Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Top 10: nejslavnější horory let 2000-2009

Top 10: nejslavnější horory let 2000-2009

Vydáno: 25.04.2020 12:00 v sekci Články | Publicistika - Václav Limberk | foto: Alpha Coders

V letech 2000 až 2009 vznikly například horory Nezvratný osud nebo Stáhni mě do pekla, které si v našem článku připomeneme.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Nejslavnější horory 70. let najdete zde.
Nejslavnější horory 80. let najdete zde.
Nejslavnější horory 90. let najdete zde.

2000 - Nezvratný osud

Devon Sawa, Kerr Smith, Amanda Detmer ve filmu Nezvratný osud / Final Destination
© New Line Cinema
S nápadem na film přišel Jeffrey Reddick, který na něj přišel při jednom letu, kde četl článek o tom, jak dcera volá matce, aby neletěla letadlem, že má špatný pocit. Druhý den letadlo, v němž měla matka letět, spadlo.Reddick svůj nápad chtěl původně poskytnout jako námět k epizodě pro seriál Akta-X. Nakonec z toho vznikl celovečerní snímek, který natočil James Wong. Nezvratný osud je o skupině studentů, z nichž jeden - Alex (Devon Sawa) - má vidinu o pádu letedla. Když je pak ještě s pár studenty z letu vyloučen, jeho vidina se naplní. Alex tak porušil plány Smrti, která si své dluhy postupně vybere. Smrt tu ale není personifikovaná jako například v Sedmé pečeti, je jen všudypřítomná. Mezi směskou neznámých herců se tu objeví v roli funebráka hororová ikona, představitel Candymana Tony Todd. Z filmu se stal slušný hit, jehož úspěch podnítil vznik dalších čtyř pokračování.
Originální trailer filmu Nezvratný osud

2001 - Ti druzí

Nicole Kidman, Fionnula Flanagan, Eric Sykes, Elaine Cassidy ve filmu Ti druzí / The Others
© Dimension Films
Španělský režisér narozený v Chile - Alejandro Amenábar - na sebe upoutal už svým čtvrtým filmem - mystery thrillerem Otevři oči, který se o čtyři roky později dočkal amerického remaku s názvem Vanilkové nebe. Ze stejného roku je i pátý Amenábarův film, který je vedle Šestého smyslu zřejmě nejlepším zástupcem duchařského žánru. Precizněji a tajuplněji natočenou duchařinu, než jsou právě Ti druzí, jen tak nenajdete. Nemá tu smysl psát o obsahu filmu, protože právě z něj plyne největší zdroj napětí a finálního překvapivého zvratu. Takže jen dodejme, že film stojí na pozvolna budované tajuplné atmosféře a velmi také těží ze zasazení na odlehlé a ponuré místo, ostrov Jersey u pobřeží francouzské Normandie. Raritou je fakt, že je celý natočen v angličtině, ačkoliv to není americký snímek. V domácím Španělsku se stal prvním anglicky mluveným filmem, který získal cenu za nejlepší španělský film roku. Tržby přes 200 milionů pak korunovaly jeho celosvětový úspěch, jemuž určitě pomohlo i obsazení Nicole Kidman do hlavní role.
Originální trailer filmu Ti druzí

2002 - 28 dní poté

Cillian Murphy ve filmu 28 dní poté / 28 Days Later...
© 20th Century Fox
Co udělal pro duchařský žánr snímek Ti druzí, to pro zombie horor udělal film, který znovu oživil poněkud zapomenutý hororový subžánr, jehož pravidla vystavěl George A. Romero svou trilogií (v té době) o mrtvých. Zajímavé přitom je, že snímek není typická zombiárna jako například zmínění Romerovi nemrtví nebo ve stejném roce uveřejněný akční zombie horor Resident Evil. Na začátku filmu je totiž nákaza virem, který nedělá z lidí zombies jako takové, pouze je změní v zuřivá a neovladatelná stvoření, která jsou na rozdíl od klasických zombíků pekelně rychlá. Jde spíše o inovaci zombie žánru než o jeho klasickou ukázku. Ještě více se na něj hodí nálepka postapokalyptický. Pro úplnost dodejme, že film je dílem tvůrčího týmu Alex Garland a Danny Boyle a že v hlavních rolích hrají Cillian Murphy a Brendan Gleeson. 28 dní poté mělo také slušný komerční úspěch s celosvětovými tržbami kolem 83 milionů dolarů.
Originální trailer filmu 28 dní poté

2003 - Texaský masakr motorovou pilou

Eric Balfour, Mike Vogel, Erica Leerhsen, Jonathan Tucker, Jessica Biel ve filmu Texaský masakr motorovou pilou / The Texas Chainsaw Massacre
© New Line Cinema
A máme tady první remake v našem přehledu. Nápad natočit remake kultovního slasheru Texaský masakr motorovou pilou dostal Michael Bay v době, kdy založil svou produkční společnost Platinum Dunes zaměřenou na výrobu levných hororů. Scénář remaku napsal Scott Kosar, zatímco režie se ujal debutující Marcus Nispel. Nový film není doslovným remakem původního filmu, takže nepůsobí jako jeho plagiát, ale jako plnohodnotný slasher, který je zároveň prvním podařeným dílem texaské série nepočítaje originální film. Celý film působí jako oživlá noční můra za bílého dne. Špinavý, texaským vedrem a prachem prosycený film, podtrhuje bezútěšnost osudů ústřední mladé pětice, v níž tou hlavní hrdinkou je Erin v podání Jessicy Biel. Podobně jako v původním filmu není tím hlavním monstrem Leatherface (Andrew Bryniarski), ale celá úchylně sadistická rodina Hewittových, jíž tvrdou rukou vládne šerif Hoyt (R. Lee Ermey). Raritou je pak to, že na filmu pracoval kameraman původního filmu Daniel Pearl. Film měl značný komerční úspěch, když vydělal přes 100 milionů celosvětově. Díky jeho úspěchu se pak série rozrostla ještě o několik dalších pokračování včetně prequelu.
Originální trailer filmu Texaský masakr motorovou pilou

2004 - Úsvit mrtvých

Fotografie z filmu Úsvit mrtvých / Dawn of the Dead
© Universal Pictures
Druhým remakem našeho přehledu je počin, který je modernizovanou verzí stěžejního díla zombie žánru - Úsvitu mrtvých od George A. Romera. V něm se hrstka přeživších lidí uchýlila do obchodního centra, kde čelila útoku hordám nemrtvých. Nový film se drží této kostry jen s tím dosti podstatným rozdílem, že na rozdíl od Romerových nemrtvých to nejsou pomalu se pohybující mátohy, ale zatraceně rychlí sprinteři, kteří se v mnohém podobají dva roky starým Boyleho infikovaným z 28 dní poté. Úsvit mrtvých tak razantně přidal na akčních sekvencích, které jinak nejsou hlavní dominantou zombie hororů. Plíživou hrůzu nahradila superrychlá monstra, takže lidé ve filmu se mají co otáčet, aby přežili. Tímto filmem režijně debutoval Zack Snyder. Scénář k němu napsal James Gunn, pozdější úspěšný režisér. Ve filmu hráli například Sarah Polley a Ving Rhames včetně tří herců z původního filmu (Tom SaviniScott Reiniger a Ken Foree). Úsvit mrtvých měl divácký úspěch a vydělal něco málo přes 100 milionů. Zombie žánr se octnul znovu na vrcholu a následovala celá řada dalších zombiáren, jednu z nich (Země mrtvých) o rok později přidal i praotec žánru Romero, který ale zůstal věrný svým pomalým zombíkům.
Originální trailer filmu Úsvit mrtvých

2005 - Wolf Creek

Fotografie z filmu  / Wolf Creek
© Dimension Films
V Austrálii vznikl v roce 2005 nízkorozpočtový horor, jehož tvůrce - režisér Greg McLean se inspiroval skutečnými případy sedmi vražd v Austrálii v letech 1989 až 1993 spáchané sériovým vrahem Ivanem Milatem a únosem britského turisty a jeho přítelkyně spáchané v roce 2001 jiným zločincem. Z těchto případu McLean zkompiloval svůj příběh o dvojici britských turistek Liz a Kristen, které doprovází Bez ze Sydney. Trojice v odlehlé divočině narazí na místního obyvatele jménem Mick Taylor (John Jarratt), který je pod záminkou, že jim spraví auto, vyláká do svého doupěte, kde trojici zdroguje a posléze ji sadisticky mučí a pronásleduje poté, co se dívčí dvojici podaří na malou chvíli osvobodit. Wolf Creek byl některými kritiky nazván jako "torture porn" pro svůj důraz a realismus na scény obsahující násilí a scény mučení. Sadistický mučitel Mick Taylor je jedním z nejdémoničtějších zabijáků novodobého hororu. Úspěch filmu dal zavdat jednomu filmovému sequelu a dvěma sériím seriálu. Na cestě je pak i třetí film, který by se měl začít natáčet tento rok.
Originální trailer filmu Wolf Creek

2006 - Hory mají oči

Emilie de Ravin, Dan Byrd ve filmu Hory mají oči / The Hills Have Eyes
© Fox Searchlight Pictures
Třetím remakem v našem výčtu je slasher o partě zmutovaných kanibalů žijících v odlehlých pustinách terorizující jednu obyčejnou rodinku, která zabloudí. Původní film Hory mají oči natočil v roce 1977 Wes Craven. Ten si k remaku přizval francouzskou dvojici Alexandre Aja a Gregory Levasseur, kteří tři roky před tím natočili podařený slasher Noc s nabroušenou břitvou. Snímek  oprášil subžánr kanibalistických hororů, v nichž jsou mutanti krvelačnými zrůdami, ale zároveň oběťmi nukleárních pokusů. Oproti původnímu filmu ubylo satiričnosti a přibylo násilí a gore efektů. Publiku se to líbilo, protože film vydělal slušných 70 milionů. Vzápětí se producent Craven pokusil úspěch zopakovat v sequelu, který byl ale všeobecně odsouzen jako nepovedený. Kanibalům tak záhy odzvonilo.
Originální trailer filmu Hory mají oči

2007 - Paranormal Activity

Katie Featherston, Micah Sloat ve filmu  / Paranormal Activity
© DreamWorks SKG
Asi největším překvapením desetiletí byl nízkorozpočtový horor (rozpočet 15 tisíc dolarů - tržby přes 190 milionů) natočený jako home video o mladém páru (Katie Featherston a Micah Sloat), který se nastěhuje do nového domu v San Diegu. Katie tvrdí, že ji odmalička pronásleduje zlý duch. Micah tedy zapne kameru, aby nahrál jakýkoliv projev paranormálních aktivit. Extrémně levný film natočil Oren Peli. Stačila mu k tomu digitální kamera a dva herci. Výsledek byl naprosto šokující. V kinech film trhal komerční rekordy a v poměru ke svému rozpočtu jde o jeden z nejvýdělečnějších filmů, které kdy vznikly. V tomto směru ještě překonal osm let starou Záhadu Blair Witch, s níž má společný základ - použití neherců a extrémně levnou výrobu. Snímek se stal fenoménem díky chytrému využití takzvaného found footage, záběrů vydávaných za záznam skutečnosti. Diváky děsila neviditelná přítomnost ducha. Není divu, že se zadělalo na sérii, která se snažila na maximum vytěžit potenciál tohoto stylu.
Originální trailer filmu Paranormal Activity

2008 - Monstrum

Michael Stahl-David, Lizzy Caplan, Jessica Lucas ve filmu Monstrum / Cloverfield
© Paramount Pictures
Styl found footage dovedl k dokonalosti monstr horor, který producent J.J. Abrams koncipoval jako americkou odpověď na japonskou Godzillu. Scénář napsal Drew Goddard, režie se ujal Matt Reeves. Film pojednává o rozlučce skupiny přátel, kterou nenadále přeruší atak obrovského monstra a několika menších oblud. To celé je prezentováno jako nalezené záběry, jak je u found footage zvykem. Právě díky tomu působí film jako dokumentární reportáž, jak ji známe například z válečného zpravodajství. Důraz je tu kladen hlavně na pocit autenticity, tak abychom pocítili pocity opravdového strachu a hrůzy jako protagonisté filmu. K docílení co největší autenticity a pocitu ohrožení užili filmaři roztřesené ruční kamery jako hlavního prostředku. V souvislosti s tím byl znovu na svět vytažen pojem cinema verité, což byl styl vynalezený francouzskou novou vlnou, která v zájmu autenticity točila ruční kamerou a snažila se zachycovat pravdu. Tak i tento film je nám předkládán jako pravdivý záznam událostí, a to tak zdařile, že některým divákům se v kině při sledování dělalo fyzicky špatně. Celosvětově vydělal přes 170 milionů. 
Originální trailer filmu Monstrum

2009 - Stáhni mě do pekla

Lorna Raver ve filmu Stáhni mě do pekla / Drag Me to Hell
© Universal Pictures
Hororový veterán Sam Raimi se po letech rozpomněl na své kořeny (Lesní duch) a natočil opět nefalšovaný horor, ovšem se svým typickým černým humorem, kterým okořenil i své Evil Dead sequely. Hlavní hrdinkou filmu je bankovní úřednice Christine (Alison Lohman), která je prokleta starou cikánkou poté, co jí Christine odmítla prodloužit hypotéku. Mladou ženu následkem tohoto prokletí začne pronásledovat zlý duch. Má tři dny na to, aby zlomila kletbu a zachránila se. Nápad na film dostali Raimi a jeho bratr Ivan už před lety, ale kvůli práci na Spider-Manech trvalo deset let, než se roku 2007 dostal k jeho realizaci. Film byl příznivě přijat kritikou, která v něm viděla návrat mistra k žánru, který ovládá nejlépe. Diváky však nebyl snímek přijat s takovým nadšením, neboť vydělal jen něco málo přes 90 milionů. 
Originální trailer filmu  Stáhni mě do pekla

Příště: roky 2010-2019

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 17. víkend
Box office: U pokladen skórovali Rivalové Dospělácké drama Rivalové se Zendayou zasazené do tenisového prostředí skórovalo u pokladen kin a patří mu první místo amerického žebříčku Box office. čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Lesní vrah 5/10
Recenze: Český film Lesní vrah nahlíží do prázdnoty existence mladého zabijáka Snímek režiséra Radima Špačka se zabývá postavou Viktora Kalivody, jenž v roce 2005 zastřelil tři lidi a vysloužil si přezdívku „Lesní vrah“. Film seznamuje diváky s událostmi v posledním roce před Viktorovým zatčením. čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 26. 4. 2024 - 2. 5. 2024
TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi Drtivou většinu z aktuální televizní nabídky tvoří snímky u nás zapomenuté, prakticky neznámé a jen těžko sehnatelné. Nejatraktivnějším tipem je nicméně premiéra prequelu ságy Kingsman s podtitulem První mise. čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Smrtelné zlo bude pokračovat (27.04.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Pokračování 28 dní poté bude trilogie (25.04.2024 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická (21.04.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem (17.04.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Joker: Folie à Deux (10.04.2024 14:00 v Novinky | Trailery)
- Cillian Murphy bude hájit spravedlnost (26.03.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Oscar 2024: filmem roku je Oppenheimer (11.03.2024 07:07 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Český fantasy horor Krvavý Johann je laciným brakem od fanoušků žánru (13.01.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Zlatý glóbus vyhráli Oppenheimer a Chudáčci (08.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Civil War (15.12.2023 14:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Westwood a Zappa hledají tiché místo v temném domě (15.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Nicholas Hoult bude Lex Luthor (21.11.2023 09:30 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu