Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 5. 3. 2021 - 11. 3. 2021

TV tipy: Nabarvené ptáče pozoruje tajemnou záři nad Pacifikem, poznává tvář vody a nakonec se ocitá v síti

Vydáno: 05.03.2021 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Začátek března je v televizích premiérově extrémně bohatý, takže tentokráte má divák z čeho vybírat. Tím nejatraktivnějším asi bude uvedení úspěšného dokumentu V síti, nechybí ani oceňované, ale náročné drama Nabarvené ptáče.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Králové hor (Brothers of the Wind) (sobota 6. 3., Prima Max, 20.00 - 22.05 / neděle 7. 3., 17.55 - 20.00)

Český plakát filmu Králové hor / Brothers of the Wind
© Facebook tvůrce
Rakouské drama je poměrně nenápadné, před šesti lety se ale mihnulo i v našich kinech. Režírující dvojice Gerardo Olivares a Otmar Penker si v něm diváky získá především vskutku nádherně vybranými a nasnímanými lokacemi, jejichž záběry by mohly viset na zdi jako plakáty. K tomu se přidávají i opravdoví a nedigitální orli, kteří jsou hlavními hrdiny a symbolizují tu určitou svobodu, která je v kombinaci s krásnou obrazovou stránkou až hmatatelná. Po většinu střídmé stopáže tak jde de facto o trochu nákladnější dokument, který je místy hodně fascinující. O to větší je škoda, že se autoři rozhodli do snímku zakombinovat příběh, který je bohužel tím nejslabším, protože je zoufale klišovitý, nenápaditý a předvídatelný. Navíc se pokouší o určité filozofování, které nefunguje a vychází vesměs naprázdno. Obsazení, jemuž ze známějších tváří vévodí Jean Reno a Tobias Moretti, je naštěstí velmi solidní a nedostatky relativně kompenzuje. Víkendový tip pro celou rodinu, o němž více prozradí naše recenze.

Zajímavost: Snímek se natáčel dlouhých osm let a bez použití jakýchkoli efektů. 

Český trailer filmu Králové hor / Brothers of the Wind
Nabarvené ptáče (sobota 6. 3., ČT1, 22.20 - 01.05)

Plakát filmu  / Nabarvené ptáče
© Facebook tvůrce
Při loňském předávání Českých lvů bodovalo unikátní drama hned desetkrát. Jednu ze sošek si odnesl i režisér a producent Václav Marhoul, který zaslouží uznání už za to, že celý projekt dotáhl do konce. Adaptace náročné knihy Jerzyho Kosińskiho je totiž značně nedivácká a vyniká extrémní temnotou, depresivní atmosférou a totální beznadějí. Ta je ještě umocněna nádhernou černobílou kamerou. Autor se rozhodl vzdát hold starým evropským válečným filmům, tudíž zvolil dost pomalé tempo, v němž je plno dlouhých záběrů na zpustošenou krajinu, které jsou extrémně působivé, zároveň ale možná trochu prvoplánové. Malinko horší je to s vyprávěním příběhu, který de facto neexistuje, protože výsledek je jen sledem několika scén, jejichž podstata se opakuje a mění se jen lidé. I vzhledem ke smrtící a zbytečně dlouhé stopáži je snímek místy hodně úmorný a i kvůli specifické odosobněné režii nepůsobí tak, jak by asi chtěl. V hlavní roli exceluje výtečný Petr Kotlár, jehož doplňují třeba Jitka ČvančarováStellan SkarsgårdHarvey Keitel nebo Barry Pepper, ti už ale mají jen minimum prostoru. Odvážný tip týdne a snímek, na který je třeba být opravdu připraven, což potvrzuje i naše recenze.  

Zajímavost: Natáčení, které trvalo šestnáct měsíců, předcházelo osm let příprav.

Oficiální trailer filmu Nabarvené ptáče
Všechno nebo nic (All or Nothing) (sobota 6. 3., ČT art, 22.50 - 00.55)

Plakát filmu Všechno nebo nic / All or Nothing
© IMDb
Britsko-francouzské drama z počátku milénia je v našich končinách známé jen minimálně a příliš se nevysílá. Důvodem je nepochybně to, že nejde o úplně divácký počin a jeho realismus je až nepříjemný. Režisér a scenárista Mike Leigh v něm šel až na dřeň lidských vztahů v nefunkční rodině a s až dokumentární přesností zachytil, jak snadno a rychle se jedinec může propadnout na absolutní sociální dno. Pomohl si v tom hodně silným a dobře napsaným příběhem, pomalejším tempem, v němž je čas na zaznamenání veškerých detailů a neveselé atmosféry chudšího londýnského předměstí. Opřít se pochopitelně mohl i o vynikající obsazení, v němž hrají prim Timothy Spall a Lesley Manville, kterým zdatně sekundují mimo jiné James CordenAlison Garland nebo Ruth Sheen. Škoda jen přehnané stopáže a také toho, že někdy jsou postavy trochu jednorozměrné. Neveselá sociální sonda. 

Zajímavost: Ve filmu herecky debutovala Sally Hawkins.

Oficiální trailer filmu Všechno nebo nic / All or Nothing
Veronica Guerin (Veronica Guerin) (pondělí 8. 3., ČT2, 21.35 - 23.10)

Plakát filmu Veronica Guerin / Veronica Guerin
© IMDb
Osmnáct let staré drama patří k těm méně nápadným a připomínaným. Režírující Joel Schumacher v něm vycházel ze skutečného příběhu irské novinářky, soustředil se ale jen na jednu etapu jejího života. To je na jednu stranu dobře, protože některé věci může zachytit detailněji a rozvinout potřebnou motivaci postav, na tu druhou ale leckdy chybí souvislosti a možná i kvůli horšímu scénáři někdy hlavní hrdinka působí naprosto naivně a některé její kroky nedávají smysl. Tvůrce si taky uškodil tím, že hned na začátku prozradí pointu, čímž diváky připraví o napětí, které tedy posléze zcela absentuje. Boduje ale takřka autentickou atmosférou Dublinu devadesátých let, minimalistickým hudebním doprovodem Harryho Gregsona-Williamse a střídmou stopáži. Trochu rozpačité dojmy do značné míry zachraňuje obsazení, jemuž dominuje spolehlivá Cate Blanchett, objeví se ovšem též Ciarán HindsGerard McSorley nebo David Murray, v malé roli se mihne také Colin Farrell. Nedotažené a nevýrazné drama, které nevyužilo svůj potenciál. 

Zajímavost: Původně měl film natáčet Danny DeVito, který chtěl do hlavní role Winonu Ryder.

Originální trailer filmu Veronica Guerin / Veronica Guerin
Tajemná záře nad Pacifikem (The Final Countdown) (pondělí 8. 3., Prima Max, 21.45 - 23.55 / středa 10. 3., 00.25 - 02.30)

Plakát filmu Tajemná záře nad Pacifikem / The Final Countdown
© Roger Ebert
Dobrodružný film s prvky sci-fi z raných osmdesátých let možná trochu zastaral, dodnes ale patří ke klíčovým počinům, v nichž se pohrává s cestováním v čase. Režírující Don Taylor v něm dostal k dispozici velmi zajímavý a dobře napsaný válečný příběh, který koketuje s alternativní realitou. Akce je v něm sice naprosté minimum, to ale moc nevadí, protože v popředí stojí propracované postavy, atraktivní filozofické myšlenky o tom, co by kdyby a relativně zábavné dialogy. Dobovým odrazem nicméně zůstávají otevřený náborový podtext, opěvování americké armády a určitá příběhová naivita. Naštěstí je ale tempo natolik svižné a stopáž tak snesitelná, že to až tolik nevadí. K pozitivům patří i spolehlivé obsazení, v němž se objeví kupříkladu Kirk DouglasMartin SheenKatharine RossJames Farentino nebo Ron O'Neal. Pro mnohé jde navíc o závan nostalgie, protože snímek se jako jeden z mála "západních" chvíli promítal v tehdejších socialistických kinech. Žánrová klasika.

Zajímavost: Postava senátora Samuela Chapmana je kompletně fiktivní a její zmizení se nezakládá na žádné události z válečných let.

Teaser trailer filmu Tajemná záře nad Pacifikem / The Final Countdown
Dovidenia v pekle, priatelia (pondělí 8. 3., ČT art, 22.05 - 23.20)

Plakát filmu  / Dovidenia v pekle, priatelia
© Wikipedie
Československo-italské drama z počátku sedmdesátých let se příliš nepřipomíná a dosud nevyšlo na oficiálním nosiči. Dáno to může být jednak jeho diváckou náročností a také komplikovaným vznikem. Režisér, spoluscenárista a kameraman Juraj Jakubisko v něm totiž natočil otevřenou alegorii na počínající normalizaci a pomohl si při tom nádhernou a na naše poměry unikátní vizuální stránkou plnou barev, obrazových metafor a vskutku překrásnou kamerou, která kreslí opulentní obrazy. Děj není tak podstatný, protože tvůrce spoléhá na dojmy a imaginaci publika a soustředí se spíš na působivost jednotlivých scén než na koherentní celek. Vzhledem k tomu, že se scénářem mu pomáhal Karol Sidon, si klade i docela dost náboženských otázek a kritizuje dogmatické vidění světa. Ve vesměs neznámém obsazení vyniká výborná Olga Schoberová, pro kterou šlo o jednu z posledních rolí vůbec. Problematický je samotný závěr, který byl po uložení do trezoru dotáčen v prvních dnech revoluce, do předchozího kontextu se moc nehodí, působí extrémně kýčovitě a naivně "budovatelsky" a je navíc podmalováván tím nejlacinějším tehdejším hudebním popem. Raritní tip.

Zajímavost: Na festivalu v Benátkách 1990 získal snímek Čestné uznání RAI II.

Televizní spot filmu Dovidenia v pekle, priatelia
Vice (Vice) (středa 10. 3., Prima Max, 20.00 - 22.50 / čtvrtek 11. 3., 17.15 - 20.00)

Plakát filmu Vice / Vice
© Facebook tvůrce
Pod alternativním a přece jen srozumitelnějším českým titulem Muž v pozadí najdete v programu tři roky staré komediální drama, které si i přes značný počet nominací na prestižní ceny cestu do tuzemských kin nenašlo. A je to asi logické, protože na Oscara nominovaný režisér a scenárista Adam McKay se v něm zaměřil na ryze americké téma a detailní reálie, které přece jen v Evropě tak známé nejsou. Pro plné pochopení je třeba znát osobu Dicka Cheneyho, tehdejší politickou situaci v USA a být pořád ve střehu, protože snímek je plný břitkých dialogů, které ale nedávají moc prostoru na vydechnutí a je v nich možná až moc jmen a pojmů. Poměrně složitou strukturu ale usnadňují celkový nadhled, občas i satirické podání a hravá režie, v níž je mnoho nápadů, které korunuje neskutečně zábavný falešný konec. V hlavní roli se představí excelentní a na Oscara nominovaný Christian Bale, jehož doplňují na stejnou cenu nominovaní Sam Rockwell a Amy Adams, dále se pak objeví třeba Steve CarellJesse Plemons nebo Tyler Perry. Trochu náročnější a přece jen moc dlouhý tip.

Zajímavost: Bale kvůli roli přibral více jak osmnáct kilogramů.

Oficiální trailer filmu Vice / Vice
V síti (středa 10. 3., ČT1, 20.10 - 21.50)

Plakát filmu  / V síti
© Facebook tvůrce
Dokument, který v loňském roce hodně rezonoval a i v době počínající pandemie dokázal rozvířit důležité společenské téma, se stal nejnavštěvovanějším počinem v tuzemských kinech. A je to asi dobře, protože režírující a scenáristická dvojice Vít Klusák a Barbora Chalupová v něm srozumitelně a v rámci možností nebulvárně poukázala na nebezpečí, které dnešním dětem hrozí na internetu a na různých chatovacích fórech a sociálních sítích. I když nepřináší nic nového a de facto opakuje totéž dokola, tolik to nevadí, protože stylizace i výpovědi jsou tak závažné a zároveň podány natolik srozumitelně, že společenský apel pochopí úplně každý. Někomu sice může vadit, že Tereza Těžká je profesionální herečka a někdy je snaha tvůrců o přesnou inscenaci scény znát až moc, vzhledem k výše zmíněnému to ale zásadně nevadí. Jeden z nejdůležitějších filmů poslední doby a pro někoho tip týdne, o němž více prozradí naše recenze.  

Zajímavost: Přestože všechny aktérky mají mladistvý vzhled, maskování každý den zabralo zhruba hodinu a půl.

Originální trailer filmu V síti
Mandy - Kult pomsty (Mandy) (čtvrtek 11. 3., Nova Cinema, 21.55 - 00.10)

Plakát filmu Mandy - Kult pomsty / Mandy
© Facebook tvůrce
Tři roky starý počin je v našich končinách hodnocen dost nejednoznačně a hůře než na zahraničních databázích. Režisér a scenárista Panos Cosmatos se v něm vrací někam na přelom osmdesátých a devadesátých let, kdy byly podobné filmy v módě a béčková zábava na vrcholu. Příběh o pomstě je sice zoufale jednoduchý, ozvláštněn je ale hodně hutnou a nervózní atmosférou, která nastoupí od prvních minut a navíc ji dotváří typicky neklidná hudba Jóhanna Jóhannssona. Hlavní devízou je ovšem unikátní a osobitá vizuální stránka, která připomíná drogový trip, obličeje se v ní vzájemně prolínají a celá je extrémně barevně přestřelená. Potřebně zvrhlý dojem pak dodávají záporáci, kteří vypadají bizarně, děsivě a jako aktéři brutálního SM porna. Béčkové ladění pak potvrzuje extrémně krvavé a násilné finále. V hlavní roli se objeví jako vždy maniakální a úděsně přehrávající Nicolas Cage, vedle něhož zaujme snad jen Andrea Riseborough. Dojem kazí pomalá a rozvleklá první polovina, v níž se toho moc neděje, stopáž tudíž mohla být výrazně kratší. Nejbizarnější tip týdne, o němž píšeme v rubrice Za horizontem.

Zajímavost: Jóhannsson zemřel necelý měsíc po premiéře filmu.

Oficiální trailer filmu Mandy - Kult pomsty / Mandy
Tvář vody (The Shape of Water) (čtvrtek 11. 3., Prima Max, 22.00 - 00.30)

Český plakát filmu Tvář vody / The Shape of Water
© Facebook tvůrce
Romantické fantasy drama je sice u nás hodnoceno o něco hůře než v zahraničí, to je ale asi dáno spíše určitou větší náročností publika. Oscarem oceněný režisér Guillermo del Toro, který se podílel i na scénáři, se v něm připomenul především krásnou fantaskní dobovou atmosférou, nádhernou vizuální stránkou a po právu Oscarem oceněnou výpravou, vše ještě doplňuje taktéž oscarová hudba Alexandra Desplata. Jeho typický zápal pro filmařinu je znát z každého políčka, protože vizuální stránka je poctou jeho oblíbeným stařičkým monstrhororům. Jako by ale technickému pojetí věnoval všechno úsilí, protože příběh je plný žánrových klišé a  předvídatelný a jediné, co je na něm zvláštního, je to, že jde o love story ženy a bizarního rybího muže. Naštěstí se vydařilo obsazení, jemuž vévodí na Oscara nominovaní Sally HawkinsRichard Jenkins a Octavia Spencer, v klasické záporné roli se ale neztratí ani Michael Shannon. Škoda tedy jen absence jakéhokoli napětí a originality, protože velmi příjemný snímek, o němž jsme se rozepsali v naší recenzi, je vesměs sázkou na jistotu. Další z tipů týdne. 

Zajímavost: Aby zvládla roli, absolvovala Hawkins hodiny tance.

Oficiální trailer filmu Tvář vody / The Shape of Water

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 18. týden
Kinopremiéry: Sloní muž našel v tarotu recept na štěstí První květnové premiéry jsou především ve znamení zábavné akční podívané Kaskadér, která sice nebude bořit žebříčky návštěvnosti, milovníky filmařiny by ale měla uspokojit. Po letech se do kin vrací také oceňovaný... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 17. týden
Top 20 ČR: Brouček stoupá na vrchol Domácí komedie Prázdniny s Broučkem si po minulém týdnu, kdy se musela sklonit před animákem Jak zachránit draka, bere uzmuté první místo. čtěte zde
Vydáno: 30.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 17. víkend
Box office: U pokladen skórovali Rivalové Dospělácké drama Rivalové se Zendayou zasazené do tenisového prostředí skórovalo u pokladen kin a patří mu první místo amerického žebříčku Box office. čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Lesní vrah 5/10
Recenze: Český film Lesní vrah nahlíží do prázdnoty existence mladého zabijáka Snímek režiséra Radima Špačka se zabývá postavou Viktora Kalivody, jenž v roce 2005 zastřelil tři lidi a vysloužil si přezdívku „Lesní vrah“. Film seznamuje diváky s událostmi v posledním roce před Viktorovým zatčením. čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
1
TV tipy: 26. 4. 2024 - 2. 5. 2024
TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi Drtivou většinu z aktuální televizní nabídky tvoří snímky u nás zapomenuté, prakticky neznámé a jen těžko sehnatelné. Nejatraktivnějším tipem je nicméně premiéra prequelu ságy Kingsman s podtitulem První mise. čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická (21.04.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu (19.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem (17.04.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Box office: V USA vypukla Občanská válka (15.04.2024 07:30 v Komentáře | Box office)
- Válka Roseových se dočká remaku (03.04.2024 11:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském (29.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Teaser: Kinds of Kindness (27.03.2024 17:00 v Novinky | Trailery)
- Tučňák se předvádí v první ukázce (23.03.2024 15:30 v Novinky | Trailery)
- Beetlejuice Beetlejuice se předvádí první ukázkou (22.03.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led (22.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem (15.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Nicolas Cage čelí apokalypse (07.03.2024 18:45 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Sci-fi Duna: Část druhá láká na příběh mesiáše i na jízdu na pouštních červech (01.03.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Trailer: Borderlands (22.02.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Good Luck, Have Fun, Don’t Die (17.02.2024 17:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Sněhurka provedla poslední loupež a žije šťastně až na věky (09.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu