Do kin míří Dům s Miroslavem Krobotem

Vydáno: 29.09.2011 10:22 - Amaya Tomanová | foto: Facebook tvůrce

Příběh nedokonalého muže snícího o dokonalé rodině
Miroslav Krobot ve filmu <b>Dům</b>
Falcon
Již 20. října má v českých kinech premiéru drama Dům režisérky Zuzany Liové. Scénář filmu, který napsala sama režisérka, získal již v roce 2007 na MFF Cannes prestižní cenu Krysztofa Kieslowského za nejlepší středoevropský scénář. Produkce snímku se před dvěma lety ujali Viktor Tauš a Michal Kollár, tvůrci filmu Sněženky a machři po 25 letech a Poslední plavky. Vedle excelujícího Miroslava Krobota v hlavní roli se ve filmu objeví Taťjana Medvecká, Ester Geislerová a Judit Bárdos.
A o čem film bude? "Dům je příběh o tom, že v životě často chceme dávat dary z lásky a nejsme si přitom schopni uvědomit a připustit možné následky svých činů. To pak může vést k rodinným tragediím a generačním střetům. Podstatným rysem filmu je, že herci v něm vlastně ani nehrají, ale spíše existují, což je pro tento snímek naprosto nezbytné. To bylo nakonec i jedno z důležitých kritérií při výběru hereckého obsazení," říká k filmu režisérka a scenáristka Zuzana Liová.
Imrich (Krobot) se rozhodne postavit pro svou dceru Evu (Judit Bárdos) vlastní dům. Tato stavba, do níž projektuje všechny své sny a ambice, které ztratil v éře komunismu, však není na rodinném dvoře jedinou. Stojí zde i starší, nedokončený dům, který měl patřit Evině sestře Janě, kterou otec pro její vzpírání se zavedeným pořádkům ze života razantně vyškrtl.
Evě je malebná rodinná klícka také příliš těsná a sní o tom, jak se po maturitě konečně vydá poznávat jiný svět. Těžce nese otcovy starosvětské názory a jeho chování vůči matce a sestře, chodí za školu, tajně se stýká se sestrou a její rodinou, přivydělává si a dělá vše proto, aby mohla co nejdříve "vypadnout". Nečekaně ji cestu zkříží nový muž, starší a ženatý Jakub (Marián Mitaš), se kterým jí do života přibude další tajemství. Brzy však všechna tajemství začnou vyplouvat na povrch a jejich životy naberou nečekaný zvrat...
Světová premiéra snímku proběhla letos na Mezinárodním filmovém festivalu Berlinale v sekci Fórum, věnované mladým talentům. Od té doby slaví úspěchy v řadě dalších filmových festivalů a stal se na nich nejvíce oceňovaným českým filmem posledních let. Více informací najdete na oficiálních stránkách filmu.

Český trailer filmu Dům


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY