Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Lincoln

Recenze: Lincoln

Vydáno: 04.01.2013 14:00 v sekci Recenze | Premiéry - Adam Hencze | foto: facebook tvůrce

Ve filmové branži momentálně probíhá ztečová sezóna. Kromě dalších prestižních cen jsou za dveřmi i Oscaři – a to ví velmi dobře i Steven Spielberg, který se žene kupředu a se svým novým výtvorem, prozatím nejakademičtějším v jeho celoživotní tvorbě. Uspěje?

LincolnRecenzoval/a Adam Hencze dne 04.01.2013 14:00. Ve filmové branži momentálně probíhá ztečová sezóna. Kromě dalších prestižních cen jsou za dveřmi i Oscaři – a to ví velmi dobře i Steven Spielberg, který se žene kupředu a se svým novým výtvorem, prozatím nejakademičtějším v jeho celoživotní tvorbě. Uspěje? Hodnocení: 4

Lincoln

Lincoln
Válečný / Drama / Historický / Biografie
USA, 2012 , 150 min.

Režie: Steven Spielberg
Scénář: Tony Kushner, Doris Kearns Goodwin
Kamera: Janusz Kamiński
Hudba: John Williams
Herci: Daniel Day-Lewis, Sally Field, David Strathairn, Joseph Gordon-Levitt, James Spader, Hal Holbrook, Tommy Lee Jones, John Hawkes, Jackie Earle Haley, Bruce McGill, Tim Blake Nelson, Joseph Cross, Jared Harris, Lee Pace, Peter McRobbie

Česká premiéra: 24.01.2013

Lincoln hodnocení na Kinobox.cz: 66.14 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
„Vážená paní, v záznamech na Ministerstvu války mi ukázali hlášení generálova pobočníka z Massachusetts, že jste matkou pěti synů, kteří slavně padli na bitevním poli. Vím, jak slabé a zbytečné musí být každé moje slovo, kterým bych se chtěl pokusit zahnat Váš žal nad touto nesmírnou ztrátou. Nemohu si však odpustit, abych Vám neposkytl útěchu, kterou Vám může být poděkování republiky, pro jejíž záchranu zemřeli. Modlím se, aby náš Nebeský otec zmírnil bolest nad Vaší ztrátou a abyste si uchovala v srdci jen láskyplnou vzpomínku na své milované a ztracené syny a oprávněný pocit hrdosti na to, že jste položila tak vzácnou oběť na oltář svobody. S pozdravem a tou nejvyšší uctivostí, Abraham Lincoln.“
O pravosti slavného dopisu pro paní Bixbyovou, která přišla v zuřivosti občanské války o svých pět synů, se mohou přít historici a další nadšenci - ostatním může posloužit skrz smutnou poetiku slov jako zajímavý pohled do komplikované duše muže, který jednou provždy změnil Ameriku. Zoufalá a černá doba, která vyžadovala velké skutky přesně tak, jak už to v těch velkofilmech bývá.
Věhlasné duo Spielberg - Williams se po Válečném koni přesunulo v čase ještě o něco dál, do roku 1865, odkud servíruje výpověď z posledních několika měsíců života jednoho z nejslavnějších amerických prezidentů. Sjednocení všech témat snímku se zaměřuje na třináctý dodatek americké ústavy, který kromě všeho jednou provždy osvobozuje otroky na celém území států, což je samozřejmě nevídané zemětřesení tehdejší společnosti, ve které ještě neměli s volebním právem místo ani ženy, natož dovoz z Afriky. Nad utopickou myšlenkou černošského prezidenta by tehdejší lid pravděpodobně rozpoutal festival posměchu. Dvacáté první století je skvělou ukázkou neskutečné rychlosti vývoje společnosti.
Bahnem nasáknutou krev čtyřleté občanské války se rozhodl Steven na filmovém plátně příliš nerozmazávat (už natočil víc bojů a válek než snad všichni američtí režiséři dohromady) a zvolil mnohem civilnější přístup k tomuto politickému tématu. Vyobrazuje Lincolna hlavně jako otce, a nejen otce relativně dysfunkční rodiny, ale hlavně jako otce národa, kterým měla brzy zatřást další revoluce, kterou mu jeho tatík skrz třináctý dodatek ústavy chystá. Otázka otroctví celý národ rozdělila a byla jednou z hlavních příčin probíhající krvavé války – Abe si tak musí se schválením cenného kusu papíru kongresem sakramentsky pospíšit, každý další den stojí cenné životy a krev přitéká po hektolitrech.
Chladné politické kalkulace jsou proloženy pověstnými Lincolnovými příhodami, které s oblibou vypráví a které mají často co do sebe. Hlavní děj filmu je proložen vztahy v rodině, především poutem, které je Spielbergovi velmi dobře známo. Změna otcovských vztahů Stevenových filmových charakterů je rovna progresu v mezilidských vztazích jeho vlastní rodiny.
Lincoln se tomuto aspektu rovněž nevyvaroval, obecně Steven natočil velmi málo filmů, které se vyprávěním nějakým způsobem nedotknou otcovsko-synovské tematiky. Abraham má ve vyobrazené době dva syny a jeho vztah k oběma je symbolicky odlišný – osobností vždy odmítající revoltu versus mladý život, který ještě není zkažený současnou situací. Ke svému nejstaršímu potomkovi, budoucímu právníkovi chtějíc zároveň vstup do armády má proto ustaraný prezident nejdále.
Akademický odstup je na snímku silně znát, zároveň diváka pohltí působivé sekvence a mistrně nasnímané scény. Režisér téma vyložil důkladně a s důrazem na ty nejdůležitější morální hodnoty. Takto popsaný materiál má samozřejmě nemalé šance v cenách Akademie. Pravděpodobně největším želízkem v ohni je samozřejmě Daniel Day-Lewis alias vůdce země a taťka Abe.
Danielův herecký výkon je, jako obvykle, strhující. Přípravy na roli opět nesmyslné, jak je to ostatně u amerického herce běžné (před natáčením Posledního Mohykána trávil týdny sám v divočině, v rámci Gangů New Yorku opravdu pracoval jako řezník kvůli roli Butchera Billa). Studium pohybů slavné historické postavy, ikonická bradka a kompletní změna Danielova přízvuku s celou hlasovou polohou - to je přece samozřejmost. Diváci budou ve scéně Abrahamova nechtěného odchodu do divadla rvát opěradla sedaček. Proboha, už mu tu sošku někdo dejte.
Celkově se jedná o slušný herecký koncert, který nabízí chladně přesného Tommy Lee Jonese, momentálně všudypřítomného Gordon-Levitta nebo Davida Strathairna v roli důvěrného poradce. Abrahamovu ženu hraje Sally Field, ostřílená herečka, kterou najdete v každém druhém americkém rodinném filmu z devadesátých let. Scény její postavy s Lincolnem jsou skvělé, přesné a upřímné, ať už se jedná o nakousnutý motiv se smrtí společného dítěte, nebo o výklady symbolických Kubrickovských snů.
Casting zvládl Spielberg na výbornou, jako obvykle. Všechny prvky Lincolna jsou vyvážené, celek má výpravný i částečný edukační charakter. Minimum hudebních motivů, převládající patriotistická trubka a několik málo smyčců. Dvě a půl hodiny relativně přesné stopáže (i když bych si dokázal představit film na dvě hodiny) s minimem hluchých míst. Historický snímek o tom, že svobodu poznáte opravdu jen ve chvíli, kdy jí nemáte. Za dva týdny v tuzemské premiéře. Za dva měsíce na předávání prestižních Cen Akademie, velmi pravděpodobně. Za tři roky po televizních novinách na TV Nova, zcela reálně.
Český trailer filmu Lincoln

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
8/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 20. týden
Kinopremiéry: Garfield strávil s Amy Winehouse noc na Karlštejně, kde prožili zakázanou touhu Největší komerční potenciál z aktuální desítky premiér má jednoznačně animovaný Garfield ve filmu. Konkurenci navíc nemá nikterak silnou, protože třeba životopisný snímek o Amy Winehouse pravděpodobně davy do kin nepřitáhne.... čtěte zde
Vydáno: 15.05.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Jedna noc 4/10
Recenze: Drama Jedna noc je příběhem muže, jenž dělá pouze špatná rozhodnutí České drama vypráví o kdysi úspěšném hudebníkovi, jenž se během jediné noci pokusí vyřešit svou neblahou finanční situaci. Postupně ale čím dál víc ničí život sám sobě i své rodině. čtěte zde
Vydáno: 14.05.2024 12:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
Top 20 ČR: 19. týden
Top 20 ČR: Opice berou prvenství Pokračování opičí série s názvem Království Planeta opic zaznamenalo úspěch i v českých kinech, kde se mu podařilo z první příčky sesadit akční komedii Kaskadér. čtěte zde
Vydáno: 14.05.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 19. víkend
Box office: Opice přichází Nový díl opičí ságy nazvaný Království Planeta opic se ujal vedení tržeb amerického žebříčku podobně, jako tomu bylo u předchozích dílů. čtěte zde
Vydáno: 13.05.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Stovky bobrů 8/10
Recenze: Němá groteska Stovky bobrů patří k nejoriginálnějším filmům posledních let Je možné v současnosti natočit němou grotesku jako za časů začátků kinematografie? Je možné ji pojmout jako videoherní putování k vysněnému cíli? A je možné to zvládnout za pár šupů? Na to všechno odpovídá snímek Stovky... čtěte zde
Vydáno: 12.05.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Jidáš a černý mesiáš se ocitli v zajetí démonů (10.05.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem (17.04.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: 28 dní s Benedettou a rok se Salingerem (12.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Policajt v Beverly Hills: Axel F (14.12.2023 14:53 v Novinky | Trailery)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Trailer: Vládcové nebes (10.11.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Muž na laně a skřítek si připíjí na zvrácenost strachu (20.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Top 10: Roman Polanski (19.08.2023 17:30 v Články | Publicistika)
- Zemřel Milan Kundera (12.07.2023 13:13 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Ve filmu Indiana Jones a nástroj osudu se vrací Harrison Ford, poprvé bez Spielberga (30.06.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Indiana Jones a krakenteena Ruby hledají nástroj osudu (28.06.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Neviditelní Mrňouskové se ve jménu otce ocitají v osmé třídě (12.05.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Bojovník s peklem je rudý kapitán, který utíká do bezpečí (14.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Bill Butler (07.04.2023 05:59 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   19/2024

Království Planeta opic
7/10

V příběhu nového hrdiny Noeho, jenž musí zachránit svou rodinu a přátele ze zajetí, snímek navazuje v řadě aspektů (včetně fantastické trikové úrovně) na kvality předešlé trilogie.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu