Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Nejočekávanější filmy roku 2013 (3/4)

Nejočekávanější filmy roku 2013 (3/4)

Vydáno: 07.02.2013 19:00 v sekci Články | Žebříčky - Vratislav Šálek | foto: Warner Bros.

Třetí díl našeho speciálu ohledně očekávaných filmů roku 2013 se zaměřuje na potenciální oscarovky. Je tedy jasné, že v něm najdete hlavně dramata a nějakou tu kriminálku. Většinu z nich ale u nás uvidíte až začátkem roku 2014.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Ač Oscary za loňský rok ještě rozdány ani nebyly, my se ve třetím díle našeho speciálu pokusíme nahlédnout do budoucnosti a představit vám desítku možných kandidátů na zlatého plešouna v příštím roce. Nové filmy budou uvádět ti nejslavnější a nejuznávanější filmaři, rozhodně tedy je z čeho vybírat. A že se v nich objeví i ty největší a nejzářivější hollywoodské hvězdy, je asi zřejmé. U této kategorie je však více než u kterékoli jiné důležité, abyste finální desítku brali s hodně velkou rezervou, protože tipovat na začátku roku 2013 to, co by mohlo bodovat za dvanáct měsíců, je hodně ošidné.
Side Effects
Nevyzpytatelný Steven Soderbergh přichystal na letošní rok zajímavě vypadající krimithriller o ženě, která se psychicky zhroutí poté, co se její muž vrátí z vězení. Okamžitě se stane závislou na lécích a aby se k nim snadněji dostala, naváže milostný poměr s lékařem. Jelikož žánrově podobný kousek Traffic - nadvláda gangů mu v roce 2000 vynesl překvapivého Oscara, není důvod nedoufat, že by se něco podobného mohlo přihodit i na začátku příštího roku. Obsazení je víc než solidní (Rooney Mara, Catherine Zeta-Jones, Jude Law, Channing Tatum), takže i z tohoto hlediska by mohla přijít třeba překvapivá nominace. Pokud se Soderberghovi podaří vytvořit hutná, ale zároveň ne příliš temná nebo drsná atmosféra a scénář nebude jen tuctovým psychodramatem, nemusel by být na Oscarech úplně bez šancí.
Česká premiéra: 14. března 2013 / Premiéra v USA: 8. února 2013
Originální trailer filmu Side Effects

Trance
Vizuální mág Danny Boyle si po dramatu 127 hodin nachystal krimithriller o jednom dokonalém plánu na krádež vzácného obrazu. Ten se ale pokazí a jelikož jeden z pachatelů upadl a udeřil se do hlavy, na scénu musí nastoupit hypnotizér. Námět slibuje hodně zajímavou zápletku, která by se dala využít mnoha způsoby. Vzhledem ke jménu tvůrce můžeme očekávat atraktivní podívanou s klipovitým střihem a důrazem na atmosféru. Sice to na první pohled nevypadá, ale i tento kousek by mohl při shodě okolností útočit na Oscary. Boyle už doma jednoho má, tak proč by nemohl přidat dalšího? Třeba se dočká některý z představitelů - co takový James McAvoy nebo dokonce Vincent Cassel? Nic není nemožné.
Česká premiéra: zatím nestanovena / Premiéra v USA: 5. dubna 2013
Originální trailer filmu Trance

To the Wonder
Stačí říct jméno Terrence Malick a mnohým bude jasné, že tady se zase bude hrát o Oscary. Po válečném eposu, lyrické pověsti a poetickém podobenství vsadil tentokrát tento Texasan na vztahové romantické drama. Na klíčové role mu kývli čím dál populárnější a uznávanější Ben Affleck, kráska Olga Kurylenko, neméně pohledná Rachel McAdams a charismatický Javier Bardem, který tu ztvárňuje pro něho netypickou úlohu kněze. Na legendárního režiséra můžete mít jakýkoli názor, neupřete mu ale to, že snad jako jediný z Hollywoodu točí za velké peníze téměř umělecké filmy, které na plátně vypadají fantasticky. Pokud se To the Wonder vyloženě někde nepokazí, můžeme asi počítat minimálně s tradičními nominacemi za režii a kameru. Třeba se už tentokráte Malick dočká. Ale to je zatím ve hvězdách.
Česká premiéra: Zatím nestanovena / Premiéra v USA: 12. dubna 2013
Originální trailer filmu To the Wonder

Velký Gatsby
Australan Baz Luhrmann nachystal novou velkolepou adaptaci slavného románu F. Scotta Fitzgeralda a natočil ji rovnou ve 3D. Do hlavních rolí chudého Gatsbyho a jeho vyvolené Daisy obsadil Leonarda DiCapria a Carey Mulligan, což už samo o sobě je záruka kvality. Jak už navíc víme třeba z lahůdky Moulin Rouge, tvůrce má rozhodně osobitý styl a zejména vizuál vždy ohromí. Snímek má navíc velké ambice a minimálně technická stránka by se nějaké té nominace na Oscara mohla dočkat. Výsledek je ale v tomto případě hodně nejistý. Zatím to spíše vypadá, že drama s rozpočtem okolo sto třiceti milionů dolarů bude mít co dělat, aby si na sebe vydělalo. Rozhodně ale není bez šancí.
Česká premiéra: 16. května 2013 / Premiéra v USA: 10. května 2013
Originální trailer filmu Velký Gatsby

Rivalové
Co si budeme povídat, akademie má životopisná dramata ráda. S jedním takovým přijde letos i uznávaný Ron Howard. A nebude se věnovat nikomu menšímu než slavnému pilotovi F1 Nikimu Laudovi. Ten se v roce 1976 ocitl na prahu smrti a na poslední chvíli byl vyproštěn z hořícího monopostu. Oheň na něm zanechal fyzické následky, přesto se dokázal rychle vrátit na trať a bojovat o titul. Snímek nevynechá ani etapu, v níž Lauda na ostří nože soupeřil s Jamesem Huntem. Roli rakouského závodníka ztvární mladý německý herec Daniel Brühl, který dostal velkou příležitost upozornit na sebe to nejširší publikum. A ani nominace na zlatou sošku by v tomto případě nemusela být úplně nereálná. Stejně pocty by se mohlo dostat i Howardovi, který když potřebuje, tak dokáže "akademicky natáčet". Vzhledem k tématu a jménu tvůrce by snímek mohl patřit k černým koňům sezóny. Sluší se ještě dodat, že Huntovi propůjčí svou tvář Chris Hemsworth.
Česká premiéra: 24. října 2013 / Premiéra v USA: 20. září 2013

The Counselor
Ridley Scott je pojem a nic moc na tom nemění ani to, že až nadpozemsky očekávaný Prometheus většinu diváků zklamal. Na letošní rok chystá ovšem thriller, jehož obsazení vypadá náramně (Brad Pitt, Michael Fassbender, Javier Bardem, Penélope Cruz, Cameron Diaz). O ději se sice zatím moc neví, ale s takovýmhle ansámblem nelze čekat nic průměrného. Ač podobný žánr u akademie moc neletí, pokud se všechno sejde, nominace by někomu z obsazení nebo třeba samotnému tvůrci mohla na stolku přistát. Ukáže až čas.
Česká premiéra: 28. listopadu 2013 / Premiéra v USA: 15. listopadu 2013

Twelve Years a Slave
Pokud točíte v Hollywoodu historické drama, které navíc vychází přímo z historie USA, máte velkou šanci, že se v oscarových seznamech objevíte. Něco podobného by mohlo potkat Stevea McQueena, jenž na letošek chystá drama o Solomonu Northupovi. To byl svobodný černoch, který byl ovšem v roce 1841 unesen na plantáž v Louisianě, kde celých dvanáct let znovu otročil. V hlavní roli se objeví Chiwetel Ejiofor, kterému budou dělat společnost třeba Brad Pitt, Benedict Cumberbatch a nebude chybět ani režisérův oblíbenec Michael Fassbender. Je možné, že tohle by mohl být jeden ze žhavých kandidátů na zlatou sošku. A nikdo by se asi nezlobil - tvůrce Hladu a Studu si obdobné pocty zaslouží.
Česká premiéra ani premiéra v USA nebyly zatím přesně stanoveny.

The Monuments Men
George Clooney už dávno není jen tím hezounkem, jakým byl v začátcích kariéry. Svého hvězdného statusu využívá k mnoha ušlechtilým věcem, tou nejzásadnější je ale to, že se úspěšně přesunul do pozice režiséra. Po dvou vynikajících politikých dramatech (Dobrou noc a hodně štěstí a Den zrady) chystá letos snímek o skupině vědců, která se snaží zachránit umělecká díla ze spáru nacistů. Ve velmi slušném obsazení se těšte na samotného režiséra, Daniela Craiga, Cate Blanchett, Billa Murrayho nebo Jeana Dujardina. Ano, je určitá možnost, že to celé bude poněkud odlehčené, spíš bych ale vsadil na pořádně hutné atmosférické drama (s válečnými prvky), které možná předáváním cen akademie tak úplně neprošumí. Uvidíme.
Česká premiéra: zatím nestanovena / Premiéra v USA: 18. prosince 2013.

A Most Wanted Man
John le Carré je poměrně známý autor špionážních románů, z nichž některé se dočkaly i filmového zpracování. To zatím poslední s názvem Jeden musí z kola ven bylo výbornou ukázkou filmařského řemesla a nezůstalo opomenuto ani při udílení cen a získalo tři nominace na Oscara. I z toho důvodu se do našeho výběru dostává thriller, který se chystá na letošní rok a jenž pochopitelně vychází z pera slavného autora. K režii se tentokráte nachomýtl původně fotograf Anton Corbijn, jehož formálně vytříbený Američan sice zůstal hrubě nedoceněn, o režijních kvalitách ale u něho nemůže být pochyb. Tentokráte bude vyprávět o životě jednoho muslima, který žil v Německu, kde byl ovšem obviněn z napojení a spolupráce s Al-Kajdou a později zatčen Američany. Posléze strávil čtyři a půl roku v obávané věznici na Guantanámu. Do hlavních rolí získal Corbijn Rachel McAdams, Philipa Seymoura Hoffmana, Robin Wright nebo Willema Dafoea. Pokud se tvůrci podaří udržet svůj vysoký standard a možná půjde malinko víc naproti divákovi, nemusel by při oscarovém ceremionálu zůstat zcela zapomenutý.
Česká premiéra ani premiéra v USA nebyly zatím přesně stanoveny.

The Wolf of Wall Street
Další šancí na zisk zlaté sošky pro Leonarda DiCapria může být role burzovního makléře, který se v devadesátých letech minulého století podílel na rozsáhlé korupci a podvodech přímo na Wall Street, za což byl později odsouzen na dvacet měsíců. Možnost je o to větší, že režijně ho povede Martin Scorsese, kterého v posledních letech akademie zbožňuje a každý jeho další film se automaticky řadí k velkým oscarovým favoritům. Téma burzovních machinací je navíc v době jakési ekonomické krize stále aktuální, vše tudíž hraje tvůrcům do karet. Sluší se ještě dodat, že v dalších rolích se objeví třeba Matthew McConaughey, Jonah Hill, Jon Favreau a Jean Dujardin. Je tohle ten největší oscarový favorit pro rok 2014?
Česká premiéra ani premiéra v USA nebyly zatím přesně stanoveny.

PS: Do finálové desítky se nakonec jen těsně nedostaly drama Nymfomanka dánského režiséra Larse von Triera, jemuž v potenciálních oceněních bude bránit velká kontroverze, neboť slavný filmař chystá dost možná regulérní a hvězdně obsazený pornofilm, a krimidrama Only God Forgives taktéž dánského filmaře Nicolase Windinga Refna, které zase na první pohled vypadá příliš násilně a brutálně, než aby sbíralo nějaké Oscary.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 19. týden
Kinopremiéry: Stovky bobrů se na jednu noc ocitly v království Planeta opic Pětice aktuálních premiér je ve znamení (nejen) digitálních zvířat. Do kin se totiž dostávají první díl navazující trilogie ze světa Planety opic a konečně také opěvovaná a vychvalovaná němá groteska Stovky bobrů.... čtěte zde
Vydáno: 08.05.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 18. týden
Top 20 ČR: Kaskadér se ujímá vedení Akční romantická komedie Kaskadér s hvězdným obsazením vzdávající hold nebezpečnému kaskadérskému povolání se vyšvihla na první místo nejen za mořem, ale i u nás. čtěte zde
Vydáno: 07.05.2024 08:00 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 18. víkend
Box office: Kaskadér je první Na prvním místě amerického žebříčku se umístil Kaskadér s Ryanem Goslingem a Emily Blunt, který je poctou kaskadérskému řemeslu ve filmech. čtěte zde
Vydáno: 06.05.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 3. 5. 2024 - 9. 5. 2024
TV tipy: Damien na Chesilské pláži snědl Bobovy burgery a našel lásku nebeskou V aktuálním týdnu je televizní nabídka poměrně střídmá a opět spoléhá na jistotu v podobě osvědčených repríz. V našem výběru tak nejvíce zaujme pokračování hororu Přichází satan! a pár téměř zapomenutých počinů.... čtěte zde
Vydáno: 03.05.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 18. týden
Kinopremiéry: Sloní muž našel v tarotu recept na štěstí První květnové premiéry jsou především ve znamení zábavné akční podívané Kaskadér, která sice nebude bořit žebříčky návštěvnosti, milovníky filmařiny by ale měla uspokojit. Po letech se do kin vrací také oceňovaný... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi (26.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Pokračování 28 dní poté bude trilogie (25.04.2024 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Tiché znamení (24.04.2024 18:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu (19.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Tarantino ruší svůj poslední film (18.04.2024 14:30 v Novinky | Zprávy)
- Martin Scorsese natočí Sinatru (18.04.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím (12.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Nepřivolávej nic zlého (11.04.2024 18:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Nezlomní Krotitelé duchů v říši ledu sledují ohňostroje (10.04.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Vezmi mě na měsíc (09.04.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- Válka Roseových se dočká remaku (03.04.2024 11:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském (29.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Teaser: Kinds of Kindness (27.03.2024 17:00 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem (15.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Sci-fi Duna: Část druhá láká na příběh mesiáše i na jízdu na pouštních červech (01.03.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Manželé Stodolovi zavalila Duna (28.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Iñárritu a Cruise poprvé spolu (23.02.2024 09:32 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu