Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
#annaismissing

Recenze: Thriller #annaismissing poukazuje na nástrahy internetu a sociálních sítí

Vydáno: 13.08.2023 10:30 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Varga | foto: Aerofilms

Český thriller vypráví o dospívající Nině, která se snaží dopátrat toho, proč měl její otec v telefonu vyzývavou fotografii náctileté influencerky Anny, která shodou okolností před týdnem záhadně zmizela.

#annaismissingRecenzoval/a Jan Varga dne 13.08.2023 10:30. Český thriller vypráví o dospívající Nině, která se snaží dopátrat toho, proč měl její otec v telefonu vyzývavou fotografii náctileté influencerky Anny, která shodou okolností před týdnem záhadně zmizela. Hodnocení: 3

#annaismissing

#annaismissing
Drama / Thriller
Česká republika, 2023 , 108 min.

Režie: Pavel Soukup
Scénář: Lucie Kryzová
Kamera: Miloslav Holman
Hudba: Jindřich Kravařík
Herci: Marek Němec, Barbora Bočková, Petra Bučková, Vlastina Svátková, Viktorie Vítová, Magdalena Čečo, Alexandra Vostrejžová

Česká premiéra: 10.08.2023

Distributor: Aerofilms

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Viktorie Vítová ve filmu  / #annaismissing
© Aerofilms
Režisér Pavel Soukup a další tvůrci, kteří natočili v roce 2019 úspěšný internetový seriál #martyisdead, oceněný prestižní mezinárodní televizní cenou Emmy, na něj nyní volně navazují celovečerním filmem #annaismissing. Původní seriál pojednával o úmrtí patnáctiletého Martyho, jenž byl vydírán a šikanován na sociálních sítích, a o jeho otci, který se následně snažil na internetu dopátrat pravdy. Film #annaismissing přichází s velmi podobným konceptem a opírá se o stejná současná témata, leč vypráví přitom příběh zcela jiných postav.

Titulní Anna (Viktorie Vítová) je populární patnáctiletá youtuberka a influencerka, stylizující se s oblibou do role vyzývavé lolity, která v provokativních videích prezentuje svůj pohled na různá vztahová a sexuální témata. Žije jen s nesnesitelnou matkou, vůči níž se chová značně odtažitě a nepřátelsky. Spíše než nefunkční rodinné pouto spojuje obě ženy to, že se jejich život točí především kolem sebe-prezentace na sociálních sítích a závislosti na pozornosti followerů. Anna ale už týden nic nového nezveřejnila a její fanynky a fanoušci se začínají strachovat, jestli se jí náhodou něco nestalo a kam mohla tak náhle zmizet. Že ji zřejmě potkalo něco nehezkého, nám ostatně sděluje hned úvodní scéna, v níž vidíme vystrašenou Annu se zakrváceným obličejem, jak ji někdo natáčí na video kdesi v lese u jezera.

Alexandra Vostrejžová ve filmu  / #annaismissing
© Aerofilms
Hlavní hrdinkou nicméně není Anna, nýbrž též náctiletá Nina (Alexandra Vostrejžová), jenž vede naopak idylický život se zaopatřenými rodiči (otec je právník a matka módní fotografka) a mladší sestrou. Annu zpočátku ani nezná, dokud náhodou nespatří v tátově mobilu její polonahou fotografii. Představa rodinné harmonie se jí v tu chvíli začne rozpadat, a tak se rozhodne vypátrat, kdo vlastně Anna je, co se s ní stalo a co dělala v tátově telefonu její fotka. Pochopitelně postupuje váhavě, ostýchavě a s obavami, takže jí v pátrání pomáhá nebinární spolužák Robin (Magdalena Čečo), mnohem smělejší a drzejší. Nina si odmítá vystačit s otcovým vysvětlením, že jde pouze o bývalou klientku, a zároveň zjišťuje, že si Anna vytvořila ve svém okolí i na internetu řadu nepřátel.

Pojítek mezi seriálem #martyisdead a filmem #annaismissing je mnoho, od žánru mrazivého krimithrilleru s detektivní zápletkou přes zaměření na postavy teenagerů a jejich svět až po důrazné upozorňování na to, jak moc je naše existence mnohdy propojena s technologiemi a životem ve virtuálním prostředí. Skrze nahlas vyřčená apelativní varování ohledně nutné opatrnosti při sdílení soukromých fotek nebo při komunikaci s cizími lidmi online se zvýrazňuje i osvětový rozměr, připomínající prostřednictvím motivu sexuálních predátorů dokument V síti. Snímek #annaismissing ostatně vznikl ve spolupráci s edukačním projektem Bezpečně v síti, jenž informuje děti i rodiče o zranitelnosti mládeže na internetu. Film proto pojednává o online prostředí jako o místě plném nástrah a poukazuje na reálné devastující důsledky, které může mít naše počínání na sociálních sítích. Někoho může sdílený obsah vážně traumatizovat, někdo jiný jím může rozběhnout kolotoč falešných obvinění a případně i někomu zničit život.

Marek Němec, Barbora Bočková ve filmu  / #annaismissing
© Aerofilms
Je přitom nutné ocenit, jak si film pohrává s diváky a s přibývajícím časem je nutí každou chvíli přehazovat podezření mezi několika postavami tam a zpátky. Postupně dávkuje informace, které pokaždé přinášejí do amatérského pátrání dospívající hrdinky nový kontext a jiný pohled na věc. Oproti seriálu je znát vyšší rozpočet, pomáhají trikové záběry zpřítomňující v obraze online komunikaci postav, chvílemi film připomíná díky kameře, atmosféře a barevné tonalitě severské kriminálky. Velkým pozitivem jsou i přirozené a věrohodné výkony všech zmíněných talentovaných debutujících hereček, které se rozhodně neztrácejí ve společnosti zkušenějších herců Marka Němce a Barbory Bočkové, kteří ztvárnili rodiče Niny neméně dobře. Autentičnost projevů mladých hrdinek podrývají místy jen dialogy, které občas znějí až příliš vyumělkovaně, než aby je bylo možné pokládat za bezprostřední slovní výměny.

S přibývající stopáží se ale Nina začne z vyprávění čím dál víc vytrácet a pozornosti se místo ní dostane různým vedlejším postavám, mezi jejichž perspektivami však snímek přeskakuje poněkud překotně. Bezděčně do děje vstupují náhlé četné flashbacky, často se mění hlavní téma, postupně se ukazuje, že skoro každý se s Annou znal a měl určitý důvod k pomstě. S jistou pravidelností dochází k nečekaným zvratům a dílčím pointám segmentujícím čím dál roztříštěnější vyprávění do epizodek, z nichž každá se zaměřuje na něco jiného, což je patrně pozůstatek toho, že snímek měl původně mít stejně jako #martyisdead strukturu seriálu. Napětí je kvůli tomu opakovaně budováno jen v rámci izolovaných pasáží či scén, což nutně nevadí tolik jako nesoustředěnost rozkročená mezi přílišným množstvím notně zhuštěných témat a úhlů pohledu.

Magdalena Čečo ve filmu  / #annaismissing
© Aerofilms
Zklamáním je z hlediska detektivní zápletky i finále, založené na nedostatečně vysvětlené situaci, kdy se jistá osoba objeví na místě, u nějž není zřejmé, jak o něm mohla vědět. Celý případ je pak vyřešen ve stylu deus ex machina nikoli díky důmyslnému propojení dosavadních stop a indicií, nýbrž pomocí nenadálého objevení nového klíčového důkazu, na nějž mohly postavy snadno narazit od samého začátku. Krom toho je potřeba překousnout mnohdy pochybné motivace některých postav, vedoucích v panoptiku patologicky smýšlejících uživatelů internetu, na něž Nina naráží při opakovaných střetech s tvrdou realitou kyberšikany a revenge porna, až k absurdním domněnkám. Kdyby se ukázalo, že Annu zabila kvůli lajkům její vlastní matka, aby jí dcera nemohla zakazovat sdílet na Instagram fotky z jejího dětství, tak by to v tomto fikčním světě pokřivených vztahů až tak bizarně nepůsobilo.

Přes všechno škobrtání a logické lapsy v ději i v jednání postav nicméně film #annaismissing obstojí jako žánrová podívaná s výchovným přesahem, která vybízí k diskuzím, a navíc působí vizuálně atraktivně. Formát seriálu by příběhu slušel víc, zvlášť s přihlédnutím k tomu, že epizodická struktura je ve filmu beztak již viditelně přítomná. Některé osvědčené postupy se zde po #martyisdead pochopitelně opakují, na kvality svého oceněného předchůdce však #annaismissing kvůli příběhu vystavěnému na těžko uvěřitelných základech nedosahuje. Co zůstává, jsou silné herecké výkony, nadstandardně zdařilé formální aspekty a záslužný osvětový přístup k tématům, jako je bezpečnost chování na internetu a ochrana soukromí v době sociálních sítí.

[Recenze původně vyšla na filmovém blogu FilmSpot.cz.]

Originální trailer filmu #annaismissing

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
6/10
Podobné filmy:
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Stovky bobrů 8/10
Recenze: Němá groteska Stovky bobrů patří k nejoriginálnějším filmům posledních let Je možné v současnosti natočit němou grotesku jako za časů začátků kinematografie? Je možné ji pojmout jako videoherní putování k vysněnému cíli? A je možné to zvládnout za pár šupů? Na to všechno odpovídá snímek Stovky... čtěte zde
Vydáno: 12.05.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
Království Planeta opic 7/10
Recenze: Království Planeta opic se pokouší zahájit další trilogii s novými postavami V příběhu nového hrdiny Noeho, jenž musí zachránit svou rodinu a přátele ze zajetí, snímek navazuje v řadě aspektů (včetně fantastické trikové úrovně) na kvality předešlé trilogie. čtěte zde
Vydáno: 11.05.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 10. 5. 2024 - 16. 5. 2024
TV tipy: Jidáš a černý mesiáš se ocitli v zajetí démonů Docela zajímavě vypadá televizní nabídka tohoto týdne, v níž dominují premiérová uvedení dvou atraktivních titulů. Prvním je třetí díl hororové série V zajetí démonů, tím druhým pak oscarové drama Jidáš a černý mesiáš.... čtěte zde
Vydáno: 10.05.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 19. týden
Kinopremiéry: Stovky bobrů se na jednu noc ocitly v království Planeta opic Pětice aktuálních premiér je ve znamení (nejen) digitálních zvířat. Do kin se totiž dostávají první díl navazující trilogie ze světa Planety opic a konečně také opěvovaná a vychvalovaná němá groteska Stovky bobrů.... čtěte zde
Vydáno: 08.05.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 18. týden
Top 20 ČR: Kaskadér se ujímá vedení Akční romantická komedie Kaskadér s hvězdným obsazením vzdávající hold nebezpečnému kaskadérskému povolání se vyšvihla na první místo nejen za mořem, ale i u nás. čtěte zde
Vydáno: 07.05.2024 08:00 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Matka je o zimních prázdninách v trapu a poslouchá hlasy mrtvých (21.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Marvels objevují umění jíst a milovat a přemýšlí jak přežít svého muže (08.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Top 20 ČR: Sestra poráží Kazmu (12.09.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Češi se hrnuli na Kazmu (22.08.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Barbenheimer oslabuje (15.08.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Kinopremiéry: Rambo uvízl v pavučině Gran Turisma (09.08.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Baby Driver veze Spider-Mana a Anastázii do paralelních světů (21.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Obžalovaný Black Adam za vším hledá ženu (19.10.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Film Promlčeno se vymezuje vůči promlčecí lhůtě pro trestné činy (03.05.2022 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Nosoroh vede křížovou výpravu na panství Downton (27.04.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Český lev 2021: Filmem roku je Šarlatán (07.03.2021 11:07 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Nabarvené ptáče pozoruje tajemnou záři nad Pacifikem, poznává tvář vody a nakonec se ocitá v síti (05.03.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Čeští filmoví kritici rozhodli! Nejlepším filmem roku 2020 je Krajina ve stínu. (07.02.2021 21:23 v Novinky | Zprávy)
- Český lev 2020: Nominacím vévodí Krajina ve stínu (19.01.2021 07:30 v Novinky | Zprávy)
- Top 20 ČR: Nejúspěšnějším filmem roku 2020 byl dokument V síti (14.01.2021 14:20 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Téma: nejlepší filmy roku 2020 podle filmserveru (06.01.2021 07:30 v Články | Žebříčky)
- Top 20 ČR: After: Přiznání je první (08.09.2020 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Trollové odsunuli Havla (10.08.2020 14:13 v Komentáře | Top 20 ČR)

PREMIÉRA TÝDNE   19/2024

Království Planeta opic
7/10

V příběhu nového hrdiny Noeho, jenž musí zachránit svou rodinu a přátele ze zajetí, snímek navazuje v řadě aspektů (včetně fantastické trikové úrovně) na kvality předešlé trilogie.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu