Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Alenka v říši divů: Za zrcadlem

Recenze: Alenka v říši divů: Za zrcadlem jde sama proti sobě

Vydáno: 28.05.2016 17:00 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Varga | foto: facebook tvůrce

Pokračování Alenky v říši divů se nese v duchu uřvanosti a infantilní groteskovosti, přičemž příběh je slabý a hloupý a ještě jde přímo proti knižní předloze Lewise Carrolla. Zdaleka největším pozitivem je hezká vizuální stránka.

Alenka v říši divů: Za zrcadlemRecenzoval/a Jan Varga dne 28.05.2016 17:00. Pokračování Alenky v říši divů se nese v duchu uřvanosti a infantilní groteskovosti, přičemž příběh je slabý a hloupý a ještě jde přímo proti knižní předloze Lewise Carrolla. Zdaleka největším pozitivem je hezká vizuální stránka. Hodnocení: 2

Alenka v říši divů: Za zrcadlem

Alice Through the Looking Glass
Fantazie / Rodinný / Dobrodružný
USA, 2016 , 113 min.

Režie: James Bobin
Scénář: Linda Woolverton, Lewis Carroll
Kamera: Stuart Dryburgh
Herci: Johnny Depp, Mia Wasikowska, Helena Bonham Carter, Anne Hathaway, Sacha Baron Cohen, Rhys Ifans, Matt Lucas, Lindsay Duncan, Leo Bill, Geraldine James, Andrew Scott, Richard Armitage, Edward Speleers, Alan Rickman, Timothy Spall

Česká premiéra: 26.05.2016

Distributor: Falcon

Alenka v říši divů: Za zrcadlem hodnocení na Kinobox.cz: 66.70 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Mia Wasikowska, Johnny Depp ve filmu Alenka v říši divů: Za zrcadlem / Alice Through the Looking GlassAlenka v říši divů: Za zrcadlem je pokračováním Alenky v říši divů z roku 2010. Tim Burton se jí ujal už pouze z pozice producenta a režii po něm přebral James Bobin, režisér dvojice nedávných (zdařilých) loutkových filmů s Mupety a několika dílů zábavné show Aliho G se Sachou Baronem Cohenem. Scenáristka Linda Woolverton (Disneyho Kráska a zvířeZloba - Královna černé magie a Burtonova Alenka) naopak zůstala. Takže docela solidní tým. Přesto je s podivem, jak moc nefunkční snímek Alenka v říši divů: Za zrcadlem je, a jak moc působí jako slaboučký odvar svého šest let starého předchůdce.

Tentokrát se Alenka (Mia Wasikowska) dostane do kouzelné říše skrz zrcadlo, opět se shledá se všemi jejími obyvateli a musí vyřešit problém spočívající v tom, že bláznivý Kloboučník (Johnny Depp) „přišel o svou svoucnost“, protože zjistil, že jeho rodina, před lety spálená na popel drakem Tlachapoudem, by mohla být stále naživu, ale nikdo mu to nevěří. Alenka tudíž musí cestovat časem, aby zjistila, co se s Kloboučníkovou rodinou stalo, pročež musí sebrat pánovi času, který se jmenuje Čas (Sacha Baron Cohen), zařízení jménem Chronosféra, které řídí čas po celém světě, a lze se s ním v čase i vracet.
 

Fotografie z filmu Alenka v říši divů: Za zrcadlem / Alice Through the Looking GlassAlenka je na začátku představena coby odvážná a neohrožená super-schopná kapitánka obchodní lodi a de facto vyspělá akční hrdinka, nicméně film má celkově namísto dospělosti namířeno k infantilnosti a Alenku vláčí nesmyslným příběhem založeným na tom, že dotyčná kvůli záchraně Kloboučníka ohrožuje celou říši divů a životy úplně všech včetně svého, navíc za přispění mnoha úliteb dětským divákům v podobě pitvořících se vedlejších postaviček.
 
Johnny Depp opět hraje podivína (pochopitelně), ale už to není zajímavé, zábavné, ani kvalitní herectví, nehledě na to, že jeho kvality jsou pod třemi kilogramy make-upu téměř nepostřehnutelné. Hystericky ukřičená Srdcová královna v podání Heleny Bonham Carter je už pouze otravná a ještě otravnější je, jak je snímána s kamerou nalepenou na obličeji, aby to vypadalo, jako že má větší hlavu. Anne Hathaway coby éterická královna Mirana je naopak hrozně nevýrazná. Digitální hrdinové, jako jsou houseňák Absolem, kocour Šklíba či z knižní předlohy Lewise Carrolla známé vejce Valihrach, mají v podstatě jen kraťoučká camea.

Mia Wasikowska, Sacha Baron Cohen ve filmu Alenka v říši divů: Za zrcadlem / Alice Through the Looking GlassNovinkou je víceméně komická postava Času (nebo snad Časa?), který má být vtipný tím, že je dementní idiot (Cohen je naštěstí celkem vtipný, i když hraje dementního idiota). Na pěst je však jeho digitální armáda robotických, rádoby roztomilých pomocníčků, kteří většinou jen žvatlají a vydávají neartikulované zvuky a groteskově zakopávají a mlátí sebou. Stejný osud bohužel potkal i postavy bílé Myšky, potrhlého Zajíce a kulatých dvojčat, kteří jen valí oči, vyděšeně vyjekávají a dialogy mají obvykle jednoslovné/jednovětné. Je to téměř k nepřežití v anglickém originále a je těžké si představit, jaké peklo to musí být v českém dabingu.
 
Lewisova knižní Alenka, Disneyho animovaná adaptace a dokonce i Burtonova verze navíc oplývaly specifickou atmosférou fantazijní a poeticky snové absurdity, v níž nebylo potřeba vysvětlovat, proč má Srdcová královna velkou hlavu, nebo proč Kloboučník se Zajícem a s Myškou pořádají nekonečný čajový dýchánek. Tento film se ale právě na tyto otázky snaží najít odpovědi (poněkud neobratně), čímž jde přímo proti duchu předlohy. Děj filmu vyloženě spočívá v tom, že Alenka postupně odhaluje, jakými traumaty některé postavy trpí, co je příčinou těchto traumat a jak by se to dalo vyřešit, aby jimi netrpěly.
 
Helena Bonham Carter ve filmu Alenka v říši divů: Za zrcadlem / Alice Through the Looking GlassFaktického děje je v Alence v říši divů: Za zrcadlem přitom tak na hodinu maximálně, tvůrcům se přesto podařilo protáhnout ji téměř na dvojnásobek, a to zejména přílišnou ukecaností a tím, že postavy poměrně často (a úplně zbytečně) komentují to, co se na plátně děje, hlavně aby to pochopili i ti nejmenší.
 
V závěru, kdy říši divů hrozí zánik, nějaký robotický poskok zcela nemotivovaně řekne: „Teď už nás může zachránit jedině Chronosféra!“, což kompletně zničí jakékoli napětí, protože se stane dokonale patrným, co se bude dít až do konce filmu a jak to celé dopadne. Kromě toho celá ta zápletka s cestováním v čase nedává vůbec smysl a finále působí jako halabala vycucané z prstu.

Johnny Depp ve filmu Alenka v říši divů: Za zrcadlem / Alice Through the Looking GlassČástečně to zachraňují hudba, výprava, kostýmy a digitální triky, ale i tak jde vyjma ohromného sídla Času v podstatě o variace toho, co jsme viděli už v Alence v říši divů před šesti lety. Celkově říše divů nevypadá vůbec realisticky jako třeba Kniha džunglí nebo Avatar, ale spíš jako Mocný vládce Oz, kdy prostředí ve filmu dává tušit přítomnost zeleného plátna a iluze opravdovosti se hroutí.
 
Alenka v říši divů: Za zrcadlem tudíž zklamává na mnoha úrovních a nepotěší zejména fanoušky předlohy a předchozích filmových adaptací, naopak lépe zkousnutelná by mohla být pro ty, kteří hledají nějakou rodinnou podívanou pro sebe a pro děti a je jim jedno, co to bude. Například na pořádání školních projekcí je takhle ke konci školního roku takřka ideální.
[Recenze původně vyšla na filmovém blogu Filmspot.cz.]



Český trailer filmu Alenka v říši divů: Za zrcadlem

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
4/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 3. 5. 2024 - 9. 5. 2024
TV tipy: Damien na Chesilské pláži snědl Bobovy burgery a našel lásku nebeskou V aktuálním týdnu je televizní nabídka poměrně střídmá a opět spoléhá na jistotu v podobě osvědčených repríz. V našem výběru tak nejvíce zaujme pokračování hororu Přichází satan! a pár téměř zapomenutých počinů.... čtěte zde
Vydáno: 03.05.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 18. týden
Kinopremiéry: Sloní muž našel v tarotu recept na štěstí První květnové premiéry jsou především ve znamení zábavné akční podívané Kaskadér, která sice nebude bořit žebříčky návštěvnosti, milovníky filmařiny by ale měla uspokojit. Po letech se do kin vrací také oceňovaný... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 17. týden
Top 20 ČR: Brouček stoupá na vrchol Domácí komedie Prázdniny s Broučkem si po minulém týdnu, kdy se musela sklonit před animákem Jak zachránit draka, bere uzmuté první místo. čtěte zde
Vydáno: 30.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 17. víkend
Box office: U pokladen skórovali Rivalové Dospělácké drama Rivalové se Zendayou zasazené do tenisového prostředí skórovalo u pokladen kin a patří mu první místo amerického žebříčku Box office. čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Lesní vrah 5/10
Recenze: Český film Lesní vrah nahlíží do prázdnoty existence mladého zabijáka Snímek režiséra Radima Špačka se zabývá postavou Viktora Kalivody, jenž v roce 2005 zastřelil tři lidi a vysloužil si přezdívku „Lesní vrah“. Film seznamuje diváky s událostmi v posledním roce před Viktorovým zatčením. čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
1
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Nezlomní Krotitelé duchů v říši ledu sledují ohňostroje (10.04.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejočekávanější filmy roku 2024 (01.04.2024 12:30 v Články | Publicistika)
- Tim Burton natočí film o gigantické ženě (02.02.2024 14:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Fantasy muzikál Wonka hýří barvami, magií, čokoládou a optimismem (17.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Recenze: Jeanne du Barry - Králova milenka (07.10.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Králova milenka našla za úsvitu peníze těch tupců (04.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Top 10: Roman Polanski (19.08.2023 17:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Flash bleskurychle servíruje fanservis, ale jako příběh pokulhává (15.06.2023 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Top 10: Sam Raimi (04.06.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- K obsazení Beetlejuice 2 se přidává Monica Belluci a Willem Dafoe (12.05.2023 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Téma: 10+1 nejočekávanějších filmů roku 2023 (20.04.2023 15:00 v Články | Publicistika)
- Jenna Ortega a Beetlejuice 2 (11.03.2023 09:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Generála Eisenhowera čeká na sv. Valentýna smrt ve tmě (10.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Johnny English a Robin Hood letí balónem a zbožňují prachy (20.01.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu