Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 20. 6. 2014 - 26. 6. 2014

TV tipy: Mimozemšťané, kovbojové, vězni i sebevrazi

Vydáno: 20.06.2014 09:19 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Prázdniny se blíží a na nabídce televizních stanic to začíná být pomalu znát. Dramaturgové se uchylují k sázkám na jistotu, náš výběr tak sestává ze zajímavých a méně známých žánrovek. Hitem týdne je premiéra thrilleru Super 8.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Na sever Aljašky (North to Alaska) (pátek 20. 6., Prima, 23.15 - 01.55)

Plakát filmu Na sever Aljašky / North to AlaskaNejzajímavější na snímku režiséra Henryho Hathawaye je fakt, že kombinuje klasický western s romantickou komedií a místy balancuje na hraně parodie. Jakkoli bizarně to zní, funguje to víc než dobře a mnozí budou zřejmě příjemně překvapeni. Nechybí tu tedy svižné tempo, fungující slovní i situační humor, zajímavá a vtipná akce, pohodová atmosféra a odpovídající hudební doprovod. V hlavní roli odhalí svůj komediální potenciál výtečný John Wayne, jemuž báječně přihrává mimo jiné i Stewart Granger. Zamrzí jen řídký děj a přehnaná stopáž.

Synopse: Sam McCord (John Wayne) a George Pratt (Stewart Granger) po třech letech dřiny konečně narazí na zlato. George tedy zůstává u dolu, kde úlovek hlídá a Sam se vydává do Seattlu, kde chce nakoupit nástroje na dolování a hlavně přivézt Georgovu snoubenku. Ta se ale mezitím vdala za jiného a Sam nechce kamaráda zklamat. Najde mu tak náhradu v podobě francouzské tanečnice a začnou se dít věci.

Zajímavost: Původním režisérem měl být Richard Fleischer, po neshodách s producenty ohledně obsazení a scénáře byl ale nahrazen.

Originální trailer filmu Na sever Aljašky / North to Alaska

Manon od pramene (Manon des sources) (sobota 21. 6., ČT2, 13.45 - 15.35)

Plakát filmu Manon od pramene / Manon des sourcesFrancouzsko-italsko-švýcarské drama je opět adaptací slavného díla Marcela Pagnola Živá voda. I v něm se vrátil k režii Claude Berri a znovu nijak výrazně nezklamal. Začátek je sice pozvolnější a malinko rozvleklejší, postupem času je ale tempo svižnější a ústřední příběh strhující a dosahuje rozměrů bezmála antické tragédie. Nechybí ani nádherná kamera, poetická atmosféra i majestátní hudba. V hlavních rolích exceluje trio Yves Montand, Daniel Auteuil a Emmanuelle Béart. Výtečná, i když trošku náročnější záležitost.

Synopse: Deset let po tragické smrti Jeana se život ve vesničce v Provence ustálil. Farmář Cesar (Yves Montand) pěstuje květiny a zavlažuje pozemek vodou z pramene, pro jehož zisk se snížil k nekalým věcem. Jelikož je bezdětný, přemlouvá svého synovce, aby si našel nevěstu. Mladík se tak jednoho dne zamiluje do Manon (Emmanuelle Béart), dcery zesnulého Jeana. Netuší ale, že ta o všem ví a má své vlastní plány.  

Zajímavost: V průběhu produkce štáb často zpíval populární píseň v provensálském nářečí, která byla zároveň modlitbou za déšť. 

Originální trailer filmu Manon od pramene / Manon des sources

Dobrou noc, mami (´night Mother) (sobota 21. 6., Prima Love, 14.20 - 16.25)

Plakát filmu Dobrou noc, mami / 'night, MotherU nás prakticky neznámé drama vyniká svou nekompromisností. Režírující Tom Moore nic nepřikrášluje a vsadil na velké množství zdánlivě banálních, zato ale brutálně realistických a syrových dialogů, které jako by vypadly z běžného života. Navíc nabízí i zajímavý přesah v podobě závažné morální otázky. V hlavních rolích komorního snímku se objeví výtečné Sissy Spacek a Anne Bancroft, které ho musí utáhnout zcela samy. Excelentní kousek.

Synopse: Jessie Cates (Sissy Spacek) trpí záchvaty epilepsie, které jí znemožňují dělat její práci, zhroutilo se jí manželství a její syn propadl drogám a stojí na špatné straně zákona. Všechny tyto důvody ji vedou k tomu, že si rozhodne vzít život. Ještě předtím chce ale na tuto skutečnost připravit svou matku Thelmu (Anne Bancroft) a začne jí vysvětlovat, jak provádět běžné denní úkony, o nichž nic neví. Zoufalá rodička má jediný den na to, aby dceru přesvědčila, že má proč žít. 

Zajímavost: Vzhledem ke kontroverznímu tématu měl snímek i přes výrobu ve velkém studiu a účast hvězdných hereček velmi omezenou kinodistribuci.

Originální trailer filmu Dobrou noc, mami / ´night Mother

René (sobota 21. 6., ČT art, 20.20 - 21.45)

Plakát filmu  / RenéČasosběrný dokument Heleny Třeštíkové je zajímavý hlavně díky sledovanému objektu, kterým je v tomto případě excentrický a svérázný recidivista, jenž dal filmu jméno. Autorka dle svého zvyku do filmu nijak nezasahuje a všechno nechává na ústředním aktérovi, jemuž ale bohužel není dost často rozumět. Jeho osudy jsou nicméně natolik záživné, že se v nich prakticky nenajde slabé místo a nutnost nějak improvizovat. Kaňkou na jinak zdařilém snímku je absence lepšího konce, neboť ten je dost nevýrazný. Milovníci skutečných lidských příběhů budou ale spokojeni. 

Synopse: René byl už jako mladistvý uvězněn a od té doby se vězení stalo jeho domovem. Všechny klíčové události naší země (sametová revoluce, vstup do NATO a EU) zažil za mřížemi, kam se po krátkém pobytu na svobodě pravidelně vrací. V průběhu let ale dokázal napsat dvě knihy, stejně jako onemocnět roztroušenou sklerózou. Vyhlídky na lepší budoucnost tak moc nemá.

Zajímavost: René v průběhu natáčení vykradl i byt samotné režisérky.

Originální trailer filmu René

Super 8 (Super 8) (sobota 21. 6., Nova, 20.20 - 22.35 / neděle 22. 6., Nova Cinema, 16.00 - 18.10)

Plakát filmu Super 8 / Super 8Mysteriózní sci-fi thriller v úvodu vypadá vskutku báječně. Režisér a scenárista J.J. Abrams tvoří pro sebe typickou atmosféru, pohrává si s různými záhadami a diváka vyloženě láká na to, co bude dál. Ohromí také fantasticky natočená vlaková havárie a dokonalé obsazení dětských herců, mezi nimiž vyniká Elle Fanning. Radost udělá i pár vtipných hlášek. S blížícím se koncem však začíná haprovat logika a kupí se klišé na klišé. Samotný závěr pak bohužel balancuje na hraně trapnosti. I přesto však jde o vyvedený snímek jednoho z nejzajímavějších tvůrců současnosti. 

Synopse: Skupinka nadšených teenagerů točí v sedmdesátých letech amatérský zombie horor. Při realizaci vrcholné scény odehrávající se na nádraží však vykolejí vlak a vypadá to, že nejde o úplně obyčejnou nehodu, neboť na místo se brzy začne sjíždět armáda. Ve městě posléze mizí domácí zvířata i lidé, místní šerif je zoufalý, je vyhlášena okamžitá evakuace a nejvyšší představitelé evidentně něco tají. Děti ale chtějí v natáčení pokračovat a zjistit, co se vlastně stalo.

Zajímavost: Město, v němž se snímek odehrává, je pojmenováno po režisérově matce Lillian.

Český trailer filmu Super 8 / Super 8

Joe Kidd (Joe Kidd) (sobota 21. 6., ČT2, 21.35 - 23.00)

Plakát filmu Joe Kidd / Joe KiddMožná neprávem podceňovaný a opomíjený western žánrově ostříleného režiséra Johna Sturgese rozhodně nenabízí nic nového a originálního a "jen" za sebe skládá různá klišé a atributy kovbojských filmů a doplácí i na příliš naivní příběh plný nelogičností. Za vidění ale stojí kvůli spolehlivému a charismatickému Clintu Eastwoodovi v titulní roli, jeho protivníka výtečně ztvárnil Robert Duvall. Zaujme i několik skvěle natočených přestřelek, dobře napsaných postav a hudba Lala Schifrina. Jako žánrová a nenáročná jednohubka na víkendový večer může snímek fungovat velmi dobře.

Synopse: Na americkém jihozápadě je skupině Mexičanů odepřeno právo na jejich pozemky a veškeré záznamy o jejich majetku jsou zničeny. V čele s Luisem Chamou (John Saxon) se domáhají svých práv a žádají pozemkovou reformu. Svůj názor na věc má i bohatý statkář Frank Harlan (Robert Duvall), který si najímá tlupu zabijáků, jež má Mexičany zlikvidovat. Vystopování Chamy však svěřuje bývalému lovci lidí Joe Kiddovi (Clint Eastwood), pro něhož práce brzy přejde do osobní roviny.

Zajímavost: Natáčení probíhalo v Alabama Hills v Kalifornii.

Oficiální trailer filmu Joe Kidd / Joe Kidd

Pochybná sláva (Infamous) (neděle 22. 6., Nova Cinema, 00.30 - 02.25)

Plakát filmu Pochybná sláva / InfamousNejvětším problémem v zahraničí slušně hodnoceného dramatu je fakt, že na podobné téma už vzniklo několik filmů, tudíž tento nepřináší absolutně nic nového. Plně ho tak ocení hlavně ti, kteří toho o Trumanu Capotem moc nevědí. Režírující Douglas McGrath možná až moc spoléhal na atraktivní příběh a prostředí, protože nepřichází s žádnou nadstavbou. Pozornost ale udrží po celou dobu, a to i kvůli výborným hercům, mezi nimiž vyniká titulní Toby Jones, jemuž ale někteří vytýkají, že svou postavu dostává až moc do karikatury. V dalších rolích se neztratí třeba Daniel Craig, Jeff Daniels nebo Gwyneth Paltrow. Rutinní žánrovka, kterou zřejmě dost pokazí dabing.

Synopse: Spisovatel Truman Capote (Toby Jones) se netají svou homosexuální orientací a s grácií se dokáže pohybovat ve vyšší společnosti. Postupně ale přichází o svůj pověstný klid, protože se čím dál víc nechává strhnout případem jedné vraždy, kterou by rád literárně zpracoval.

Zajímavost: S tvorbou filmu pomáhal režisérovi i jeho dlouholetý kamarád Woody Allen.

Originální trailer filmu Pochybná sláva / Infamous

Mapa lidského srdce (Map of the Human Heart) (neděle 22. 6., Prima, 00.50 - 02.55)

Plakát filmu Mapa lidského srdce / Map of the Human HeartV našich končinách nepříliš známé, v zahraničí ovšem poměrně chválené koprodukční romantické drama sice není historicky úplně přesné, tuto skutečnost ale vyvažuje svou originalitou. Je pravda, že režírující Vincent Ward dostal k dispozici překombinovaný příběh řešící až moc témat, to ale ve výsledku až tak nevadí. Celý film má totiž svižné tempo, úžasnou atmosféru, nádhernou kameru a nechybějí v něm ani silné emoce. Z výborného, leč nehvězdného obsazení jednoznačně vyniká Jason Scott Lee. Romantika, kterou bez problémů dokoukají i pánové.

Synopse: V roce 1931 přistane v Antarktidě pilot, jenž má zmapovat neprobádaná území. Zpět do civilizace s sebou vezme malého eskymáckého chlapce Avika (Jason Scott Lee) nemocného tuberkulózou. V domě katolických pěstounů, kde vyrůstá, se zcela uzdraví a setkává se s míšenkou Albertine (Anne Parillaud), do níž se bláznivě zamiluje. Právě tehdy začíná příběh velké lásky, kterou nezlomí vůbec nic.

Zajímavost: Jason Scott Lee, který hraje eskymáka, je ve skutečnosti ze tří čtvrtin Číňan a z jedné čtvrtiny Havajec. 

Originální trailer filmu Mapa lidského srdce / Map of the Human Heart

Sto kroků (I Cento passi) (úterý 24. 6., ČT art, 23.20 - 01.10)

Plakát filmu Sto kroků / I cento passiItalské kriminální drama vycházející ze skutečné události vyniká zejména plastickým a přesvědčivým vylíčením mezilidských vztahů a následků, které mají některé činy. Jinak režisér Marco Tullio Giordana nabízí standardní mafiánský film, jenž možná překvapí tím, jak je realistický a syrový. Nesmí samozřejmě chybět přesah v podobě závažného morálního dilematu. K autentickému dojmu rozhodně přispěje i obsazení neznámými tvářemi. Spíše pro fandy festivalů. 

Synopse: Přesně sto kroků tvoří vzdálenost mezi domem rodiny Impastatových a sídlem mafiánského bosse Tana Badalamentiho. Obě rodiny pojí dlouholeté spojenectví. To ale končí ve chvíli, kdy se mladý Peppino Impastato (Luigi Lo Cascio) začne angažovat a v místním rozhlase veřejně promluví o Badalamentiho zločinech.

Zajímavost: Snímek byl v roce 2000 nominován na Zlatý Glóbus v kategorii zahraničních filmů.

Originální trailer filmu Sto kroků / I Cento passi

Star Trek III: Pátrání po Spockovi (Star Trek III: The Search for Spock) (čtvrtek 26. 6., Fanda, 20.20 - 22.20 / pátek 27. 6., 11.50 - 13.45)

Plakát filmu Star Trek III: Pátrání po Spockovi / Star Trek III: The Search for SpockTřetí celovečerní startrekovské dobrodružství je slabší než předchozí dvě a bohužel působí jen jako doplněk vydařeného dílu předešlého. Režírující Leonard Nimoy se nemohl opřít o propracovaný příběh, který vznikl prakticky jen kvůli tomu, aby mohla být oživena jedna z nejzásadnějších postav celého univerza. Výsledkem tak je moc upovídané sci-fi, které chybí atmosféra a nějaké kouzlo. Na druhou stranu tu najdete pár slušných akčních scén a docela dost vtipných hlášek. V hlavní roli se samozřejmě objeví William Shatner, na němž vše stojí víc než jindy. Tip hlavně pro fanoušky legendární ságy.

Synopse: Porážka Khana admirálem Kirkem (William Shatner) a stvoření planety Genesis byly jen prázdným vítězstvím. Spock (Leonard Nimoy) položil život pro záchranu posádky a McCoy (DeForest Kelley) se stal choromyslným. Na Enterprise náhle přilétá Spockův otec (Mark Lenard) a odhalí neuvěřitelnou skutečnost - McCoy uchovává Spockovu živoucí esenci, tzv. katru. Je tedy možné ho oživit?

Zajímavost: Nimoy si režii vynutil tím, že jí podmínil oživení své postavy.

Originální trailer filmu Star Trek III: Pátrání po Spockovi / Star Trek III: The Search for Spock

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Lesní vrah 5/10
Recenze: Český film Lesní vrah nahlíží do prázdnoty existence mladého zabijáka Snímek režiséra Radima Špačka se zabývá postavou Viktora Kalivody, jenž v roce 2005 zastřelil tři lidi a vysloužil si přezdívku „Lesní vrah“. Film seznamuje diváky s událostmi v posledním roce před Viktorovým zatčením. čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 26. 4. 2024 - 2. 5. 2024
TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi Drtivou většinu z aktuální televizní nabídky tvoří snímky u nás zapomenuté, prakticky neznámé a jen těžko sehnatelné. Nejatraktivnějším tipem je nicméně premiéra prequelu ságy Kingsman s podtitulem První mise. čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem (15.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Jeden gól stačí Ferrarimu k zásahu štěstím (03.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Zemřel Ladislav Županič (10.12.2023 10:20 v Novinky | Zprávy)
- TOP 10: WOODY ALLEN (02.12.2023 09:30 v Články | Žebříčky)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Trailer: Zásah štěstím (13.11.2023 16:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Bláznivá Lara Croft viděla supernovu (13.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Dámy v černém spustily mnoho povyku pro nic (11.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Šťastná náhoda (29.07.2023 16:00 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Muži, ženy a děti ví, že není čas zemřít (30.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Flash hledá americkou spravedlnost mezi živly (14.06.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Pasažéři ve službách mafie jsou nezvěstní v boji (26.05.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Neviditelní Mrňouskové se ve jménu otce ocitají v osmé třídě (12.05.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Will Penny a Charley Varrick jsou výjimeční (21.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu