Preview: Svatá čtveřice

Vydáno: 01.08.2012 19:00 - Petra Janků | foto: Bontonfilm

Michal Viewegh a Jan Hřebejk spojili své talenty a stvořili film o dvou manželských párech - "svaté čtveřici". A už teď je jisté, že Svatá čtveřice nebude vůbec svatá. Naopak, bude po čertech hříšná.
"Co je moje, to je tvoje" aneb milostná rošáda uprostřed ničeho. To je námětem nového českého filmu Svatá čtveřice. Film má být lehce nemravný a pojednává o dvou manželských párech, které se shodou náhody ocitnou v exotické pustině. Nuda a touha po milostném dobrodružství tyto dva páry přivede k myšlence grupen rošády. Snímek Svatá čtveřice ale nemá být jen o vyprahlém milostném životě. Má to být taková psycho-komedie o vztazích. A nejen těch manželských.
Velký bojovník proti bulváru a současný nejčtenějších český spisovatel Michal Viewegh chtěl původně napsat knihu, ale prý tam měl moc dialogů, tak z toho raději udělal scénář. Autor, jenž píše o vztazích rád a vydatně, se ve scénáři k filmu Svatá čtveřice snažil o "pozitivní energii a ne žádné drásavé psychodrama“.
Viewegh slibuje nečekané dějové zvraty, které budou divákům zahaleny až do posledního okamžiku, protože na rozdíl od jeho předešlých scénářů, tento neprošel knižní podobou. Možná i proto jsou trailery k filmu Svatá čtveřice tolik úsporné a divákovi prozradí jen to, co by se za nehet vešlo.
Režisér filmu Jan Hřebejk má na kontě již několik úspěšných snímků jako např. Musíme si pomáhat, Pelíšky, Kawasakiho růže nebo poslední snímek Nevinnost, který kvitovali jak diváci, tak "kritika" (např. dva Čeští lvi za herecké kategorie). Svatá čtveřice představuje žánrový odklon od (nejen) jeho posledního filmu, slibuje totiž mnohem více humoru, tak i mnohem méně náročné téma.
Tento rozpor je logický – autor Nevinnosti (ale i starších Hřebejkových filmů) Petr Jarchovský se jako spisovatel od Michala Viewegha odlišuje velice výrazně - v tématech, které volí, i ve způsobu, jakým divákovi své příběhy předává. Divák tak od nového Hřebejka nemůže očekávat drama, ale spíše lehkou a lechtivou komedii. Příkladem budiž Nestyda s Jiřím Macháčkem v hlavní roli, který je výsledkem první spolupráce dvojice Viewegh - Hřebejk.
Snímek Svatá čtveřice trvá sympatických 78 minut a jeho děj se odehrává jak v Praze, tak i na exotickém ostrově, který je civilizací jen trochu líznutý. V první části - odehrávající se v našem hlavním městě - se objeví nejen čtyři hlavní postavy filmu, ale i jejich děti a rodiče. Druhá část filmu se pak odehraje na zmiňovaném ostrově kdesi v Karibiku, kde teprve začne ta pravá zábava...
V hlavních rolí se objeví Jiří Langmajer s Marikou Procházkovou a Hynek Čermák s Viktorií Čermákovou. Pikantní je, že druhá zmiňovaná "manželská" dvojice je ve skutečnosti dvojice sourozenecká.
Hynka Čermáka jste mohli vidět např. v seriálu Okresní přebor nebo v menší roli ve filmu Muži v naději. Viktorie Čermáková je hlavně divadelní herečka, její dosavadní filmová kariéra je spíše nic než moc. Stejně tak i Marika Procházková. Na druhou stranu Jiří Langmajer je nejen divadelní, ale i ostřílený seriálový a filmový herec a dá se předpokládat, že právě jeho jméno bude tahákem pro potenciální návštěvníky kina.
Ve vedlejších rolích se pak objeví Luděk Munzar, Jana Gýrová, Valérie Šámalová,Jenovéfa Boková či Václav Marhold.
Jan Hřebejk a Michal Viewegh chtěli natočit snímek Svatá čtveřice jako milostnou komedii. Na to, jak si jim jejich záměr povedl, se budete moci podívat v kinech již od 23. srpna 2012.


Český trailer filmu Svatá čtveřice


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY