Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 18. 1. 2013 - 24. 1. 2013

TV tipy: Zajímavá žánrová všehochuť pro každého

Vydáno: 18.01.2013 17:00 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: Warner Bros.

Aktuální televizní výběr je hodně pestrý a žánrově namíchaný tak, že by si každý měl najít to své. O nějaký velký hit tedy nezavadíte, zajímavých filmů ale můžete vidět poměrně dost. Těšte se třeba na Amarcord nebo druhý Matrix.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Plakát filmu Amarcord Amarcord (Amarcord) (pátek 18. 1., ČT2, 21.40 - 23.40)
Značně biografický film slavného Federica Felliniho je plný zábavy, režijních nápadů a myšlenek. Příběh tedy u sebe příliš nedrží a jde spíše o sled epizod, to se dá nicméně v klidu přehlédnout. Legendární tvůrce tu vybudoval tak kouzelně magickou atmoséfru, že si většinu diváků bez problémů získá. K autentickému dojmu ještě přispívá obsazení neznámými herci, kteří podávají velmi obstojné výkony. Ani příběh není nikterak náročný na pochopení, což by mohlo přilákat i ty, kteří se jinak evropským filmům vyhýbají obloukem. Lákadlem pro někoho budiž i Oscar za cizojazyčný film.
Synopse: Děj filmu je zasazen do města Rimini ve třicátých letech minulého století. Tvůrce v něm vzpomíná na své dospívání, které bylo provázeno prvními erotickými zážitky, tajnými návštěvami kina a pochopitelně i nějakými těmi platonickými láskami. Celé prostředí ale ovládal společenský neklid, protože ve vzduchu bylo cítit blížící se válku.
Zajímavost: V riminském dialektu znamená název filmu "vzpomínám".
Originální trailer filmu Amarcord

Plakát filmu Matrix Reloaded Matrix Reloaded (The Matrix Reloaded) (pátek 18. 1., Nova, 22.05 - 00.35)
Prostřední díl slavné trilogie doplácí hlavně na přehnaná očekávání. S odstupem času se ale musí přiznat, že vizuální stránka a akční scény jsou uchvacující, horší už je to s dialogy. Sourozenecká dvojice Andy a Lana Wachowští to totiž s rádoby filozofií přehnala a divák se tak místy ztrácí. Tvůrci tu už nedokázali dobře zapojit nové postavy a lehce přetáhli i délku. Naštěstí tu jsou osvědčení Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss a Hugo Weaving, kteří toho spoustu zachrání. Připomenout si kdysi takřka kultovní sérii ale rozhodně neuškodí.
Synopse: Lidstvo i nadále trpí v otroctví virtuální reality, z kterého ho může zachránit jen věštbou předpovězený Neo (Keanu Reeves). Jeho protivníky jsou tentokráte nemilosrdní zabijáci - Dvojčata, kteří se dokáží pohybovat v Matrixu a přizpůsobovat ho své vůli. Kromě toho je hrozbou i agent Smith (Hugo Weaving), jenž po Neovi pátrá na vlastní pěst. Zdolat tyto protivníky tak určitě nebude nic jednoduchého.
Zajímavost: Natáčení souboje Nea se stovkou agentů Smithů trvalo plných sedmadvacet dní.
Originální trailer filmu Matrix Reloaded

Plakát filmu Úhel pohledu Úhel pohledu (Vantage Point) (sobota 19. 1., Nova, 20.20 - 21.55 / neděle 20. 1., Nova Cinema, 16.25 - 18.10)
Solidní akční kriminálka strhne zejména v úvodu, kdy z originálního nápadu těží, co to jde. Posléze bohužel začne být až příliš překotná a stereotypní a i oněch titulních úhlů pohledu je v ní až moc, pořád jde ovšem o poměrně povedenou žánrovku. Režírující Pete Travis sbírá body hlavně tempem a dynamickým střihem, za zmínku stojí i slušná dávka napětí. Potěší i obsazení, v němž zaujmou třeba Forest Whitaker, Dennis Quaid, Matthew Fox nebo Sigourney Weaver. Jde zkrátka o nenáročnou a ideální jednohubku na víkendový večer.
Synopse: Thomas (Dennis Quaid) a Kent (Matthew Fox) jsou agenti tajné služby, kteří mají za úkol ochraňovat prezidenta USA (William Hurt) na klíčovém summitu. Ten je ale po příletu do Španělska postřelen a začíná zuřivé pátrání po atentátníkovi. Svědků se objevuje hned několik a každý nabízí jinou verzi události. Kde je tedy schovaná pravda?
Zajímavost: Při natáčení v Mexiku se musely vyrobit repliky náměstí španělské Salamancy, které byly o něco menší než originál.
Originální trailer filmu Úhel pohledu

Plakát filmu Psí odpoledne Psí odpoledne (Dog Day Afternoon) (sobota 19. 1., Nova Cinema, 23.25 - 01.40)
Oscarem za scénář oceněné drama Sidneyho Lumeta vsází hlavně na silný a realistický příběh založený na skutečné události. Režie je precizní a dokazuje, že i tak otřepané téma, jakým přepadení banky bezesporu je, se dá natočit relativně novátorsky a zajímavě. V hlavní roli exceluje Al Pacino, kterého výborně doplňují třeba John Cazale a Lance Henriksen. Znalce potěší i několik narážek na tehdy tabuizovanou homosexualitu a dobové problémy. Jediné, co může malinko vadit, je určitá naivita postav a pomalejší tempo. Tuto absolutní klasiku byste si ale rozhodně neměli nechat ujít.
Synopse: Sonny (Al Pacino) a Sal (John Cazale) se jednoho horkého odpoledne rozhodnou vyloupit jednu z brooklynských bank. Jsou ale příliš velcí optimisté a akce se jim brzy vymyká z rukou. Na místo činu totiž kromě policistů dorazí také televizní štáby a dokonce i donáška pizzy. Oba pachatelé tak místo aby odjížděli s penězí, prožívají hotovou noční můru.
Zajímavost: Uprostřed natáčení byl Al Pacino hospitalizován kvůli vyčerpání.
Oficiální trailer filmu Psí odpoledne

Plakát filmu Zázraky se nedějí Zázraky se nedějí (Henry Poole Is Here) (sobota 19. 1., ČT2, 23.45 - 01.20)
Smutná komedie stojí hlavně na Luku Wilsonovi, který se tu překonává a předvádí obdivuhodný a uvěřitelný výkon. Zaujme i zajímavý scénář řešící rozpor mezi rozumem a vírou. Ten je ale zároveň největší slabinou snímku, neboť filozofování je v něm až moc a některé diváky můžou neustálé hovory o náboženství odradit. Ani tempo není nijak zvlášť strhující, takže se připravte spíš na pomalejší plynutí děje. Plusem budiž atmosférická a příjemná hudba a barevné ladění celého filmu, jenž režírující Mark Pellington zvládl velmi dobře. Řemeslně vydařená podívaná.
Synopse: Henry Poole (Luke Wilson) opustil přítelkyni, zaměstnání a starý život jen proto, aby si koupil dům ve čtvrti, kde vyrůstal. Jediné, po čem touží, je, aby mu všichni dali pokoj a neptali se ho, proč to všechno udělal. Jeho otravná sousedka navíc najde na stěně jeho domu skvrnu, která připomíná Ježíše Krista. Zanedlouho tak je celé město přesvědčeno o tom, že v Henryho domě se dějí zázraky. Ten si tedy o kýženém klidu může nechat jen zdát.
Zajímavost: V USA je snímek dostupný v křesťanských knihkupectvích v upravené verzi pro celou rodinu.
Ze zákulisí filmu Zázraky se nedějí

Plakát filmu Dave Dave (Dave) (neděle 20. 1., Nova, 12.50 - 15.00)
Příjemná romantická komedie Ivana Reitmana lehce kombinovaná s politickou satirou sice "jen" naplňuje žánrové šablony, dělá to ale tak vkusně a nevtíravě, že ji za to nejde kritizovat. Do lehkého nadprůměru posouvají kousek, který se mimochodem dočkal i oscarové nominace za scénář, zúčastnění herci. Mezi nimi vyniká famózní Kevin Kline, kterého doplňují třeba Sigourney Weaver, Frank Langella nebo Ben Kingsley. Pokud nebudete očekávat příliš mnoho, zaručeně se pobavíte a zlepšíte náladu po nedělním obědě.
Synopse: Občasný dvojník prezidenta USA Dave (Kevin Kline) ho má zastoupit, protože ten dostal infarkt při hrátkách se svou sekretářkou. Toho okamžitě využijí náčelník štábu (Frank Langella) a jeho pobočník, kteří chtějí způsobit malý převrat a převzít veškerou moc v zemi. K tomu pochopitelně potřebují udržet Davea co nejdéle v úřadu. Jenomže na první pohled neschopnému muži se překvapivě daří v politických kličkách a navíc dokáže prolomit chladný vztah prezidenta s první dámou (Sigourney Weaver).
Zajímavost: Ve filmu uvidíte i spoustu cameo rolí ze světa politiky a umění.
Originální trailer filmu Dave

Plakát filmu Podezření Podezření (Presumed Innocent) (neděle 20. 1., Nova, 22.55 - 01.15)
Krimi ze staré školy rozhodně nikam nespěchá a pracuje spíš s psychologií postav, které se divákovi dostávají nenápadně pod kůži. O to působivější pak je neočekávaný konec, který dokáže, že vše bylo autory promyšleno. Režírující Alan J. Pakula nikterak neexhibuje a soustředí se hlavně na příběh, který nedá vydechnout po celé dvě hodiny. Vše umocňuje perfektní obsazení v čele s Harrisonem Fordem, jemuž sekundují kupříkladu Brian Dennehy, Raúl Juliá nebo Bonnie Bedelia. Zmínit ještě nutno také uchvacující hudbu Johna Williamse. Chyby se hledají jen velmi těžko.
Synopse: Rozat Sabich (Harrison Ford) je pověřen vyšetřováním vraždy své kolegyně. Situace je komplikovaná i proto, že s ní udržoval vášnivý milenecký vztah. Netrvá dlouho a vše se provalí, důkazy navíc směřují právě k němu. Rozat je zatčen a ocitá se v prekérní situaci. Nezbývá než o pomoc požádat svého největšího rivala.
Zajímavost: Když na začátku sedí Rozat u svého počítače a prochází si jednotlivé případy, vidíme na monitoru několik jmen. Většina z nich patří členům štábu.
Originální trailer filmu Podezření

Plakát filmu Špinavé ulice Špinavé ulice (Mean Streets) (pondělí 21. 1., ČT2, 21.50 - 23.40)
Jeden z prvních snímků uznávaného Martina Scorseseho definitvně etabloval jeho styl a nabídl pohled do prostředí, v němž vyrůstal. Je tu ještě znát určitá nezkušenost a nějaká emočně silná scéna tu úplně chybí, dialogy jsou ale vytříbené a baví nejvíc. Stejně tak potěší i Harvey Keitel a Robert De Niro v hlavních rolích, naopak udiví, že postavy jsou na režiséra trestuhodně ploché a jednorozměrné. Je zkrátka znát, že budoucí legenda se tu ještě dost krotila a netroufla si na později proslavené brutální a násilné momenty. Kriminální drama je to ale vytříbené.
Synopse: Charlie (Harvey Keitel) vyrůstal v newyorské Malé Itálii a jeho kariéra je tedy předurčena. Pracuje jako výběrčí výpalného pro mafiánského strýce a ctí zásady a nepsaná pravidla své komunity. Od dětství se přátelí s Johnny Boyem (Robert De Niro), který je naopak impulzivní a odmítá se zařadit. Charlie ho chrání a potají mu schvaluje, že miluje jeho sestru Teresu (Amy Robinson), která trpí epilepsií a okolí ji proto považuje za blázna. Zároveň si ale uvědomuje, že svoje hříchy už neodčiní a pocit viny ho sužuje čím dál víc.
Zajímavost: K tehdy inovativnímu natáčení ruční kamerou přistoupili tvůrci kvůli potřebě dodržet nízký rozpočet filmu.
Originální trailer filmu Špinavé ulice

Plakát filmu Na velikosti záleží Na velikosti záleží (Sippur Gadol) (pondělí 21. 1., ČT2, 23.40 - 01.10)
Docela povedená izraelská koprodukční komedie si dělá laskavou legraci z boje s nadváhou, čímž si získává přízeň diváků. Režijní dvojice Erez Tadmor a Sharon Maymon spoléhá hlavně na břitké a trefné dialogy, minimalistickou hudbu a přirozené výkony u nás neznámých herců. Scénář tedy příliš originality nenabízí a méně romantiky by také neškodilo, ve výsledku jde ale o příjemný festivalový film, který potěší i náročnějšího diváka.
Synopse: Čtveřice kamarádů trpících nadváhou je většině společnosti pro smích a skoro všichni se na ně dívají skrz prsty. Pánové se tomu rozhodnou učinit přítrž a ze svého nedostatku udělají přednost. Místo toho, aby hubli, se dají na sumo, v němž chtějí být úspěšní a uznávaní. Jak to přijme jejich okolí, které na něco podobného rozhodně není zvyklé?
Zajímavost: Zhruba čtvrt roku před startem natáčení odjeli tvůrci do Japonska nasbírat informace o sumo.
Mezinárodní trailer filmu Na velikosti záleží

Plakát filmu Kdo je tady ředitel? Kdo je tady ředitel? (Direktøren for det hele) (středa 23. 1., ČT2, 22.30 - 00.05)
O tom, že svérázný a kontroverzní Lars von Trier je schopen natočit i přímočarou a fungující komedii, přesvědčil právě v tomto filmu. Zcela záměrně amatérské snímání všeho, co se kolem děje, má být jedním ze zdrojů humoru, což na někoho může působit hodně zvláštně. Tvůrce se ale s ničím nepáře a servíruje břitké a dost černohumorné dialogy, smršť gagů a vtipných scének a v druhém plánu nabízí i krutou satiru současné společnosti. Skvěle zvolené obsazení, v němž je nejznámější tváří Jean-Marc Barr, navíc dokáže skoro všechny vtípky dobře prodat. Je ale jasné, že vzhledem ke způsobu natáčení a jménu tvůrce, nesedne snímek každému.
Synopse: Majitel IT agentury si vytvořil postavu imaginárního šéfa, kterým hrozí zaměstnancům. Problém ale je, když chce podnik prodat. To si pak musí najmout podřadného herce, který bude zaskakovat nejen na důležitých obchodních jednáních. O tom, že se začnou dít velké věci, asi netřeba polemizovat.
Zajímavost: Tvůrce zvolil pro natáčení techniku zvanou Automavision, při níž je každý úhel a pohyb kamery volen počítačem.
Originální trailer filmu Kdo je tady ředitel?

Na co se z našich tipů těšíte nejvíce? Nebo jsme zapomněli zmínit váš oblíbený film a chcete na něj upozornit ostatní čtenáře? Napište svůj názor do diskuze pod článkem!

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 17. víkend
Box office: U pokladen skórovali Rivalové Dospělácké drama Rivalové se Zendayou zasazené do tenisového prostředí skórovalo u pokladen kin a patří mu první místo amerického žebříčku Box office. čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Lesní vrah 5/10
Recenze: Český film Lesní vrah nahlíží do prázdnoty existence mladého zabijáka Snímek režiséra Radima Špačka se zabývá postavou Viktora Kalivody, jenž v roce 2005 zastřelil tři lidi a vysloužil si přezdívku „Lesní vrah“. Film seznamuje diváky s událostmi v posledním roce před Viktorovým zatčením. čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 26. 4. 2024 - 2. 5. 2024
TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi Drtivou většinu z aktuální televizní nabídky tvoří snímky u nás zapomenuté, prakticky neznámé a jen těžko sehnatelné. Nejatraktivnějším tipem je nicméně premiéra prequelu ságy Kingsman s podtitulem První mise. čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu (19.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Martin Scorsese natočí Sinatru (18.04.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím (12.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce (16.03.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Trailer: Ezra (15.03.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Sněhurka provedla poslední loupež a žije šťastně až na věky (09.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: 28 dní s Benedettou a rok se Salingerem (12.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu