Preview: Malý velký Ant-Man

Vydáno: 27.06.2015 12:00 - Ivan Hladík | foto: facebook tvůrce

Já vím, není to moc originální, ale prostě to svádí – na velikosti opravdu nezáleží. Zvlášť, když patříte do rodiny velkých komiksových hvězd. Pak vám nemusí vadit, že měříte pár milimetrů. Takový je Ant-Man. Bude se líbit?
Kdybyste někomu před lety vyprávěli, že materiál z přelomu šedesátých let oslní davy diváků natolik, že budou jak na běžícím pásu plnit kina, asi by vám nevěřil. Teď je tu však další důkaz. Ke všem komiksovým hrdinům, kteří jsou už vlastně ctihodní kmeti (co se jejich věku od vzniku komiksových verzí týká), přichází další. Ant-Man se poprvé objevil už v roce 1962 v komiksu „Tales to Astonish“. Jeho úloha v hrdinských eposech je dost podstatná, alespoň na papíře. V komiksové podobě příběhu je totiž Ant-Man jedním ze zakladatelů týmu Avengers. Jak ovšem víme, zatím jsme ho na plátně neměli možnost poznat. Kdo je tedy tento muž?

Především bývalý zloděj, který je postaven před výzvu stát se superhrdinou. Scott Lang (Paul Rudd) chce pomoci svému mentorovi doktorovi Hankovi Pymovi (Michael Douglas) před nepřáteli a nebezpečím, které ohrožuje svět (jak jinak). Pym a Lang jsou jedinou nadějí pro záchranu. Napřed ale musejí naplánovat a provést rafinovanou loupež… Na vše ostatní si musíme ještě chvíli počkat. Zatím můžeme jen hádat, jestli se Ant-Man zařadí mezi své druhy se stejně nabitými sály a tučnými tržbami na kontě. Jaké má předpoklady uspět?

Hlavní důvod je ten, že Ant-Man je něco nového v novodobé filmové mozaice komiksových hrdinů. Uznejte sami – Avengers jsou sice skvělí a máme je rádi, ale ruku na srdce – jednotlivé postavy už nás asi nijak zvlášť nepřekvapí, už je známe. Tentokrát tu však máme týpka, kterému by i profesor zmenšování z Dívky na koštěti mohl závidět. Oč menší je totiž Ant-Man co do rozměrů, tím větší silou vládne. První záběry, trailery a upoutávky poodkrývají, že dojde na pořádné rvačky, vtipné momenty a rozhodně vizuální podívanou.

Ačkoliv mezi těmi, kdo se mohli objevit v titulní roli, byli i Joseph Gordon-Levitt nebo Adrien Brody, nakonec se mravenčím mužem stal Paul Rudd, scenárista a převážně komediální herec známý třeba ze seriálu Přátelé. V našich končinách zatím nijak výrazně coby herec nezabodoval, možná právě teď dostává příležitost. Rudd se podílel i na scénáři, režisérský post obsadil Peyton Reed (Yes Man), který vystřídal původně angažovaného Edgara Wrighta, který po letech vývoje celovečerního Ant-Mana projekt opustil kvůli neshodám se studiem. Jen pro zajímavost – Reed je o pouhé dva roky mladší než původní komiks s Ant-Manem. Třpytivou hvězdou v herecké sestavě je pak dvojka v hlavním tandemu, stále skvělý Michael Douglas.

Takový film ale samozřejmě nejvíc zdobí efekty, které musí okouzlit a uzemnit. Tým lidí, kteří na nich pracují, dalece přesahuje počtem herce a zbytek štábu (vyjma kaskadérů), což o něčem svědčí. Marvel Studios zkrátka sází na jistotu a tahá další eso z rukávu. Sami určitě mají okousané nehty až k zápěstí, protože Ant-Manovi rovnou dali flek i v následujícím Captain America: Civil War. Jestli si tuhle důvěru a zájem diváků tenhle "Ferda mravenec made by USA" zaslouží, to ještě uvidíme. Já hádám, že jeho vstup mezi naše miláčky vyjde.

Ant-Man má premiéru 16. července 2015

Oficiální trailer filmu Ant-Man


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY