Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Premiantka

Recenze: Drama Premiantka se úporně snaží tvářit chytřeji, než ve skutečnosti je

Vydáno: 03.02.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Varga | foto: Lionsgate

Melodrama Premiantka pojednává o nadané osmnáctileté středoškolačce a jejím padesátiletém učiteli literatury, jejichž vzájemná náklonnost přeroste mantinely běžného vztahu mezi pedagogem a studentkou.

Miller's GirlRecenzoval/a Jan Varga dne 03.02.2024 10:30. Melodrama Premiantka pojednává o nadané osmnáctileté středoškolačce a jejím padesátiletém učiteli literatury, jejichž vzájemná náklonnost přeroste mantinely běžného vztahu mezi pedagogem a studentkou. Hodnocení: 1.5

Miller's Girl

Miller's Girl
Drama / Komedie
United States, 2024 , 93 min.

Režie: Jade Halley Bartlett
Scénář: Jade Halley Bartlett
Kamera: Daniel Brothers
Hudba: Elyssa Samsel
Herci: Martin Freeman, Jenna Ortega, Bashir Salahuddin, Gideon Adlon, Dagmara Dominczyk, Christine Adams, Augustine Hargrave, Elyssa Samsel, Ray Fawley, Trace Haynes, André Wilkerson

Česká premiéra: 01.02.2024

Miller's Girl hodnocení na Kinobox.cz: 53.02 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Jenna Ortega ve filmu Premiantka / Miller's Girl
© Lionsgate
Americký film Premiantka je režijním a scenáristickým debutem filmařky Jade Halley Bartlett, jenž vypráví o osmnáctileté středoškolačce jménem Cairo Sweet (Jenna Ortega), která začne docházet na hodiny literatury ke zhruba padesátiletému učiteli Jonathanovi (Martin Freeman). Ona je chytrá, krásná, sečtělá a spisovatelsky nadaná, on je sám bývalým spisovatelem, jemuž její znalosti a schopnosti imponují, a rád by rozvíjel její talent. V jejich komunikaci se brzy začne čím dál víc projevovat vzájemná náklonnost, která přeroste od běžného vztahu mezi pedagogem a studentkou v něco mnohem důvěrnějšího, byť stále platonického. Vývoj událostí pak ale kulminuje tím, že Cairo odevzdá jako seminární práci pornografickou povídku plnou šťavnatých detailů, jejímiž protagonisty jsou oni dva.

Námět tohoto melodramatu zní jako z nějakého béčkového erotického thrilleru z 90. let, což je poměrně nízko položená laťka, kterou se ale Premiantce navzdory větším ambicím nepodařilo překročit. Výsledek je totiž místy tak špatný, až je nechtěně komický. Ačkoli je scénář Premiantky původním dílem, tak film celkově působí jako adaptace nějakého brakového milostného románu, který se úporně snaží tvářit chytřeji, než ve skutečnosti je (představte si Padesát odstínů šedi, jehož hrdiny jsou literárně znalí a sofistikovaně se vyjadřující intelektuálové). Ona chytrost je pouze zdánlivá a umělá, přiživovaná v rádoby oduševnělých dialozích přehršlí poeticky znějících přirovnání a blábolivých, dokonale nesmyslných slovních spojení a metafor. V kontroverzním příběhu o vývoji společensky nepřijatelného vztahu na akademické půdě, jenž se snaží vyjadřovat k tématům balancujícím na hraně etiky, byste navíc čekali určitou jemnost a finesu, ale té se v Premiantce nedočkáte.

Martin Freeman ve filmu Premiantka / Miller's Girl
© Lionsgate
Nedočkáte se kupodivu ani erotiky. Ve filmu není ani náznak nahoty, o sexu se v něm pouze mluví a jeden šestisekundový záběr na dvě líbající se děvčata představuje zdaleka nejodvážnější scénu celého snímku. O souložení nebo o jiných sexuálních činnostech se přitom jeho postavy vyjadřují poměrně explicitně a vulgárně, čímž sledování filmu paradoxně připomíná čtení nějaké amatérské erotické povídky z internetu, v níž se také vyskytují detailní vzrušující popisy a protagonisté definovaní primárně sexuální touhou. O srovnatelný zážitek se však bohužel jedná i z kvalitativního hlediska.

Titulní premiantka Cairo žije sama v honosném rodinném sídle, její rodiče jsou totiž coby bohatí právníci dlouhodobě uvázáni k pracovnímu pobytu na jiném kontinentě. Film je tu a tam doprovázen jejími vypravěčskými monology, připomínajícími zápisy do deníčku. Hned zkraje se Cairo zamýšlí nad tím, co pro ni znamená být dospělá, když už jí je oněch osmnáct let. Žije kdesi v Tennessee v zapadlém městečku, které nesnáší a nemůže se dočkat, až vypadne do světa. Není přitom moc jasné, co přesně jí v cestování brání, když je plnoletá, má zřejmě neomezené finance a nemá nad sebou žádný rodičovský dozor. Některé scenáristické volby působí jako záměrně zvolené tak, aby v na pohled laciném filmu vystupovalo co nejméně postav a jeho děj se mohl odehrávat v co nejméně lokacích.

Jenna Ortega ve filmu Premiantka / Miller's Girl
© Lionsgate
Tomu je uzpůsobeno i prostředí školy, které vyznívá nebývale nuzně. Jonathan se kamarádí s učitelem fyziky Borisem (Bashir Salahuddin), kromě nich ale další pedagogové ve filmu k vidění nejsou, takže to skoro vypadá, jako kdyby na škole nikdo jiný nevyučoval. Cairo i její jedinou kamarádku Winnie (Gideon Adlon) nikdy nevidíme na jiném předmětu než na Jonathanem vyučované literatuře. Nikdy je nevidíme interagovat s jinými spolužáky nebo spolužačkami, ostatně jiní studenti a studentky se ve filmu mihnou vyloženě sporadicky. Párkrát je řeč o školním sportovním týmu, ale ten také za celý film neuvidíme. Jednou z mála výjimek ve smyslu scén zahrnujících naráz větší množství postav je kupříkladu návštěva salonu pořádajícího pravidelné nedělní čtení poezie, což je pasáž spadající díky svéráznému vzezření účastníků této akce do kategorie nezáměrné sebe-parodie.

Vztahy mezi kantory a dvojicí náctiletých studentek jsou od samého začátku podezřelé tím, že jsou ve filmu prezentovány poměrně deviantně. Obě děvčata se chovají vůči učitelům svádivě, s přehnanou nápadností předvádějí lascivní pohyby a vrhají na ně vyzývavé pohledy. Nikdy nejsou upozorněny na to, že jejich chování je nevhodné, nikdy jim není naznačeno, že jednají přes čáru. Obě dívky jsou dle svých slov panny a v soukromí fantazírují výhradně o sexu se svými učiteli, nikdy je nenapadne se zajímat o své vrstevníky. Jonathan, jehož už nenaplňuje vyvanulý svazek s pohrdavou a uštěpačnou manželkou (Dagmara Dominczyk), která na něj kvůli práci věčně nemá čas, si ve vztahu k oblíbené a opěvované studentce nezvládá určit bezpečné hranice. V tomto směru by měl plnit úlohu morálního kompasu jeho kolega a kamarád Boris, leč ten také v konečném důsledku do chování dívek nijak nezasahuje, a i když mu na soukromý telefon začnou posílat polonahé fotky, tak to přejde bez komentáře.

Martin Freeman, Bashir Salahuddin ve filmu Premiantka / Miller's Girl
© Lionsgate
V závěrečné třetině se atmosféra i žánr filmu mírně mění a dojde k proměně i ve vztahu obou hlavních postav. Polemizuje se o tom, kdo z nich se vlastně nachází v roli oběti. Z finálního vyznění filmu je znát, že by rád byl pozdním argumentem v debatě o MeToo, ve skutečnosti ale tomuto tématu prokazuje medvědí službu, když v příběhu staví (ať už vědomě, či nevědomě) Cairo do pozice záporné postavy. Snímek přitom neopouští její subjektivní vypravěčskou perspektivu, zároveň ale divákovi znemožňuje, aby s ní jakkoli soucítil. I kvůli tomu, že choulostivé téma zpracovává ze špatného pohledu, je závěr filmu vyloženě pitomý.

Pozitivní dojem tak zůstává převážně jen z hereckých výkonů protagonistů obou hlavních rolí, kteří zvládají sebejistě vystihnout relativně širokou škálu komplikovaných emocí, a v paměti nejspíš zůstanou i někteří představitelé rolí vedlejších, zejména Bashir Salahuddin se svými komediálními kreacemi. Pro Jennu Ortegu byla Premiantka příležitostí ukázat, že zvládne utáhnout charakterní hlavní roli v celovečerním snímku, což se potvrdilo. Jinak jde ale o ukázkový příklad zmarněného potenciálu, v němž snaha o provokativnost naráží na to, že se film neodváží udělat krok k něčemu skutečně troufalému či radikálnímu, a tak jen neobratně klouže po povrchu mezi klišovitými postavami, jejichž vzájemné tonutí v nesmělých citech nedokáže podpořit jak na emocionální, tak na vypravěčské úrovni.

[Recenze původně vyšla na filmovém blogu FilmSpot.cz.]

Český trailer filmu Premiantka

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
3/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Lesní vrah 5/10
Recenze: Český film Lesní vrah nahlíží do prázdnoty existence mladého zabijáka Snímek režiséra Radima Špačka se zabývá postavou Viktora Kalivody, jenž v roce 2005 zastřelil tři lidi a vysloužil si přezdívku „Lesní vrah“. Film seznamuje diváky s událostmi v posledním roce před Viktorovým zatčením. čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 26. 4. 2024 - 2. 5. 2024
TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi Drtivou většinu z aktuální televizní nabídky tvoří snímky u nás zapomenuté, prakticky neznámé a jen těžko sehnatelné. Nejatraktivnějším tipem je nicméně premiéra prequelu ságy Kingsman s podtitulem První mise. čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Beetlejuice Beetlejuice se předvádí první ukázkou (22.03.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Sidney Prescott se vrací do Vřískotu (13.03.2024 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Top 20 ČR: Franta odsouvá aristokratku (13.02.2024 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Z Aristokratky jsme stále ve varu (06.02.2024 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- K obsazení Beetlejuice 2 se přidává Monica Belluci a Willem Dafoe (12.05.2023 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Tajná invaze (03.04.2023 09:00 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Vřískot 6 se přesunul do New Yorku, nic nového ale jinak nepřináší (11.03.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Jenna Ortega a Beetlejuice 2 (11.03.2023 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Vřískot zloděje z Bagdádu (08.03.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Nesmrtelný ježek Sonic zúčtovává s Flashem Gordonem (03.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Vřískot 6 (20.01.2023 18:32 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Vřískot 6 (14.12.2022 18:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Film Black Panther: Wakanda nechť žije reaguje na úmrtí hlavního hrdiny (14.11.2022 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Black Panther je obětí Michaela Kocába (09.11.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Wednesday Addamsová (09.10.2022 09:31 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu