Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Prometheus

Recenze: Prometheus

Vydáno: 01.06.2012 22:38 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: 20th Century Fox

Konec čekání, konec mlžení, konec tajností. Jeden z nejočekávanějších filmů roku Prometheus je konečně tady a nezadržitelně se řítí do našich kinosálů. Budeme tvůrce velebit, nebo je posílat do pekel?

PrometheusRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 01.06.2012 22:38. Konec čekání, konec mlžení, konec tajností. Jeden z nejočekávanějších filmů roku Prometheus je konečně tady a nezadržitelně se řítí do našich kinosálů. Budeme tvůrce velebit, nebo je posílat do pekel? Hodnocení: 3.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Má cenu ještě psát nějaký úvod k jednomu z nejočekávanějších snímků roku? Všichni vědí, že s ním se po skoro třiceti letech vrací jeden ze zakladatelů moderní sci-fi Ridley Scott k tomu, co ho nejvíc proslavilo. A všichni vědí, že má jít o nepřiznaný prequel legendárního a dodnes děsivého Vetřelce. Přichází Prometheus.
Jelikož nebudu a ani nechci spoilerovat, o ději jen velmi krátce. Dva mladí a úspěšní archeologové Elisabeth Shaw a Charlie Holloway objeví na několika různých místech světa několik nástěnných maleb v jeskyních pocházejících od dávných civilizací. Postupně zjistí, že všechny odkazují na jediné místo ve vzdáleném vesmíru. Seženou tedy tým schopných lidí, nasednou na palubu kosmické lodi Prometheus a odlétají do neznámých končin. Očekávaným výsledkem mise by mělo být zjištění toho, jak vlastně vznikl život a kdo je jeho tzv. Tvůrcem.
Začněme tím dobrým. Ridley Scott je pořád frajer, který i v pětasedmdesáti letech dovede vytvořit atmosféru hutnou, že by se dala krájet. Celá první polovina je hlavně jeho zásluhou naprosto famózní a funguje od úvodních minut. Ať už jde o vymazlené záběry Měsíce, nádherné a propracované interiéry kosmické lodi, které skutečně vypadají jako poctivá ruční práce, nebo vynikající práce s všemožnými efekty. Diváka si tak získá na svou stranu velmi rychle a vodí si ho jako loutku. S příběhem v této chvíli pracuje pouze v náznacích a odhaluje jen to, co opravdu chce.
První polovina je skutečným důkazem toho, že i moderní sci-fi se dá vlastně natočit staromilsky tak, aby namslaný fanda nic nepoznal a zároveň si nepřipadal, jako by se vrátil o několik let zpět. Je zkrátka poznat, že Scott pořád patří k režisérské extratřídě a nemá zapotřebí se nikomu podbízet. A hlavně netrpí přehnaným respektem a nepřipouští si velmi vysoká očekávaní. Potud je vše v pořádku. Jenže...
Snímek bohužel netvoří jen režie, ale také scénář. A v něm leží hlavní kámen úrazu. Jeho autory jsou Jon Spaihts a Damon Lindelof, kteří mají na svém kontě takové příběhové obludnosti, jakými byly tragická Černá hodina a nechtěně komičtí Kovbojové a vetřelci. Tato jejich "průprava" je ke vší škodě poznat. A vynikne o to víc, když se objeví zrovna v jednom z potenciálních trháků roku.
Naprosto tragicky jsou napsaní všichni členové posádky, kterých by mělo být podle titulku sedmnáct. Všechny ale ve společné scéně neuvidíme a někteří se navíc objevují až ve třech čtvrtinách filmu na pár okamžiků, aby zase zmizeli. Když si vzpomenu, jak zajímaví byli všichni astronauti v původním Vetřelci, je až smutné, jak nezáživní jsou zde. Až na androida Davida ve výtečném podání Michaela Fassbendera, který jako jediný má hlouběji načrtnutý charakter a nese s sebou tajemství, které zneklidňuje celou dobu, jsou všichni až ostudně odfláklí a povrchní.
Jakous takous motivaci můžeme vypozorovat ještě u vědkyně Shaw, kterou velmi obstojně ztvárňuje Noomi Rapace. Ve srovnání s o několik tříd zajímavější, charismatičtější a silnější Ripley však obstát nemůže. Ostatní jsou odsouzeni jen do role komparsistů a zvěře na porážku. A to včetně Charlize Theron, Idrise Elby nebo titulního Logana Marshalla-Greena, kteří prostě nemají co hrát, ať chtějí sebevíc.
Jejich jednání je postupem času hloupé a nelogické a příliš se neliší od toho, jaké předvádějí hrdinové laciných béčkových hororů. A i jiných momentů připomínajících tento pokleslý žánr je tu až nebezpečně mnoho. Je až s podivem, že tohle si tak zkušený tvůrce jako Scott nepohlídal. Ani on však v závěrečné fázi snímku nevychází s úplně čistým štítem. Nastolenou atmosféru mávnutím kouzelného proutku pohřbí a poměrně slušné sci-fi promění v klasickou vyvražďovačku plnou sice pěkných, leč mnohdy samoúčelných efektů.
Najednou také začíná vše vyprávět příliš rychle a překotně a některé zásadní informace se pronášejí jen tak mimochodem, navíc mnohdy nedávají smysl. Při sledování jsem postupně nabýval dojmu, že Prometheus měl původně minimálně dvě a půl hodiny a poté musel být z nějakého důvodu zkrácen a prostřihán. Tím by se totiž dalo vysvětlit mnoho příběhových děr, nedostatků a chybějících souvislostí.
Tvůrcům příliš nevyšla ani sázka na filozofický podtón. Otevřeně tu několikrát odkazují na Kubrickův legendární snímek 2001: Vesmírná Odysea (včetně vzdáleně podobné úvodní bezdialogové scény, která ale na konci zůstává bez vysvětlení), aniž by však dosahovali jejích kvalit. Prometheus se tak stává příliš upovídaným sci-fi s rádoby přesahem, který ale zdaleka nefunguje a na někoho může působit až směšně.
Jestli jste si mysleli, že po zhlédnutí filmu budete mít jasno ve většině vetřelčí mytologie, hluboce se mýlíte. Nejenže se tu spousta věcí nevysvětlí (o původu SpaceJockeys se například nedozvíte skoro nic), naopak se tu nastolí ještě víc otázek, které zůstávají bez odpovědi. K tomu, abyste si Promethea plně vychutnali, tudíž nepotřebujete znát ani jeden (!) díl z původní kvadriologie. O prequel v pravém slova smyslu tudíž nejde ani náhodou.
Troufám si říci, že Promethea do kolen srazila hlavně nabubřelá a až příliš sebevědomá reklamní kampaň. Trailer na trailer, několik teaserů, trailerů, featurett a bůhvíčeho ještě, a zejména (jak se po zhlédnutí ukáže) naprosto podružné virální medailonky postav (třeba pan Wayland ve filmu nevypadá ani vteřinu tak jako ve svém medailonku) vyšponovaly už tak vysoká očekávání do nereálných výšin, které prostě nešlo splnit.
Po doběhnutí závěrečných titulků tak ve vás zůstane pachuť, dostaví se lehké zklamání a můžete si - po právu - připadat podvedeni.
P. S: 3D nevadí, ale překvapí, že Scott ho používá až příliš konvenčně, a nevyniká tak, jak by se slušelo.
P. P. S: K redukci zklamání možná přispěje vydání filmu na DVD a Blurayích, k němuž zřejmě odkazuje datum uvedené v závěrečných titulcích. Snad se dočkáme režisérské verze. Bylo by to potřeba.

Český trailer filmu Prometheus

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
7/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TOP 10: Ledové krásky ze severu
TOP 10: Ledové krásky ze severu Neokoukaná krása a přirozený projev udělaly ze severských hereček přímo fenomén, který má dlouhou tradici. Rádi bychom vám u příležitosti premiéry očekávané sci-fi Prometheus přiblížili některé současnice a předchůdkyně... čtěte zde
Vydáno: 30.05.2012 21:42 v sekci Články | Žebříčky
0
Sněhurka a lovec 5/10
Recenze: Sněhurka a lovec Po dávce šťavnatých ukázek k nám do kin konečně přichází nová Sněhurka a dostavit by se měl údajně taky lovec. Na klasickou pohádku ale samozřejmě zapomeňte, čeká nás pravověrná fantasy plná kouzel, bitev a obrněných... čtěte zde
Vydáno: 24.05.2012 19:37 v sekci Recenze | Premiéry
0
Téma: Abeceda světa Vetřelců
Téma: Abeceda světa Vetřelců Série filmů o vetřelcích se opět ocitá v centru pozornosti - do kin brzy vtrhne Prometheus, jenž má být do jisté míry prequelem této kultovní ságy. Než nám představí nová fakta, připomeňme si některá z těch starých v naší... čtěte zde
Vydáno: 23.05.2012 15:00 v sekci Články | Publicistika
1
Téma: Space Jockey - vše, na co jste se báli zeptat
Téma: Space Jockey - vše, na co jste se báli zeptat U příležitosti premiéry Promethea jsme se rozhodli trochu blíže podívat na tajemné bytosti z vesmíru, které jsme měli poprvé šanci spatřit v roce 1979 ve Vetřelci. Kdo vlastně jsou takzvaní "vesmírní žokejové"? čtěte zde
Vydáno: 20.05.2012 17:13 v sekci Články | Publicistika
0
FAQ: Otázky a odpovědi kolem Promethea
FAQ: Otázky a odpovědi kolem Promethea Téměř třicet let se režisér filmů, jako je Blade Runner a Vetřelec, vyhýbal žánru sci-fi. O to větší pozornost nyní vzbuzuje, když se Ridley Scott s Prometheem vrací a říká: "Dlouho jsem hledal téma, které by bylo pravdivé,... čtěte zde
Vydáno: 16.05.2012 19:59 v sekci Články | Publicistika
3
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Jidáš a černý mesiáš se ocitli v zajetí démonů (10.05.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Box office: U pokladen skórovali Rivalové (29.04.2024 07:30 v Komentáře | Box office)
- TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím (12.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském (29.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Blade Runner bude pokračovat (20.02.2024 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Ridley Scott natočí film o Bee Gees (16.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Jeden gól stačí Ferrarimu k zásahu štěstím (03.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Jeden gól (13.12.2023 14:30 v Novinky | Trailery)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Recenze: Film Napoleon zaujme velkolepostí, ke slavnému vojevůdci se staví výsměšně (25.11.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Napoleon slaví Den díkůvzdání a odhaluje tajemství a smysl života (22.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Sebevražedný oddíl vypráví pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy (10.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Michael Fassbender je Zabiják (28.10.2023 19:04 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Legenda Mulan se ocitla v žoldu smrti (27.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Toyen rozehrává velkou hru o humra (22.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Teaser: Zabiják (29.08.2023 18:30 v Novinky | Trailery)
- Joaquin Phoenix jako Napoleon v prvním traileru (11.07.2023 16:00 v Novinky | Trailery)
- Téma: Ridley Scott je stále bez Oscara (28.05.2023 10:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   19/2024

Království Planeta opic
7/10

V příběhu nového hrdiny Noeho, jenž musí zachránit svou rodinu a přátele ze zajetí, snímek navazuje v řadě aspektů (včetně fantastické trikové úrovně) na kvality předešlé trilogie.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu