Kinopremiéry: Tajemství očí a světa Lídy Baarové

Vydáno: 20.01.2016 07:00 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Po několika potenciálních oscarovkách je najednou aktuální novinková nabídka tuzemských kin o dost slabší. Ze sedmičky premiér je nejambicióznější určitě české drama Lída Baarová, které v podstatě nemá rovnocennou konkurenci.
Tajemství jejich očí (Secret in Their Eyes) (Bontonfilm CZ)

Český plakát filmu Tajemství jejich očí / Secret in Their EyesHollywoodský remake sedm let starého oscarového argentinsko-španělského dramatu přichází do tuzemských kin dost nenápadně a vlastně se ani není co divit. Zámořské komerční výdělky nejsou bůhvíjaké, recenze jsou jen mírně spokojené a o filmu mluví jako o zapomenutelném a de facto zbytečném. Český distributor tak může lákat jen na poměrně zajímavé obsazení, v němž se objeví především Julia Roberts, Nicole Kidman, Chiwetel Ejiofor a Alfred Molina, protože jen výjimečně režírujícího scenáristu Billyho Raye zná málokdo. Jediná hollywoodská premiéra týdne.

Synopse: Sehraní vyšetřovatelé FBI Jess (Julia Roberts) a Ray (Chiwetel Ejiofor), kteří jsou si blízcí a jejich kariéra je na vzestupu, dostanou za úkol vyšetřit nález brutálně zavražděné mrtvoly pohozené v popelnici. Na místě ovšem zjistí, že mrtvou je Jessina nezletilá dcera. Ačkoli najdou údajného podezřelého, případ se brzy hroutí, předpokládaný vrah je na svobodě a mizí neznámo kam. I po třinácti letech pátrá Ray na vlastní pěst, tentokráte však najde novou stopu. Bude ale muset přesvědčit nekompromisní státní návladní (Nicole Kidman), aby mu pomohla případ dotáhnout do konce.

Zajímavost: Během natáčení zemřela Roberts matka, herečka tak opustila štáb na pět dní.

Český trailer filmu Tajemství jejich očí / Secret in Their Eyes
Fúsi (Fúsi) (Artcam)

Český plakát filmu Fúsi / FúsiIslandsko-dánské drama se těší dosavadnímu vysokému hodnocení a dost spokojeným komentářům, které hovoří o trošku netypické, přesto poctivé severské žánrovce, která kombinuje humor s vážnějšími momenty a disponuje sympatickou hlavní postavou, kterou ztvárnil Gunnar Jónsson. Asi jen fajnšmekrům a podrobným znalcům severské kinematografie bude povědomé jméno režiséra a scenáristy Dagura Káriho, jehož filmografie sice není tak obsáhlá, zato ale zahrnuje samá chválená díla. Vzhledem k neznámému obsazení se můžete těšit nejspíš na zdánlivě autentickou podívanou, která se do současného zmrzlého počasí perfektně hodí.

Synopse: Zavalitý čtyřicátník Fúsi (Gunnar Jónsson) sbírá odvahu vstoupit do dospělého světa. Jeho všední dny plynou jeden za druhým do chvíle, kdy se v jeho životě objeví temperamentní žena a osmileté děvčátko. Tehdy je nucen začít jednat.

Oficiální český trailer filmu Fúsi / Fúsi
Vlna (Bølgen) (Film Europe)

Český plakát filmu Vlna / BølgenNorské drama je neobvyklé v tom, že se snaží kombinovat klasický komorní příběh několika postav s dobrodružnou survival podívanou a částečně i akcí. Režisérem je neznámý Roar Uthaug, jemuž se dle dosavadních komentářů daří tak napůl a lepší je ve vyprávění příběhu než v pokusech o lehkou nápodobu oblíbených hollywoodských žánrů. Asi nikoho nepřekvapí, že v obsazení nenajde žádnou známější tvář, tudíž se při výběru bude muset řídit vztahem k podobným evropským žánrovkám, případně vztahem k severské kinematografii.

Synopse: Zkušený geolog Kristian (Kristoffer Joner) se chystá s rodinou opustit krásné město Geiranger. Mezitím ale přístroje umístěné v jednom z horských masivů zachytí nad fjordem znepokojivá data. Když se rozezní poplašné sirény, naplní se Kristianova noční můra. On i jeho rodina mají pouhých deset minut, než je zasáhne obří vlna spuštěná sesuvem půdy. Začíná boj s časem.

Zajímavosti: Jde o vůbec první norský katastrofický film.

Český trailer filmu Vlna / Bølgen
Chlapec a svět (O Menino e o Mundo) (Cinema Glok)

Český plakát filmu Chlapec a svět / O Menino e o MundoV našich končinách se o dva roky starém brazilském animovaném filmu příliš neví, v zahraničí se ale těší výbornému hodnocení. Debutující režisér a scenárista Alê Abreu prý natočil podívanou, která není vysloveně pro děti, neboť je plná symbolů a především se v ní až na výjimky vůbec nemluví, takže je potřeba být pořád ve střehu. Už z plakátu se dá odvodit, že animace bude trošku jiná, než na jakou jsme zvyklí a vůbec i to, že tohle by mohlo být potřebně bizarní a osvěžující. Uvidíme.

Synopse: Mladý chlapec žije s rodiči na venkově. Jeho otec pracuje v bavlnářském průmyslu, v němž se ale práce stále automatizuje, proto si hledá práci novou a chlapec odchází s ním. Postupně objevuje nevšednost světa, v němž dominují zvířecí stroje a silní jedinci a jen těžko se s tím svým dětským pohledem vyrovnává.

Zajímavost: Film se letos ocitl ve finální pětici na Oscara nominovaných animáků.

Český trailer filmu Chlapec a svět / O Menino e o Mundo
Grey City (Cidade Cinza) (Cinema Glok)

Český plakát filmu Grey City / Cidade CinzaBrazilsko-britský dokument je jednou velkou neznámou a dá se o něm napsat snad jen to, že vypráví o graffiti v Sao Paulu a jeho tvůrcích, kteří bojují proti zákonu, jenž jim činnost zakazuje a jejich díla záměrně maří a ničí. O režii se podělili debutanti Marcelo Mesquita a Guilherme Valiengo a ve filmu se objeví umělci, jejichž jména zná jen minimum zasvěcených. Vzhledem k tomu, že existuje jen málo ohlasů, nelze opravdu ani odhadovat, zda má film smysl v nějakém klubovém kině hledat.

Synopse: V ulicích brazilského Sao Paula se zrodila nová forma graffiti. Tvorba umělců jako Os Gemeos, Nunca a Nina jako ohňostroj rozsvítila betonové město, aby následně pronikla do galerií a muzeí na celém světě. Když ale nový zákon proti vizuálnímu smogu způsobil cílenou likvidaci jejich děl přestříkáním na šedou, vymysleli tito umělci jedno z nejkreativnějších povstání v dějinách jihoamerického umění.

Český trailer filmu Grey City / Cidade Cinza
Lída Baarová (CinemArt)

Český plakát filmu  / Lída BaarováAčkoli je teprve leden, můžeme o českém životopisném dramatu mluvit jako o nejambicióznějším tuzemském počinu roku. Velkou neznámou ale je, jak to vlastně dopadne, protože trailery, plakát i "uniklá" závěrečná pasáž scénáře vypadají jako obrovský kýč. Režírující Filip Renč už několikrát přesvědčil, že dokáže řemeslně oslnit a natočit poctivou podívanou, problémy ale mívá se scénářem a příběhem, což by u tohoto filmu mohlo být osudové. Mimo atraktivního tématu láká hlavně na mezinárodní obsazení, v němž hlavní roli ztvárnila (z ukázek zoufale se nehodící) Táňa Pauhofová, kterou doplňují třeba Simona Stašová, Martin Huba nebo Lenka Vlasáková, ze zahraničních herců se objeví Karl Markovics a Gedeon Burkhard, nejbizarnější je ale určitě Adolf Hitler v podání Pavla Kříže. Premiéra týdne, která vzbuzuje spíše rozpaky a obavy a vlastně může jen překvapit.

Synopse: V roce 1934 je herečka Lída Baarová (Táňa Pauhofová) pozvána do berlínských ateliérů Babelsberg, považovaných za evropský Hollywood. Po počátečních potížích okouzlí davy v celém Německu, tisk ji vynáší na titulní stranu jako jednu z nejkrásnějších žen Evropy a jejím milencem se stává tehdejší idol všech žen Gustav Fröhlich (Gedeon Burkhard). Když ale Lída potká ministra říšské propagandy Goebbelse (Karl Markovics), je zcela ztracena a propadá se do víru lásky. Tím ovšem začíná její pád na dno.

Zajímavost: Přípravy na natáčení trvaly čtrnáct let.

Originální trailer filmu Lída Baarová
V jiném stavu (Idealfilm)

Český plakát filmu  / V jiném stavuPravděpodobně v omezeném počtu kin a jen v omezené době bude možné od 19. ledna vidět ani ne hodinový studentský snímek Jiřího Kunsta. Mělo by jít o drama, které sleduje paralelní příběhy tří hrdinů, jaký je ale výsledek, se pochopitelně pravděpodobně nikde nedozvíte, protože podobné snímky moc diváků nevidí a je potřeba počítat s určitou tolerancí a nemít tak vysoká kritéria. Kdo chce, si tento počin určitě ve svém oblíbeném klubovém kině najde a zhodnotí, zda tu máme tvůrčí naději do budoucna.

Synopse: Adamovi je sedmadvacet let, ničeho se nebojí, tedy aspoň si to myslí. O světě přemýšlí racionálně. Většina činností, které v životě dělá, jsou závislé právě na racionálním uvažování. Honza je úspěšný čtyřicátník s významným společenským postavením. Právě dnes se má uskutečnit nudný otravný výlet s otcem na místo, které už v dětství neměl rád. Robin je tichý zakřiknutý třicátník. Jeho páteční směna na dispečinku záchranné služby se pro něj stane soukromým peklem, neboť se zase pohádal s matkou. Při cestě do práce měl nehodu, šéfová na něj tlačí a kolegové ho obtěžují.

Originální trailer filmu V jiném stavu
 



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY