Již za týden startuje sedmý ročník festivalu Das Filmfest

Vydáno: 12.10.2012 19:00 - Simona Knotková | foto: Das Filmfest

Komedie Hotel Lux, dokument o skejtování This Ain't California nebo drama Coming Out. Tyto a ještě mnohé další můžete zhlédnout na letošní sedmé filmové přehlídce Das Filmfest.
Už posedmé se letos bude konat přehlídka aktuálních německých, rakouských a švýcarských filmů Das Filmfest. Navštívit ji bude možno od 17. do 21. října, a to v pražských kinech Lucerna a Atlas a v brněnském Artu. I letos se můžete těšit na mnoho různorodých témat a uměleckých přístupů a stejně jako režijní debuty vás čekají i zavedená autorská jména. Součástí programu budou i tradiční dopolední promítání pro školy.
Celkem bude promítnuto čtyřiadvacet hraných i dokumentárních filmů, a to ve čtyřech tematických okruzích: Fokus Frau, Berlín ve filmu, Das Filmfest Spezial a Die Doku. Festival zahájí snímek Co zbývá německého režiséra Hanse-Christiana Schmida. Drama zobrazující portrét jedné rodiny a složitých vztahů uvnitř ní bylo uvedeno i v soutěži na letošním Berlinale.
V sekci Fokus Frau vás čekají snímky zaměřující se na hlavní ženské hrdinky. Uvedena bude například Barbara, drama režiséra Christiana Petzolda zachycující život lékařky těsně před pádem Berlínské zdi, rakouský snímek Zeď natočený Julianem Pölslerem podle stejnojmenného knižního bestselleru nebo celovečerní debut režiséra Davida Wnendta Bojovnice, který vás zavede do prostředí mladých neonacistů.
Pod kategorií Das Filmfest Spezial se festivalovému publiku představí tematické a estetické tendence ve filmové tvorbě německojazyčných zemí. Hlavním motivem tentokrát bude rozmanitost mezilidských vztahů. Uvidíme tak třeba příběh ze současného Curychu 180° – Tvůj svět je náhle vzhůru nohama Cihana Inana nebo milostný snímek Štěstí o vztahu dvou mladých lidí na okraji společnosti režisérky Doris Dörrie. Dále to bude komedie Hotel Lux z dob nacistického Německa filmového tvůrce Leandera Haußmanna. Zhlédnout budete i moci nejúspěšnější švýcarský film roku Otloukánek v režii Markuse Imbodena.
Berlín ve filmu promítne snímky natočené v Berlíně mezi lety 1966 až 1989. Čeká vás zde Coming Out Heinera Carowa, příběh o mladém homosexuálovi Phillipovi, který v roce 1990 na Berlinale obdržel Stříbrného medvěda, či film Rolfa Römera Hosteska plný populární hudby, kde se mihla například i Nina Hagen.
V poslední sekci nazvané Die Doku to bude jak jinak než tradiční výběr nejúspěšnějších dokumentů a představí se vám v ní například příběh o historii skejtování v NDR This Ain't California Martena Persiela kombinující archivní záběry s animovanými pasážemi. Dokumentární film Othmara Schmiderera Z čeho se šije vlast bude pro změnu pojednávat o tradičních alpských krojích a provede vás regiony i dějinami přes Rakousko, Bavorsko, Švýcarsko až do Jižních Tyrol.
Vstupenky na Das Filmfest si můžete zakoupit ve festivalových kinech za 90 Kč. Všechny filmy budou opatřeny českými titulky, většina z nich také titulky anglickými. Více informací se dozvíte na oficiálních stránkách festivalu nebo na facebookových stránkách.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY