají výborní Ralph Fiennes a Julianne Moore, která se dočkala i oscarové nominace, jimž přihrávají třeba Ian HartStephen Rea nebo James Bolam. Být ve výsledku o něco méně sentimentu a nebýt konec tak trochu fádní, byl by dojem asi ještě o něco lepší.

Zajímavost: Do hlavní ženské role byly původně zamýšleny Miranda Richardson a Kristin Scott Thomas, obě ale předběhla Moore, která osobně napsala režisérovi dopis.

Originální trailer filmu Hranice lásky / The End of the Affair
Policejní akademie 3: Znovu ve výcviku (Police Academy 3: Back in Training) (neděle 21. 10., Nova, 13.20 - 15.00 / úterý 23. 10., Nova Cinema, 14.35 - 16.10 / středa 24. 10., 03.50 - 05.05)

Plakát filmu Policejní akademie 3: Znovu ve výcviku / Police Academy 3: Back in TrainingTřetí díl slavné komediální ságy, který pochází z druhé poloviny osmdesátých let, se u nás těší hodně solidnímu a lehce nadprůměrnému hodnocení, zatímco v zahraničních databázích dosahuje pouze na průměr. Asi není těžké odhadnout, čím to je, protože režírující Jerry Paris v něm totálně rezignoval na snahu o jakoukoli originalitu a pouze natočil další variaci na přechozí dva díly, v níž navíc recykloval snad všechny vtipy, které se v nich objevily. To tedy znamená, že ti, kterým ty připadaly vtipné, budou relativně spokojeni a párkrát se zasmějí, ti ostatní se ale moc bavit nebudou. Výsledku nicméně hodně pomáhají svižné tempo, kulometná kadence vtipů a opravdu krátká stopáž, v níž není tolik času na nudu. Nad vodou pak snímek drží i obsazení, v němž se naposledy objevil Steve Guttenberg, jemuž dělají společnost třeba Bubba SmithDavid GrafMichael Winslow nebo Leslie Easterbrook. Ti spokojení i ti nespokojení se každopádně shodují na tom, že jde o poslední snesitelný a jakž takž zdařilý díl celé ságy. 

Zajímavost: Režisér filmu zemřel pouhých deset dní po americké premiéře.

Oficiální trailer filmu Policejní akademie 3: Znovu ve výcviku / Police Academy 3: Back in Training
Klub poslední naděje (Dallas Buyers Club) (neděle 21. 10., ČT2, 23.05 - 01.00)

Český plakát filmu Klub poslední naděje / Dallas Buyers ClubPět let staré drama podle skutečných událostí má sice zdánlivě tuctový námět, od jemu podobných se ale v mnohém odlišuje. Režírující Jean-Marc Vallée se v něm nesnaží vzbuzovat přehnané emoce a pracuje s postavami, které nelze tolik litovat, protože si za svou situaci mohou jen a jen samy, i přesto ale vzbuzují obdiv. Nepokouší se ani jednoznačně určit dobro a zlo, ale na počátky nemoci AIDS nahlíží poměrně objektivně a pochopit lze chování všech zúčastněných. Jeho jednoznačným trumfem ale zůstává obsazení, v němž excelují po právu Oscarem ocenění Matthew McConaughey, který vypadá opravdu hodně špatně a Jared Leto, jenž si kradou film pro sebe a jen občas nechají vyniknout Jennifer Garner, ta ale zůstává v jejich stínu. Škoda malinko delší stopáže, protože místy snímek stojí na místě a trpí repetetivností, což ale nic nemění na tom, že jde o silný zážitek a jasný tip týdne, což potvrdí i naše recenze.   

Zajímavost: Leto si kvůli roli nechal několikrát vydepilovat celé tělo, včetně obočí.

Oficiální český trailer filmu Klub poslední naděje / Dallas Buyers Club
Špionáž (Paranoia) (úterý 23. 10., Nova Cinema, 20.00 - 22.00 / středa 24. 10., 15.45 - 17.40)

Plakát filmu Špionáž / ParanoiaPět let starý americko-francouzský thriller zcela zapadl v široké konkurenci, a i když není špatný, nelze se moc divit. Režírující Robert Luketic na první pohled nedělá nic špatně a soustředí se na budování docela solidní atmosféry, opírá se o atraktivní téma a slušně si poradil i s nezbytnou akcí. Kámen úrazu je nicméně v ústředním příběhu, který nedává moc smysl, občas postrádá elementární logiku a je na něm znát, že zpracovává literární předlohu, konkrétně Josepha Findera, protože spousta věcí působí dost překotně, nedomyšleně a povrchně. Na lehkém nadprůměru tak snímek mimo svižného tempa udržuje především herecké obsazení, v němž sice hraje prim nevýrazný Liam Hemsworth, kterého ovšem doplňují výborní Gary OldmanHarrison FordRichard Dreyfuss nebo Amber Heard. Nenáročná a snadno zapomenutelná žánrová jednohubka.   

Zajímavost: Roli hlavního záporáka odmítl Kevin Spacey, místo něj ji ztvárnil Oldman.

Oficiální trailer filmu Špionáž / Paranoia
Nebezpečné známosti (Les liaisons dangereuses) (úterý 23. 10., ČT art, 21.15 - 23.05)

Plakát filmu Nebezpečné známosti / Les liaisons dangereusesÚplně první adaptace slavného románu Choderlose de Laclose je ta nejméně známá, pochází z konce padesátých let a od těch slavnějších se v mnohém odlišuje. Režírující Roger Vadim se v ní totiž knihou víceméně inspiroval a jako jediný děj přenesl do tehdejší současnosti, takže působí víceméně aktuálně. Důraz kladl na propracované dialogy a hutnější atmosféru, v níž vyplouvají na povrch strasti a nečekané zákruty mezilidských a milostných vztahů, nesoustředil se tolik na erotické pnutí a celý děj pojímá spíše jako šachovou partii obou klíčových postav. Snímek navíc hodně netradičně podbarvil jazzovým hudebním doprovodem, který mu dodává hodně specifické a zvláštní kouzlo. V ústředních rolích excelují Jeanne Moreau a Gérard Philipe, které doplňují kupříkladu Annette VadimJeanne Valérie nebo Jean-Louis Trintignant. Jestli něco kazí dojem, pak jsou to občasná kýčovitost a povrchnost a také jen těžko uvěřitelná poválečná vztahová politika. Opomíjená evropská klasika.

Zajímavost: Philipe zemřel pouhých osm týdnů po uvedení filmu do kin.

Originální trailer filmu Nebezpečné známosti / Les liaisons dangereuses
Jáchyme, hoď ho do stroje (čtvrtek 25. 10., Prima Max, 20.00 - 22.00)

Plakát filmu  / Jáchyme, hoď ho do strojeDnes už legendární a klasická normalizační komedie, jejíž název nemá s jejím dějem vůbec nic společného, patří minimálně ve svém žánru k tomu vůbec nejlepšímu, co v té době vzniklo. Režírující Oldřich Lipský v ní dostal k ruce famózní scénář tehdy prakticky debutující dvojice Ladislav Smoljak a Zdeněk Svěrák, který je plný absurdních situací, takřka geniálních vtipů a nepřeberného množství hlášek, jejichž životnost je univerzální a nadčasová. Jemu pak už stačilo nastolit svižné tempo, v němž se pořád něco děje, dodat značnou porci sebeironie a nadhledu a celkově pohodovou atmosféru. Z dnešního pohledu je tu navíc mnoho až nebezpečně reálných a pravdivých situací. Svou životní a zdaleka nejlepší roli tu vytvořil Luděk Sobota, který pobaví i jeho zapřísáhlé odpůrce, jehož doplňují třeba Marta VančurováVěra FerbasováJosef Dvořák nebo oba scenáristé. Tuzemská klasika, které lze těžko něco zásadního vytýkat. 

Zajímavost: Původní název filmu zněl Vysoká fáze, což evokovalo spíše dokument o energetice, proto se tvůrci rozhodli pro změnu.

Televizní spot filmu Jáchyme, hoď ho do stroje

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Lesní vrah 5/10
Recenze: Český film Lesní vrah nahlíží do prázdnoty existence mladého zabijáka Snímek režiséra Radima Špačka se zabývá postavou Viktora Kalivody, jenž v roce 2005 zastřelil tři lidi a vysloužil si přezdívku „Lesní vrah“. Film seznamuje diváky s událostmi v posledním roce před Viktorovým zatčením. čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 26. 4. 2024 - 2. 5. 2024
TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi Drtivou většinu z aktuální televizní nabídky tvoří snímky u nás zapomenuté, prakticky neznámé a jen těžko sehnatelné. Nejatraktivnějším tipem je nicméně premiéra prequelu ságy Kingsman s podtitulem První mise. čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Pokračování 28 dní poté bude trilogie (25.04.2024 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická (21.04.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu (19.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem (17.04.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Box office: V USA vypukla Občanská válka (15.04.2024 07:30 v Komentáře | Box office)
- TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím (12.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Podvodnice slečna bestie se při honu ocitla v krizi (05.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Teaser: Kinds of Kindness (27.03.2024 17:00 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny (27.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Občanská válka (26.02.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Provokativní Chudáčci vás nenechají vydechnout aneb nejpodivnější filmový trip všech dob! (25.01.2024 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Chudáček Karlos je malířem jejího těla (24.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Fantasy Aquaman a ztracené království je posledním dílkem do DC universa (23.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Fantasy muzikál Wonka hýří barvami, magií, čokoládou a optimismem (17.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu