Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Diana

Recenze: Biograficky laděná love story Diana

Vydáno: 22.09.2013 13:00 v sekci Recenze | Premiéry - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Biografický snímek Diana mapuje poslední dva roky ze života tragicky zesnulé Diany, princezny z Walesu, v podání Naomi Watts. Režisér Oliver Hirchsbiegel se zaměřuje především na její vztah s pákistánským doktorem.

DianaRecenzoval/a Václav Limberk dne 22.09.2013 13:00. Biografický snímek Diana mapuje poslední dva roky ze života tragicky zesnulé Diany, princezny z Walesu, v podání Naomi Watts. Režisér Oliver Hirchsbiegel se zaměřuje především na její vztah s pákistánským doktorem. Hodnocení: 3.5

Diana

Diana
Drama / Romantický / Biografie
Francie, 2013 , 113 min.

Režie: Oliver Hirschbiegel
Scénář: Stephen Jeffreys, Kate Snell
Kamera: Rainer Klausmann
Herci: Naomi Watts, Naveen Andrews, Douglas Hodge, Geraldine James, Charles Edwards, Daniel Pirrie, Cas Anvar, Juliet Stevenson, Jonathan Kerrigan, Laurence Belcher, Harry Holland, Leeanda Reddy, Art Malik, Michael Hadley, Rose O'Loughlin

Česká premiéra: 19.09.2013

Diana hodnocení na Kinobox.cz: 56.21 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Naomi Watts ve filmu Diana / DianaJe krátce po půlnoci 31. srpna 1997 a princezna Diana právě opouští pařížský hotel Ritz v doprovodu svého milence Dodi Al-Fayeda a několika jeho přátel. Zavírají se za nimi dveře výtahu a oba spolu nasedají do auta a vydávají se na poslední zběsilý úprk před dotěrnými paparazzi. I když jejich mercedes nejede nijak závratnou rychlostí, bohatě to stačí na to, aby se jejich smrtelná nehoda navždy zapsala do historie. Tragický konec světem milované a obdivované britské princezny zná zřejmě každý. Biografické drama Diana se zaměřuje na poslední dva roky z jejího života.

Lady Diana (Naomi Watts) již nějakou dobu žije odděleně od svého manžela, prince Charlese (ve filmu se vůbec neobjeví), ve svém luxusním zámku v Londýně. Při jedné z návštěv v nemocnici se seznámí s pákistánským chirurgem Hasnatem Khanem (Naveen Andrews). Právě na detaily jejich vztahu se zaměřuje většina pozornosti filmu režiséra Olivera Hirschbiegela natočeného podle knihy Kate Snell Diana: její poslední láska. Pouze epizodní kapitolu v něm tvoří Dianin krátký románek s jejím posledním milencem, zámožným milionářem Dodi Al-Fayedem (Cas Anvar) končící jejich tragickou smrtí (tu mimochodem ve filmu neuvidíme). 

Fotografie z filmu Diana / DianaDiana je v zásadě více než biografií světoznámé osobnosti milostným příběhem, jehož předmětem je intenzivní, ale nenaplněný vztah dvou zcela rozdílných jedinců. Na jedné straně stojí lidmi po celém světě oblíbená a zbožňovaná Lady Di, která svůj život více než královským povinnostem zasvětila charitativní činnosti, ať už v podobě pomoci africkým dětem či lidem nakaženým virem AIDS. Na druhé straně stojí pákistánský chirurg, který svůj veškerý život zasvětil své práci, kterou je záchrana lidských životů (což mají oba společné). Z filmu vychází najevo, že právě tato nerovnost, kterou ještě zesiluje mediální pozornost na ně upjatá, mezi ně postavila nepřekonatelnou bariéru. Ta jí znemožnila sňatek s Hasnatem, což nezměnila ani návštěva jeho rodiny. Epizodně se ve filmu objevuje Dianina charitativní mise v Angole a její pomoc především dětským obětem nášlapných min.

Diana, která měla premiéru v Londýně pátého září, sklidila dosud velmi negativní reakce. Ukazuje se, že osoba princezny Diany a její "rebelský" život je pro mnoho lidí stále tvrdý oříšek a její milostný život a "zakázaná láska" zřejmě nepatří k "vzorovým" kapitolám z britské historie. Výstižně to zazní ve filmu z úst samotné Diany, která svou upřímně míněnou veřejnou "zpovědí" před televizními kamerami mnoho lidí popudí. Diana, jednoduše řečeno, do královské rodiny ani do politických kruhů nikdy nezapadla. V kajícných monolozích se vrací také problémy s její vlastní rodinou. Její tragédie spočívala především v tom, že čím více milovala (známý je její výrok "Chtěla bych být především královnou lidských srdcí"), tím méně na oplátku dostávala zpět. Všechny tyto pocity traktuje Diana velmi zřetelně a sugestivně.

Naomi Watts, Naveen Andrews ve filmu Diana / DianaHirschbiegelovi při tom znatelně pomáhají především oba hlavní herci představující ústřední romantickou a mileneckou dvojici. Naomi Watts je znamenitá herečka a její výběr pro roli Diany byl více než jen dobrý tah a myslím, že také lepší volbou než původně plánovaná Jessica Chastain. Watts je fyziognomicky i věkově skutečné Dianě mnohem blíže a své herecké kvality už ukázala mnohokrát. Celý film prakticky táhne ona a dokáže přesvědčivě překlenout i na mnoha místech slzopudné a sentimentální momenty (například Dianin rozchod s Hasnatem). Naveen Andrews, známý například z televizního seriálu Ztraceni, byl rovněž velmi dobrou volbou. Herecky sice stojí spíše ve stínu Watts, ale typově je velmi přesvědčivý. Ostatní herecký ansámbl pak dotváří jen dojem živé kulisy pro vztah ústředního páru. K nepochybným kladům patří i práce kameramana Rainera Klausmanna, kterou oceníte při mnoha nádherných a exoticky působících exteriérových záběrech a také nenápadná, ale funkční hudební složka. 

Diana sklidila negativní ohlasy nejspíše proto, že Hirschbiegel natočil v podstatě "jen" epizodu z červené knihovny pouze s tím rozdílem, že v ní vystupuje skutečná osobnost, jejíž odkaz je stále živý a jejíž tragická smrt stále vzbuzuje mnoho spekulací a kontroverzí. Kdyby se jednalo o jakoukoliv tuctovou červenou knihovnu z dílny například Danielle Steel, nevzbudila by potom nejspíše negativní reakce vůbec. Navzdory všem takovým ohlasům ale Diana není "tak" špatná a ve srovnání s jinými životopisnými snímky o významných britských postavách, jakými byly z poslední doby například Královna a Železná lady,  vychází jen zdánlivě nejhůře.  

Český teaser filmu Diana

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
7/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Naprosto zcestné hodnocení (P-puma-, 24.09.2013 13:04) Reagovat

    Musím se přiznat, že jsem z této recenze docela v šoku, nepřijde mi příliš objektivní a pro čtenáře, kteří neviděli film, dosti zavádějící.
    Pokud vím, tak ani jeden film z dílny Danielle Steel nešel do kin, stejně jako její filmy a Diana měla zůstat milostným příběhem na nedělní odpoledne a ne jako top film v kinech.
    Dále mi přijde dost zcestné srovnávat Dianu s životopisnými filmy, jako je Královna nebo Železná lady. Protože oba tyto filmy se zabývaly hloubkou postav, jejich historickým charakterem, jejich prací a osobním životem.
    Film Diana popisuje jen milostné vzplanutí, které je zobrazeno dosti pubertálně. Neukazuje hloubku postavy, její práci, její rozpoložení. Proč vlastně dělala věci tak jak je dělala.
    Filmům na nedělní odpoledne zde také nepřipisujete takový prostor, tak proč Dianě ano? A co si budeme nalhávat film není ani po režiserské, kameramanské a herecké stránce žádná hitparáda. Takže nechápu za co si vlastně hodnocení 7/10 zasloužilo?

  • Diana je velký příběh (Ema , 26.09.2013 16:35) Reagovat

    A já jsem naopak příjemně překvapená, že film konečně někdo takto nezaujatě hodnotí. Jestli je film Diana červená knihovna, tak si s tímto žánrem velmi tvořivě pohrává. A proč by červená knihovna nemohl být dobrý film? Podle mě se tvůrcům podařilo natočit velký příběh o síle a zranitelnosti křehké ženy. Hrdinka se stala ve Velké Británii mýtickou postavou už za svého života. Film ten mýtus rozšiřuje dál a dělá z ní inspirativní ženskou postavu.

  • Vidno, že Limberk je vcelku jednoduchý divák, P... (Anonym, 26.09.2013 21:00) Reagovat

    Vidno, že Limberk je vcelku jednoduchý divák, Pawn Shop dal 10/10, Diane zase 7/10. Recenzie by mal robiť človek čo má napozerané, nie je človek, čo len teraz začal s filmami

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 19. víkend
Box office: Opice přichází Nový díl opičí ságy nazvaný Království Planeta opic se ujal vedení tržeb amerického žebříčku podobně jako tomu bylo u předchozích dílů. čtěte zde
Vydáno: 13.05.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Stovky bobrů 8/10
Recenze: Němá groteska Stovky bobrů patří k nejoriginálnějším filmům posledních let Je možné v současnosti natočit němou grotesku jako za časů začátků kinematografie? Je možné ji pojmout jako videoherní putování k vysněnému cíli? A je možné to zvládnout za pár šupů? Na to všechno odpovídá snímek Stovky... čtěte zde
Vydáno: 12.05.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
Království Planeta opic 7/10
Recenze: Království Planeta opic se pokouší zahájit další trilogii s novými postavami V příběhu nového hrdiny Noeho, jenž musí zachránit svou rodinu a přátele ze zajetí, snímek navazuje v řadě aspektů (včetně fantastické trikové úrovně) na kvality předešlé trilogie. čtěte zde
Vydáno: 11.05.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 10. 5. 2024 - 16. 5. 2024
TV tipy: Jidáš a černý mesiáš se ocitli v zajetí démonů Docela zajímavě vypadá televizní nabídka tohoto týdne, v níž dominují premiérová uvedení dvou atraktivních titulů. Prvním je třetí díl hororové série V zajetí démonů, tím druhým pak oscarové drama Jidáš a černý mesiáš.... čtěte zde
Vydáno: 10.05.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 19. týden
Kinopremiéry: Stovky bobrů se na jednu noc ocitly v království Planeta opic Pětice aktuálních premiér je ve znamení (nejen) digitálních zvířat. Do kin se totiž dostávají první díl navazující trilogie ze světa Planety opic a konečně také opěvovaná a vychvalovaná němá groteska Stovky bobrů.... čtěte zde
Vydáno: 08.05.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Zlá krev: Capote vs labutě (04.01.2024 19:00 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Toyen rozehrává velkou hru o humra (22.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Stroj času: Městečko Twin Peaks - The Return (16.09.2023 12:30 v Recenze | Stroj času)
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Rebel v žitě dosáhl na mistrovskou úroveň a píše přání Ježíškovi (02.12.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Hobbs a Shaw vyprávějí Pinocchiovi legendu o Zorrovi (28.10.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Dobrá sestra (08.09.2022 12:30 v Novinky | Trailery)
- Naomi Watts v thrilleru Goodnight Mommy (25.08.2022 14:30 v Novinky | Trailery)
- Stroj času: Mulholland Drive aneb Hollywood po lynchovsku (21.05.2022 20:30 v Recenze | Stroj času)
- Kinopremiéry: Co komu udělali na Mulholland Drive, když prší slzy? (18.05.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Dokonalý student se v roce 1917 pokusil o vraždu lotra, s nímž byl na nože (22.04.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Oscar 2022: filmem roku je V rytmu srdce (28.03.2022 05:57 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Flámující Birdman získává nejvyšší poctu (28.01.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Maxinožka Bernadetta je člověk ze železa (10.12.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Bezcharakterní želvy ninja slouží papeži a jdou za svým snem (03.12.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Jack Strong pro balík prachů podstoupí cestu do středu Země (19.11.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Vyšinutý pan Pip nosí železnou masku a navštěvuje mravenčí polepšovnu (12.11.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Hrabě Monte Christo a Jimmy Neutron loví draky a vyhlížejí Měsíc Jupitera (05.11.2021 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   19/2024

Království Planeta opic
7/10

V příběhu nového hrdiny Noeho, jenž musí zachránit svou rodinu a přátele ze zajetí, snímek navazuje v řadě aspektů (včetně fantastické trikové úrovně) na kvality předešlé trilogie.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu