Dáma, pro kterou se zabíjí, foto, které stojí za vidění

Vydáno: 02.05.2014 11:30 - | foto: facebook tvůrce

Stojí někdo o pokračování kritického a komerčního hitu Sin City, když si na něj diváci museli počkat devět let? Během necelé dekády se totiž komiksové adaptace posunuly jinam a jsou oceňovány za odklon od předlohy.
Fotografie z filmu Sin City: Dáma, pro kterou se zabíjí / Sin City: A Dame to Kill ForPokračování Sin City mělo původně podtitul Dáma, pro kterou se zabíjí, ale český distributor A-Company CZ se pravděpodobně z důvodu zatraktivnění názvu rozhodl pro hovorovější variantu Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil. Jestli to přiláká víc diváků do kin, nebo spíš nahněvá komiksové fanoušky kvůli odklonu od u nás zavedeného překladu kultovního comic booku, ukážou až výsledky návštěvnosti.

Bude zajímavé je sledovat, protože Sin City má dnes jiné postavení než před necelými deseti lety, kdy měl premiéru první díl. Komiks se ustanovil jako svébytný žánr, který je (díky batmanovské trilogii) uznávaný odbornou obcí a (díky marvelovským franšízám) oblíbený mezi laickým publikem. Není třeba políčko po políčku převádět neonoirové výjevy Franka Millera a přidávat k nim pouze hudební a zvukovou stopu, protože komiks je považován za svébytnou uměleckou formu. A věrnost originálu je chápána spíše jako ubíjející, protože zmrtvuje "potenciál" obou médií (komiksu i filmu).

Fotografie z filmu Sin City: Dáma, pro kterou se zabíjí / Sin City: A Dame to Kill ForMůže vůbec opětovné spojení sil Roberta Rodrigueze a Franka Millera zajímat někoho jiného, než jsou teoretici médií zabývající se intermedialitou (tj. sloučením dvou různých médií do jednoho a do podoby, kdy jedno od druhého nejde dost dobře oddělit)? Ukáže až srpnová premiéra, do té doby je možné se kochat statickými výjevy v podobě dvou fotografií (na jedné je Joseph Gordon-Levitt, na druhé Josh Brolin) a dvojicí plakátů (z nichž jde hlava kolem, protože ikonický komiksový výjev je převeden do stylizované filmové podoby a ta zphotoshopována "zpět"). Fotografie jsou u odstavců, plakáty níže, všechny pak ve větším rozlišení v Galerii výše.

Plakát filmu Sin City: Dáma, pro kterou se zabíjí / Sin City: A Dame to Kill ForFotografie z filmu Sin City: Dáma, pro kterou se zabíjí / Sin City: A Dame to Kill For




NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY