Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 15. 4. 2022 - 21. 4. 2022

TV tipy: Upgradeovaný služebník Gump je hrdinou až do konce

Vydáno: 15.04.2022 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Velikonoční týden přináší do televizí pár filmů s biblickou tematikou, z nichž tím nejvýraznějším je drama Máří Magdaléna. Vedle něj pak nejvíc upoutají premiéry komorního thrilleru Upgrade a tuzemského snímku o psu Gumpovi.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
David a Batšeba (David and Bathsheba) (sobota 16. 4., ČT2, 13.50 - 15.45)

Plakát filmu David a Batšeba / David and Bathsheba
© IMDb
Drama z počátku padesátých let je v našich končinách absolutně neznámé a do vysílání se moc nezařazuje. Režírující Henry King v něm zpracovává jeden z Biblických příběhů a dělá to přesně ve stylu tehdejší doby. To znamená, že se opřel o opulentní a na Oscara nominované výpravu, kostýmy, nádhernou kameru a hudbu Alfreda Newmana, pro které také platí, že se dočkaly oscarové nominace. Z dnešního pohledu pochopitelně můžou tyto prvky působit naivně a směšně, proto je u nich třeba trochu divácké tolerance. To ale neplatí o samotném příběhu, který je nadčasový, protože do popředí umístil romantickou linii a úvahu o lidských slabostech a hříších a i on se může pyšnit nominací na Oscara. Titulní role si zahráli Gregory Peck a Susan Hayward, mezi nimiž probíhá potřebná chemie. Jen škoda naprostého minima akce a dost pomalého tempa. Zapomenutá záležitost.

Zajímavost: V průběhu natáčení byl Peck hospitalizován s podezřením na infarkt, nakonec šlo o palpitaci, po které změnil svůj životní styl.

Originální trailer filmu David a Batšeba / David and Bathsheba
Upgrade (Upgrade) (sobota 16. 4., Nova Cinema, 21.55 - 23.50 / pondělí 18. 4., 00.50 - 02.40 / úterý 19. 4., 02.50 - 05.25)

Český plakát filmu Upgrade / Upgrade
© Facebook tvůrce
Před čtyřmi lety byl nenápadný komorní thriller hodně příjemným překvapením. Režisér a scenárista Leigh Whannell v něm skromný rozpočet využil na maximum a diváka ohromí "jen" potemnělou atmosférou a vynikajícím vizuálem. K tomu připojuje i svižné tempo a parádní akci, které sice není tolik, je ale potřebně brutální a zabíraná z nečekaného pohledu, čímž prohlubuje celkový dojem. Sympaticky nerezignoval na příběh, který tedy není nijak složitý, v závěru ale cíleně míří proti zavedeným klišé a nebojí se ani překvapivé pointy, která navíc funguje. Výsledku pak pomáhá i obsazení méně známými tvářemi, jimž dominuje trochu toporný, ale snesitelný Logan Marshall-Green. Jen škoda zbytečně roztahaného úvodu. Jeden z tipů týdne, o němž se více píše v naší recenzi.   

Zajímavost: Původně se měl snímek jmenovat Stem, což v holandštině znamená hlas.

Oficiální český trailer filmu Upgrade / Upgrade
Hele kámo, kdo tu vaří? (Waiting...) (sobota 16. 4., Televize Seznam, 22.15 - 00.10 / neděle 17. 4., 23.05 - 01.00 / středa 20. 4., 00.20 - 02.15)

Plakát filmu Hele kámo, kdo tu vaří?  / Waiting...
© CSFD
Komedie z poloviny nového milénia s naprosto mimózním a nesmyslným českým názvem je příkladem snímku, který je na zahraničních databázích hodnocen o dost lépe než na těch tuzemských. V tomto případě je důvod zcela jasný, protože debutující režisér a scenárista Rob McKittrick se v ní spolehl na přiznaně prvoplánový a povětšinou velmi tělesný až fekální humor, který ne každému sedne a mnohé pochopitelně po pár minutách naprosto znechutí. Na druhou stranu se nedá pominout zcela pohodová a nenáročná atmosféra a nulové ambice tvůrce, který nechce nic parodovat, ale jen a pouze si natočit film pro svou vlastní radost. Asi nikoho nepřekvapí, že o příběhu nemá smysl mluvit, protože ten se mění na sled nepříliš souvisejících a leckdy vysloveně trapných scén, které nedávají moc smysl. Nad vodou nicméně snímek drží výborné obsazení, v němž se sešli Ryan ReynoldsAnna FarisJustin Long nebo Luis Guzmán. I kvůli střídmé stopáži a svižnému tempu je to celé ale nakonec poměrně snesitelné, jen je třeba být naladěn na ten nejnižší humor. Tip na vlastní nebezpečí.

Zajímavost: Jedna z postav ve filmu trpí poruchou močení zvanou Paruréza, která opravdu existuje.

Oficiální trailer filmu Hele kámo, kdo tu vaří? / Waiting...
Josef - Král snů (Joseph: King of Dreams) (neděle 17. 4., ČT :D, 09.20 - 10.35)

Plakát filmu Josef - Král snů / Joseph: King of Dreams
© Movieguide
Animovaný snímek z počátku nového milénia byl určen přímo pro nosiče na video, což je na něm vidět, přesto není úplně špatný. Režírující duo Rob LaDuca a Robert C. Ramirez v něm spoléhalo na sílu předlohy, která pochází z jedné části Bible, kterou se pokoušelo převyprávět pro ty nejmenší diváky. To se mu poměrně podařilo, nicméně je potřeba počítat s určitým zjednodušením a redukováním postav, což má za následek ne tak silný emoční dopad. Technická stránka a animace jsou obstojné, nicméně je na nich znát nižší rozpočet a skromnější možnosti, dětskému publiku to ale asi nebude moc vadit ani po dvaadvaceti letech. I vzhledem k velice střídmé stopáži nikdy nedojde k vyslovené nudě, jen je na výsledku zkrátka evidentní, že tvůrci navazovali na několik slavnějších a lepších animáků, což se projevilo především na hudební stránce, která není moc zajímavá a postrádá jakýkoli hit. Solidní počin při nedělním vstávání. 

Zajímavost: První snová sekvence, která se ve snímku objeví, reflektuje malířský styl Vincenta Van Gogha. 

Originální trailer filmu Josef - Král snů / Joseph: King of Dreams
Gump - pes, který naučil lidi žít (neděle 17. 4., Prima, 20.15 - 22.20)

Plakát filmu  / Gump - pes, který naučil lidi žít
© Bioscop
Ani ne rok po premiéře v kinech si premiéru televizní odbude tuzemský rodinný snímek, který je adaptací románu Filipa Rožka. Režisér a kameraman F. A. Brabec v něm absolutně nemá problémy s vizuální stránkou, která je vytříbená, plná zajímavých obrazových kompozic a barev a nebojí se ani nádherných záběrů přírody. O něco horší je to pak se samotným obsahem, který až moc spoléhá na prvoplánovou lásku ke psům, kterých se tu vystřídá opravdu hodně, a i když neprožívají jen ty nejlepší chvíle a někdy jsou jejich trable na poměry rodinné zábavy drsnější, pořád jsou roztomilí. Samotný příběh je pak spíš slepencem různých miniepizod, které postrádají pointu, ne však optimistickou atmosféru. Z lidských představitelů nejvíce zaujmou Bolek Polívka a Eva Holubová, objeví se ale i Ivana ChýlkováKarel RodenJana Plodková nebo Richard Krajčo, hlavního psího hrdinu namluvil Ivan Trojan. Možný divácký tahák, o němž více najdete v naší recenzi.

Zajímavost: Gump ve filmu vystřídá šest majitelů.

Oficiální trailer filmu Gump - pes, který naučil lidi žít
Tom a Jerry letí na Mars (Tom and Jerry Blast Off to Mars!) (pondělí 18. 4., Nova, 06.40 - 08.00 / úterý 19. 4., Nova Cinema, 05.25 - 06.35)

Plakát filmu Tom a Jerry letí na Mars / Tom and Jerry Blast Off to Mars!
© IMDb
Animovaná podívaná z poloviny milénia byla určená pro videotrh a snažila se vytěžit maximum z popularity dvou hlavních postav. Režírující Bill Kopp v ní nejvíc doplácí na celovečerní stopáž, která těmto hrdinům nikdy moc nesvědčila, neboť v úvodu je to celé svižné, hodně zajímavé a plné nápadů, zhruba po dvaceti minutách je znát, že najednou invence dochází, humor moc nefunguje a není se příliš čeho chytit. Poměrně dost toho slibuje i zápletka s prvky sci-fi, která ovšem po chvíli nefunguje a je až moc nesmyslná a naivní i na ty nejmenší diváky. Na rovině lehkého nadprůměru snímek udržuje několik výborných vizuálních fórků, svižné tempo a veškerá akce, která je potřebně zábavná. Nenáročný začátek Velikonočního pondělí, který trochu rozptýlí ta největší ranní ptáčata.

Zajímavost: Jde o vůbec první film Toma a Jerryho, na němž se nikterak nepodílel jejich spolutvůrce William Hanna, který zemřel v roce 2001.

Originální trailer filmu Tom a Jerry letí na Mars / Tom and Jerry Blast Off to Mars!
Služebníci (pondělí 18. 4., ČT art, 21.35 - 22.55)

Plakát filmu  / Služebníci
© Aerofilms
Skoro rok po premiéře je do vysílání zařazeno koprodukční drama pro náročnější publikum. Režisér a spoluscenárista Ivan Ostrochovský v něm nezapře svou dokumentární minulost, protože vizuální stránka je naprosto fenomenální a formálně vytříbená. Černobílá kamera je vskutku nádherná a umožňuje tvůrci bravurní práci se světlem a stínem a možnost vytvořit opravdu hutnou a klaustrofobní atmosféru uzavřeného kláštera v době normalizace. Výsledku pak pomáhá i pomalé tempo, v němž je prostor na detailní zachycení celého prostředí a ryzí vyprávění obrazem. Potíž pak nastává s příběhem, který není úplně tuctový, jenže styl snímání působí hodně odtažitě a neosobně a neumožňuje divákům soucítit s postavami, které se občas mění ve figurky na šachovnici, s nimiž si tvůrce pohybuje tak, aby vše vyznělo formálně co nejlépe. A je to škoda, protože obsazení méně známými tvářemi zajistilo určitý pocit autenticity a již zmíněné takřka dokumentárnosti. Art pro přemýšlivější diváky. 

Zajímavost: Světová premiéra proběhla na festivalu v Berlíně.

Originální trailer filmu Služebníci
Máří Magdaléna (Mary Magdalene) (pondělí 18. 4., ČT2, 21.50 - 23.50)

Český plakát filmu Máří Magdaléna / Mary Magdalene
© Facebook tvůrce
Čtyři roky staré drama je nevýrazným převyprávěním části Nového zákona. Režírující Garth Davis k příběhu přistupuje s pokorou, což je na jednu stranu dobře, na tu druhou mu to ale ubírá na atraktivnosti a ani slibované vyprávění notoricky známého příběhu z pohledu ženy nakonec nepřináší nic zásadního. Příliš mu nepomáhá ani pomalé tempo, které je místy těžko stravitelné a dějové vaty je v něm přece jen až moc, navíc se v závěru autor uchyluje k dějové zkratce, která bez znalosti Bible není úplně jasná. Snímek nicméně vyniká nádhernou kamerou, která si s některými obrazy vysloveně vyhrává, a opojnou hudbou dvojice Jóhann Jóhannsson a Hildur Guðnadóttir, která dotváří velmi specifickou atmosféru. Dost svérázné je obsazení, v němž klíčové role sehráli křehká a naprosto přesná Rooney Mara a velmi dobrý Joaquin Phoenix, jenž ale postavu Krista pojímá trochu jinak, dále se pak objeví ještě Chiwetel Ejiofor nebo Tahar Rahim. Trochu nevýrazný počin, který nevyužil svůj potenciál, o čemž píše i naše recenze

Zajímavost: V průběhu natáčení se z obou hlavních představitelů stal pár i ve skutečnosti.

Oficiální český trailer filmu Máří Magdaléna / Mary Magdalene
Případ DeLorean (Driven) (úterý 19. 4., Nova Cinema, 21.50 - 00.10 / čtvrtek 21. 4., 01.35 - 04.50)

Plakát filmu Případ DeLorean / Driven
© IMDb
Britsko-americko-portorické drama je v tuzemsku absolutně neznámé a dostat se k němu je poměrně těžké. Režírující Nick Hamm v něm vychází ze skutečného života významné postavy amerického automobilismu, kterého se ale moc nedrží a nechává si velký prostor pro fabulaci. O to je zvláštnější, že ho nedokázal úplně využít, protože nebyl schopen se rozhodnout, zda chce točit seriózní podívanou, nebo něco odlehčenějšího. Výsledkem pak je podivný hybrid, který chvíli nabídne velmi dobrý vtip a humornou hlášku, aby byl o pár vteřin později naprosto vážný a snažil se působit na emoce. Jestli ale něco funguje na výbornou, jsou to vynikající retro stylizace a dobová atmosféra, vizuální stránka, nádherná auta a svižné tempo, v němž není moc prostoru na přemýšlení o občasných nelogičnostech. Vydařené je též obsazení, v němž se sešli a povětšinou excelují Jason SudeikisLee PaceJudy GreerIsabel Arraiza nebo Erin Moriarty, která navíc ukáže své přednosti. Nenápadný, ale obstojný tip.

Zajímavost: Celosvětová premiéra filmu se odehrála na závěr festivalu v Benátkách.

Oficiální trailer filmu Případ DeLorean / Driven
Hrdina až do konce (The Hero) (čtvrtek 21. 4., Nova Cinema, 15.05 - 16.55)

Plakát filmu Hrdina až do konce / The Hero
© Impawards
Romantické komediální drama patří v našich vodách k těm méně známým a vypadá trochu nevýrazně, ale byla by škoda ho přehlédnout. Režisér a spoluscenárista Brett Haley v něm natočil bilanční film, který na první pohled nepřichází s ničím originálním, což je na jednu stranu pravda, hned na tu druhou je ale nutno podotknout, že má obrovskou sílu a s emocemi až na závěrečnou fázi pracuje na výbornou. Opírá se o nostalgickou atmosféru a specifické ladění, v němž nechává hlavního hrdinu bilancovat svůj život a ukazuje, že stáří může být docela fajn a "sexy". Logicky nikam nespěchá a vypráví v pomalém tempu, v němž je čas na dlouhé záběry a mnoho moudrých promluv, které ovšem nepůsobí nikterak lacině. V titulní roli naprosto exceluje Sam Elliott, který si snímek krade pro sebe a zastiňuje všechny ostatní, mezi nimiž je hodně výrazná minimálně ještě Laura Prepon. Jen škoda otevřeného konce, který by zasloužil trošku konkrétnější pointu a snahu nebýt prvoplánově dojemný za každou cenu. Nenápadný, ale docela intenzivní tip.

Zajímavost: Jednu z menších rolí si zahrála Katharine Ross, která je ve skutečnosti manželkou Elliotta a vrátila se k s ní k filmu po více než dekádě.

Oficiální trailer filmu Hrdina až do konce / The Hero

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Lesní vrah 5/10
Recenze: Český film Lesní vrah nahlíží do prázdnoty existence mladého zabijáka Snímek režiséra Radima Špačka se zabývá postavou Viktora Kalivody, jenž v roce 2005 zastřelil tři lidi a vysloužil si přezdívku „Lesní vrah“. Film seznamuje diváky s událostmi v posledním roce před Viktorovým zatčením. čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 26. 4. 2024 - 2. 5. 2024
TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi Drtivou většinu z aktuální televizní nabídky tvoří snímky u nás zapomenuté, prakticky neznámé a jen těžko sehnatelné. Nejatraktivnějším tipem je nicméně premiéra prequelu ságy Kingsman s podtitulem První mise. čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Deadpool & Wolverine (23.04.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Imaginární přátelé (18.04.2024 17:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Joker: Folie à Deux (10.04.2024 14:00 v Novinky | Trailery)
- Téma: Nejočekávanější filmy roku 2024 (01.04.2024 12:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny (27.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Protivná sprostá kung fu panda vyzvala železné bratry (06.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Gump - jsme dvojka (05.03.2024 14:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Drama Sucho pojednává o provázanosti přírody s mezilidskými vztahy (19.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Deadpool & Wolverine v prvním traileru (12.02.2024 08:00 v Novinky | Trailery)
- Téma: Rok 2023 ve znamení neúspěšných komiksových filmů. Je jejich pád nevyhnutelný? (20.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Sucho Bohdana Slámy (11.01.2024 17:30 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu