Zemřel Ray Harryhausen, legenda filmových triků

Vydáno: 08.05.2013 08:00 - Martin Bubrín | foto: facebook tvůrce

Ve věku 93 let zemřel legendární průkopník na poli filmových triků Ray Harryhausen, mezi jehož nejpamátnější práce patří například Souboj Titánů nebo Jáson a Argonauti.
Ray Harryhausen, jeden z největších průkopníků na poli speciálních efektů a techniky stop-motion, jehož práce měla zásadní vliv na podobu klíčových snímků kinematografie, opustil filmový svět 7. května.
Držitele Oscara, který se narodil 29. června 1920, v roce 1933 uchvátil snímek King Kong, díky němuž se rozhodl, že chce zasvětit svůj život praktickým filmovým efektům, modelům a technologii stop-motion. Díky jeho jedinečnému nadání se z několik neznámých pohádek ze čtyřicátých let dostal až ke svým ojedinělým a nejznámějším kouskům z velkofilmů Jáson a Argonauti, Souboj Titánů nebo trilogie o námořníkovi Sindibádovi.
Svůj talent zúročil také na tzv. monster-movies z padesátých a šedesátých let jako It Came from Beneath the Sea, 20 miliónů mil od Země nebo One Million Years B.C., kde zvládl úchvatně naanimovat modely obřích monster nebo dinosaurů
Souboj s Jásona s kostlivci nebo hrůzostrašná naháněná s Medúzou, to jsou jistě věci, které zůstanou navždy vytesány do filmové síně slávy. Po svém posledním kousku z roku 1981 se však odmlčel a musel nečinně přihlížet nastupující vlně počítačových efektů. I zde však jeho jméno nebylo zapomenuto - Rayem Harryhausenem a jeho práci se zásadně inspirovali dnešní tvůrci George Lucas, Steven Spielberg, Peter Jackson, James Cameron nebo Terry Gilliam, kteří jej uvádí jako velký vzor pro své nynější moderní blockbustery.
Umíte si představit, jak by dnes vypadal takový Terminátor, Star Wars nebo i Pán prstenů nebýt tohoto trikového průkopníka?

Souboj s kostlivci z filmu Jáson a Argonauti


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY