Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 19. 10. 2012 - 25. 10. 2012

TV tipy: Hvězdně obsazená dramata versus méně vysílané kousky

Vydáno: 19.10.2012 14:07 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Hodně zajímavých kousků nachystali televizní dramaturgové na tento týden. Dramata obsazená velkými hvězdami skvěle namíchali s méně známými snímky, které se u nás takřka nevysílají. Těšte se třeba na oceňovaný palestinský film.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Český plakát filmu Nebezpečné myšlenky Nebezpečné myšlenky (Dangerous Minds) (sobota 20. 10., Prima Family, 01.20 - 03.15)
Poměrně zajímavý a řemeslně slušně zvládnutý thriller stojí hlavně na vynikající Michelle Pfeiffer, která si ho místy krade pro sebe. To se režírujícímu Johnu N. Smithovi náramně hodí, neboť námět je otřepaný a scénář se nevyhýbá řadě klišé. Ty ale dokázali tvůrci dobře prodat, tudíž to vlastně ani nevadí. Divák se tak v zásadě musí překlenout jen přes jistou nereálnost některých věcí a charakterů. Plusem budiž také skvělá hudba a jeden nezapomenutelný hit. Na pozdní noční hodinu zábava jako dělaná.
Synopse: Lou Anne Johnson (Michelle Pfeiffer) přichází na Parkmontskou střední školu, kde má nově vyučovat angličtinu. Netuší ale, že třída, kterou dostane, je plná sice inteligentních a nadaných, zároveň ovšem jen těžce zvladatelných černošských žáků. Postupně se dozvídá, že všichni její předchůdci skončili buď na psychiatrii, nebo dali okamžitou výpověď. Před mladou idealistkou tak leží největší výzva jejího života - pokusit se tuto skupinu zaujmout a probudit v ní lásku k literatuře.
Zajímavost: Pfeiffer byla během natáčení těhotná, proto nosí ve většině snímku volné oblečení.
Originální trailer filmu Nebezpečné myšlenky

Plakát filmu Krakatit Krakatit (sobota 20. 10., ČT2, 12.05 - 13.40)
Absolutní klasika tuzemské kinematografie, která se ale moc nevysílá. Otakar Vávra převedl téměř dokonale nadčasový román Karla Čapka do filmové podoby a do jisté míry mu dal nový rozměr. Vytvořil hutnou a těžce depresivní atmosféru a na svou dobu si hodně vyhrál s vizuální stránkou. Taktéž Karel Höger v titulní roli oslní a naprosto strhne. Vyloženě zamrzí jen malinko naivní konec.
Synopse: Inženýr Prokop (Karel Höger) vymyslí a sestrojí nebezpečný vynález v podobě výbušniny. Když se mu její testování vymkne z rukou, upadne do kómatu, který provází nepříjemné vize a halucinace. Zdá se mu, že bombu chtějí zneužít mocní lidé k prosazení vlastních zájmů a ovládnutí světa. On je tak nucen tomu zabránit.
Zajímavost: Jaderný výbuch v závěru filmu působil natolik realisticky, že si dokonce i v zahraničí mysleli, že jde o dokumentární záběr.
Ukázka z filmu Krakatit

Plakát filmu Královna Alžběta Královna Alžběta (Elizabeth) (sobota 20. 10., ČT1, 22.05 - 00.05)
V rámci možností komorní kostýmní drama Shekhara Kapura ohromí zejména fantastickou výpravou a maskami, které obdržely Oscara. Po technické stránce sice občas selhává a děj tak působí nevyrovnaně a roztahaně, pozornost nicméně udrží fantastičtí herci v čele s Cate Blanchett a Geoffreyem Rushem. Nejsympatičtější na snímku je ovšem to, že se nesoustředí na velkolepé bitvy a megalomanské záběry, ale spíše na psychologii postav. Přes všechny výhrady jde o zajímavý exkurz do historie, který je ideální na víkendový večer.
Synopse: Svrchovanost Anglie je v ohrožení a proto je potřeba obnovit silnou katolickou víru. Jelikož umírající královna už nemá tolik sil, je jedinou nadějí její sestra Alžběta (Cate Blanchett). Ta je ale zapřísáhlá protestantka. Navíc selhává i naděje na spásné manželství s některým ze sousedních panovníků. Země je tak znovu nad propastí.
Zajímavost: Kostým, který má filmová Alžběta během korunovace, vychází ze šatů, které při stejné příležitosti oblékla skutečná panovnice.
Originální trailer filmu Královna Alžběta

Plakát filmu Veřejný nepřítel č. 1: Epilog Veřejný nepřítel č. 1: Epilog (L'ennemi public n°1) (sobota 20. 10., Nova Cinema, 22.10 - 01.00 / neděle 21. 10., 02.40 - 06.30)
Možná ještě lepší kousek, než jakým byl předchůdce. Jean-François Richet tentokráte upouští od nadupané akce a důraz klade hlavně na dialogovou stránku. Jelikož vypráví o kratším časovém úseku, je i děj pomalejší a může si dovolit různé úvahy o hrdinství a revoluci. Víc než dřív tak záleží i na opět naprosto famózním Vincentu Casselovi, který rozhodně nezklame. K vynikajícímu zážitku notně přispívá i fantastická hudba Marca Beltramiho. Veliká lahůdka.
Synopse: Příběh Jacquese Mesrina (Vincent Cassel), největšího a nejslavnějšího francouzského gangstera, se uzavírá. Muž, který si získal srdce většiny národa, ale mocní ho nenáviděli, bilancuje svůj život a přemýšlí, co mohl udělat jinak. Musí si ovšem krýt záda, neboť seznam jeho nepřátel je vskutku dlouhý.
Zajímavost: Cassel přibral kvůli roli celých dvacet kilo.
Originální trailer filmu Veřejný nepřítel č. 1: Epilog

Český plakát filmu Čtyři lvi Čtyři lvi (Four Lions) (sobota 20. 10., ČT2, 22.50 - 00.30)
Úžasně nekorektní a typicky britská komedie Christophera Morrise si střílí z ožehavého tématu palestinského terorismu. Očekávat tedy můžete fungující hlášky a třeskuté vtipy, z nichž ale někdy běhá mráz po zádech. K autentickému dojmu přispívá i obsazení, které je plné u nás vesměs neznámých herců, z nichž jedinou výjimkou je snad jen Benedict Cumberbatch. Smíříte-li se s tím, že děj nedrží příliš u sebe, působí epizodicky a uprostřed malinko ztrácí tempo, královsky se pobavíte. A jako bonus se nejspíš zamyslíte nad tím, kam až vede fanatismus.
Synopse: Až příliš aktivní Omar (Riz Ahmed) a malinko pomalejší Waj (Kayvan Novak) se odeberou na výcvik do teroristického tábora v Pákistánu, odkud jsou ovšem zanedlouho pro naprostou neschopnost vyhozeni. Společně s dalšími přáteli si tedy založí vlastní teroristickou frakci a pokouší se šířit svou víru do prohnilého západního světa. Jejich snahy ale končí víceméně tragikomicky.
Zajímavost: Morris napsal scénář na základě několika vyslechnutých neuvěřitelných příhod ze zákulisí džihádu. Tři roky pak téma zkoumal.
Originální trailer filmu Čtyři lvi

DVD obal filmu Princezna nevěsta Princezna nevěsta (The Princess Bride) (neděle 21. 10., Nova Cinema, 15.55 - 17.55)
Bizarní pohádka se od ostatních liší značnou měrou nadsázky, humoru, sebeironie, ale také hororovou atmosférou. Režie Roba Reinera je umírněná a prospělo by jí svižnější tempo, jinak ale takřka bezchybná. Dnešního diváka naláká i obsazení, v němž se objeví třeba Robin Wright, Mandy Patinkin, Peter Falk nebo Billy Crystal. V neposlední řadě je třeba zmínit i kouzelnou hudbu Marka Knopflera. Film, jenž by mohl strhnout i zapřísáhlé odpůrce pohádek.
Synopse: Starý a prošedivělý děd (Peter Falk) předčítá svému vnukovi pohádku. V ní se objevují Ona (Robin Wright) a On (Cary Elwes). Oba jsou nesmělí a když si konečně uvědomí, že se milují, je pozdě. Chlapec odjel do světa, aby získal bohatství a zapůsobil tak na svou vyvolenou. Během cesty ale padne do rukou pirátům. O dívku se navíc začne zajímat princ Humperdinck (Chris Sarandon), který udělá vše proto, aby se stala jeho nevěstou.
Zajímavost: Rob Reiner v průběhu točení scén s Billym Crystalem pravidelně opouštěl plac, protože se smál tak, že mu bylo vždy špatně.
Originální trailer filmu Princezna nevěsta

Plakát filmu Vyvolávač deště Vyvolávač deště (The Rainmaker) (neděle 21. 10., Nova Cinema, 20.00 - 22.50 / pondělí 22. 10., 01.20 - 06.45)
První, co na výtečném právnickém thrilleru Francise Forda Coppoly zaujme, je hvězdné obsazení. V tom se objevují jména jako Matt Damon, Danny DeVito, Mickey Rourke, Jon Voight a další. Režie je vzhledem ke jménu tvůrce výborná a příjemně staromilská. Důraz je tak kladen především na výrazné herecké výkony, atmosféru a brilantně napsané dialogy, které vychází z románu Johna Grishama. Nebýt přílišné délky, není si nač stěžovat. Výtečná záležitost.
Synopse: Čerstvý absolvent právnické fakulty (Matt Damon) je po záhadném zmizení svého zaměstnavatele nucen založit si vlastní společnost. Brzy se ocitá přímo uprostřed zapeklitého případu se zdravotní pojišťovnou, která odmítla mladíkovi trpícímu leukémií zaplatit léčbu. Má vůbec trošku naivní a idealistický právník šanci uspět proti zkušeným matadorům, které vede zákeřný Leo Drummond (Jon Voight), jenž udělá pro výhru cokoli?
Zajímavost: Sám Grisham považuje snímek za nejlepší, který kdy podle jeho předlohy vznikl.
Originální trailer filmu Vyvolávač deště

Plakát filmu Žízeň po životě Žízeň po životě (Lust for Life) (pondělí 22. 10., ČT2, 21.40 - 23.35)
Méně známé a u nás ještě méně vysílané drama režisérů Vincente Minnelliho a George Cukora je životopisem slavného malíře Vincenta van Gogha. Náročnější kousek je strhujícím představením na Oscara nominovaného Kirka Douglase a stejnou cenou ověnčeného Anthonyho Quinna. Devízou filmu je taktéž velice silný a emotivní příběh vytvořený na základě faktografické knihy Irvinga Stonea. Dokonalá ukázka biografického snímku, který má vše, co mít má.
Synopse: Život malíře Vincenta van Gogha (Kirk Douglas) byl všechno, jen ne klidný. V období impresionismu to v Paříži žilo a francouzská metropole byla neuvěřitelně inspirativní. Významnou roli zde sehrál i van Goghův kolega Paul Gaugin (Anthony Quinn). Konkurence tehdy byla obrovská a uspět bylo téměř nemožné.
Zajímavost: Mnoho lokací, které se ve filmu objeví, skutečně van Gogh navštívil.
Originální trailer filmu Žízeň po životě

Plakát filmu Ráj hned teď Ráj hned teď (Paradise Now) (pondělí 22. 10., ČT2, 23.35 - 01.05)
Pro "západního" diváka inovativní snímek, který nabízí pohled na palestinsko - izraelský konflikt přímo očima sebevražedného atentátníka. Díky neznámému obsazení se postavám dostaneme skoro pod kůži, o to silnější dojem to pak v nás vyvolá. Režírující Hany Abu-Assad se sice slabším chvilkám nevyhnul a zejména kolísavé tempo při krátké stopáži zaráží, druhá polovina ale strhne a částečně dá zapomenout na předchozí nedostatky. Na cizojazyčného Oscara nominovaný snímek se rozhodně vyplatí vidět, protože je svým způsobem unikátní a možná i hodně důležitý.
Synopse: Kamarádi z dětství Said a Khaled žijí v Nábulusu a pracují v autodílně. Jednou se dozvědí, že právě na ně padla volba, aby se stali mučedníky a provedli atentát v Tel Avivu. V kontextu své víry neváhají chlapci ani vteřinu a úkol přijímají. Tráví tedy poslední noc s rodinami a připravují se na útok. Akce se však v průběhu zhatí a oni mají čas na přemýšlení o důsledku činu, k němuž byli vyvoleni.
Zajímavost: Jde o první palestinský film, který byl nominován na Oscara.
Originální trailer filmu Ráj hned teď

Plakát filmu Limit Limit (Á bout portant) (úterý 23. 10., Barrandov, 22.05 - 23.50)
Svižně natočený a solidně zvládnutý thriller Freda Cavayého rozhodně není žádným žánrovým milníkem, to ale vůbec nevadí. S všemožnými klišé pracuje velice obratně a hlavně je dost napínavý, tudíž divák nemá čas je příliš vnímat. Řešit se pochopitelně nesmí ani logika, která čas od času zahapruje. Naštěstí tu je charismatický Gilles Lellouche a hromada kvalitní akce, divák tak naštěstí nemusí přemýšlet. Pozitivem je i krátká stopáž. Pořádný výplach zkrátka nikdy neuškodí.
Synopse: Samuel Pierret (Gilles Lellouche) pracuje jako zdravotník v nemocnici. Má doma těhotnou ženu a jejich největší starostí momentálně je to, jak se bude jmenovat. Manželka je ale zanedlouho unesena a pokud ji chce Samuel ještě vidět, musí do tří hodin dostat z přísně střežené nemocnice důležitého pacienta. Souboj s časem začíná.
Zajímavost: Film vstupoval do amerických kin s erkovým ratingem.
Originální trailer filmu Limit

Na co se z našich tipů těšíte nejvíce? Nebo jsme zapomněli zmínit váš oblíbený film a chcete na něj upozornit ostatní čtenáře? Napište svůj názor do diskuze pod článkem!

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 3. 5. 2024 - 9. 5. 2024
TV tipy: Damien na Chesilské pláži snědl Bobovy burgery a našel lásku nebeskou V aktuálním týdnu je televizní nabídka poměrně střídmá a opět spoléhá na jistotu v podobě osvědčených repríz. V našem výběru tak nejvíce zaujme pokračování hororu Přichází satan! a pár téměř zapomenutých počinů.... čtěte zde
Vydáno: 03.05.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 18. týden
Kinopremiéry: Sloní muž našel v tarotu recept na štěstí První květnové premiéry jsou především ve znamení zábavné akční podívané Kaskadér, která sice nebude bořit žebříčky návštěvnosti, milovníky filmařiny by ale měla uspokojit. Po letech se do kin vrací také oceňovaný... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 17. týden
Top 20 ČR: Brouček stoupá na vrchol Domácí komedie Prázdniny s Broučkem si po minulém týdnu, kdy se musela sklonit před animákem Jak zachránit draka, bere uzmuté první místo. čtěte zde
Vydáno: 30.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 17. víkend
Box office: U pokladen skórovali Rivalové Dospělácké drama Rivalové se Zendayou zasazené do tenisového prostředí skórovalo u pokladen kin a patří mu první místo amerického žebříčku Box office. čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Lesní vrah 5/10
Recenze: Český film Lesní vrah nahlíží do prázdnoty existence mladého zabijáka Snímek režiséra Radima Špačka se zabývá postavou Viktora Kalivody, jenž v roce 2005 zastřelil tři lidi a vysloužil si přezdívku „Lesní vrah“. Film seznamuje diváky s událostmi v posledním roce před Viktorovým zatčením. čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
1
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem (17.04.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím (12.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Podvodnice slečna bestie se při honu ocitla v krizi (05.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Válka Roseových se dočká remaku (03.04.2024 11:30 v Novinky | Zprávy)
- Nejhorším filmem je levný krvavý horor (09.03.2024 14:32 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Borderlands (22.02.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Sněhurka provedla poslední loupež a žije šťastně až na věky (09.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: The Ministry of Ungentlemanly Warfare (31.01.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Hotel Palace znevažuje svět i sám sebe (24.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu