Preview: Nádherné bytosti

Vydáno: 16.01.2013 07:30 - Jakub Brych | foto: Bontonfilm

Stmívání, jeden z posledních velkých teenagerských filmových fenoménů, už dokonalo a tak jako Harry Potter za sebou nechalo obrovskou díru, kterou je potřeba zaplnit. A právě k tomu účelu jsou tu Nádherné bytosti.
Young adult žánr táhne. Teenagerů, kterým ke štěstí stačí cháska plochých charakterů zmítaná nucenými životními dilematy a pár vlků, kouzelníků či jiné podobné havěti, je na světě tolik, že by bylo od Hollywoodu opravdu hodně hloupé nesnažit se napást na jejich měsíčním kapesném. Proto rýžoval Twilight a koneckonců i poslední díly Harryho Pottera (ačkoliv ty ještě patří k tomu lepšímu).
A co dělat, když ty největší bestsellery odpadnou? Vytvořit nové. Knížek s nálepkou bestseller je totiž dost a vůbec nevadí, že Potterům, Pánům prstenů či Stmívání nesahají věhlasem ani po kotníky. Film podle bestselleru, který si může dovolit tohle magické slůvko použít v traileru, už má jistý úspěch zaručený - kromě účasti skalních fandů, která je stoprocentní, totiž zláká i početný zástup diváků, kteří si řeknou "Hmm, je to podle bestselleru, to bude asi dobrý."
Možná jsem vážně moc velký cynik, ale kniha Nádherné bytosti autorek Kami Garcia a Margaret Stohlové až bolestně přesně vyplňuje všechna kritéria pro to, aby se stala novým bezduchým klonem Stmívání. Mladý chlapec pozná mladou dívku, která jen tak mimochodem umí kouzlit a jen tak mimochodem je klíčovou postavou celého hnutí "zaklínačů", a to, zda si v šestnácti letech vybere zlo či dobro, ovlivní osud všech. Do toho samozřejmě proběhne nějaké to citové vzplanutí a spousta klábosení plus pár očních kontaktů. Co dodat k ještě většímu znechucení? Snad že kniha je už od počátku psaná jako první z plánované řady a MTV ji v roce 2010 vyhlásilo nejzajímavější sérií, s níž je třeba počítat.
Nádherné bytosti navíc musí nutně namíchnout všechny fanoušky Hlídek Sergeje Lukjaněnka, případně i jejich filmových obrazů Timura Bekmambetova. Koncept "umím kouzlit, musím si vybrat stranu" sice rozhodně není nic, co by před Noční hlídkou nikdo neznal, ale Bytosti vypadají až příliš jako klony Lukjaněnkových Jiných.
Přinejmenším podle prvních trailerů. Ty pak nabízejí naprosto přesně to, co by člověk od tohohle druhu filmu čekal - pár neznámých mladých tváří, dvojku víceméně slavných herců v podivných kreacích, nějaké ty nezajímavě postavy navíc, rádoby osudové průpovídky a jako třešničku menší trikové orgie, které v člověku nic nezanechají. K tomu klasický hudební podklad a info o tom, že původní kniha je, jak jinak, BESTSELLER!
Na druhou stranu by ale třeba ta romantická linka, ačkoliv z ukázek nevyhlíží nikterak poutavě, mohla aspoň trochu táhnout, jelikož film má pod palcem Richard LaGravenese, který přivedl na svět vůbec ne špatné Miluji tě. a střihnul si i jednu sympatickou povídku v Paříži, miluji Tě (tu s Bobem Hoskinsem). Záruka to není kdovíjaká, ale každá možnost, že by Nádherné bytosti mohly být víc než jen teen rychlokvaškou, je vítána.
Doufejme v to už jen kvůli Jeremy Ironsovi a Emmě Thompson, kteří si posměch nezaslouží. Irons se sice upsal už spoustě kravin (Dračí doupě, Eragon), ale pořád ho máme rádi za jeho starší filmy. Emma Thompson je zas skvělá herečka a i když se v Bytostech xichtí trochu nedůstojně, snad nebude důvod se na ni zlobit. V ukázkách se nám mihne ještě loni na Oscara nominovaná Viola Davis a tím výčet známých obličejů končí. Z ústřední dvojice Alice Englert a Alden Ehrenreich se čtenáři nevybaví asi ani jeden a není se čemu divit - tihle dva toho zatím za sebou moc nemají a Nádherné bytosti jsou jejich prvním velkým projektem. Těžko říct, co od nich můžeme očekávat, ale jisté sympatie si získávají.
Víc snad nemá cenu psát. Za nějaký ten pátek se v kinech ukáže, zda ještě lze vůbec zaplnit mezeru po fenoménu Stmívání, nebo jestli stejně jako Harry Potter nenajdou upíři a vlkodlaci své nástupce. Váhy se přiklánějí spíše k té druhé možnosti, ale všechno ještě může být jinak...

Film Nádherné bytosti má v českých kinech premiéru 14. února 2013.


Český trailer filmu Nádherné bytosti


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY