Kinopremiéry: Králova milenka našla za úsvitu peníze těch tupců

Vydáno: 04.10.2023 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Sony

Říjen v kinech otevře čtveřice premiér, mezi níž není žádný jednoznačný hit. Největší pozornost však upoutají údajně velmi dobrá satira Peníze těch tupců a ambiciózní a dost drahé tuzemské dobové drama Úsvit.
Peníze těch tupců (Dumb Money) (Falcon)

Český plakát filmu Peníze těch tupců / Dumb Money
© Cinemahouse
Životopisné komediální drama to bude mít u diváků extrémně těžké. Točí se totiž kolem události, která svého času otřásla Wall Street a burzovním světem, což je tematika, které málokdo rozumí a považuje ji za natolik atraktivní, aby na ni chodil do kina. Ohlasy jsou nicméně velmi slušné, takže ti, kteří se tak rozhodnou, by neměli litovat. O režii se postaral zatím vesměs spolehlivý Craig Gillespie, jemuž před kamerou ze známějších tváří pomohli Paul DanoVincent D'OnofrioShailene Woodley a Seth Rogen. Uvidíme tedy, co na to české publikum. Premiéra týdne.

Synopse: Parta amatérských investorů se na internetu rozhodla demonstrovat, jak je burza na Wall Street křehká, a organizovaně začala navyšovat hodnotu společnosti GameStop, obchodu s videohrami, až se z ní stala nejúspěšnější společnost na světě. V důsledku toho utrpěly významné hedgeové fondy a nezávislí short selleři zničující finanční ztrátu.

Oficiální český trailer filmu Peníze těch tupců / Dumb Money

Jeanne du Barry - Králova milenka (Jeanne du Barry) (Film Europe)

Český plakát filmu Jeanne du Barry - Králova milenka / Jeanne du Barry
© CSFD
V rámci pravidelné podzimní festivalové minipřehlídky Be2Can startuje v kinech francouzské životopisné drama, které je z celé události českým distributorem promováno nejvíce. A není se co divit, protože má krom atraktivního historického námětu lákadlo v podobě Johnnyho Deppa v titulní roli Ludvíka XV. Hlavní hvězdou je ovšem Maïwenn, která se chopila režie, podílela se na scénáři a zahrála si ústřední ženskou roli. Dostupné ohlasy jsou spíše spokojené a mluví o staromilském a hodně pomalém počinu, jakých se dnes už v kinech moc nevidí. Premiéra pro trpělivější publikum.

Synospe: Jeanne du Barry (Maïwenn) je kurtizána pocházející z chudých poměrů, která se stane oblíbenkyní krále Ludvíka XV. (Johnny Depp), který ovšem o jejím postavení neví, získá ale díky ní zpátky chuť k životu. Propukne mezi nimi také vášnivé milostné pouto. Oproti všem zvyklostem se Jeanne přestěhuje do Versailles, kde její příchod způsobí na dvoře skandální povyk.

Zajímavost: Snímek otevíral letošní festival v Cannes a dočkal se sedmiminutového standing ovation.

Oficiální český trailer filmu Jeanne du Barry - Králova milenka / Jeanne du Barry

Bláznivý piknik (Velyka prohulianka) (Bohemia MP)

Český plakát filmu Bláznivý piknik / Velyka prohulianka
© Bohemia Motion Pictures
Ukrajinská komedie je jednou velkou neznámou a může spíš sloužit jako ukázka toho, co v těžce zkoušené zemi v současnosti vzniká. Synopse vypadá typicky klišovitě, což by vadit nemuselo, pokud bude humor fungovat a vtipy budou nápadité. To se ale nedá moc odhadnout, protože ohlasy úplně chybí a režírující Oleg Zborovsky je debutant. O nějaké povědomější tváři v obsazení nemá smysl psát, takže alespoň nějaká autenticita by měla být zachována. Premiéra, která pravděpodobně z nabídek rychle zmizí.

Synopse: Dvě rodiny - intelektuálové Drahomanovi a podnikatelé Nalivajčenkovi se o jarních prázdninách vydávají na tradiční rodinnou stanovačku. Řízením osudu se ale setkají na jedné louce, kterou každá z rodin považuje za své místečko a jejich představa pobytu v přírodě se dost liší. Zatímco Drahomanovi chtějí klid a souznění s přírodou, Nalivajčenkovi připravují párty plnou hudby a jídla. Na bláznivý piknik je tedy zaděláno.

Český trailer filmu Bláznivý piknik / Velyka prohulianka

Úsvit (Bontonfilm)

Plakát filmu  / Úsvit
© CSFD
Už na festivalu v Karlových Varech byl k vidění asi nejambicióznější a rozhodně nejdražší letošní český počin. Stojí za ním mladý režisér Matěj Chlupáček, který vsadil na atraktivní dobové lokace a netradiční kriminální zápletku, která má evidentně přesah do dnešních časů. To ostatně splňuje i to, že hlavní postavou je silná žena, kterou ztvárnila Eliška Křenková. Pozitivem je rozhodně to, že dostupné ohlasy jsou přímo nadšené z atmosféry, překrásné a vskutku světové vizuální stránky, výpravy a částečně i příběhu, který sice není nikterak objevný a má své nedostatky, ale v rámci možností funguje dobře. Teď jen nezbývá než doufat, že většinově málo náročný český divák si do kina najde cestu na něco, co vypadá na tuzemské poměry netradičně.

Synopse: V roce 1937 přijíždí do městečka Svit pod Tatrami ředitel velké továrny s manželkou, aby zde vybudoval moderní průmyslové město. Jejich plány ale naruší znepokojující nález mrtvoly v areálu továrny. Mrtvým je novorozenec s mužským i ženským pohlavním orgánem, monstrum. Jelikož případ přesahuje možnosti místních četníků a podléhá přísnému utajení, přijíždí na místo tajná policie. Zdá se ale, že jedinou, která chce případ opravdu vyřešit, je těhotná ředitelova manželka. I ona ale naráží na překážky, které mnohdy tvoří její vlastní předsudky.

Zajímavost: Rozpočet filmu se vyšplhal na devadesát milionů korun.

Originální trailer filmu Úsvit


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY