Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 30. 9. 2016 - 6. 10. 2016

TV tipy: Mafiánovi hájí hrad, plují na Kon-Tiki a užívají kouzla měsíčního svitu

Vydáno: 30.09.2016 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Na přelomu září a října se v televizi setkáte s poměrně zajímavými filmy, které mnohdy zůstávají tzv. pod radarem. Mimo hodně slušných žánrovek vzbudí největší pozornost premiéry dobrodružného Kon-Tiki a nedávné allenovky.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Hájili jsme hrad (Castle Keep) (pátek 30. 9., Prima Max, 20.15 - 22.30 / sobota 1. 10., Plakát filmu Hájili jsme hrad / Castle Keep15.10 - 17.35)

Válečný film z konce šedesátých let je dost netradiční a je na něm znát, že je adaptací literární předlohy, v tomto případě Williama Eastlakea. Režírující Sydney Pollack v něm až na výjimky rezignoval na velkolepou akci, ale soustředil se na pečlivě budovanou psychologii postav, velké množství dialogů a vytvoření poněkud klaustrofobní atmosféry uzavřeného prostoru. V druhém plánu pak nabízí i jakousi jemnou válečnou satiru a zároveň protiválečné poselství. V klíčových rolích se spolehl na výborné Burta Lancastera, Patricka O'Neala, Bruce Derna nebo Petera Falka. Občas je sice tempo pomalejší a trochu tu chybí napětí, to ale na velmi slušném výsledku nic nemění.

Zajímavost: Lancaster chtěl, aby byl film protiválečná alegorie Vietnamu.

Originální trailer filmu Hájili jsme hrad / Castle Keep
Mafiánovi (The Family) (pátek 30. 9., Nova, 20.20 - 22.25)

Český plakát filmu Mafiánovi / The FamilyAmericko-francouzská krimikomedie sice nemá žádné ambice, doplácí ale na to, že neví, k jakému žánru se přiklonit. Režisér a spoluscenárista Luc Besson chvílemi pobaví černohumornými vtípky, aby vzápětí předvedl zcela seriózní moment, který se k tomu předchozímu moc nehodí. Naštěstí ale dávkuje svižné tempo a tvoří vesměs pohodovou atmosféru, takže některá negativa kompenzuje. Absolutním vrcholem pak je několik výborných odkazů na slavné mafiánské filmy a scéna ve filmovém klubu. V hlavních rolích se představí spolehliví Robert De Niro a Michelle Pfeiffer, které jistí třeba Tommy Lee Jones. O ideální páteční oddechovce se více dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Besson původně režírovat neměl, chtěl ale spolupracovat s De Nirem, takže se za kameru posadil.

Český trailer filmu Mafiánovi / The Family
Plakát filmu Šílený kůň / Crazy HorseŠílený kůň (Crazy Horse) (sobota 1. 10., Fanda, 17.35 - 19.20 / neděle 2. 10., 15.05 - 16.55 / pondělí 3. 10., 09.30 - 11.00)

Málo známé drama je televizní záležitostí, je tedy nutné počítat s určitou komorností. Režírující John Irvin v něm logicky neohromí bojovými scénami, ale soustředí se hlavně na přesně odvyprávěnou historii a drží se fakt, která jsou o titulní postavě známa. Vše halí do jakési mystické a romantické atmosféry, která po většinu doby funguje bez problémů. Do obsazení si zvolil vesměs neznámé tváře, takže se dostaví i příjemný pocit autenticity, jenž je u podobných filmů poměrně důležitá. Škoda, že závěrečná bitva nepůsobí úplně důvěryhodně a někdy je snímek i přes střídmou stopáž dost zdlouhavý. Nevysílaná žánrovka.

Zajímavost: Tvůrci chtěli natáčet v Peru, kvůli problémům s financemi ale zůstali v USA.

Ukázka z filmu Šílený kůň / Crazy Horse
Kon-Tiki (Kon-Tiki) (sobota 1. 10., ČT2, 20.00 - 22.00)

Plakát filmu Kon-Tiki / Kon-TikiKoprodukční dobrodružné drama je hranou verzí starého norského dokumentu o plavbě Thora Heyerdala a rozhodně mu ostudu nedělá. Režírující dvojka Espen Sandberg a Joachim Roenning v něm nic neřešila a absolutně se nepokoušela o žádnou filozofii ani přesah, ale natočila přímočarou a jednoduchou podívanou, která funguje až neskutečně. Stačila jim k tomu fantastická kamera, která zprostředkovává moře a přírodu ve vší kráse i nebezpečnosti, přesný soundtrack, minimum dialogů, svižné tempo a především vysoký rozpočet, díky němuž si mohli dovolit vskutku skvělé efekty. V obsazení se neobjeví nikdo známý, takže i zde funguje dojem autenticity. Platí ale to, že vše výše zmíněné může být někým bráno jako negativum. Více o snímku, který byl nominován na Oscara za cizojazyčný film, prozradí naše nadšená recenze.

Zajímavost: S rozpočtem devadesát tři milioů norských korun jde o vůbec nejdražší norský film v historii.

Oficiální trailer filmu Kon-Tiki / Kon-Tiki
Annapolis (Annapolis) (sobota 1. 10., Fanda, 20.20 - 22.10 / neděle 2. 10., 01. 45 - Plakát filmu Annapolis / Annapolis03.25)

Romantické drama se v našich končinách těší výrazně lepšímu hodnocení než na zahraničních databázích, proč tomu tak je, je ale trochu záhada. Režírující Justin Lin v něm tedy nijak nepřekvapil a po celou dobu jede na žánrovou jistotu. To znamená, že příběh je šablonovitý a předvídatelný, využívá snad všech klišé, na jaká si vzpomenete, je dost jednostranný a působí jako náborové video amerického námořnictva. Celé to má ale naštěstí poměrně pohodovou atmosféru a není to tak patetické, což vždy potěší. V hlavní roli se objeví velmi dobrý James Franco, jemuž sekundují třeba Tyrese Gibson, Jordana Brewster nebo Donnie Wahlberg. Neškodná večerní jednohubka.

Zajímavost: Franco kvůli roli osm měsíců trénoval box.

Originální trailer filmu Annapolis / Annapolis
Plakát filmu  / TrhákTrhák (neděle 2. 10., Nova, 14.25 - 16.25 / středa 5. 10., Nova Cinema, 15.10 - 17.10)

Československou hudební komedii asi netřeba příliš představovat. Režisér Zdeněk Podskalský v ní dostal k dispozici scénář od dvojice Ladislav Smoljak a Zdeněk Svěrák a natočil podle něj až dadaistickou podívanou o filmu ve filmu se zpěváky a herci, kteří hrají sami sebe, jak hrají ve filmu. Z dnešního pohledu jsou některé vtípky poměrně odvážné a celé to má pohodovou atmosféru, zní tu to lepší z tehdejšího normalizačního popu a především se tu nikdo nebere vážně. V obsazení se objeví tehdejší herecká a zpěvácká elita, mezi níž nechybí třeba Hana ZagorováJosef Abrhám, Juraj Kukura, Waldemar Matuška nebo Petr Čepek. Oddechová záležitost.

Zajímavost: Většina písní byla napsána přímo pro film.

Ukázka z filmu Trhák
Kouzlo měsíčního svitu (Magic in the Moonlight) (neděle 2. 10., ČT2, 21.55 - 23.30 / pondělí 3. 10., 23.30 - 01.05)

Český plakát filmu Kouzlo měsíčního svitu / Magic in the MoonlightDva roky stará romantická komedie patří k tomu lepšímu, co v posledních letech natočil legendární Woody Allen. K jeho nejslavnějším počinům má pochopitelně daleko, pořád tu ale je parádní dobová atmosféra, výborná výprava a poměrně jistá, i když notně líná režie. Nechybí tu pro autora typické ironické fórky a dialogy, tentokrát si navíc střílí z mysteriózna a náboženství. Jak u něj bývá zvykem, obsazení je hodně zajímavé, takže se v něm dočkáte Colina Firtha, Emmy Stone, Marcii Gay Harden nebo Jackie Weaver. Výsledku by tedy prospělo svižnější tempo a propracovanější scénář, to ale po žijící legendě asi v současnosti nikdo nemůže chtít. Naše recenze je ale nadšená.

Zajímavost: Snímek byl natáčen na klasický 35mm film.

Český trailer filmu Kouzlo měsíčního svitu / Magic in the Moonlight
Zpátky do školy (Back to School) (pondělí 3. 10., Nova Cinema, 12.15 - 14.15 / úterý Plakát filmu Zpátky do školy / Back to School4. 10., 06.45 - 08.40)

U nás nepříliš známá romantická komedie ničím moc nepřekvapí. Režírující Alan Metter v ní jel víceméně na jistotu a k dispozici dostal příběh, který je skoro až hloupý a jednoduchý a celý film vesměs odpovídá době svého vzniku. Humor je značně nevyrovnaný a na jeden povedený vtip připadá několik slabších, vysloveně trapných tu naštěstí není moc. Tento fakt se tvůrce snaží kompenzovat pohodovou atmosférou, což se mu poměrně daří. V hlavní roli se objeví Rodney Dangerfield, vedle kterého určitě poznáte Burta Younga, Sally Kellerman nebo mladého Roberta Downeyho Jr. Nenáročná oddechovka.

Zajímavost: Sám sebe si ve filmu zahrál spisovatel Kurt Vonnegut.

Oficiální trailer filmu Zpátky do školy / Back to School
Plakát filmu  / Nikdo se nebude smátNikdo se nebude smát (pondělí 3. 10., ČT2, 21.55 - 23.30)

Československá hořká komedie nepatří k tomu nejslavnějšímu, za těmi nejlepšími díly své doby ale moc nezaostává. Režírující Hynek Bočan v ní zadaptoval novelu Milana Kundery a chopil se jí více než slušně. Začátek je sice rozvláčný a pomalejší, posléze ale děj získá zajímavý spád a je až mrazivě reálný. V hlavní roli exceluje civilní Jan Kačer, jehož zoufalost je někdy dost hmatatelná. Snímek lze také chápat jako podobenství minulého režimu a nikdy neustávajícího boje s blbcem, který je věčný. Výtečná záležitost.

Zajímavost: Bočan filmem celovečerně debutoval.

Televizní spot filmu Nikdo se nebude smát
Pozice dítěte (Pozitia copilului) (úterý 4. 10., ČT art, 21.05 - 22.55)

Český plakát filmu Pozice dítěte / Pozitia copiluluiRumunské drama nejvíce doplácí na nevyrovnané tempo. Režisér a spoluscenárista Calin Peter Netzer totiž zpočátku volí hodně utahané, v němž sice nechybí cynický a jemný humor, je to ale opravdu úmorně dlouhé. Druhá polovina je naopak strhující, má spád, nechybí v ní emoce a divák nezůstane chladným. To ještě umocňuje naprosto famózní Luminiţa Gheorghiu v titulní roli, která extrémně nesympatický charakter podala tak, že vzbuzuje soucit. Ostatní pak zůstávají v jejím stínu. O to víc zamrzí, že konec tu prakticky neexistuje a tvůrce nepřináší jakékoli rozhřešení. Vše zmíněné potvrdí i naše recenze.

Zajímavost: Snímek reprezentoval svou vlast v boji o cizojazyčného Oscara.

Český trailer filmu Pozice dítěte / Pozitia copilului

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 3. 5. 2024 - 9. 5. 2024
TV tipy: Damien na Chesilské pláži snědl Bobovy burgery a našel lásku nebeskou V aktuálním týdnu je televizní nabídka poměrně střídmá a opět spoléhá na jistotu v podobě osvědčených repríz. V našem výběru tak nejvíce zaujme pokračování hororu Přichází satan! a pár téměř zapomenutých počinů.... čtěte zde
Vydáno: 03.05.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 18. týden
Kinopremiéry: Sloní muž našel v tarotu recept na štěstí První květnové premiéry jsou především ve znamení zábavné akční podívané Kaskadér, která sice nebude bořit žebříčky návštěvnosti, milovníky filmařiny by ale měla uspokojit. Po letech se do kin vrací také oceňovaný... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 17. týden
Top 20 ČR: Brouček stoupá na vrchol Domácí komedie Prázdniny s Broučkem si po minulém týdnu, kdy se musela sklonit před animákem Jak zachránit draka, bere uzmuté první místo. čtěte zde
Vydáno: 30.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 17. víkend
Box office: U pokladen skórovali Rivalové Dospělácké drama Rivalové se Zendayou zasazené do tenisového prostředí skórovalo u pokladen kin a patří mu první místo amerického žebříčku Box office. čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Lesní vrah 5/10
Recenze: Český film Lesní vrah nahlíží do prázdnoty existence mladého zabijáka Snímek režiséra Radima Špačka se zabývá postavou Viktora Kalivody, jenž v roce 2005 zastřelil tři lidi a vysloužil si přezdívku „Lesní vrah“. Film seznamuje diváky s událostmi v posledním roce před Viktorovým zatčením. čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
1
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu (19.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Teaser: Kinds of Kindness (27.03.2024 17:00 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Ezra (15.03.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- Oscar 2024: filmem roku je Oppenheimer (11.03.2024 07:07 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Můj táta hrdina má poslední šanci si vzpomenout (23.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Luc Besson natočí Drákulu (18.02.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Provokativní Chudáčci vás nenechají vydechnout aneb nejpodivnější filmový trip všech dob! (25.01.2024 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Chudáček Karlos je malířem jejího těla (24.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Zlatý glóbus vyhráli Oppenheimer a Chudáčci (08.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Jeden gól stačí Ferrarimu k zásahu štěstím (03.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu